Traumeprojektets resultater ligger klar
Projekt ”Styrket indlæring, bedre skolegang” er et projekt, som har kørt i Københavns og Gladsaxe Kommuner i perioden 2017-2024. Projektet blev afsluttet med en stor konference d. 19. september 2024, hvor VIVE gav en smagsprøve på nogle af de resultater, som vi nu kan præsentere i sit fulde omfang.
Projektets formål
Projektets formål har været at skabe målbare forbedringer i børn og unges trivsel og skolegang gennem udvikling og implementering af en traumebevidst tilgang. Som en del heraf er der udviklet et analyse- og arbejdsredskab (AoA-modellen), der skaber en struktureret og traumebevidst ramme om arbejdet med børn og unge.
Resultater fra Styrket indlæring, bedre skolegang
Evalueringen af projektet viser, at børn og unge, som har deltaget i forløb, hvor der er arbejdet med en traumebevidst tilgang, har oplevet en positiv udvikling i deres trivsel og sociale funktioner. Det gælder blandt andet parametre som sikkerhed, følelsesregulering, traumesymptomer, impulskontrol og problemløsning.
Evalueringen viser også, at flere medarbejdere oplever at have tilstrækkelig viden om traumer og føler sig fagligt rustet til at arbejde med børn, unge og familier med traumer end før projektet, og 77% vurderer, at AoA-modellen er med til at kvalificere den faglige refleksion og skabe overblik i den enkelte families sag.
Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i Københavns og Gladsaxe Kommune
Styrket viden om traumer
- Stigning i andelen af medarbejdere, som i høj eller meget høj grad oplever at have tilstrækkelig viden om traumer - fra 42% i 2016 til 63% i 2023
- Stigning i andelen af medarbejdere, som føler sig fagligt rustet til arbejdet med børn, unge og familier med traumeproblematikker – fra 35% i 2016 til 58% i 2023
- Ligeledes vurderer lederne i højere grad, at deres medarbejdere er fagligt rustet til at tackle de udfordringer, som børn, unge og familier med traumeproblematikker oplever – en stigning fra 35% i 2016 til 68% i 2023.
AoA-modellen kvalificerer arbejdet
- 77% af medarbejderne er meget eller delvist enige i, at AoA-modellen bidrager til at skabe overblik over sagen
- 77% svarer, at AoA-modellen er med til at kvalificere den faglige refleksion
- 67% af medarbejderne vurderer, at AoA-modellen bidrager til at tydeliggøre de bagvedliggende årsager til børn og unges adfærd
Styrket samarbejde – især mellem udfører og myndighed
- 62% af medarbejderne svarer i 2023, at samarbejdet på tværs af faggrupper er godt eller meget godt. Det er en stigning på 18 procentpoint sammenlignet med 2016.
- Hos lederne ser vi en endnu større stigning, hvor 41% i 2016 svarede at samarbejdet mellem faggrupper var godt eller meget godt, mens dette tal er oppe på 72% i 2023.
Både ledere og medarbejdere oplever, at samarbejdet på tværs af faggrupper er styrket – særligt samarbejdet mellem myndighed og udfører.
”Projektet har styrket samarbejdet – især med myndighedssagsbehandler. Vi kan nu – når vi har afdækket belastninger og belastningsreaktioner og fundet frem til delmål – vende tilbage til myndighed og pege på, at der er behov for at justere indsatsmålene. Det fungerer rigtig godt,” fortæller en familiebehandler.
Evalueringens samlede resultater peger på, at det traumebevidste blik og arbejdet med AoA-modellen tilbyder en værdifuld ramme for arbejdet med børn og unge, som gennem fokus på sammenhænge mellem reaktioner og belastende oplevelser i børns liv kan bidrage til at styrke børn og unges trivsel.
Projektet er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, Egmont Fondens sekretariat og Socialudvalget i Københavns Kommune.
Læs VIVEs evalueringsnotat om projektet "Styrket indlæring, bedre skolegang"
Metode
VIVE har stået for at evaluere projektet på baggrund af data fra AoA-modellen, et psykologisk testbatteri og registerdata fra Styrelsen for IT og Læring (STIL) vedr. skolefravær og -trivsel. Derudover er der foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejdere og ledere inden projektets start og igen i 2023, der spørger ind til blandt andet medarbejdernes viden om traumer, samarbejdet på tværs og arbejdet med AoA-modellen.
Kontakt
Presseafdelingen i Socialforvaltningen
Ved pressehenvendelser, kontakt presseafdelingen.