Plejetestamente

Et plejetestamente kan sikre, at dine behov og ønsker bliver opfyldt, hvis du bliver alvorligt syg og ikke længere kan udtrykke dine behov.

Hvis du bliver ramt af demens eller anden sygdom, kan der komme et tidspunkt, hvor andre bliver nødt til at tage stilling til helt almindelige hverdagsting for dig.

I sådan en situation er det en tryghed for dig og dine pårørende og det personale, der skal pleje dig, hvis du forinden i et plejetestamente har givet udtryk for dine interesser og ønsker til pleje og omsorg. 

Læs mere om plejetestamente på borger.dk

Spørgsmål og svar om plejetestamente

Vis alle

Hvad er et plejetestamente?

Et plejetestamente er et dokument, hvor du kan skrive dine fremtidige ønsker til fx din påklædning, dine madvaner, dine interesser og din personlige hygiejne.

Testamentet giver dig på den måde mulighed for fortsat at have indflydelse på dit eget liv, hvis du på et tidspunkt ikke længere selv kan give udtryk for, hvad der betyder meget for, at du trives i hverdagen.

Testamentet giver også tryghed for både dine pårørende og det personale, der skal pleje dig, fordi du på forhånd har givet udtryk for dine ønsker til daglig pleje og omsorg.

Hvordan opretter jeg et plejetestamente?

Ønsker du at oprette et plejetestamente, har kommunen udarbejdet en skabelon, du kan bruge som en hjælp. Du kan finde skabelonen herunder. Du kan også kontakte visitationen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Det originale plejetestamente opbevares hos dig, og du kan altid ændre det.

Er et plejetestamente juridisk bindende?

Et plejetestamente er vejledende. Det vil sige, at det ikke har juridisk gyldighed. Selvom du har oprettet et plejetestamente, skal personalet arbejde efter Københavns Kommunes kvalitetsstandarder og serviceniveau, ligesom personalets faglige vurderinger vil indgå i udførelsen af plejen og omsorgen.

Dine forhold kan også have ændret sig over tid, så det vil stride mod dine tarv og din selvbestemmelsesret fortsat at følge de aftaler, der står i plejetestamentet.

Er et plejetestamente det samme som et livstestamente?

Et plejetestamente og et livstestamente er to forskellige ting. I et livstestamente kan du udtrykke ønske om ikke at modtage livsforlængende behandling. Din læge kan vejlede dig om livstestamente.

Skabelon til plejetestamente

Kontakt