Mødedato: 18.03.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Revideret forslag til tillæg 1 til lokalplan 524 "Sundmolen" i Nordhavn, Østerbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 524 Sundmolen i Nordhavn i høring. Forslaget vil muliggøre opførelse af nyt byggeri og indretning af friarealer på spidsen af Sundmolen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 524 ”Sundmolen” i Nordhavn (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Bygherre har anmodet om, at der udarbejdes tillæg til lokalplan 524 ”Sundmolen” i Nordhavn for at muliggøre opførelse af byggeri i byggefelt på spidsen af Sundmolen. Det er nødvendigt at udarbejde tillæg til lokalplanen fordi eksisterende lokalplan fastslår, at der skal udarbejdes supplerende lokalplan, hvis der skal opføres bebyggelse på det aktuelle område. Derudover ønsker bygherre at hæve den maksimale højde for byggeriet fra 21 meter, som fastsat i eksisterende lokalplan, til 27 meter, samt fastsætte nye bestemmelser for indretningen af friarealerne.

Teknik- og Miljøudvalget afviste på mødet den 4. februar 2019 at godkende lokalplanforslaget og sende det i høring. I forbindelse med behandlingen afgav et flertal i udvalget bestående Alternativet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten protokolbemærkning om, at partierne ikke mener, at bygningen er æstetisk tilfredsstillende og ønsker yderligere et mere klimavenligt materialevalg (bilag 1).

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har viderebearbejdet forslaget til tillæg til lokalplan. I det reviderede forslag til tillæg bliver stillet nye krav om begrønning på bygningen, øget begrønning af byrum og nyplantning af et større antal træer. Specielt i det sydlige og største byrum II er stillet krav om yderligere begrønning, og derudover gives mulighed for at indrette arealerne med ikke-faste belægninger samt mulighed for, at der kan etableres en opholdstrappe og pavillon til salg af varer. I bilag 4 er ændringerne siden seneste behandling i Teknik- og Miljøudvalget beskrevet yderligere. I bilag 2 s. 6-9 er det samlede justerede projekt beskrevet. I nedenstående tabel er ændringerne i krav til faste belægninger, etablering af bede og nyplantning af træer opsummeret.

 

Byrum 1

Byrum II

 

Før

Nu

Før

Nu

Max. andel fast belægning

55%

45%

90%

50%

Min. andel bede

45%

55%

10%

25%

Antal nyplantede træer

21

27

11

18

Som i det tidligere forelagte forslag til lokalplantillæg foreslår forvaltningen at give mulighed for at øge den maksimale bygningshøjde til 27 meter fra de eksisterende 21 meter, da bebyggelsen bliver placeret yderst på Sundmolen og vil indgå i sammenhæng med en række andre markante og højere byggerier yderst på andre moler, fx Redmolen og Marmormolen/Langelinie. Den eneste nærliggende bebyggelse vil være en eksisterende erhvervsbebyggelse, umiddelbart vest for den foreslåede nye bebyggelse. Det betyder, at der kun vil være tale om en meget lille forøgelse af skyggegener, primært i morgentimerne, og at skyggevirkningen primært vil være på vandareal.

Byliv

Eksisterende lokalplan fastsætter et promenadeforløb langs med kajkanterne på Sundmolen. Der vil fortsat være fuld offentlig adgang til promenader og alle friarealer hele vejen rundt om molespidsen. Friarealerne i forslaget til lokalplantillæg ligger yderst på Sundmolen og vil derfor være slutdestinationen på promenadeforløbet. Der er fastsat bestemmelser om at etablere bænke og opholdstrappe, så det bliver muligt at tage ophold i området.

Miljø og bynatur

Der findes i dag ingen træer eller anden form for beplantning i planområdet. Bygherre har anmodet om, at der udarbejdes bestemmelser for friarealerne, der muliggør en øget begrønning af arealet end i eksisterende lokalplan. Bygherre har også anmodet om, at der plantes et forholdsvist stort antal træer, da friarealerne er placeret på en udsat beliggenhed i forhold til blæst og saltpåvirkning, sådan at området fortsat vil have et grønt præg, hvis dele af træplantningen går ud. Der skal plantes 45 træer, hvoraf mindst 15 skal kunne opnå en højde på mellem seks og 15 meter. Der stilles derudover yderligere krav om etablering af bede med beplantning. Der stilles også krav om at bygningen etableres med grønt tag og at udvendigt trappeforløb skal begrønnes.

Der er i forbindelse med udarbejdelsen af den eksisterende lokalplan for området i DGNB indgået en partnerskabsaftale (bilag 5), mellem Københavns Kommune og By & Havn. Det er i aftalen fastsat, at By & Havn stiller som betingelse for salg af byggeretter, at køber lader sit byggeri bæredygtighedscertificere efter retningslinjer fra Green Building Council Denmark (DGNB Danmark). Certificeringen foretages ud fra miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed, der suppleres med en vurdering af kvaliteten af den tekniske kvalitet, der dækker over de fysiske rammer, og kvaliteten af udviklingsprocessen. Bygherre oplyser, at byggeriet forventes at leve op til kriterierne i og til standarden DGNB Guld. Bygherre forventer at gennemføre en række bæredygtighedstiltag i forhold til DNGB-kriterierne (bilag 6).

Parkering

Eksisterende lokalplan fastslår, at parkering skal placeres i parkeringshus længere inde på Sundmolen, mens der kan indrettes op til 10% gadeparkering til afsætning, handicapparkering, korttidsparkering samt delebiler og elbiler. Eksisterende lokalplan fastlægger parkering for hele Sundmolen.

Parkeringshuset skal placeres, hvor der i dag er et pakhus. Pakhuset fungerer som støjskærm for støj fra containerterminalen på Levantkaj, for de boliger der er ved at blive opført på den sydlige del af Sundmolen. Det er derfor en forudsætning for opførelse af parkeringshuset, at containerterminalen er flyttet fra nuværende placering, hvilket forventes at ske med udgangen af 2021 og parkeringshuset forventes at kunne ibrugtages ultimo 2024. Indtil da vil parkeringsnormen til det nye byggeri blive dækket af midlertidige parkeringspladser på terræn. Der vil ca. skulle etableres 24 parkeringspladser til det nye byggeri.

Parkeringsdækningen er i eksisterende lokalplan fastsat til 1 parkeringsplads pr. 200 m² etageareal. Forvaltningen vurderer ikke, der er sket ændringer, som giver behov for at foretage en ny vurdering af parkeringsbehovet i forbindelse med dette forslag til lokalplantillæg.

Der stilles i lokalplantillægget krav om fire cykelparkeringspladser pr. 100 m² etageareal, jf. krav i Kommuneplan 2015. I eksisterende lokalplan blev der stillet krav om 1,5 cykelparkeringspladser pr. 100 m² til erhvervsanvendelse. Det svarer til at der etableres ca. 190 cykelparkeringspladser, hvor der stilles krav om at placere 20 cykelparkeringspladser på terræn og resten i kælder.

Støj

Eksisterende lokalplan fastsætter, at der ikke må opføres bebyggelse i delområde II, hvor området for forslaget til lokalplantillæg er beliggende, på grund af støj fra containerterminalen, som er placeret umiddelbart nord for planområdet, på Levantkaj. Der er udarbejdet ny støjrapport, der viser, at de vejledende støjkrav for så vidt angår en anvendelse til serviceerhverv, der er muliggjort i lokalplantillægget, kan overholdes.  

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring af tillægget til lokalplan, herunder af Østerbro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Lokaludvalget kan tilslutte sig forslaget med en bebyggelsesgrad, som foreslået, og er glade for bestræbelsen på at give moleområdet en grøn karakter.
  2. Lokaludvalget anbefaler, at det bør overvejes, hvordan det undgås, at fremtidig virksomhed i bebyggelsen ikke kommer til at dominere friarealerne på offentlighedens bekostning.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Forvaltningen har fastsat bestemmelser for nyplantning af træer og indplacering af bede i området. Der er ikke fastsat en maksimal bebyggelsesprocent for området, da den samlede byggeret er fastsat for området omfattet af lokalplan 524 ”Sundmolen” i Nordhavn som helhed. Den maksimale byggemulighed er derfor fastsat som følge af byggefeltets størrelse og den maksimale bygningshøjde.
  2. Efter lokalplantillægget skal området være offentligt tilgængeligt, og der ikke må opsættes barrierer for offentlig færdsel. Forvaltningen har været opmærksom på at sikre god tilgængelighed til molespidsen. Det bemærkes, at det vil være den fremtidige grundejerforening på Sundmolen, der vil skulle overtage og forestå drift på friarealerne.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt at sende forslaget til lokalplantillæg i høring, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter, at Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2019.

 

                               Pernille Andersen

                                                               / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. marts 2019

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om, at der til indstillingens 1. at-punkt tilføjes følgende:
”At der i byrum 1 stilles krav om max. 30 % faste belægninger.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med syv stemmer mod fire. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, C, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: A og I.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om, at der til indstillingens 1. at-punkt tilføjes følgende:
”At facaden begrønnes ved, at der stilles krav om, at den inddækkede trappe begrønnes udvendigt.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med seks stemmer mod fire. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: C, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: A og I.
Undlod at stemme: B.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3)
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2.”

Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Den således ændrede indstilling blev godkendt med ti stemmer mod nul. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: C.

Enhedsliste, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at der bliver fri offentlig adgang til den udvendige trappe og tagarealer.”

Til top