Mødedato: 02.12.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af parkering på Amager

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte muligheder for regulering af parkering i området omkring metrostationerne på Østamager.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter mulighederne for at regulere parkering i området omkring metrostationerne på Østamager, og forslag til finansiering af mulighederne.

  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti den 16. september 2019.

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti (bilag 4), besluttede Teknik – og Miljøudvalget på mødet den 16. september 2019 at drøfte mulighederne for at begrænse antallet af udefrakommende parkerede køretøjer i området, som har ærinde til blandt andet lufthavnen.

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte forvaltningens forslag til regulering af udefrakommende køretøjer.

Løsning

Forvaltningen foreslår drøftelse af tre mulige løsninger til at afhjælpe oplevelsen af mange udefrakommende køretøjer: Indførsel af en offentligt reguleret parkeringszone; enten betalingszone eller tidsbegrænset zone samt muligheden for, at grundejerne selv indfører en parkeringszone med privat parkeringskontrol.

Parkeringsdata Østamager

Forvaltningens tilgængelige data på parkeringsområdet omfatter antallet af parkerede biler på de registrerede parkeringspladser i et tælleområde. Parkeringstællingerne udføres to gange årligt og giver et billede af parkeringsbelægningen i en lang række områder i byen, og udvikling i denne over tid. Området omkring metrostationerne på Østamager er opdelt i fire tælleområder som angivet i bilag 2, tabel 1, som viser parkeringsbelægningen henholdsvis kl. 12, kl. 17. og kl. 22.

Parkeringsbelægningen i de samlede områder er forholdsvis lav sammenlignet med mange andre områder i byen, hvilket blandt andet illustreres af, at højeste parkeringsbelægning er på 70% i et enkelt af tælleområderne kl. 12. Der er dog væsentligt højere parkeringsbelægning på enkelte vejstrækninger nær metrostationer i området. Her overstiger parkeringsbelægningen på flere tidspunkter og på flere strækninger 100%. Parkeringsbelægning på vejstrækninger ved metrostationer fremgår af bilag 2, tabel 2.

Parkeringstællingerne på vejstrækningerne nær metrostationerne er højere i dagtimerne (kl.12 og kl.17) end i aftentimerne (kl. 22). Det kan være et udtryk for, at parkeringspladserne anvendes til pendlerparkering, da parkeringsbelægningen i byen generelt typisk er højest i aftentimerne, hvor de fleste beboere er hjemme. Borgere i området giver desuden udtryk for, at parkeringsbelægningen er højere særligt i sommer- og ferieperioder. Forvaltningen har ikke konkrete data, der understøtter dette. Det antages dog, at Amager Strand særligt i sommerperioden tiltrækker parkerende gæster, herunder badegæster og gæster til årlige events. Såfremt der sker parkering for at tage metro videre til lufthavnen, forventes dette også hyppigst at forekomme i sommerferien.

Den nordlige del af området mellem Øresund og Amager Strand metrostationer omfatter i vid udstrækning byudviklingsområder, som ikke er færdiganlagt, men er reguleret af lokalplaner, der også regulerer parkering. I disse områder etableres parkering delvis på terræn og i parkeringshuse til at opfylde parkeringsbehovet, og er typisk omfattet af betaling. Det kan betyde, at beboere søger parkering uden for lokalplansområdet, hvor parkering er gratis og tidsubegrænset.

Muligheder for regulering

Forvaltningens udkast til zoneafgrænsning af en eventuel kommunal parkeringszone tager udgangspunkt i arealet omkring metrostationerne Amager Strand og Femøren. Det afgrænses af den tidsbegrænsede parkeringszone, Lergravsparken mod nord, af Tovelillevej mod vest, af grænsen til Tårnby Kommune i syd og af Amager Strandpark mod øst. Kort i bilag 2 illustrerer forslaget. Forvaltningen vurderer, at uanset om der ønskes betalingszone eller tidsbegrænset zone, bør den etableres i umiddelbar forlængelse af den tidsbegrænsede zone, Lergravsparken, for ikke at skabe en pendlerlomme mellem den eksisterende og nye parkeringszone. 

For at afdække data for parkeringsbelægning i ferieperioder, vil forvaltningen kunne gennemføre ekstraordinære parkeringstællinger i de fire berørte tælleområder, fx i ugen op til påske og i juli, såfremt dette ønskes. Da der er tale om et mindre beløb, vil tællingerne kunne prioriteres inden for den almindelige driftsramme. 

Betalingszone

Indførelse af betalingsparkering kræver politisk beslutning og finansiering i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger til etablering af zonen samt til drift af de private fællesveje, der skal overtages til kommunal vej, for at kommunen kan indføre betalingsparkering, Beboere og erhverv med adresse i området kan mod betaling ansøge om licens, der undtager dem at betale timetakst for parkering på vejene. Timetaksten gælder for alle andre besøgende til zonen, dog undtaget personer med handicapkort.

Forvaltningen vurderer, at omkostninger til indførsel af betalingszone omfatter cirka 6,5 mio. kr. til etablering af zonen, og 10 mio. kr. til årlig drift. Drift omfatter drift og vedligehold af de veje, der overtages til kommunal vej, samt til kontrol og administration af parkeringsordningen.

Såfremt der bliver afsat midler og anlægsmåltal i kommende budgetforhandlinger, forventer forvaltningen, at en betalingszone kan træde i kraft cirka et år efter pengene er bevilget. 

Tidsbegrænset zone

Indførsel af en tidsbegrænset parkeringszone kræver politisk beslutning og finansiering i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger. Det er hurtigere og billigere at indføre end betalingsparkering, bl.a. fordi de private fællesveje ikke skal overtages af kommunen.

De øvrige tidsbegrænsede zoner i København omfatter tre timers tidsbegrænsning på hverdage 8-19. Hvis det besluttes at etablere en ny tidsbegrænset zone, vil forvaltningen vurdere, om dette tidsrum skal gælde i den nye zone ligesom i de øvrige tidsbegrænsede zoner. Beboere og erhverv med adresse i zonen vil kunne ansøge om en gratis licens, der undtager dem fra tidsbegrænsningen.

Det er også muligt at etablere tidsbegrænsede zoner med tidsrestriktionen på fx ni timer. Hvis en sådan tidsrestriktion bedst muligt skal kunne kontrolleres, skal den gælde hele døgnet. Hvis tidsrestriktionen ikke gælder hele døgnet, vil det øge muligheden for bevidst eller ubevidst at omgå reglerne for brug af p-skiven (jf. bilag 3). Forvaltningen vurderer, at en ni timers parkeringszone fortsat vil give mulighed for pendlerparkering og parkering i forbindelse med besøg til Amager Strand, og derfor vil have en begrænset effekt på at reducere antallet af udefrakommende køretøjer. En ni timers zone forventes dog at have en effekt på dem, der i dag parkerer og tager metro videre til lufthavnen.

Forvaltningen vurderer, at omkostningerne til etablering af en tidsbegrænset zone omfatter cirka 0,65 mio. kr. til etablering af zonen og 1 mio. kr. til årlig drift, som omfatter parkeringskontrol og administration af parkeringsordningen. Såfremt der bliver afsat midler i kommende budgetforhandlinger, forventer forvaltningen at en tidsbegrænset zone kan træde i kraft cirka syv måneder efter, pengene er bevilget. 

Fleksibilitet for borgerne

Tidsbegrænsning betyder, at en lang række borgere i og uden for zonen ikke vil kunne parkere mere end den tilladte tidsbegrænsning. Det gælder gæster til beboere og medarbejdere hos virksomheder, kolonihaveejere uden folkeregisteradresse i zonen samt erhvervsdrivende med virksomhedsadresse i zonen, som anvender deres bil både privat og i erhvervsøjemed. Der er jf. bilag 3 desuden større risiko for bevidst eller utilsigtet at omgå reglerne om tidsbegrænsning. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at betalingszoner er en mere fleksibel løsning til at regulere parkering, da den giver mulighed for at parkere den tid, man har behov for, mod betaling.  

Privat parkeringskontrol

Som alternativ til kommunale parkeringszoner, kan grundejerne af private fællesveje i et konkret område indføre lokale parkeringsrestriktioner. Det kan omfatte en parkeringszone med betaling eller tidsbegrænsning, som kontrolleres med privat parkeringskontrol på private fællesveje.

Grundejerne er ansvarlige for at udarbejde forslag til parkeringszone, sikre lokal opbakning, indhente samtykke fra kommunen, og efterfølgende afholde udgifter til etablering af zonen. Både kommunen og politiet skal give samtykke, og forvaltningen indgår gerne i dialog med grundejerne om konkrete forslag. Kommunen vil i vurderingen lægge vægt på, om det er sandsynligt, at den private parkeringsordning løser et parkeringsproblem i et større område, eller om problemet blot forskubbes til nærliggende områder.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Med udgangspunkt i Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse vil forvaltningen arbejde videre med yderligere parkeringstællinger i området og udarbejde budgetnotat til budget 2021 til betalings- eller tidsbegrænset zone, hvis udvalget ønsker dette.

Søren Wille

                                                                 / Hans Christian Karsten

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. december 2019

Indstillingen blev drøftet.

 

Til top