Mødedato: 17.08.2020, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udv. D

Trafikal løsning for Randbølvej og omkringliggende veje, Vanløse

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til en samlet trafikanalyse for den offentlige vej Randbølvej og de omkringliggende, private fællesveje. Formålet med analysen er at anvise, hvordan trafikken i området kan reduceres, herunder den gennemkørende trafik.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes en trafikanalyse for den offentlige vej Randbølvej og de omkringliggende private fællesveje i Katrinedalskvarteret, såfremt der findes finansiering ved kommende budgetforhandlinger.
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Det Konservative Folkeparti behandlet af Borgerrepræsentationen den 27. februar 2020.

Problemstilling

For at øge bussernes fremkommelighed på Ring 2 blev krydset ved Randbølvej i 2014 delvist lukket, så bilister ikke længere kunne komme fra Randbølvej ud på Ring 2, jf. kort i bilag 2. Lukningen betød, at gennemkørende bilister søgte alternative ruter gennem kvarteret for at komme ud på Ring 2. Dette bragte den gennemkørende trafik over 50 % på dele af strækninger på de private fællesveje Ådalsvej og Bangsbovej. Kommunen har pligt til at handle, hvis den gennemkørende trafik på en privat fællesvej overstiger 50 % af vejens samlede trafik, jf. Lov om private fællesveje § 58. Kommunen kan i den situation enten nedbringe trafikken gennem færdselsregulering eller gøre vejen til offentlig vej.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede derfor den 6. marts 2018 at nedbringe den ovenfor nævnte trafik ved at ombygge krydset, så Randbølvej kunne genåbnes mod Ring 2. Finansieringen blev henvist til kommende budgetforhandlinger. Der er efterfølgende ikke afsat midler hertil.

Den 27. februar 2020 behandlede Borgerrepræsentationen et medlemsforslag fra Det Konservative Folkeparti om at pålægge Teknik- og Miljøudvalget at genåbne Randbølvej. Borgerrepræsentationen henviste forslaget til behandling i Teknik- og Miljøudvalget.

Af Overførselssagen 2019-2020 (A, B, F, V, Ø og Å) (14. maj 2020) fremgår det af hensigtserklæringen: ”Parterne er enige om at forbedre trafiksikkerheden på Randbølvej i Vanløse, reducere den gennemkørende trafik på de omkringliggende private fællesveje, samt skabe sikre skoleveje i området ved Katrinedals Skole, herunder skal afdækkes, om området kan etableres som trafik-ø.”

Løsning

Forvaltningen anbefaler at iværksætte en samlet trafikanalyse for at sikre en helhedsorienteret løsning, der både tager højde for den nuværende og den fremtidige trafikale situation i området omkring Katrinedals Skole. Det kræver en trafikal analyse at vurdere, om det er muligt at omdanne Katrinedalskvarteret til et sammenhængende, trafikalt system som led i en større trafikø. Trafikanalysen skal blandt andet undersøge, om det er færdselsteknisk muligt at lukke vejene i Katrinedalskvarteret, og hvilke konsekvenser det vil have for det samlede område – herunder konsekvenserne af at genåbne Randbølvej, så vejen kan blive én af flere indkørselsmuligheder til Katrinedalskvarteret.

I forhold til udvalgsbeslutningen af 18. marts 2018 om at genåbne Randbølvej skal analysen ligeledes afdække, hvordan den gennemkørende trafik kan nedbringes mest omkostningseffektivt og med færrest mulige gener for beboerne i kvarteret.  Det vides i den sammenhæng ikke på nuværende tidspunkt, om en genåbning af Randbølvej kan kombineres med en trafikø-løsning. Trafikanalysen skal desuden belyse, hvordan de foreslåede, trafikale ændringer kan øge trafiksikkerheden på skolevejene til Katrinedals Skole.

Trafikanalysen skal koordineres med de igangværende Mobilitetsanalyser, der blandt andet vil munde ud i forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 i form af en revideret vejnetsplan for kommunen, som Borgerrepræsentationen skal tage stilling til i første halvdel af 2021. I den indledende del af Mobilitetsanalyserne har rådgiver peget på trafikøer som et hensigtsmæssigt initiativ i store dele af kommunen. Det vurderes derfor fordelagtigt, at der ikke iværksættes en lokal løsning for Katrinedalskvarteret, før den langsigtede mobilitetsindsats for København er kendt. Hvis der afsættes midler og anlægsmåltal til trafikanalysen i Budget 2021, kan analysen udarbejdes i parløb med Mobilitetsanalyserne i 2021, hvorefter forvaltningen kan fremlægge forslag til konkrete tiltag i Katrinedalskvarteret til Budget 2022.

Trafikmålinger

Forvaltningen har senest i januar 2020 målt trafikken i kvarteret for at følge den trafikale udvikling og vurdere effekten af tidligere iværksatte trafikdæmpende tiltag. Målingerne viser, at selv om mængden af gennemkørende køretøjer på de private fællesveje i kvarteret generelt er faldet siden den delvise lukning af Randbølvej, er antallet på dele af Ådalsvej samt en del af Bangsbovej stadig over de tilladte 50 %, jf. bilag 3, figur 17. På Bangsbovej mellem Apollovej og Vanløse Allé er trafikmængden i 2020 fx målt til 289 biler pr. døgn, hvoraf 152 (53 %) er konstateret som gennemkørende. Tilsvarende er trafikmængden på Ådalsvej mellem Rebildvej og Vanløse Allé målt til 243 biler pr. døgn, hvoraf 142 (58 %) er konstateret som gennemkørende, jf. bilag 3, figur 17.

Derfor er kommunen ifølge loven fortsat forpligtet til enten at nedbringe den gennemkørende trafik, så den kommer under de tilladte 50 %, eller at overtage vejene.

Alternative løsninger
Der er som udgangspunkt to alternative løsninger til den foreslåede trafikale analyse:

Alternativ løsning 1: Fysisk ændring af vejforholdene i området
En fysisk ændring af vejforholdene i området vil bestå af to elementer:

  • At genåbne Randbølvej mod Ring 2 ved at retablere krydset til dobbeltrettet trafik
  • At øge trafiksikkerheden ved Katrinedals Skole.

Genåbning af Randbølvej opnås ved, at krydset mellem Randbølvej og Rebildvej/Grøndals Parkvej, C.F. Richs Vej og Apollovej bliver ombygget, så det igen er muligt at køre ud på Ring 2 fra Randbølvej. Det betyder blandt andet, at der skal etableres cykelbaner i krydset, flyttes kantsten og omprogrammeres trafiksignaler.

Øget trafiksikkerhed for skolebørn og andre bløde trafikanter opnås ved at etablere trygge krydsningspunkter (sideheller) på Randbølvej – både ved skolens indgang, ved Vanløse Allé og ved Katrinedalsvej. Ved sidehellerne kan der etableres hastighedsdæmpende vejbump.

Trafikale konsekvenser
Hvis den offentlige vej Randbølvej genåbnes mod Ring 2, vil det forventeligt flytte op mod 250 gennemkørende biler pr. døgn fra de omkringliggende private fællesveje tilbage til Randbølvej.

Den gennemkørende biltrafik på de private fællesveje Ådalsvej og Åbakkevej, der ligger parallelt med Randbølvej, forventes således at falde til niveauet før Randbølvejs delvise lukning. Omvendt forventer forvaltningen, at selve Randbølvej i kraft af sin placering igen vil blive benyttet som smutvej mellem Sallingvej og Ring 2. Forvaltningen vurderer, at Ådalsvej og Åbakkevej i kraft af deres beliggenhed væk fra krydset ved C.F. Richs Vej ikke i samme grad inviterer til at blive brugt som smutvej. Smutvejstrafikken kan samlet set medføre øget trafik i hele kvarteret og mindske trafikanternes tryghed på skolevejen ved Katrinedals Skole.

Konsekvenser for gadetræer
Der er i alt 17 gadetræer i krydset Randbølvej/Ring 2, som det kan være det nødvendigt at fælde, når krydset ombygges. Forvaltningen vil i projekteringen prioritere trafiksikkerhed og fremkommelighed og samtidig søge at bevare flest mulige træer på begge sider af krydset.

Konsekvenser for busdriften
Fremkommeligheden for busser og biler på Ring 2 vil blive forringet i og med, at det ombyggede kryds igen skal afvikle trafik til og fra Randbølvej. Derfor er en merudgift for busdrift på 0,425 mio. kr. årligt medregnet i økonomien.

Alternativ løsning 2: Juridisk ændring af vejforholdene i området (vejovertagelse)
Som alternativ til en fysisk ændring af vejforholdene i området foreligger en rent juridisk løsning. Den består i, at kommunen overtager de berørte private fællesveje, hvor der ses mere end 50 % gennemkørende trafik, og gør dem til offentlige veje. Udgifterne kan afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens ordinære driftsramme, hvor finansieringen stammer fra den varige DUT-kompensation, der giver kommunerne øgede midler til vejovertagelser, se bilag 4 for en nærmere beskrivelse. På den måde opfyldes lovens krav om højst 50 % gennemkørende trafik på en privat fællesvej. En sådan overtagelse ændrer alene på ejerforholdene, ikke på trafikmønstrene i området.

Økonomi

Udgiften til at udarbejde en trafikanalyse vurderes at være ca. 0,5 mio. kr. Udgiften til at etablere de løsninger, som analysen måtte pege på, estimeres efterfølgende på baggrund af analysen.

For den alternative løsning 1, der består i fysisk ændring af vejforholdene i området, anslår forvaltningen, at projektets samlede økonomi vil være i størrelsesordenen 9,7 mio. kr. Beløbet dækker både ombygning af krydset Randbølvej/Ring 2, etablering af sideheller og øgede udgifter til busdrift som følge af forringet fremkommelighed på Ring 2. Disse udgifter omfatter bl.a. etablering af cykelbaner i krydset, flytning af kantsten og omprogrammering af trafiksignaler. De økonomiske estimater vil blive kvalificeret i budgetnotat til Budget 2021.

For den alternative løsning 2, der består i at overtage de private fællesveje, er der en forventet årlig udgift på 0,4 mio. kr. til drift af de ca. 1 km privat fællesvej (0,1 mio. kr. til vedligeholdelse og 0,3 mio. kr. til vintertjeneste og renhold). Udgifterne kan afholdes inden for forvaltningens ordinære driftsramme, hvor finansieringen stammer fra den varige DUT-kompensation.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen til forhandlingerne om Budget 2021 udarbejde et budgetnotat med forslag til en trafikanalyse for Randbølvej og de omkringliggende, private fællesveje.

Trafikanalysen vil blive koordineret med Mobilitetsanalyserne, hvis resultater - herunder forslag til en revideret vejnetsplan - forelægges til politisk behandling primo 2021.

Søren Wille  

                                              / Lone Byskov

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. august 2020

Et samlet udvalg stillede ændringsforslag til nyt 1. at-punkt:

”at Teknik- og Miljøudvalget i forlængelse af hensigtserklæringen fra Overførelsessagen 2019/2020 pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2021, der skal løse udfordringerne med gennemkørende trafik i Katrinedalskvarteret.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top