Mødedato: 02.03.2020, kl. 16:15
Mødested: Rådhusstræde 13, 1466 København K.

Håndtering af mindre udlejningskøretøjer indtil tilladelse meddeles

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den videre proces for tilladelser til udbydere vedrørende opstilling af mindre udlejningskøretøjer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke på nuværende tidspunkt udsteder tilladelser til opstilling af mindre udlejningskøretøjer med henvisning til, at lovforslag med nye regler forventes at træde i kraft pr. 1. juli 2020.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har i perioden den 9. december 2019 til den 6. januar 2020 haft udkast til afgørelser til de 11 udbydere, som har søgt om at opstille mindre udlejningskøretøjer (el-løbehjul og cykler) i høring i henhold til forvaltningens annoncering i sommeren 2019. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra otte udbydere. Høringssvarene vil indgå i det videre arbejde.

Jakob Næsager (C) anmodede den 10. december 2019 om at få sagen om tilladelser til løbehjul forelagt i Teknik- og Miljøudvalget, inden forvaltningen meddeler tilladelser.

Den 27. januar 2020 vedtog Teknik- og Miljøudvalget høringssvar til lovforslag om ændring af vejloven vedrørende mindre udlejningskøretøjer.

Løsning

Forvaltningen modtog i sommeren 2019 11 ansøgninger, hvor der blev søgt om opstilling af over 20.000 udlejningskøretøjer (cykler og løbehjul). Udkast til tilladelser har været sendt i høring med forslag om, at den til rådighed værende kapacitet på 3.200 cykler og 3.200 løbehjul fordeles mellem udbyderne i de områder, som de har søgt om, under hensyntagen til fremkommeligheden særligt i de områder i byen, hvor der er meget trængsel. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om status for sagsbehandlingen den 6. december 2019, jf. bilag 3.

Forvaltningen anbefaler, at der ikke udstedes tilladelser til udbydere, der har ansøgt om at opstille mindre udlejningskøretøjer på kommunalt vejareal, før dette kan ske efter de foreslåede ændrede regler i vejloven, som forventes at træde i kraft den 1. juli 2020. Dette vil give de klareste rammer for ansøgerne og for forvaltningens mulighed for at regulere og håndhæve kommende aftaler eller tilladelser. Dette vurderes at kunne rummes inden for forvaltningsretten, jf. bilag 5.   

De foreslåede regler udgør et nyt retligt grundlag, som skal følges op af politiske rammer i form af retningslinjer. Forvaltningen vil arbejde på at håndtere området inden for den nye lovgivning hurtigst muligt, idet det dog er nødvendigt for forvaltningen at kunne tage højde for lovforslagets endelige indhold.

Hovedpunkter fra høringen

De otte modtagne høringssvar er gennemgået og kommenteret i bilag 2. Høringssvar er vedlagt i bilag 4, bortset fra s. 3-4 i Limes høringssvar, hvor enkelte virksomhedsnavne er undtaget, da der er tale om fortrolige oplysninger om drifts- og forretningsforhold, jf. offentlighedslovens § 30, nr. 2. 

Afvente nye regler

To ansøgere finder det hensigtsmæssigt at afvente de nye og klare juridiske rammer (ændringen af vejloven), inden ansøgningsprocessen fortsættes, idet dette vil give bedre grundlag for behandlingen.

Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen er enig i, at de nuværende regler i vejloven er utilstrækkelige i forhold til en hensigtsmæssig, fremtidig regulering af de mindre udlejningskøretøjer, især på grund af de utilstrækkelige muligheder for at håndhæve tilladelserne.  De foreslåede regler giver kommunen nye redskaber til at håndhæve reglerne.

Begrænset antal operatører

Fire af udbyderne ønsker, at der udvælges få udbydere fremfor en fordeling mellem alle, idet dette vil give flere løbehjul og cykler pr. udbyder og dermed et bedre grundlag for at føre en forretning. De anfører endvidere, at færre udbydere vil medføre mere miljøeffektive tjenester, herunder i forhold til indsamling, flytning og reparation, samt bedre muligheder for kontrol.

Forvaltningens bemærkninger: Forvaltningen har hidtil (i høringsmaterialet) lagt op til, at alle ansøgere tildeles en forholdsmæssig andel af den vurderede kapacitet til placering i de områder, som er udbudt, idet det indsendte ansøgningsmateriale ikke har givet grundlag for at udvælge nogle få eller sortere enkelte ansøgere fra. De foreslåede regler (ændring af vejloven) giver mulighed for at udvælge færre udbydere. Muligheden for at udvælge færre udbydere efter de foreslåede regler gælder kun for så vidt angår udbydere af udlejningsløbehjul. Udbydere af udlejningscykler vil efter de foreslåede regler få krav på en aftale.

Mulighed for midlertidigt at udskyde behandlingen af ansøgninger

På baggrund af de modtagne høringssvar og udbydernes ønsker om en klarere regulering samt ønske om færre udbydere, finder forvaltningen, at de nye, foreslåede regler vil være mere i tråd med udbydernes ønsker.

Forvaltningen har derfor undersøgt mulighederne for at vente med at udstede tilladelser til de nye regler træder i kraft.

Forvaltningen vurderer, at Teknik- og Miljøforvaltningen lovligt og sagligt kan udskyde behandlingen af ansøgninger om tilladelser til opstilling af mindre udlejningskøretøjer (cykler og el-løbehjul), indtil nye regler herom forventeligt træder i kraft pr. 1. juli 2020. Dette med baggrund i, at det bebudede lovforslag har til formål at tage hånd om de nævnte mangler (utilstrækkelige styringsmekanismer og håndhævelsesregler), som vejloven aktuelt ikke adresserer og som kommunen også er blevet udfordret på i sine retningslinjer i forhold til at kunne varetage hensyn til færdselssikkerhed mv. Kommunen har således en interesse i at få afklaret denne tvivl og afvente de nye reglers vedtagelse.

Forvaltningen lægger desuden vægt på, at Transport- og Boligministeriet i de foreslåede nye regler konstaterer, at det giver anledning til tvivl, hvordan de nuværende regler skal administreres i forhold til tilladelser til opstilling af mindre udlejningskøretøjer. Ministeriet anfører desuden, at muligheden for en håndhævelse er vital for, at reglerne overholdes.

Der lægges også vægt på, at der tidligere over for kommunen (jf. brev af 19. juni 2019 fra advokatfirmaet Bech-Bruun, på vegne af VOI, gengivet som bilag 7 til pkt. 21 ved Borgerrepræsentationen den 20. juni 2019) er blevet rejst tvivl om lovligheden af kommunens retningslinjer i forhold til vejlovens § 80 og om kommunens mulighed for at håndhæve retningslinjerne. Dette henset til ovennævnte utilstrækkelige juridiske rammer i den eksisterende vejlov.

Det er vurderingen, at retningslinjerne for tilladelser efter vejlovens § 80, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 20.  juni 2019, ikke er til hinder for en sådan beslutning.

Alternative løsninger

Forvaltningen har vurderet, at der jf. nedenfor er to alternative muligheder til den løsning, forvaltningen anbefaler. Begge løsninger udgør en naturlig fortsættelse af den igangværende proces efter de gældende regler i vejloven og de retningslinjer, som Borgerrepræsentation vedtog den 20. juni 2019.

Ét-årige tilladelser

Forvaltningen fortsætter sagsbehandlingen med henblik på at udstede ét-årige tilladelser, jf. de besluttede retningslinjer. Det bemærkes, at disse ikke vil være omfattet af de kommende nye regler herunder muligheder for håndhævelse, samt at de vil gælde ét år fra udstedelsestidspunktet. Først herefter vil de nye regler kunne gøres gældende.

Midlertidige tilladelser indtil nye regler træder i kraft

Forvaltningen fortsætter sagsbehandlingen med henblik på at udstede tilladelser, der løber, indtil de nye regler træder i kraft, hvilket forventes at være den 1. juli 2020. Dette har forvaltningen gjort opmærksom på og indsat som en mulighed overfor ansøgerne. Dermed vil de udstedte tilladelser sandsynligvis blot løbe i få måneder før de nye regler træder i kraft.

Forvaltningen har den 28. januar 2020 modtaget oplysning fra to af ansøgerne (Bird og Circ) om, at Bird opkøber Circ. Dette betyder, at sagsbehandlingen af de indsendte ansøgninger vil tage yderligere tid, fordi der er tale om nye oplysninger i sagen, som kræver, at forvaltningen indhenter flere oplysninger. Disse nye oplysninger kan muligvis føre til, at forvaltningen skal genoverveje fordelingen af kapaciteten mellem ansøgerne, hvilket vil kræve en fornyet høringsrunde blandt ansøgerne. Dermed vil den igangværende ansøgningsproces tidligst kunne afsluttes få måneder før nye regler vil kunne træde i kraft.

Såfremt udvalget måtte vælge en af de to alternative løsninger, vil udvalget få mulighed for at forholde sig til sagen på ny i forbindelse med udvalgsmødet den 16. marts 2020.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen standse sagsbehandlingen af de indkomne ansøgninger og orientere ansøgerne herom. Herefter vil forvaltningen afvente vedtagelsen af de nye regler og på den baggrund udarbejde en indstilling til udvalget om den fremtidige håndtering af området.

 

Søren Wille

 

                                                        /Hans Christian Karsten

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. marts 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top