Mødedato: 14.09.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Ny dagligvarebutik Kongelundsvej 59A, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal dispenseres fra retningsplan fra 1967, så der kan opføres en ny dagligvarebutik på Kongelundsvej 59A.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der dispenseres fra retningsplan fra 1967, så der kan opføres en ny dagligvarebutik på Kongelundsvej 59A, Amager.

Problemstilling

Forvaltningen har modtaget en ansøgning om nedrivning af detailbutik og opførelse af en ny dagligvarebutik på Kongelundsvej 59A. Ejendommen er omfattet af retningsplan fra 1967, og projektet kræver dispensation herfra. En retningsplan regulerer udlægning af arealer til vej. Retningsplaner anvendes ikke længere, da de er afløst af lokalplaner. Forvaltningen er indstillet på at meddele dispensation.

På baggrund af antallet og indholdet af de indsigelser, som forvaltningen har modtaget mod projektet, forelægges byggesagen for Teknik- og Miljøudvalget.

Løsning

Der er søgt om byggetilladelse til nedrivning af 319 m2 eksisterende detailbutik samt etablering af en 1.200 m2 ny dagligvarebutik. I forbindelse med ansøgningen er der desuden ansøgt om etablering af 13 nye p-pladser heraf fire nye handicappladser. Der er ansøgt om etablering af 60 nye p-pladser for cykler, hvoraf fire stk. er til pladskrævende cykler placeret ved butikkens indgang.

Ansøger har været i dialog med naboerne om projektet. I ansøgningen indgår derfor etablering af nye trapper, der giver adgang fra nærliggende boligers opgange, via kælder og direkte til gårdareal bag dagligvarebutik, ny indretning af udearealer med nye træer, højbede, opholdsarealer og lege/fitness område.

Afvigelser fra retningsplanens bestemmelser

Arealet hvor den nye dagligvarebutik er ansøgt placeret, er omfattet af en retningsplan, der regulerer, at der skal være et butikstorv (offentlig plads) ved detailbutikken. Arealet er i dag et græsareal på bagsiden af detailbutikken, og fungerer ikke som et butikstorv. Retningsplanen regulerer en specifik placering af butikstorvet, da der ansøges om at flytte denne, skal der dispenseres herfra. Med det ansøgte projekt flyttes den offentlige plads til den nye dagligvarebutiks indgang syd for butikken. På den nye placering vil pladsen være forplads til dagligvarebutikken, samt parkeringsareal.

Med opførelsen af den nye butik, med ny placering og størrelse, sker der en ændring af omgivelsernes karakter. Derfor har byggeprojektet været i naboorientering.

Naboorientering

I forbindelse med naboorientering har forvaltningen modtaget 45 høringssvar til byggeprojektet, herunder fra Amager Vest Lokaludvalg.

Amager Vest Lokaludvalg har specifikt fremhævet, at de ønsker, at høringen dækker en bredere kreds, at betydning for trafik, miljø og det lokale erhvervsliv belyses i høringsmaterialet, og mener, at byggeriet er i strid med intentionerne i Kommuneplan 2019.

De øvrige høringssvar omhandler, forringede lysforhold, øget støj og trafik og indskrænket grønne arealer og friarealer. Disse forhold er indenfor rammerne, der er fastlagt for området i kommuneplanen.

Indsigelsernes indhold kan inddeles i følgende temaer:

  1. Planmæssige forhold: At etableringen af en dagligvarebutik er i strid med retningsplanens formål, da et areal skal flyttes, og at det ansøgte er i strid med kommuneplan, bl.a. ved at erhverv ikke må placeres over boliger og at de grønne områder ikke beskyttes.
  2. Parkerings-, trafik- og støjforhold: At der vil komme mere udefrakommende trafik til parkeringspladser på grunden og parkeringspladser ved udkørslen til Kongelundsvej, kan give trafikale problemer med farer for gående og cyklister. Desuden at øget trafik og varelevering giver mere luft- og støjforurening.
  3. Lys- og skyggeforhold: Skyggegener på friarealer ved mere bebyggelse og mindre dagslys på omkringliggende ejendomme. Desuden øget lysforurening pga. forøget trafik om aftenen.
  4. Grønne forhold, fjernelse af træer og buske: Projektet medfører at der fældes træer, fjernes buske, og at det samlede græsareal formindskes.
  5. Tab af herlighedsværdi og ejendomsværdi: At det ansøgte vil forringe herlighedsværdien og ejendomsværdien på de omkringliggende ejendomme.
  6. Øvrige: At der allerede er tilstrækkeligt med indkøbsmuligheder i området, at dagligvarebutik er i strid med Bydelsplanen for Amager Vest og Amager Vest Lokaludvalg savner beskrivelse af konsekvenser for miljø, trafik mm.

Forvaltningens bemærkninger til høringssvar

  1. Planmæssige forhold: Kommunen har tolket retningsplanens formål som værende at skabe god tilgængelighed og ankomst til de butikker, der blev opført i forbindelse med planen. Den nye placering af butik og offentlig tilgængelig plads kan erstatte den gamle og fastholde anvendelsen af pladsen. I kommuneplanen er det beskrevet, at erhverv ikke må placeres over boligenheder, hvilket projektet overholder, da detailbutikken er placeret i stueetage.
  2. Parkerings-, trafik- og støjforhold: Der etableres 13 nye p-pladser, hvilket er inden for Kommuneplan 2019’s rammer. Kommunen har ikke hjemmel til at regulere hvem, der benytter parkeringspladserne. Overkørslen til grunden ændres ikke, og trafiksikkerhed vurderes at være uforandret.
  3. Lys- og skyggeforhold: Det er konkret vurderet, at nabobebyggelser til ansøgte dagligvarebutik med placering og størrelse sikres tilfredsstillende lysforhold, da afstanden fra dagligvarebutik til boliger er minimum 17 m. Kommuneplanens rammer for området angiver bygningshøjden til maksimalt 14 m. Det ansøgte har en højde på 5 m.
  4. Grønne forhold, fjernelse af træer og buske: Forvaltningen kan ikke kræve at træer og buske bevares, men ansøger har indtænkt grønne forhold i projektet, og vil indrette udearealer med nye træer, højbede, opholdsarealer og lege/fitness område. Udearealerne bliver mindre, men får højere kvalitet.
  5. Tab af herlighedsværdi og ejendomsværdi: I vurderingen af byggesager kan der i henhold til byggelovgivningen ikke tages hensyn til naboers tab af herlighedsværdi og ejendomsværdi.
  6. Øvrige: Amager Vest Lokaludvalg efterspørger bl.a. at konsekvenser for miljø, trafik og erhvervsliv indgår i naboorienteringen. Når forvaltningen sender et projekt i naboorientering, redegøres der for årsagen til, at forvaltningen agter at dispensere. Et projekt sendes først i naboorientering, når øvrige forhold (f.eks. skygge, trafik og miljø) foreløbigt vurderes tilfredsstillende. De foreløbige vurderinger indgår ikke i naboorienteringen. Høringssvar medvirker til at kommunen, på et oplyst grundlag, kan vurdere et projekt og træffe en afgørelse. Forvaltningen vurderer ikke konsekvenser for det lokale erhvervsliv, men forholder sig til, at dagligvarebutikken opføres i område, hvor det i Kommuneplanen er tilladt at etablere dagligvarebutikker på op til 1.200 m2.

Forvaltningens vurdering

Forvaltningen har vurderet, at det ansøgte har en størrelse og placering, der er sædvanlig for områdets dagligvarebutikker, samt inden for kommuneplanens rammer for dagligvarebutikker. Forvaltningen har lagt vægt på, at det ansøgte er hensigtsmæssigt i anvendelse og placering. Der er lagt vægt på at udearealerne i denne forbindelse beplantes og indrettes, så der skærmes med beplantning mod p-plads og Kongelundsvej samt at adgangen til disse udearealer forbedres ved etablering af trapper direkte fra boligetagebyggeri opgangene til terræn bag butikken.

Forvaltningen har desuden vurderet, at de nye p-pladser og den nye offentlig tilgængelig plads syd for den ansøgte dagligvarebutik, samt vejadgang fra Kongelundsvej, erstatter den tidligere anlagte offentlige plads, der fremgår af retningsplanen.

Forvaltningen anbefaler, at der meddeles dispensation og byggetilladelse til projektet.

Alternativ

Teknik- og Miljøudvalget kan med en planmæssig begrundelse vælge ikke at meddele dispensation til retningsplanen ved at fastholde placeringen af pladsen. Hvis ansøger får afslag på projektet, og i stedet ansøger om et projekt, der ikke kræver dispensationen fra retningsplanen, vil ansøger formentlig kunne opnå byggetilladelse til en dagligvarebutik på 1.200 m2, hvor butikken vil være placeret tættere på boliger, fordi der ikke kan bygges på pladsen ud mod Kongelundsvej, hvilket samtidig vil medføre en yderligere reduktion af de grønne friarealer. Da indsigelserne mod projektet primært er rettet mod lys- og skyggeforhold, samt at udearealerne bliver mindre, kan fastholdelse af pladsens placering føre til, at der opnås byggetilladelse til et projekt, som naboerne vil have større modstand imod.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen give byggetilladelse og dispensation til det ansøgte projekt.

 

Søren Wille

                                                                           / Hans Christian Karsten

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. september 2020

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, O og V.

Imod stemte: Å og Ø.

 

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne opfatter intentionen bag retningsplanens butikstorv som overensstemmende med en bevarelse af pladsens træer og som uoverensstemmende med p-pladser. En yderligere præcisering af, hvad der kan omfattes af retningsplanens butikstorv, bør ske gennem en fuld borgerinddragelse.”

Til top