Mødedato: 04.11.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan Vejlandskvarteret med kommuneplantillæg, Amager Vest

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes forslag til henholdsvis lokalplan og tillæg til kommuneplan for at udvikle området ved Vejlands Allé med op til 219.000 m2 til et boligområde med skole, daginstitutioner og plejehjem.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Vejlandskvarteret på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
  2. at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.

Problemstilling

I forbindelse med Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) blev der vedtaget en ny løsning for Ørestad Fælled Kvarter, herunder boligbyggeri på en del af ’campingarealet’ (Vejlandskvarteret). Der er i Budget 2019 lagt vægt på, at der bliver taget hensyn til naturen på og omkring arealet, samt at der bliver skabt en ny, grøn og bæredygtig bydel, hvor bebyggelsen er indpasset i naturen, arealet til byggeri på Amager Fælled er minimeret og biodiversitet i naturen omkring byggeriet sikret. Det kræver lokalplan og kommuneplantillæg at realisere byggeriet, da området i dag er udlagt til institutioner og fritidsområder.

Løsning

For at muliggøre planlægningen af Vejlandskvarteret vedtog Folketinget i marts 2019 at give By & Havn hjemmel til at udvikle lokalplanområdet, samt at eksisterende afgørelser om naturfredning efter naturbeskyttelsesloven ikke gælder for arealet.

På baggrund af Budget 2019 vil et lokalplanforslag skulle udlægge i alt 219.000 m2 byggeri med en maksimal bygningshøjde på 24 meter / 6 etager. Det udpegede område er på 18,1 ha. Heraf kan der bygges på 11,8 ha, mens det følger af Budget 2019, at den resterende del på 6,3 ha skal fremstå som natur- og friareal med mulighed for en rekreativ anvendelse. Lokalplanforslaget vil primært muliggøre boliger men også en skole, daginstitutioner og plejehjem.

Bygherren har den 23. august 2019 igangsat en arkitektkonkurrence for udvikling af området (bilag 5). Bygherre forventer at offentliggøre vinderforslaget primo december 2019. Konkurrenceprogrammet har den overordnede vision, at Vejlandskvarteret skal være et boligkvarter med fokus på bæredygtighed, og at nærheden til naturen skal afspejle sig i bebyggelsen. Bygherre ønsker, at boligbyggeriet bliver opført med bærende konstruktioner i træ og facader i upcycling materialer, træ, tegl og lignende genanvendelige materialer og begrønnede facader.

Byliv

Det er bygherres intention, at området skal rumme boliger med varierende grad af fællesskab, så der bliver skabt et blandet byområde. Byrum vil blive placeret centralt i bebyggelsen og med forskellige aktiviteter, så de henvender sig til både beboere i området og udefrakommende. Der skal både være mulighed for at finde ro, fordybelse og mulighed for anden aktivitet i byrummene, hvorved indsatsen i Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet bliver understøttet.

Bæredygtighed og bynatur

Teknik- og Miljøforvaltningen har drøftet mulighederne for at implementere Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed i projektet med bygherre. Bygherre stiler mod, at byområdet DGNB certificeres til platin (højeste niveau).

Bygherre ønsker at opføre bebyggelse med bærende konstruktioner i træ. Der er i Bygningsreglementet og vejledninger fra Transport- og Boligministeriet ikke taget specifik stilling til byggeri over fire etager med bærende konstruktioner i træ. Det er ikke en hindring i forhold til lokalplanens vedtagelse, men kan være en udfordring i forhold til kommende byggetilladelser. Teknik- og Miljøforvaltningen vil sammen med bygherre tage initiativ til at få en afklaring inden vedtagelse af lokalplanen.

I henhold til Budget 2019 skal de 6,3 ha, der ikke må bebygges, indgå som natur, der også kan anvendes som friareal til bebyggelsen og danne overgang til den omkringliggende fælled. En eksisterende sø i den sydlige del af området vil med forslaget til lokalplan blive bevaret. Der er på nuværende tidspunkt fire træer i området, der lever op til kriterierne for bevaringsværdige træer. Teknik- og Miljøforvaltningen vil gå i dialog med bygherre med henblik på, at flest mulige træer bliver bevaret, og antallet af nye træer bliver fastlagt.

Almene boliger

Der vil i forslaget til lokalplan blive stillet krav om 25 % almene boliger (ca. 41.000 m2). Lokalplanområdet ligger for nuværende indenfor Skolen på Islands Brygges skoledistrikt, hvor andelen af almene boliger er 3 %. Tilgrænsende skoledistrikt for Peder Lykke Skolen har 30 % almene boliger. Der er endnu ikke taget stilling til afgrænsning af et kommende skoledistrikt for en skole i Vejlandskvarteret.

Trafik og Parkering

Vejlands Allé er udfordret på kapaciteten. Bygherre skal derfor udarbejde en trafikanalyse, der angiver konkrete løsninger, der kan blive indarbejdet i forslaget til lokalplan eller sikret gennem en reservation af arealet til udvidelse af vejen. De konkrete løsninger i trafikanalysen tager højde for, at den kommende Østlig Ringvej vil påvirke trafikken i området. I kommunens forslag til fredning af det tidligere byggefelt ved Sundby St. er der indarbejdet et ønske om, at der udenfor lokalplanområdet kan anlægges en befæstet sti med belysning, som sikrer, at der er en god forbindelse til metrostationen.

Krav til antallet af parkeringspladser fastlægges i overensstemmelse med Kommuneplan 2019, når denne er vedtaget.

Miljøvurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at miljøet vil blive påvirket væsentligt, fordi der er tale om en grundlæggende landskabelig forandring i forhold til de nuværende forhold. Der gennemføres derfor en miljøvurdering af planer og programmer. Bygherre er derudover forpligtet til at sende en VVM-ansøgning om det konkrete projekt. Bygherre har i den forbindelse udmeldt ønske om, at projektet skal undergå en miljøvurdering af konkrete projekter – det vil sige en frivillig VVM – efter miljøvurderingslovens § 18, stk. 2. De miljømæssige forhold vil således blive undersøgt parallelt med planprocessen og fremlagt samtidig med planforslagene til den politiske behandling.

Kommuneplan

I Kommuneplan 2015 er området udlagt til institutioner og fritidsformål (O1*-område) med en særlig bemærkning om, at det eksisterende vandrehjem kan udvides, og at der kan etableres en campingplads i tilknytning hertil. For at muliggøre Vejlandskvarteret skal områdets anvendelse i forbindelse med vedtagelse af Kommuneplan 2019 ændres til boligformål (B4*-område) med en maksimal bygningshøjde på 24 meter og en samlet muliggjort bebyggelse på 219.000 m2 inklusive etageareal i parkeringshuse. Heraf skal gives mulighed for, at op til 20.000 m2 kan lokalplanlægges til skole med tilhørende funktioner. Samtidigt udlægges rammen til byudvikling fra år 2019 (første del af planperioden). Rammeændringen fremgår af forslag til Kommuneplan 2019.

Sammen med lokalplanen forudsættes udarbejdet et kommuneplantillæg, der skal sikre området en nær dagligvareforsyning med butikker. Kommuneplantillægget forventes at give mulighed for et samlet butiksareal på 3.000 m2 og maksimale butiksstørrelser for de enkelte dagligvare- og udvalgsvarebutikker på henholdsvis 1.200 m2 og 500 m2 (et lokalcenter). Lokalcenterets placering afventer den konkrete bebyggelsesplan for området og indgår derfor ikke i Forslag til Kommuneplan 2019.

Lokalplanen vil overholde de rammer, der bliver vedtaget med endelige vedtagelse af Kommuneplan 2019.

Intern høring

Der er foretaget intern høring, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget ønsker ikke, at der skal bygges på Amager Fælled af hensyn til opretholdelse af områdets biodiversitet og som unikt naturområde (bilag 6).

Anbefalinger til den videre planlægning

Teknik- og Miljøforvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre særligt fokusere på følgende temaer:

  • Naturen på Amager Fælled skal integreres i bebyggelsen og afspejles i byrummene, og antallet af træer fastlægges under hensyn til, hvordan biodiversiteten bedst sikres.  
  • De kommunale funktioner placeres, så de bidrager til at skabe et varieret byliv og sammenhæng til de omkringliggende områder.
  • På baggrund af en trafikanalyse indarbejdes konkrete løsninger for trafikafviklingen af Vejlandskvarteret. Herudover reserveres areal, som skal fremtidssikre løsningerne i forhold til den forventede trafikstigning som resultat af den generelle byudvikling og Østlig Ringvej.
  • Der udpeges konkrete byggefelter til alment boligbyggeri, så der opnås en blandet boligbebyggelse og en varieret beliggenhed i hele lokalplanområdet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har vedtaget startredegørelsen, udarbejder forvaltningerne et forslag til lokalplan med tilhørende tillæg til kommuneplanen. Forvaltningerne forventer at forelægge forslagene for Borgerrepræsentationen sommeren 2020, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen og kommuneplantillægget ventes endeligt vedtaget ved årsskiftet 2020/2021.

 

                              Søren Tegen Pedersen            Søren Wille 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 4. november 2019

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, I og O.
Imod stemte: Ø og Å.

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne finder det usammenhængende og yderst kritisabelt, at planerne om at bebygge Amagerfælled tager fart, netop som landspolitikerne forhandler en natur- og biodiversitetspakke samt en klimalov. Omlægning af dette område fra grønt til gråt burde stoppes - eller i det mindste indstilles til man har en samlet plan for, hvordan vi bliver i stand til at vende naturens tilbagegang til fremgang.” 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Alternativet er store modstandere af at ødelægge uvurderlige naturområder og miljøer som Amager Fælled og Stejlepladsen. Vi har en forpligtelse til at passe på naturen, ligesom vi har en forpligtelse til at beskytte unikke miljøer i København. Derfor har vi fra starten kæmpet mod planerne om byggeri på Amager Fælled og Stejlepladsen og også fremlagt et finansieret forslag til at bygge tusindvis af boliger, uden det går ud over værdifulde områder.”

Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at der i det fremadrettede arbejde med lokalplanen indtænkes cykelfremkommelighed og udviklingen af et helt eller delvis bilfrit område, samt at der indtænkes bynatur og begrønning. Partierne kvitterer for, at der lægges op til fællesskabsboliger, træbyggeri på stolper og andre tiltag til et nytænkende kvarter i tråd med vores vision for København.” 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti ønsker, at der i det videre arbejde med lokalplanen ses på mulighederne for at planlægge byggeriet, så det kan befordre et delvist bilfrit byområde.”

Konservative og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne finder, at cykelparkeringsnormen fastsættes til 4 pr. 100 m2 bolig.”

Konservative afgav følgende protokolbemærkning:
”Konservative finder, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer med parkering.”

Til top