Mødedato: 16.09.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan Lindholmsvej 18, Brønshøj-Husum

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Lindholmsvej 18 i høring. Forslaget vil muliggøre en tilbygning til en eksisterende bevaringsværdig bygning på Lindholmsvej 18.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til lokalplan Lindholmsvej 18 (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Ejeren af ejendommen Lindholmsvej 18 ønsker at opføre en tilbygning til den eksisterende bevaringsværdige bygning på Lindholmsvej 18. Lindholmsvej 18 anvendes i dag til grundskoleundervisning, og tilbygningen muliggør bedre fysiske rammer for skolen.  

Den gældende Byplan nr. 45 fra 1966 fastlægger ejendommen til boligformål, og der er behov for, at den nye lokalplan fastlægger anvendelsen til både bolig og grundskoleundervisning.

Det ønskede projekt er ikke i overensstemmelse med den gældende byplan, og realisering af ønskerne forudsætter en ny lokalplan.

Løsning

Lokalplanforslaget fastlægger området til bolig og grundskoleundervisning og muliggør en tilbygning til den eksisterende bevaringsværdige bygning på Lindholmsvej 18 på 323 m2 i varierende højde, dog maksimalt 10 m. Tilbygningen skal fremstå fritliggende med en åbenhed både i materialevalg og udformning. Lokalplanforslaget muliggør, at der skabes et sammenhængende udeareal for lokalplanområdet. Lokalplanen sikrer herudover den bevaringsværdige skolebygning og fastlægger otte træer i området som bevaringsværdige, samt at tilbygningen tilpasses arkitektonisk til det omkringliggende villaområde og de bevaringsværdige bygninger.

I Kommuneplan 2015 er området udlagt til boliger (B1-område). Det forudsættes, at kommuneplanen ændres til boligformål med mulighed for grundskoleundervisning (B1*-område) i forbindelse med vedtagelse af ny Kommuneplan 2019. Området fastholdes som boligramme, såfremt anvendelsen til grundskole ophører skal bygningen tilbageføres til bolig i overensstemmelse med villakvarterets overordnede udtryk.

Byliv

Lokalplanen muliggør en ny adgang mellem nærområdet og lokalplanområdet mod Lindholmsvej, hvor en del af skolens udearealer vil være offentligt tilgængelige uden for skolens åbningstid. Dermed skabes der en bedre sammenhæng mellem skolens område og det omkringliggende boligområde, hvorved indsatsen i Arkitekturpolitik København 2017-2025 om at udforme byrum med plads til fællesskaber og borgerinitiativ understøttes.

Miljø og bynatur

Med forslaget stilles der krav om, at der skal plantes fem nye træer med en stammeomkreds på mindst 18-20 cm. Der er ni træer, der lever op til kriterierne for at kunne gøres bevaringsværdige. Af dem foreslås otte fastlagt som bevaringsværdige, mens ét kan fældes, da det er placeret, hvor det er hensigtsmæssigt at placere bebyggelsen. Hvis træet skal bevares vil det kræve et andet projekt. Se også bilag 4.

Trafik og parkering

Forslag til Kommuneplan 2019 giver mulighed for at lave en konkret vurdering af bilparkeringsbehovet til grundskoleanvendelse. På baggrund af en konkret vurdering udløser projektet ikke krav til ekstra bilparkering. Der er lagt vægt på nybyggeriets størrelse, og at nybyggeriet ikke medfører flere ansatte og kun et begrænset antal ekstra elever. Der er udarbejdet en trafikanalyse som viser, at de trafikale forhold understøtter en sikker skolevej. Derudover følger det af trafikanalysen, at afsætning og parkering i dag foregår problemfrit.

Forslag til Kommuneplan 2019 stiller krav om én parkeringsplads pr. 150 m2 bolig. I lokalplanen svarer kravet til, at der skal etableres 3 parkeringspladser, der bliver placeret på terræn, hvis ejer skulle ønske at realisere byggemuligheden med boliger i stedet for grundskole.

Forslag til Kommuneplan 2019 stiller krav om tre cykelparkeringspladser pr. 100 m2 etageareal til boliger og fem cykelparkeringspladser pr. 100 m2 etageareal til grundskole, hvilket i lokalplanen svarer til 10 cykelparkeringspladser til boliger eller 17 cykelparkeringspladser til grundskole. Se også bilag 5.

Kommuneplan

I Kommuneplan 2015 er området udlagt til boliger (B1-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 40 og en maksimal bygningshøjde på 10 meter. Det forudsættes, at kommuneplanen ændres til boligformål med mulighed for grundskoleundervisning (B1*-område) i forbindelse med vedtagelse af ny Kommuneplan 2019. Der ændres ikke i den mulige bebyggelsesprocent, højde og friarealprocent.

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Brønshøj-Husum Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Brønshøj-Husum Lokaludvalg havde ingen kommentarer til projektet.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2020.

  

                                   Søren Wille

                                                             / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. september 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Radikale Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”For at fremme bæredygtighed og mindske klimaaftrykket og ressourceforbruget ved byggeriet opfordrer partierne til dialog mellem bygherre og Teknik- og Miljøforvaltningen om, hvordan der kan indgå bæredygtighedshensyn i design og byggeri.”  

Til top