Arkivnyhed - Kan være forældet

Klimatopmøde: Nu mødes Nørrebro om, hvordan CO2-udledningen skal sænkes

Søndag den 24/9 er alle på Nørrebro inviteret til topmøde om, hvordan vores forbrugsvaner kan blive mere bæredygtige. Målet er at mindske CO2-belastningen fra vores transport, boliger og mad på en måde, der fungerer i hverdagen.

Mens Danmarks energiforsyning er godt i gang med at blive omstillet fra sort til grøn, ser det anderledes ud med CO2-udledningerne fra vores forbrug. De store poster kommer fra vores transport, vores boliger og vores mad – og vi kan kun leve op til klimamålene, hvis vi også gør noget ved forbruget.

Det er netop emnet for Københavns første lokale klimatopmøde, der finder sted søndag den 24. september fra kl. 14 til 18.30, hvor Mellemfolkeligt Samvirke inviterer Nørrebros borgere, foreninger og virksomheder til at lægge planer inden for tematikkerne Transport & Luftforurening, Bolig & Byggeri, Fødevarer og Ting & Tøj. Topmødet er det første af tre, som Københavns Kommune har initieret og støttet som led i arbejdet med byens næste klimaplan.

”Politikerne har et kæmpe ansvar for at skabe rammerne for den grønne omstilling. Men vi kommer ikke udenom, at der også skal ske en omstilling af borgernes og virksomhedernes adfærd. Vi kan simpelthen ikke nå målene, hvis vi også om ti år forbruger på samme måde som i dag. Og derfor er vi nødt til også at få borgere og virksomheder på banen, for det kræver løsninger og initiativer, som giver mening i folks hverdag. Det kan ikke bare udtænkes af eksperter og politikere,” siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i København, der har initieret de lokale klimatopmøder.

Nørrebro er klar

På Nørrebro har man grebet ideen og en række foreninger som f.eks. Mellemfolkeligt Samvirke, Nørrebro Lokaludvalg, Miljøpunkt Nørrebro og Klimabevægelsen har med kort aftræk stablet Københavns første klimatopmøde på benene.

Udover drøftelserne af de fire temaer er der ÅBEN GÅRD, hvor alle er inviteret til at svinge genbrugsguldlykkehjulet, få løsninger til mere grønt på stenbroen eller møde Nørrebros yngste klimaaktivister. Den Grønne Ungdomsbevægelse laver krea-aktivisme for alle aldre, og der er svampedyrkning og mulighed for tøjtryk, reparationer og helt nyt genbrug.

”Det er jo helt fantastisk, at vi så hurtigt har kunnet samle så mange stærke og kreative kræfter om at rykke på klimaet på Nørrebro. Nu starter vi søndag med at få en masse gode idéer til konkrete CO2-reducerende klimahandlinger og begynder dermed også at samle, udvide og koordinere gruppen af borgere, virksomheder og organisationer, som sammen med os vil spille en endnu mere aktiv rolle i den grønne omstilling nu og fremover. For det er der brug for,” siger Jeppe Bo Pedersen, national direktør i Mellemfolkeligt Samvirke.

Klimatopmødet afsluttes med udarbejdelsen af et klimacharter for Nørrebro og fællesspisning, hvor alle borgere, foreninger og virksomheder opfordres til at melde sig til kommende handlinger.  

På klimatopmødet vil man bl.a. kunne møde: 

Åbningstale: Mogens Petersen, forperson for Nørrebro lokaludvalg,

Fagoplæg: Charlotte Louise Jensen, Concito

Afslutningstale: Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i København

Klimatopmødet foregår den 24. september kl. 14-18.30 hos Mellemfolkeligt Samvirke på Fælledvej 12.

Nørrebro har vedtaget et Klimacharter

Nørrebro rykker klimaet gennem handling og opbygning af nye netværk og relationer, hvor vi i fællesskab handler, tager initiativ og begynder tiltag der kan bidrage til, at vi når vores mål om at reducere vores CO2-udledninger.