Mødedato: 26.08.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan "Nyhavn og Gammelholm"

Se alle bilag

Udvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af bevarende lokalplan med henblik på fastsættelse af bestemmelser for skibene i Nyhavn, implementering af intentionerne fra Nyhavnsområdets strategi, udarbejdelse af bevaringsbestemmelser for Gammelholm samt indarbejdelse af kommuneplanens bestemmelser for husbåde i Havnegade.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes forslag til lokalplan ”Nyhavn og Gammelholm” på baggrund af intentionerne fra Nyhavnsområdets strategi og udpegning af bevaringsværdierne i Gammelholm som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1

Problemstilling

På baggrund af byggetilladelse til Liva II, som er en ombygget pram, blev det på Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 21. marts 2011 besluttet at nedlægge et § 14 forbud i henhold til planloven. Forbuddet skulle standse den tilfældige udvikling i Nyhavn og sikre, hvilken type både der må ligge i Nyhavn. I et notat af 7. juni 2011 blev Teknik- og Miljøudvalget orienteret om, at forvaltningen havde igangsat arbejdet med en bevarende lokalplan for Nyhavn, og at der ville blive nedlagt et § 14 forbud, hvis forvaltningen modtog en ansøgning, som gjorde det nødvendigt. En sådan ansøgning er ikke modtaget endnu.
 

På Gammelholm lige ved siden af Nyhavn er der et stort ønske fra beboerne om at vedligeholde og forbedre deres ejendomme med bl.a. nye vinduer, altaner og tagterrasser. Heller ikke her findes der et plangrundlag for sagsbehandlingen, hvilket betyder, at der er stor risiko for, at området over tid vil miste sin bevaringsværdige karakter.
 

Nyhavn og Gammelholm er to meget forskellige områder. Nyhavn har et livligt byliv, mens Gammelholm er mere rolig. Begge områder er dog bevaringsværdige og indgår i strategien for Nyhavnsområdet, hvorfor det giver mening at se på dem samlet.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at der i forbindelse med udarbejdelse af en lokalplan for skibene i Nyhavn samtidig i lokalplanen bliver indarbejdet et plangrundlag med udgangspunkt i intentionerne fra Byrumsstrategien for Nyhavnsområdet, som blev vedtaget i Teknik- og Miljøudvalget i november 2009. Tillige ønskes udarbejdet bevarende bestemmelser for Gammelholm, som i dag står uden plangrundlag. Gammelholm er et bevaringsværdigt kvarter opført inden for en tiårig periode fra 1861-77 udelukkende med byggeri inden for den historicistiske stilart. Lokalplanen vil samtidig muliggøre husbåde langs Havnegade i overensstemmelse med kommuneplan 2011, jf. notat af 30. maj 2013 vedrørende Natur- og Miljøklagenævnsafgørelse om flydende fiskemarked i Havnegade.

De bevarende bestemmelser for ejendommene på Gammelholm ønskes udformet så de kan inspirere og være retningslinjer i sagsbehandlingen for alle bevaringsværdige ejendomme inden for samme periode i andre kvarterer i København som f.eks. i brokvarterene.

Byliv
Det er ikke intentionen at bylivet i Nyhavn skal ændres, men udelukkende at regulere det eksisterende byliv. I Gammelholm vil det være en fordel at skabe rammer for muligheder for byliv omkring Holbergsgade og især i områderne omkring  vejkrydsene, som i sig selv udgør små pladser.

Opmærksomhedspunkter i den videre planlægning.
Skibe og trafik på vand i Nyhavn. Intentionen er at fastholde indre Nyhavns kanal som museums- og veteranskibshavn. Der skal fastlægges retningslinjer for placering af havnerundfarten og anløbsbroer. Der skal fastlægges detaljerede retningslinjer for placering af skibe og husbåde, deres anvendelse, antal, omfang og udseende. Der vil formentlig blive tale om en indskrænkning af de muligheder, som kommuneplan 2011 anfører.

Ankerpladsen med bygninger, trappeanlæg samt anløbsbroer. Anlægget forbinder Kgs. Nytorv med Nyhavn, og fra trappen er der kontakt til vandet. Billetsalgspavillonerne på anløbsbroen svækker den enestående udsigt over kanalen. Intentionen er at genskabe det originale udtryk med uhindret udsyn over kanalen.

Nyhavn promenader. På landarealer tages stilling til overordnede principper for f.eks. områder for udeservering, belysning og fast byinventar langs kajkanterne. Det er intentionen at sikre frit udsyn og adgang til kaj hele året.

Gammelholm mod gaden. Bevaringsværdierne i området forringes ved facadeændringer, der ikke er arkitektonisk tilpasset området og byggeperioden. Intentionen er at sikre bevaringsværdierne samtidig med, at der gives mulighed for forbedringer for beboerne med f.eks. altaner mod gade.

Gammelholm mod gården. Der er ingen intention om at udarbejde bestemmelser for facader mod gårdene. Det skal sikres at friarealerne ikke forringes, og der fastsættes bestemmelser for altaners dybde, for at undgå skyggegener.

Husbåde langs Havnegade. Plangrundlaget skal bringes i overensstemmelse med kommuneplan 2011, så det f.eks. bliver muligt at placere det ønskede fiskemarked, som kan bidrage til bylivet.

Miljøvurdering
Når planarbejdet sættes i gang, vil forvaltningen foretage en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP). Det forventes ikke, at der skal udarbejdes miljørapport.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalget, gennemføres en intern høring af relevante instanser – herunder Indre By lokaludvalg med henblik på bidrag til udarbejdelse af lokalplanforslaget samt samarbejde om borgerinddragelse. 

Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen medio december, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget ventes vedtaget september 2014.

                             Jens Elmelund
                                                                               /Peter Søndergaard

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. august 2013

Indstillingen blev godkendt.

Til top