Mødedato: 22.05.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Evaluering og justering af retningslinjer for altaner og tagterrasser

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til justeringer af retningslinjer for altaner og tagterrasser på baggrund af Teknik- og Miljøforvaltningens evaluering af retningslinjerne og udvalgets vedtagelse af medlemsforslag om lige mulighed for stuealtaner den 27. februar 2017.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at evalueringen af retningslinjer for altaner og tagterrasser, jf. bilag 3, tages til efterretning.
  2. at retningslinjer for altaner og tagterrasser justeres, jf. bilag 2.
  3. at der hermed er gjort op med det ændrede medlemsforslag fra Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre om et forslag, der så vidt muligt muliggør altaner i stueetagen i samme omfang som øvrige lejligheder.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget besluttede ved vedtagelsen af retningslinjer for altaner og tagterrasser den 22. februar 2016, at retningslinjerne skulle evalueres efter en etårig periode.

Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 23. januar 2017 muligheden for flere altaner i stueetagen. På baggrund af et medlemsforslag om lige muligheder for altaner i stueetagen vedtog Teknik- og Miljøudvalget den 27. februar 2017, at forvaltningen skulle udarbejde et forslag, der så vidt muligt muliggør altaner i stueetagen i samme omfang som øvrige lejligheder.

Løsning

Forvaltningen har evalueret kommunens retningslinjer for altaner og tagterrasser (se bilag 5). Evalueringen viser, at altanfirmaerne generelt er tilfredse med retningslinjerne. De oplever blandt andet, at retningslinjerne har gjort sagsbehandlingen mere ensartet og forventningsafstemningen med kunderne nemmere.

Evalueringen er foretaget på baggrund af statistik for ansøgninger om altaner og sagsbehandlingstider, en gennemgang af indsigelser og høringssvar fra forvaltningens dagslyshøringer i altansager samt forvaltningens erfaringer fra sagsbehandlingen. Forvaltningen har herudover interviewet tre altanfirmaer og beboere fra fire ejendomme, der repræsenterer ejer-, andels- og almene boliger. Der er endvidere afholdt to informationsmøder med altanfirmaer i København. Overordnet viser evalueringen:

  • Mulighed for altan: I perioden fra den 22. februar 2016 til 15. februar 2017 blev der ansøgt om 2.334 altaner. Heraf blev 1.331 (57 %) tilladt som ansøgt. 627 (27 %) blev tilladt med reduceret størrelse. 376 (16 %) blev afslået.
  • Sagsbehandlingstid: For altansager modtaget fra den 3. marts 2016 til 1. januar 2017 er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 29 arbejdsdage opgjort efter de tidligere servicemål. For sager modtaget efter den 1. januar 2017 er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 17 kalenderdage opgjort efter de nye nationale servicemål.
  • Altanbranchen: Altanbranchen beskriver retningslinjerne som et godt og brugbart værktøj. De oplever dog problemer med altaner i særlige situationer, hvor retningslinjerne enten ikke giver et entydigt svar, er utilstrækkelige, opfattes som unødigt komplicerede eller hvor retningslinjerne gør det svært at etablere anvendelige altaner.
  • Brugertilfredshed: De interviewede beboere har oplevet lange sagsbehandlingstider og i nogle tilfælde manglende dialog.

Evalueringen er vedlagt som bilag 3. Bilag 1 er en skematisk oversigt over foreslåede justeringer. Problematikker identificeret i evalueringen er beskrevet i bilag 2 med forslag til løsning og forvaltningens bemærkninger. De væsentligste problematikker er beskrevet nedenfor.

Væsentligste problematikker identificeret i evalueringen

Altaner i stueetagen: Ifølge de nuværende retningslinjer kan der ikke etableres altaner med en frihøjde under 2,2 m, hvis friarealet ikke er større end kommune- og lokalplan foreskriver. Det betyder i praksis, at kun ganske få stuelejligheder har mulighed for at etablere en altan.

Løsning: Retningslinjen vedrørende stuealtaner ændres, så altaner i stueetagen kan tillades, selvom friarealet er mindre end kommune- og lokalplan foreskriver. Ændringen betyder, at forvaltningen vil give tilladelse til en altan i stueetagen, medmindre der er væsentlige, konkrete grunde til ikke at gøre det, fx hvis bestemmelser om friarealernes placering eller indretning er en del af lokalplanens principper, som det ikke er muligt at dispensere fra. Selvom det vil være muligt at etablere stuealtaner i mange ejendomme, der er omfattet af en lokalplan, vil det i nogle tilfælde dog kræve en dispensation. Samtidig skal der altid tages hensyn til adgangsforhold, brandveje, tilgængelighed og renovation. Altaner i stueetagen kan påvirke størrelsen og kvaliteten af eksisterende fælles opholdsarealer, fx vil en stuealtan ud til en opdelt gård i nogle tilfælde skulle være mindre end de øvrige altaner af hensyn til størrelsen på det fælles opholdsareal, jf. bilag 2. Forvaltningen skønner, at mange af lejlighederne i stueetagen kan få tilladelse til altaner. Kommunen skal altid foretage en helhedsvurdering, herunder en konkret vurdering af opholdsarealerne, med mindre forholdet er reguleret af bestemmelser i en lokalplan. Helhedsvurderingen og det politiske råderum er uddybet i bilag 4.

Lejligheder med tre vinduer og et vinklet knæk i facaden: Altanfirmaerne peger på, at i små lejligheder med tre vinduer, hvoraf to vinduer er placeret på hver side af et vinklet knæk i facaden mod gården, kan det være svært at etablere en anvendelig altan mod gården (mod gaden har de samme mulighed som andre lejligheder). Se bilag 2 side 6.

Løsning: Ifølge de eksisterende retningslinjer kan der etableres en altan over to vinduer i stedet for en altan over et vindue, hvis altanen gøres mindre dyb. Retningslinjen ændres, så altanen som udgangspunkt kan blive 20 cm dybere end i dag – og op til 40 cm dybere end i dag, hvis afstanden til den modstående bygning er over 40 m. Denne ændring vil gøre det væsentligt nemmere at etablere en anvendelig altan til små lejligheder med et skråt køkkenvindue, og vil generelt øge fleksibiliteten i mindre lejligheder. Ændringen vil skønsmæssigt betyde, at dagslysforringelsen for underboen øges med 5-10 procentpoint (fx 70 % dagslysforringelse i stedet for 60 %).

Øvrige problematikker, justeringer og tiltag

Mindre justeringer: På baggrund af evalueringen foreslår forvaltningen herudover en række mindre justeringer af retningslinjerne (se bilag 1 og 2), der primært skal sikre en bedre forventningsafstemning. Derudover vil forvaltningen foretage redaktionelle ændringer. Disse justeringer ændrer ikke på muligheden for at etablere altaner.

Tagaltaner: I forbindelse med vedtagelsen af de gældende retningslinjer blev et ændringsforslag vedrørende altaner i tagetagen vedtaget: ”gennembrud af tagrende, gesims, tagfod og udkragning ved etablering af tagaltaner/kvistaltaner tillades mod gården”. Forvaltningen har efterfølgende præciseret retningslinjen i overensstemmelse med praksis, hvorefter altaner i tagetagen kan etableres med en udkragning på op til 1 m. Et altanfirma har bemærket, at retningslinjen med fordel kan differentieres, så udkragningen kan blive større eller mindre afhængig af tagformen.

Forvaltningen vurderer, at det er hensigtsmæssigt at fastholde den nuværende retningslinje, da en maksimal udkragning på 1 m sikrer, at der kan etableres anvendelige altaner samtidig med, at der tages hensyn til Københavns egenart, der er kendetegnet ved en særskilt udformning af tagetagen.

Medregning af underboens dagslysforbedring: På opfordring af et altanfirma anbefaler forvaltningen, at retningslinjen udgår, da den ikke anvendes i praksis, komplicerer retningslinjerne og kan skabe tvivl om, hvilken størrelse altan der kan gives tilladelse til.

Sagsbehandlingstid: Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for altansager har i 2016 været længere end ønskeligt og på grund af variation i sagsbehandlingstiden har visse ansøgere oplevet en større gene end andre. En række initiativer er igangsat, hvilket fra den 1. januar 2017 har givet udslag i en forkortet gennemsnitlig sagsbehandlingstid. Forvaltningen hører alle beboere, der påvirkes af dagslysforringelser i altansager. Det betyder, at der fortsat må forventes en længere sagsbehandlingstid på altansager i forhold til andre byggesager. Forvaltningen har ikke erfaringer med, at disse høringer påvirker udfaldet af altansager.

Dialog i sagsbehandlingen: Både altanfirmaer og ansøgere har givet udtryk for et ønske om øget mulighed for forhåndsdialog. Forvaltningen vil inddrage ønsket om øget forhåndsdialog i altansager i det generelle arbejde med udvikling af forhåndsdialog for byggesager.

Almene boliger: Kommunen behandler en ansøgning om altaner i almene boliger på basis af bestemmelserne om altanstørrelser i ”Retningslinjer for altaner og tagterrasser”. Ifølge almenboligloven skal væsentlige forandringer af en almen ejendom godkendes af kommunen, og der er en række yderligere hensyn, der skal lægges vægt på herunder det fremtidige huslejeniveau, materialevalg samt udformning. Af hensyn til en bedre forventningsafstemning anbefaler forvaltningen, at der gøres opmærksom på dette i retningslinjerne.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Forvaltningen vil fortsætte den løbende dialog med altanfirmaerne i København og vil føre en særskilt statistik over altansager, herunder altaner i stueetagen, så eventuelle problematikker kan identificeres og forelægges Teknik- og Miljøudvalget. De reviderede retningslinjer træder i kraft umiddelbart efter vedtagelsen, hvilket betyder, at alle ikke afsluttede sager vil blive behandlet efter de nye retningslinjer med de nye muligheder for altaner, som justeringerne af retningslinjerne muliggør.

 

Pernille Andersen

/Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. maj 2017

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 2. at-punkt:
”At retningslinjer for altaner og tagteresser justeres, jf. bilag 2, dog at lempelsen for altaner i stueetager udgår.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod fem. En undlod at stemme.

For stemte: Ø.
Imod stemte: A, C og I.
Undlod at stemme: F.

Indstillingen blev godkendt med seks stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, C, I og F.
Imod stemte: Ø.

Til top