Mødedato: 10.10.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Opsamling på høring af lokaludvalg vedr. skråparkering

Se alle bilag
En række skråparkeringsprojekter har været i høring i de berørte lokaludvalg. Høringssvarene og forvaltningens kommentarer hertil skal tages til efterretning, og projekternes udformning skal godkendes.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at opsamlingen på høringsfasen tages til efterretning (bilag 1)
  2. at skråparkeringsprojektet i Vestmannagade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  3. at skråparkeringsprojektet i Markmandsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  4. at skråparkeringsprojektet i Sommerstedsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  5. at skråparkeringsprojektet i Esben Snares Gade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  6. at skråparkeringsprojektet i Godsbanegade 1-8 godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  7. at skråparkeringsprojektet i Krusågade 1-24 godkendes i dets endelige udformning (bilag 4) 
  8. at skråparkeringsprojektet i Godsbanegade 10-31 samt Krusågade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  9. at skråparkeringsprojektet i Næstvedgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  10. at skråparkeringsprojektet i Præstøgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  11. at skråparkeringsprojektet i Fiskedamsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  12. at skråparkeringsprojektet i Holsteinsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  13. at skråparkeringsprojektet i Ringstedsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  14. at skråparkeringsprojektet i Slagelsesgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  15. at skråparkeringsprojektet i Faksegade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  16. at skråparkeringsprojektet i Odensegade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  17. at skråparkeringsprojektet i Ribegade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  18. at skråparkeringsprojektet i Gustav Adolfs Gade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  19. at skråparkeringsprojektet i Lindenovsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  20. at skråparkeringsprojektet i Hovgaardsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  21. at skråparkeringsprojektet i Spangsbergsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  22. at skråparkeringsprojektet i Jens Munks Gade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  23. at skråparkeringsprojektet i Ryesgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  24. at skråparkeringsprojektet i Lundinsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  25. at skråparkeringsprojektet i Irmingersgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  26. at skråparkeringsprojektet i Hedemannsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  27. at skråparkeringsprojektet i Marstalsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  28. at den – i forhold til den oprindelige tidsplan – forsinkede etablering af nye parkeringspladser tages til efterretning, og at det endvidere tages til efterretning, at deraf følgende manglende servicemål i 2014 på parkeringsområdet parkering, funktion 2.22.07.1 på kr. 1,0 har indgået i  forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2014.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

 (Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningsret) 

Problemstilling

Et flertal i Borgerrepræsentationen bestående af Socialdemokraterne, De Radikale, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre vedtog 26. januar 2012 i indstillingen Implementering af skråparkeringspladser, P-aftale 2011 en tidsplan for anlæggelsen af 750 nye skråparkeringspladser på Østerbro, Vesterbro og Amager samtidig med, at der blev frigivet midler til arbejdet med tilhørende kvalitetsforbedringer af byrum.

En række af disse skråparkeringsprojekter blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse på mødet d. 29. april 2013: Færdiggørelse af skråparkeringsprojektet. Udvalget besluttede på mødet at sende projekterne i høring i de berørte lokaludvalg. Det drejer sig om Østerbro, Vesterbro, Amager Øst og Amager Vest Lokaludvalg.

Høringsfasen er nu gennemført, og Teknik- og Miljøudvalget skal derfor på baggrund af de indkomne høringssvar, forvaltningens kommentarer samt de udarbejdede revideringer godkende rækken af projekter.

Løsning

Der udestår anlæggelse af omkring 400 af de i alt 750 skråparkeringspladser vedtaget i P-aftale 2011. Derudover er der anlagt 840 skråparkeringspladser i blå zone som led i tidligere aftaler. Denne indstilling omhandler projektering af 321 af de resterende 400 pladser.

Det er forvaltningens erfaring, at skråparkering kan skabe både øget trafiksikkerhed, et løft af byrummet, og flere p-pladser. Skråparkering medfører dog også markante forandringer i gadebilledet, både i anlægsfasen og efterfølgende. Hovedparten af de aktuelle projekter foreslås gennemført på Østerbro, og ændringerne i bydelens gaderum, både i anlægsperioden og efterfølgende, vil være mere synlige end ved anlæggelser, der er spredt over flere bydele.

Anlæg af skråparkering er en omprioritering af gaderummet, og projekterne medfører i nogle tilfælde nedlæggelse af cykelparkering og indsnævringer af fortove. Omvendt bliver der også, ud over anlæg af parkeringsbåse plantet nye træer, opsat nye cykelstativer og anlagt fortovsudbygninger, så gaderummet kan udnyttes på nye måder. Se bilag 2 for angivelse af ekstra træer og cykelparkering som følge af projekterne.

Høring
Skråparkeringsprojekterne har været i høring i de berørte lokaludvalg i perioden 17. maj til 28. juni 2013. Forskelligheden i antallet af projekter/strækninger i de fire bydele, har afspejlet sig både i lokaludvalgenes interesse for høringen og i omfanget af svarene.

I tråd med P-aftale 2011 og med aktuelle belægningsprocenter på mellem 100-120 % har forvaltningen særligt på indre Østerbro valgt at koncentrere nyanlæg i dette område. Det betyder markante indvirkninger på gadebilledet, og det er også fra denne bydel, at de stærkeste reaktioner i høringen er kommet.

Østerbro Lokaludvalg ønsker helt overordnet ikke skråparkeringsprojekterne gennemført som forslået, men forholder sig i øvrigt ikke konkret til de enkelte projekter. I modsætning hertil har en række borgere på Østerbro imidlertid via Lokaludvalgets hjemmeside kommenteret de enkelte projekter og afgivet projektnære bemærkninger.  Bl.a. på baggrund af høringssvarene er det forvaltningens forståelse, at hovedparten af borgerne på Østerbro generelt gerne ser, at der oprettes flere parkeringspladser, men at det helst ikke skal ske på bekostning af anden udnyttelse af gaderummet.

Vesterbro Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg ser ikke behov for flere parkeringspladser i bydelene, og de stiller spørgsmålstegn ved forvaltningens procedure, mens Amager Øst blot henstiller til, at der koordineres med projektoplægget ”Helhedsplan for Amagerbrogade”. Forvaltningens opsamling på og kommentarer til høringssvarene findes i bilag 1, som også indeholder svarene i deres helhed.

Forvaltningen har på baggrund af den samlede feedback fra lokaludvalg og borgere revideret de enkelte projekter således, at disse i videst mulig udstrækning tilgodeser de ønsker og anvender den erfaring, som er blevet tilkendegivet. Enkelte projekter er annulleret, se bilag 2, hvor de annullerede projekter er markeret. Det endelige forslag som projekteret i bilag 4, forligger nu til udvalgets godkendelse.


Gennemførelsen af lokaludvalgshøringen medfører, et senere anlæggelsestidspunkt for årets pladser end først antaget. Derfor kan en væsentlig del af anlægsarbejdet først påbegyndes efter vinteren 2013-14. Den samlede anlæggelse af de 750 skråparkeringspladser forventes dog forsat at være gennemført med udgangen af 2014, som tidsplanen tilsiger.

Opfølgning på Teknik- og Miljøudvalgsmødet 29. april
På mødet blev der i forhold til projektering af skråparkering efterspurgt, nogle specifikke opgørelser over fremtidige muligheder for anlæg af cykelbaner, samt angivelse af mindste fortovsbredde ved trappesten. Besvarelse fremgår af bilag 2, hvor eventuelle ændringer af den enkelte strækning er kommenteret. Eksisterende cykling mod ensretningen er bevaret i alle projektforslag.

Spørgsmålet vedrørende placering af skoler og daginstitutioner i nærhed af projektstrækningerne er adresseret i bilag 5.

Udvalget ønskede derudover et projekt i Valdemarsgade medtaget i indstillingen, da der indgik tre nyanlæggelser i projektet. Forvaltningen har efterfølgende valgt at anlægge de tre pladser på en anden lokalitet, hvorfor projektet - som nu udelukkende omhandler allerede vedtagne erstatningspladser – ikke forelægges udvalget.

Økonomi

Indstillingen indebærer en senere anlæggelse af 200 pladser end forudsat i den oprindelige tidsplan angivet i Implementering af skråparkeringspladser, P-aftale 2011. Mindreindtægten, grundet denne forsinkelse, vil som følge af særlovgivningen på parkeringsområdet, nedbringe statens modregning i bloktilskuddet 1:1, og er således finansieret. En nedskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets indtægtsbudget vil kræve en tilsvarende opskrivning af Teknik- og Miljøudvalgets servicemåltal. Den midlertidige servicemåltalsudfordring på kr. 1,0 mio. i 2014 søges finansieret i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2014.

Anlægsbevillingen til anlæg af de 750 nye skråparkeringspladser samt ændringer af vejprofiler, fortove og kvalitetsforbedringer af byrum i forbindelse med etableringen af de 750 nye skråparkeringspladser på Østerbro, Vesterbro og Amager blev frigivet til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.22.07.3, på Borgerrepræsentationens møde den 26. januar 2012 (punkt 22).

Anlægsmidler svarende til anlæg af de 200 pladser frigivet til udmøntning i 2013 vil tilsvarende blive reperiodiseret til 2014.

Videre proces

Efter udvalgets godkendelse igangsættes de vedtagne projekter på Vesterbro og Amager i løbet af efteråret 2013. Projekterne på Østerbro igangsættes primo 2014.

 

 

 

Jens Elmelund                                          /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at opsamlingen på høringsfasen tages til efterretning (bilag 1)
  2. at skråparkeringsprojektet i Vestmannagade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  3. at skråparkeringsprojektet i Markmandsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  4. at skråparkeringsprojektet i Sommerstedsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  5. at skråparkeringsprojektet i Esben Snares Gade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  6. at skråparkeringsprojektet i Godsbanegade 1-8 godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  7. at skråparkeringsprojektet i Krusågade 1-24 godkendes i dets endelige udformning (bilag 4) 
  8. at skråparkeringsprojektet i Godsbanegade 10-31 samt Krusågade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  9. at skråparkeringsprojektet i Næstvedgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  10. at skråparkeringsprojektet i Præstøgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  11. at skråparkeringsprojektet i Fiskedamsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  12. at skråparkeringsprojektet i Holsteinsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  13. at skråparkeringsprojektet i Ringstedsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  14. at skråparkeringsprojektet i Slagelsesgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  15. at skråparkeringsprojektet i Faksegade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  16. at skråparkeringsprojektet i Odensegade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  17. at skråparkeringsprojektet i Ribegade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  18. at skråparkeringsprojektet i Gustav Adolfs Gade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  19. at skråparkeringsprojektet i Lindenovsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  20. at skråparkeringsprojektet i Hovgaardsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  21. at skråparkeringsprojektet i Spangsbergsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  22. at skråparkeringsprojektet i Jens Munks Gade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  23. at skråparkeringsprojektet i Ryesgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  24. at skråparkeringsprojektet i Lundinsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  25. at skråparkeringsprojektet i Irmingersgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  26. at skråparkeringsprojektet i Hedemannsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)
  27. at skråparkeringsprojektet i Marstalsgade godkendes i dets endelige udformning (bilag 4)

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

28.  at den – i forhold til den oprindelige tidsplan – forsinkede etablering af nye parkeringspladser tages til efterretning, og at det deraf følgende manglende servicemåltal i 2014 på parkeringsområdet, Parkering, funktion 2.22.07.1, på kr. 1,0 mio. indgår i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2014.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. august 2013

SF og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:

”At ”godkendes i dets endelige udforming” udgår og ændres til: revurderes med henblik på:

- at der laves en vurdering på konsekvenserne for cyklister, og at projekterne kun gennemføres, såfremt de ikke vurderes til at forringe cyklisternes tryghed eller fremkommelighed.

- at eksisterende cykelp-pladser ikke nedlægges,

- at der oprettes cykelp-pladser ud for hver opgang i en bås svarende til en bil-p-plads, således at beboernes cykelparkeringsbehov imødekommes.

- at fortovsbredden ikke indsnævres

- at projekter ikke gennemføres såfremt, at det forhindrer fremtidige cykelbaner mod ensretning.

 

”at pkt.6, pkt 8, 12,13 tilføjes: at parkeringspladser og udposninger af fortov eller andet, som direkte forringer eller indsnævrer nuværende cykelbaner udgår af projekterne.”

 

”at Pkt. 22, 23 tilføjes: I det, der fortsat skal være cykling i begge retninger”

 

”at pkt 23 tilføjes: At der ved skolen på Ryesgade, Sortedamsskolen, etablere cykelparkering samt kys og kør fra nr 113- nr 127”

 

Der blev stemt om ændringsforslagene:

 

For ændringsforslagene stemte 4 udvalgsmedlemmer: F,Ø

Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: O,C,B,A

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme

 

Ændringsforslagene blev ikke vedtaget

 

Der blev stemt om indstillingens 1.-28. at-punkt:

 

For indstillingens 1.-28. at-punkt stemte 6 udvalgsmedlemmer: O,C,B,A

Imod indstillingens 1.-28. at-punkt stemte 4 udvalgsmedlemmer: F,Ø

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Indstillingens 1.-27. at-punkt blev godkendt og indstillingens 28 at-punkt blev anbefalet.

 

Enhedslisten og SF standsede indstillingen.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet 24. september 2013

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. oktober 2013

 

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (Æ1-Æ4) fra udvalgsbehandlingen:

 

(Æ1):

”Det foreslås, at at-punkterne ændres fra ”At … godkendes i dets endelige udformning” udgår og ændres til: Revurderes med henblik på:

-          At der laves en vurdering på konsekvenserne for cyklister, og at projekterne kun gennemføres, såfremt de ikke vurderes til at forringe cyklisternes tryghed eller fremkommelighed.

-          At eksisterende cykelp-pladser ikke nedlægges,

-          At der oprettes cykel-ppladser ud for hver opgang i en bås svarende til en bil-p-plads , således at beboernes cykelparkeringsbehov imødekommes.

-          At fortovsbredden ikke indsnævres

-          At projekter ikke gennemføres såfremt, at det forhindrer fremtidige cykelbaner mod ensretning”

 

 

(Æ2):

”at pkt. 6, 8, 12 og 13 tilføjes: At parkeringspladser og udposninger af fortov eller andet, som direkte forringer eller indsnævrer nuværende cykelbaner udgår af projekterne”.

 

 

(Æ3):

”at pkt. 22, 23 tilføjes: I det, der fortsat skal være cykling i begge retninger”.

 

 

(Æ4):

”at pkt. 23 tilføjes: At der ved skolen på Ryesgade, Sortedamsskolen, etableres cykelparkering samt kys og kør fra nr. 113 – nr. 127”.

 

 

De fremsatte ændringsforslag (Æ1-Æ4) blev forkastet med 32 stemmer imod 19.

 

For stemte: F, Jaleh Tavakoli (løsgænger), Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: A, B, C, I, O og V.

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 34 stemmer imod 18.

 

For stemte: A, B, C, I, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger) og V.

Imod stemte: F, Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

 

 

 

Til top