Mødedato: 22.09.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Principper for introduktion af bybiler i København

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal beslutte om et nyt koncept med bybiler skal understøttes via nedsat betaling for parkering.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen støtter introduktion af bybiler i København ved at kunne udstede op til 400 parkeringslicenser til bybiler, som kører på el og er tilknyttet et bybilssystem efter betingelserne i bilag 1. Det forudsætter forventet justering af Vejloven.
  2. at licenserne til bybiler gives for en 5-årig periode.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    
3.  at det godkendes, at en bybilslicens på 5.000 kr. årligt indgår som en del af parkeringstaksterne 
          i København. Det forudsætter forventet justering af Vejloven.

Problemstilling

Flere aktører har kontaktet kommunen for at få understøttet en ny måde at dele biler på - konceptet kaldes for bybiler. En bybil lejes på minutbasis og har i store træk samme funktion som en bycykel, og kan også opfattes som en chaufførløs taxi.

Bybiler er et forholdsvist nyt koncept, og de begrænsede erfaringer tyder på, at deres trængselsreducerende effekt på kort sigt er tvivlsom (se bilag 2). På længere sigt kan det ikke afvises, at bybiler vil kunne have trængselsreducerende effekt ligesom delebiler. Derudover vil bybiler på el være en mulighed for at fremskynde udbredelsen af elbiler generelt.

Ved at behandle sagen nu vil eventuel annoncering af bybilslicenser kunne forberedes af forvaltningen og offentliggøres umiddelbart efter den politiske behandling af Vejloven i Folketinget.

Løsning

Delebiler og bybiler er begge løsninger, som i sammenhæng med cykler og kollektiv trafik potentielt kan udgøre et godt alternativ til privat bilejerskab – og derved potentielt bidrage til mindre trængsel og bedre bymiljø. Der er dog tale om to forskellige koncepter med hver sine kendetegn. De markante forskelle er ridset op nedenfor, se desuden bilag 1. 

Delebiler

Bybiler

Fast base / reserveret parkeringsplads

Fri base – kan hyres og parkeres hvor som helst

2-vejs ture (ud og hjem)

En-vejs eller to-vejs ture

Forskellige størrelser biler

Typisk én bilstørrelse

Reserveres lang tid i forvejen eller med kort varsel

Reserveres med kort varsel

Abonnement og betaling for tid og kørte km

Typisk betaling for tid

Typisk længere ture

Typisk kortere ture


Der foreligger dokumentation for, at delebiler har en trængselsreducerende effekt og dermed understøtter kommunens mål på trafik og miljøområdet. Omvendt findes kun begrænset dokumentation for bybilers effekt (se bilag 2). Alt i alt kan bybilsystemer ikke på nuværende grundlag sidestilles med traditionelle delebilordninger.

De nuværende rammer for delebiler vurderes at fungere hensigtsmæssigt og danne et godt grundlag for den fortsatte udbredelse af delebiler. Delebiler kører typisk længere ture. Af samme grund er andelen af elbiler blandt delebiler lille. Rækkevidden for elbiler øges dog løbende, og det indgår som mål i Handlingsplan for Grøn Mobilitet fra 2012 at øge andelen af el-delebiler. Se bilag 1.

Forvaltningen anbefaler, at bybilskonceptet understøttes ved, at der tilbydes parkering til bybiler til nedsat pris betinget af:

  • at bybilerne kører på el
  • at de indgår i samspil med kollektiv trafik (herunder bycykler)
  • at udbyderne stiller data til rådighed for kommunen

For få kortlagt effekterne ved brugen af bybiler i København, anbefaler forvaltningen, at bybiler i første omgang understøttes i en periode på 5 år, og ordningen inden udløb evalueres. Med en tidshorisont på 5 år vil det være muligt at afdække i hvilken grad bybiler bidrager til kommunens mål på miljø- og trafikområdet, og hvordan der fremadrettet sikres de mest miljøvenlige bybiler. Kravet om, at bybiler kører på el vil udover miljøeffekter pt. understøtte udrulning af elbiler samtidig med, at byens elparkeringspladser udnyttes bedre. Elbiler er endvidere relevante, da bybiler typisk kører kortere ture.

Det anbefales at indføre en særskilt bybilslicens, der giver bybiler adgang til parkering med nedsat betaling. Det giver politisk mulighed for at regulere i hvilken grad kommunen skal understøtte udbredelsen af bybiler, som minimum indtil effekten af bybiler er dokumenteret.

Det anbefales endvidere at fastsætte et foreløbigt maksimum på 400 licenser af følgende årsager:

  • Det skal sikre, at kommercielle bybiler ikke blokerer for borgernes adgang til elbil p-pladser med egen elbil
  • Vejloven kræver, at undtagelse for normal betalingsparkering kun sker i begrænset omfang
  • For at gøre bybilen til et attraktivt produkt skal der være adgang til et vist antal biler
  • Antallet er sammenligneligt med systemer i andre byer

Betaling for bybilslicenser forslås sat til 5.000 kr. (pristalsreguleres) pr. bil pr. år. Dette er fastsat ud fra prisen på en erhvervslicens, som er på 2.815 kr. pr. år. Bybiler vil have behov for at bevæge sig i hele betalingszonen, så det findes hensigtsmæssigt, at prisen er noget nær det dobbelte af erhvervslicensen.

Tildeling af bybilslicenser skal konkurrenceudsættes og dette anbefales foretaget ved at annoncere muligheden for at opnå bybilslicenser på eksisterende udbudsplatforme. Kriterier og licensvilkår fremgår af bilag 1.

Juridisk ramme for beslutningen
Grundlaget for betalingsparkering fremgår af Vejlovens § 107, stk. 2 og 3 samt bekendtgørelse om anvendelse af parkeringsbilletter, parkeringslicenser mv. Vejlovens § 107 anvendes til lokale bestemmelser om betalingsparkering og i København er udgangspunktet, at parkeringstakster er fastsat i henhold til at mindske trængsel. Ud fra en formålsfortolkning af Vejloven er det tvivlsomt, om der kan gives reduceret p-licens til bybiler, da det forudsætter, at der er en trængselsreducerende effekt. Imidlertid forventes en ændring af den nuværende Vejlov vedtaget i Folketinget omkring årsskiftet 2014/2015. Herefter vil det blive muligt at tilbyde billigere parkering af miljøhensyn til visse typer af biler, herunder elbiler. Dermed vil kommunen kunne understøtte et bybilsystem, såfremt der er en dokumenteret miljøeffekt, hvilket eksempelvis vil være tilfældet, hvis bilerne kører på el. Forvaltningen har vurderet, at en sådan støtte juridisk set ikke vil være problematisk i forhold til konkurrence med kollektiv trafik, taxi og biludlejning.

Bybiler og parkeringspladser
Bybilsoperatører vil have interesse i, at bilerne kan køre og parkere i flere kommuner, herunder Frederiksberg. Der er således ikke tale om, at der til stadighed vil være 400 bybiler i Københavns kommune, men at op til 400 bybiler vil have licens til at parkere for nedsat pris i kommunen.

Det er i operatørens interesse at sikre optimal fordeling i byen, og prissætningen vil formentlig blive benyttet som et middel til dette. Bl.a. forventes udbydere af elektriske bybiler at give brugere et økonomisk incitament til at parkere på p-pladser med ladestandere, og dette vil medvirke til reducere risikoen for ’sammenklumpning’.

Bybiler drevet på el vil kunne parkere på alle p-pladser i byen, men har behov for med jævne mellemrum at holde på pladser med ladestandere. Disse vil dog ikke være reserveret til bybiler, men til elbiler generelt og vil dermed være mulige for alle elbilejere at benytte. På nuværende tidspunkt er der beslutning om en ramme på 500 elbilpladser, jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning fra 21. juni 2010, hvilket indtil videre vurderes tilstrækkeligt i forhold til bybilerne, bl.a. fordi en del parkering vil kunne finde sted på ikke elbil p-pladser og på elbil p-pladser på ikke kommunalt areal. En introduktion af elbybiler vil dog indebære en hurtigere udbygning af elbil p-pladser end ellers, den præcise udbygningstakt vil blive aftalt i samarbejde med relevant operatør.

Økonomi

Indstillingen ændrer ikke ved udbuddet af det samlede antal parkeringspladser i byen, men den givne rabat på p-licenser har betydning for indtægter fra parkering, da bybilerne optager pladser, som i dag anvendes til betalingsparkering i form af timebetaling og beboerlicenser. Samtidig vil kravet om el dog betyde, at eksisterende elbilspladser udnyttes mere effektivt end i dag. 

Hvis der bliver udstedt 400 parkeringslicenser til bybiler til 5.000 kr. stykket opnås en årlig indtægt på 2 mio. kr. 

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget vælger ikke at understøtte introduktionen af bybiler, vil udbyderne kunne købe en parkeringslicens for 54.000 kr. årligt pr. styk til parkering hvor som helst i byen (inkl. rød zone), hvilket svarer til en indtægt på 21,6 mio. kr. årligt. Umiddelbart vurderer forvaltningen dog, at det er tvivlsomt, at en sådan løsning ville være attraktiv for udbyderne af bybiler over en længere periode. 

Forvaltningen skønner, at reduceret p-licens til bybiler indirekte vil medføre et årlig nettotab fra p-indtægter. Det er imidlertid vanskeligt at opgøre, da beløbet afhænger af, hvor nye elbilarkeringspladser oprettes, og af i hvilken grad brugen af bybiler påvirker andre borgeres parkeringsmønstre.

Videre proces

Kommercielle udbydere har efterlyst en afklaring om kommunens holdning til bybiler, som følge af deres interesse i at rulle systemer ud i større skala. Efter behandling af indstillingen vil delebilklubber og kendte mulige operatører derfor blive infomeret om den videre proces. 

Annoncering af bybilslicenserne gennemføres umiddelbart efter afsluttet politisk behandling af Vejloven, som forventes at være ved årsskiftet 2014/15. Den anbefalede pris på bybilslicenser vil formelt træde i kraft, når indstilling vedrørende udmøntning af Vejloven er godkendt af Borgerrepræsentationen, formentlig primo 2015. Det forudsætter, at Vejloven som forventet giver mulighed for reduceret p-betaling for elbybiler.

Teknik- og Miljøudvalget orienteres primo 2015 om status på ansøgninger om bybilslicenser og forventet tidsperspektiv for start af evt. system med bybiler i København.

Inden udløbet af licenserne for bybilerne vil der blive foretaget en evaluering af bybilernes trængselsreducerende effekt, som vil danne grundlag for om den nedsatte pris på parkering til bybiler skal forlænges. Teknik- og Miljøudvalget vil blive forelagt evalueringen. 

        Pernille Andersen 
                                                            /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev ikke godkendt.
Indstillingens 3. at-punkt blev ikke anbefalet.

A, B, F, I og Ø afgav protokol bemærkning:
"Partierne konstaterer, at der ikke i budgettet for 2015 er afsat rum til forventede økonomiske omkostninger i forbindelse med en reduceret p-licens til bybiler. Dette rum kan indgå i forhandlingerne om budgettet for 2016.”

A, B, F og Ø afgav protokolbemærkning:
”Partierne ønsker at støtte udbredelsen af elbiler”.

F afgav protokolbemærkning:
”SF ønsker, at eventuelle økonomiske merudgifter for kommunen i form af tabte parkeringsindtægter, skal håndteres indenfor den samlede økonomiske ramme på parkeringsområdet. SF forventer at forvaltningen fremlægger håndteringsforslag herom. I den forbindelse skal der beskrives muligheden for at kigge generelt på takststrukturens sammensætning på parkeringsområdet ud fra fremkommelighedshensyn, herunder de ændringer som bybiler og andre nye tiltag medfører”.

Til top