Mødedato: 03.09.2014, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Midler fra Markedsmodningsfonden til nytænkning af apps

Se alle bilag
Socialforvaltningen har søgt og modtaget midler fra Markedsmodningsfonden. Socialudvalget skal godkende, at midlerne anvendes til at styrke arbejdet med velfærdsteknologi gennem projektet ”Nytænkning af apps til smartphones på det sociale område”.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

at Socialudvalget godkender, at Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget hæves med 1 mio. kr. til gennemførelse af projekt ”Nytænkning af apps til smartphones på det sociale område”

Problemstilling

Der er behov for viden om, hvordan udsatte børn og voksne samt borgere med sindslidelser i fremtiden kan få gavn af de muligheder, der findes med applikationer til smartphones (apps).

Socialforvaltningen har derfor allerede afsat midler til at afdække brugerbehov og forberede innovative indsatser, men der er behov for ekstern finansiering, hvis området skal løftes for alvor.

Erfaringer med apps fra handicapområdet
Mindre projekter har vist, at apps kan hjælpe borgere med kognitive funktionsnedsættelser på handicapområdet. De kan gøre borgerne mere selvhjulpne og være et supplement til den støtte, der ydes i dag.

En app kan hjælpe borgere, der for eksempel har svært ved at huske aftaler, få købt ind, gjort rent og set venner regelmæssigt. Markedet for disse apps er veludviklet, og 16 andre kommuner har igangsat indkøb af apps på handicapområdet. Vi ved ikke endnu, om de eksisterende løsninger på markedet også matcher behov indenfor andre målgrupper, eller om vi skal efterspørge udvikling af nye løsninger til socialområdet.

Behov for viden
Der er behov for ny viden om, hvordan apps kan hjælpe udsatte børn og voksne samt borgere med sindslidelser i hverdagen på tre områder:

  1. hvilke specifikke behov hos borgerne, der kan matches af apps,
  2. hvilke funktioner og tekniske krav apps skal leve op til,
  3. hvordan vi skal tænke apps ind i kommunens service fremadrettet

Løsning

Socialforvaltningen har søgt om og fået bevilget midler fra Markedsmodningsfonden, der støtter offentlige institutioners efterspørgsel af nye innovative løsninger. Fonden har givet midler til projekt ”Nytænkning af apps til smartphones på det sociale område”.

Konkret fokuseres der i projektet på udsatte voksne, udsatte børn og borgere med sindslidelser. Socialforvaltningen har allerede afsat midler til at forberede velfærdsteknologiske indsatser til disse borgere, men får med de eksterne midler mulighed for at få markant mere ud af arbejdet.

Projektets formål
Projektets formål er at indsamle ny viden, så Københavns kommune kan gå forrest på området og evt. gennemføre et innovativt udbud – et udbud, hvor vi efterspørger nye løsninger til borgerne i samarbejde med virksomheder med innovationskraft.

Uanset om projektet fører til udbud eller ej, vil projektet styrke Socialforvaltningens tilbud til borgerne fremover – herunder forberede ønskeforslag, der indgår i fremtidige budgetforhandlinger.

Projektet medvirker til realiseringen af handleplan for velfærdsteknologi til det sociale område og bidrager til Københavnerfortællingens mål om social mobilitet og sund vækst.

Projektets aktiviteter og tidsplan
Projektet varer 8 måneder og er opdelt i to faser – hhv en forundersøgelse og en efterfølgende udbudsproces.

Fase I – Forundersøgelse (oktober 2014-marts 2015):

I forundersøgelsen afprøves nogle af de apps, som allerede er på markedet. Der gennemføres fire pilotafprøvninger og antropologiske analyser, sammen med borgere og medarbejdere. Derudover gennemføres analyser af socialfaglige, juridiske og tekniske forhold omkring brugen af apps.

Forundersøgelsen giver viden om, hvordan apps kan øge borgernes livskvalitet, gøre dem mere selvhjulpne samt åbne for nye arbejdsgange og serviceydelser. Den viden danner grundlag for Socialforvaltningens efterspørgsel af løsninger i fase II.

Fase II - Udbudsproces (april-jun 2015):

I udbudsprocessen bliver den indsamlede viden om brugerbehov, teknik og økonomi samlet i udbudsmateriale til eksterne leverandører.

Socialforvaltningen vil i udbuddet efterspørge løsninger, der kan integreres i driften indenfor den eksisterende ramme på kort sigt (ca. 2 år).

Økonomi

Projektets samlede udgift udgør 1.5 mio.kr., hvoraf Markedsmodningsfonden har bevilget 1 mio. kr., og Socialforvaltningen finansierer 500 t.kr. med midler allerede afsat til denne indsats.

Midlerne anvendes til:

- frikøb af medarbejdere til deltagelse i pilotafprøvninger,

- indkøb af teknologi, undervisning mm.

- evaluering og analyse fra interne og eksterne konsulenter

- projektledelse

De eksterne midler forstærker dermed effekten af nogle aktiviteter, Socialforvaltningen i forvejen har prioriteret at gennemføre.

Betingelser for anvendelse af midler:

Midlerne fra Markedsmodningsfonden gives som 50% af alle interne omkostninger og 85% af alle eksterne omkostninger (konsulenter).

Midlerne gives i to dele til projektets faser:

-          Fase I (forundersøgelse): Tildelte midler 870 t.kr.

-          Fase II (udbudsproces): Tildelte midler 130 t.kr.

Udbetaling af midlerne til fase II, er afhængig af resultaterne fra fase I. Hvis det besluttes at ændre i tilskuddet vil det ikke få konsekvenser for projektresultatet, da Socialforvaltningen alternativt gennemfører udbuddet for eksisterende midler.

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget vil blive opskrevet med 1 mio.kr. i 2015 på bevillingsområdet tværgående opgaver og administration, funktion 6.45.51.1. Det vil ske i forbindelse med sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke).

Tabel 1: Ændring af indtægts- og udgiftsbudget vedr. projekt om nytænkning af apps til udsatte borgere og borgere med sindslidelser

1.000 t.kr.

2014

2015

I alt

Indtægtsbudget

0

-1000

-1.000

Udgiftsbudget

0

1000

1.000

Socialforvaltningens andel af projektet finansieres ligeledes på bevillingsområdet tværgående opgaver og administration, funktion 6.45.51.1.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget blive hævet i sag om bevillingsmæssige ændringer (projektfejebakke).

  Anette Laigaard

                                                                  /Ane K. Christensen

 

Beslutning

Kontorchef Ane K. Christensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt
Til top