Mødedato: 29.01.2024, kl. 16:00
Mødested: Peder Lykke Skolen, Brydes Allé 25, 2300 København

Vedtagelse af visionen ”Vores København”

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at der skal udarbejdes en ny vision for teknik- og miljøområdet. På baggrund af drøftelser i udvalget og sparring og kvalificering fra en politisk følgegruppe er der udarbejdet et udkast til en ny vision som afløser for Fællesskab København. Visionen skal bl.a. realiseres igennem planer, politikker og strategier, og derfor vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsættes et arbejde med at revidere disse, så de understøtter den nye vision. På den baggrund skal Teknik- og Miljøudvalget godkende, at den nye vision, ”Vores København”, tiltrædes som vision frem mod 2035. Derudover skal udvalget tage proces for revision af planer, politikker og strategier til efterretning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at ”Vores København” (bilag 2) tiltrædes som vision frem mod 2035 for teknik- og miljøområdet og således afløser ”Fællesskab København”.
  2. at revision af planer, politikker og strategier sættes i gang efter den skitserede procesplan, jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at der skal udarbejdes en ny vision for teknik- og miljøområdet (TMU 12. juni 2023). Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund og med sparring fra en politisk følgegruppe med tre medlemmer fra udvalget udarbejdet et udkast til en ny vision for teknik- og miljøområdet (bilag 2), som skal erstatte den nuværende vision, ”Fællesskab København”. Visionen realiseres bl.a. igennem planer, politikker og strategier, som Teknik- og Miljøudvalget løbende arbejder med. Når visionen er politisk godkendt, skal Teknik- og Miljøudvalget efterfølgende forholde sig til, hvilke planer, politikker og strategier den nye vision kalder på, og hvad der skal ske med de gældende planer, politikker og strategier på udvalgets område. Dette arbejde kan føre til, at der bliver færre og mere sammenhængende planer, politiker og strategier.

Løsning

Visionen
Verden forandrer sig hastigt i disse år og det betyder bl.a., at demografien, klimaet og kravene til byen ændrer sig. For at være på forkant med udviklingen og tage ansvar for, at København også i fremtiden er verdens bedste by at bo og leve i, er der behov for en ny vision for området. En vision der skal være med til at sætte en langsigtet retning for udviklingen af teknik- og miljøområdet og dels at rammesætte planer, politikker og strategier på teknik- og miljøområdet.

Visionen tager afsæt i følgende udfordringer og dilemmaer inden for fire temaer:

  • Plads til byens liv: Hvordan håndterer vi det stigende pres på byens rum, der skal kunne mere for flere?
  • Klimavenlig hverdag: Hvordan sikrer vi os mod fremtidens vejr og lever et klimavenligt storbyliv?
  • En by for alle: Hvordan sikrer vi sammenhængskraften, fællesskabet og nærheden i storbyen?
  • Samarbejde om byen: Hvordan samarbejder vi på nye måder og med flere om Københavns udvikling?

Centralt i visionen er en forpligtelse til at bevare og forbedre byen som verdens bedste sted at bo for københavnerne. Desuden skal København være en hovedstad, der inspirerer og viser andre byer vejen til et meningsfuldt og klimavenligt storbyliv. Men det er også centralt, at udviklingen af byen skal ske i et endnu bredere og tættere samarbejde, som inviterer flere til at tage ansvar for byen.

Visionen er blevet udarbejdet på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af tendenser for fremtidens storbyudvikling samt en kvalificering af temaer (TMU 12. juni 2023 og TMU 9. oktober 2023). Derudover har en politisk følgegruppe med tre medlemmer fra udvalget været med til løbende at kvalificere indholdet i visionen, herunder givet input til ambitionsniveauet for pejlemærkerne.

Visionen er blevet formuleret på et overordnet retningsgivende niveau uden konkrete indikatorer for målopfyldelse. Disse udarbejdes efterfølgende i forbindelse med en revision af planer, politikker og strategier på teknik- og miljøområdet.

Proces for revision af planer, politikker og strategier
Teknik- og Miljøudvalget skal desuden forholde sig til, hvilke planer, politikker og strategier den nye vision kalder på og hvad der skal ske med de gældende planer, politikker og strategier på udvalgets område. En oversigt over gældende planer, politikker og strategier som er helt eller delvist forankret på Teknik- og Miljøudvalget område er vedlagt i bilag 3.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil efter politisk vedtagelse af visionen igangsætte et arbejde med at vurdere og komme med et bud på, hvilke planer, politikker og strategier, der er nødvendige i forhold til at realisere visionen, herunder afmeldinger, konsolideringer eller udarbejdelse af helt nye planer, politikker og strategier. Da dette er et komplekst arbejde, som går på tværs af mange fagligheder, vil det blive bredt funderet i hele forvaltningen. Københavnertingets anbefalinger vil bl.a. indgå i dette arbejde (jf. TMU 18. december 2023). Nedenfor er en overordnet tidsplan for dette arbejde, som forventeligt vil være afsluttet forud for budgetforhandlingerne 2024.

Som det fremgår af planen, er der lagt op til, at Teknik- og Miljøforvaltningen i juni 2024 bliver præsenteret for, hvilke planer, politikker og strategier der skal til for at realisere visionen, herunder godkendelse af hvilke eksisterende planer, politikker og strategier, der skal afmeldes, opdateres eller erstattes samt et forslag til implementeringsrækkefølgen af disse. Derudover vil forvaltningen også præsentere et bud på nogle af de planer, politikker og strategier, der allerede kan igangsættes i 2024.

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om revision af planer, politikker og strategier, vil forvaltningen igangsætte en proces, hvor alle planer, politikker og strategier gennemgås med henblik på at sikre de rette ophæng for disse og herunder sikre, at de rette administrationsgrundlag er til stede.

Dato

Fase

Aktivitet

08.02-19.04

Vurdering af planer, politikker og strategier i forhold til ny vision.

En intern vurdering i forvaltningen af hvilke planer, politikker og strategier den nye vision kalder på samt forslag til revision af eksisterende planer, politikker og strategier (afmeld, juster, konsolider) og hvornår dette hensigtsmæssigt kan ske.

20.04–17.5

Kvalificering af forslag til planer, politikker og strategier, der understøtter ny vision.

Drøftelse og kvalificering internt i forvaltningen. Udarbejdelse af forslag til planer, politikker og strategier en ny vision kalder på samt forslag til afmeldinger, konsolideringer etc.

17.06

TMU-møde

Godkendelse af planer, politikker og strategier, der skal være med til at realisere ny vision.

Teknik- og Miljøudvalget forelægges et bud på hvilke planer, politikker og strategier, der skal være for at realisere visionen, herunder godkendelse af hvilke planer, politikker og strategier, der skal afmeldes, opdateres eller erstattes samt implementeringsrækkefølgen.

 

Forvaltningen præsenterer et bud på nogle planer, politikker og strategier, der allerede kan igangsættes i 2024.

Revisionen af planer, politikker og strategier vil ske ud fra nogle klare definitioner af, hvad der kendetegner henholdsvist en plan, politik og strategi. En begrebsafklaring findes i bilag 4.

Opfølgning på visionen
Teknik- og Miljøudvalget vil hvert andet år blive forelagt en drøftelse af visionen for at gøres status på fremdrift. I denne forbindelse vil udvalget også blive præsenteret for et overblik over, hvordan de aktuelle planer, politikker og strategier understøtter visionen, og om der er behov for justeringer eller tilføjelser. En udvikling af nye planer, politikker og strategier vil altid tage udgangspunkt i visionen.

Politisk handlerum
Udvalget kan beslutte, at

  • justere i den foreslåede tekst i visionen.
  • sende sagen tilbage til forvaltningen, hvis udvalget finder, at sagen ikke er tilstrækkelig oplyst til, at den kan tages til efterretning.

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. Initiativer finansieres og igangsættes som en integreret del af Teknik- og Miljøforvaltningens drift og i øvrigt i det omfang, det muliggøres via budgetaftaler eller andre bevillingsmæssige beslutninger.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt, at ”Vores København” tiltrædes som vision frem mod 2035 for teknik- og miljøområdet, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte arbejdet med at revidere planer, politikker og strategier efter den beskrevne procesplan jf. Løsningsafsnittet. I juni 2024 præsenteres Teknik- og Miljøudvalget for et bud på hvilke planer, politikker og strategier der skal til for at realisere visionen.

Der er ikke udarbejdet en ekstern kommunikationsplan for visionen, men forvaltningen vil sikre, at den formidles og forankres internt i forvaltningen og kan ligge til grund for kommende politiske prioriteringer.

Borgerrepræsentationen vil blive forelagt orientering om, at Fællesskab København afløses af Vores København.

                                           Søren Wille                                         

                                                             / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2024

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at formuleringen under overskriften 'Klimavenlig Hverdag' i bilag 2 ændres fra: "At vi angiver handlemuligheder til en mere klimavenlig adfærd for både københavnere, erhverv, interessenter og gæster, så det klimavenlige valg er det nemmeste og mest tilgængelige" til: "At det grønne valg altid skal være det lette valg, og at vi angiver handlemuligheder til en mere klimavenlig adfærd for både københavnere, erhverv, interessenter og gæster."

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

“dog således, at formuleringen på side 6 i visionen ændres fra: ”At mødet med kommunen opleves som servicerende, faciliterende og inviterende, og at det motiverer til større samskabelse mellem københavnere, erhvervsliv og kommune.” ændres til: ”At mødet med kommunen opleves som servicerende, faciliterende og inviterende, og at flest mulige borgere og virksomheder oplever, at en henvendelse til kommunen besvares hurtigt og kompetent.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 2 stemmer mod 7. 1 undlod at stemme.

For stemte: F og V

Imod stemte: B, C, Ø og Å

Undlod at stemme: A

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti vil lade det være op til københavnerne selv at vælge deres foretrukne transportform – for os er det væsentlige at det bliver en grøn transportform som elbil eller metro. Det er endvidere vigtigt for os, at vi sikrer den nødvendige parkeringsfaciliteter, så borgerne får et realt frit valg af transportmiddel. Desuden ønsker vi at gøre det så effektivt som muligt at færdes til cykel og til fods via ”smutveje”, men vi vil lade det være op til københavnerne selv at vælge transportform, da vi stoler på at københavnerne er bedst til selv at vælge hvad der funger for dem og deres familier, vi mener ikke at det er en opgave for politikerne.”

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er afgørende, at det videre arbejde med visionen - og de efterfølgende planer, strategier og politikker i implementeringen af visionen - sikres sammenhæng og parallelitet med kommunens øvrige planer, herunder kommuneplan m.v.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre bakker grundlæggende op om visionen. Der står dog på s. 3 at “transporten mellem byens rum sker så grønt og bæredygtigt som muligt og med en prioritering af de mest pladseffektive transportformer.” Venstre mener, at der skal være plads til forskellige transportformer i København, herunder metro, biler, delebiler, busser, taxaer, elløbehjul og cykler mm. Derfor er vi ikke enige i denne sætning. Dog bakker vi helt op om, at de forskellige transportformer skal være grønne, bl.a. ønsker Venstre en hurtigere udbygning af ladeinfrastrukturen, mere metro og mere trafik under jorden.”
Til top