Mødedato: 27.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for tillæg 1 til lokalplan Artillerivej Øst, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes forslag til lokalplan for at udvikle et område ved Artillerivej med plejehjem, daginstitution, skolehaver, socialt værested og grøn kile med i alt ca. 8.100 m2 nybyggeri.

bIndstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg 1 til lokalplan 384 Artillerivej Øst på baggrund af intentioner og anbefalinger, der fremgår af bilag 2.
  2. at der i det videre arbejde tages udgangspunkt i, at der i lokalplanen stilles krav om en smal grøn kile, som foreslået af Københavns Skolehaver, jf. løsning.

Problemstilling

Befolkningsudviklingen i Københavns Kommune medfører øget behov for både daginstitutioner og plejehjem. Senest med Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) er der afsat midler til færdiggørelse af planlægning for ny daginstitution, plejehjem, skolehave, socialt værested og grøn kile på ejendommen Artillerivej 69 H. Daginstitutionen, der skal rumme 10 grupper, skal erstatte midlertidig pavilloninstitution, som er opført på grunden. Det nye værested, der skal være nabo til skolehaven, skal stilles til rådighed for brugerne af det nuværende værested på grunden. Den grønne kile indrettes med henblik på, at der senere kan etableres adgang til Amager Fælled og Ballonhangaren. Det kræver et tillæg til den gældende lokalplan Artillerivej Øst at realisere projekterne, da denne lokalplan fastlægger området til rekreative formål.

Løsning

Området har et grundareal på 15.140 m2. Projektets fem forskellige funktioner er fordelt med plejehjem på ca. 5.900 m2 (69 plejeboliger) og daginstitution på ca. 2.000 m2 i den sydvestlige del, skolehaven samt værestedet i den nordøstlige del og en offentligt tilgængelige grøn kile i midten. Ud over en fremtidig mulighed for adgang til Fælleden og Ballonhangaren indeholder den grønne kile beplantning, kantzoner, cykelparkering, adgangsarealer til plejehjemmet, daginstitutionen og skolehaven.

Bebyggelsen med plejehjemmet og daginstitution disponeres som sammenhængende bygningsvolumener omkring et gårdrum. Plejehjemmet bliver op til 4 etager (op til 18 meter) og daginstitutionen op til 3 etager (op til 14 meter). Nærmest rideskolen og Amager Fælled falder bebyggelsen fra 4 til 3 og 2 etager. I alt bygges ca. 8.100 m2 etageareal inklusive mindre bygninger i skolehaven og værestedet.

Bebyggelsen med plejehjemmet og daginstitution disponeres som sammenhængende bygningsvolumener omkring et gårdrum. Plejehjemmet bliver op til 4 etager (op til 18 meter) og daginstitutionen op til 3 etager (op til 14 meter). Nærmest rideskolen og Amager Fælled falder bebyggelsen fra 4 til 3 og 2 etager. I alt bygges ca. 8.100 m2 etageareal inklusive mindre bygninger i skolehaven og værestedet.

Skolehaven indrettes med haver samt mindre bygninger til personalefaciliteter, depoter og undervisning på samlet ca. 200 m2. Skolehaven disponerer over et areal på ca. 5.800 m2, inklusive areal til den grønne kile og værestedet. Københavns Skolehaver ønsker skolehaven hegnet, og den vil af hensyn til beskyttelse af haverne mod hærværk være aflåst, når der ikke er bemanding eller aktiviteter i haven. Forvaltningen indstiller, at der accepteres en hegning, der bør være så transparent som muligt.

I området indgår et ca. 12 m bredt og 1.500 m2 stort areal, som er tillagt grunden fra en naboejendom, der rummer den fredede ballonhangar og rideskole og er ejet af Realdania. Realdania skal godkende den fremtidige brug og indretning af det tillagte areal. Dette kan ske, når kommunen med blandt andet lokalplanen har taget endelig stilling til anvendelsen af arealet, men det forventes ikke at medføre begrænsninger i forhold til den videre planlægning.

Bredden af den grønne kile
I Teknik- og Miljøforvaltningens og bygherres hidtidige arbejde med en samlet plan har det været prioriteret, at den grønne kile fik en bredde, så den kunne rumme fælles opholdsarealer. Det har udmøntet sig i et forslag fra bygherres rådgiver, hvori der indgår ca. 635 m2 af skolehaven i en offentlig tilgængelig bred grøn kile i form af kantzoner til ankomst, beplantning og ophold mv. samt til cykelparkering og affaldshåndtering. Herudover indgår 70-100 m2 til værestedet. Det betyder, at skolehavens indhegnede areal med det hidtidige projekt vil være ca. 5.065 m2.

I processen har det vist sig, at det er et stort ønske fra Københavns Skolehaver, at så meget af deres areal som muligt indhegnes. Skolehaverne har derfor fremlagt et alternativ til den beskrevne løsning, hvor en større del af skolehaven indgår i det indhegnede areal, og den del, der indgår i en grønne kile, indskrænkes til 170 m2. Det betyder, at den offentlig tilgængelige grønne kile indskrænkes fra 1.305 m2 til 840 m2. Det er Skolehavernes opfattelse, at alle fælles aktiviteter skal foregå inden for hegningen, og at den brede grønne kile vil medføre, at 200 børn mister muligheden for at komme i skolehave, idet der vil ske en reduktion af arealet af dyrkningsjorden.

Forvaltningen indstiller til udvalget, at forslaget fra København Skolehaver indgår i det videre arbejde. Det er forvaltningens vurdering, at hensynet til antallet af børn, der kan komme i skolehave vejer tungere end bredden af den grønne kile. Det foreslås i øvrigt, at muligheden for inddragelse af dele af det 12 m brede areal nærmest Ballonhangaren i skolehaven undersøges. Bygherre kan tilslutte sig, at der i det videre arbejde planlægges med en smal grøn kile.

Byliv

Den grønne kile danner mødested og overgangszone mellem de forskellige kommunale funktioner samt skaber forbindelse gennem området til gavn for beboere og brugere i og uden for området. Ved at optimere udnyttelse af arealet bliver der skabt rammer, som understøtter mulighed for fællesskaber og samarbejde mellem funktionerne.

Miljø og bynatur

Der er udpeget fem træer i området, som lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige (bilag 4). Med den viste placering af plejehjemmet forudsættes det, at to af træerne, som er placeret langs Artillerivej, skal fjernes og erstattes af nye træer i en samlet landskabsplan. I det videre arbejde med lokalplanen, vil det blive vurderet om det er muligt at bevare alle fem træer. Træerne er lindetræer, der er plantet i 1995.

Parkering

Krav til antallet af parkeringspladser fastlægges i overensstemmelse med Kommuneplan 2019, når denne er vedtaget.

Kommuneplan

I forslaget til Kommuneplan 2019 er området udlagt til institutioner og fritidsområder (O2-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og en maksimal bygningshøjde på 24 m.

Intern høring

Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Lokaludvalget har et stort ønske om, at lokalplanen også omfatter en plan for udvikling af Kigkurren, herunder området for den tidligere hestedrosche. Lokaludvalget bakker af samme grund op om, at der etableres såvel en sigtelinje som en sti fra Kigkurren til Ballonhangaren og henviser til, at Realdania tidligere har udtrykt ønske om at fastholde områdets kultur og identitet, og at sammenhængen til fælleden samt det grønne i området fastholdes. I en supplerende udmelding bakker lokaludvalget op om forslaget fra Københavns Skolehaver til afgrænsningen af det indhegnede areal.
  2. Lokaludvalget ønsker, at værestedet i det røde skur fortsat kan være på stedet.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Kigkurren skal i henhold til lokalplan 205 Snorresgade i videst muligt omfang anlægges som grønt areal, men der er endnu ikke afsat midler hertil. I det aktuelle lokalplanområde arbejdes med en sigtelinje og forbindelse ud for Kigkurren i en grøn kile for at skabe sammenhæng.
  2. Skuret får en ny placering i kanten mod Artillerivej ud for skolehavens areal. Da det eksisterende skur er i for dårlig stand til at blive flyttet, forventes det, at der etableres et nyt skur med samme udtryk og omfang som det eksisterende skur.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre særligt fokusere på følgende temaer:

  • At planen skaber rammer for bebyggelser og landskab, der understøtter institutionsfunktionerne i området, og samtidig indpasser sig i områdets placering i overgangen mellem by og fælled.
  • At der sikres variation og nedtrapning af bygningerne mod fælleden, herunder samtænkning med egenarten i området ved Ballonhangaren og Ballonparken fx ved at bruge farver og materialer i slægtskab med Ballonparken.
  • At der ud for Kigkurren etableres en grøn kile gennem området, som skal danne sigtelinje og overgang mellem områdets forskellige funktioner med fokus på at skabe en åben og inviterende grøn kile med passage, kantzoner og aktiviteter for brugere og institutioner.
  • At der i det videre planarbejde er en opmærksomhed på ledningsforhold, og at det undersøges om og i hvilket omfang, den sydlige del af grunden kan inddrages i projektet, herunder med en mulig stiforbindelse til Amager Fælled og Ballonhangaren, og fjernelse af beplantning, bortset fra bevaringsværdige træer, så Ballonhangaren bliver mere synlig fra Artillerivej.
  • At hegning omkring institutionerne og skolehaven udføres med begrønning og med så megen åbenhed som muligt fx med partier med glas. Hegning omkring skolehaven, der mod Artillerivej skal fungere som støjskærm, kan aflåses udenfor åbningstid af hensyn til drift. Daginstitutionens legeplads skal være åben udenfor åbningstid.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget startredegørelsen, udarbejder forvaltningen et forslag til lokalplan. Forvaltningen forventer at forelægge forslaget for Teknik- og Miljøudvalget medio 2020, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget i 4. kvartal 2020.

 

                                         Søren Wille

                                                                        /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. januar 2020

Indstillingen blev vedtaget med 7 stemmer mod 2.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og O.

Alternativet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne opfordrer til, at alle fem bevaringsværdige træer bevares i den videre planlægning.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker ikke at bebygge og fortætte området med byggeri op i fire etagers højde. Vi ønsker området som et grønt område.”

Til top