Mødedato: 02.03.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af sygedagpengeaftalens pejlemærke 4

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller:

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forslag til udmøntning af sygedagpengeaftalens pejlemærke 4 om en struktureret indsats.

Problemstilling

Udsat fra BIU mødet den 16. februar 2015.

Den 16. juni 2014 blev alle partier i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget enige om en sygedagpengeaftale med syv pejlemærker:

  1. En bedre borgerservice
  2. En ordentlig kommunikation
  3. Et målrettet samtaleforløb
  4. En struktureret indsats
  5. Et bedre samarbejde med arbejdsgivere
  6. En effektiv organisering
  7. Et højt kompetenceniveau

Den 8. december 2014 blev alle partier enige om, hvordan seks af pejlemærkerne skal udmøntes.  Det blev aftalt, at forslag til udmøntningen af pejlemærke 4 om en struktureret indsats skulle forelægges særskilt, efter de nye leverandøraftaler var trådt i kraft.

Ifølge pejlemærke 4 ønsker aftaleparterne, at forvaltningen kommer med forslag til, hvordan brugen af forløbspakker kan være med til skabe større grad af systematik i sagsbehandlernes tilrettelæggelse af indsatsen samt overblik over relevante indsatser. Sygefraværs-udbuddet skulle desuden indrettes på en måde, der imødekom dette.

Udvalget blev den 8. december 2014 orienteret om, at forvaltningen havde afsluttet sygefraværsudbuddet og indgået aftaler med fem leverandører. De nye aftaler gælder fra januar 2015.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet forslag til pakkeforløb med afsæt i de nye leverandøraftaler (bilag 1). Pakkeforløbene skal sikre, at sygemeldte får en målgruppespecifik, men samtidig struktureret indsats. Forvaltningen foreslår, at sagsbehandlerne fremover visiterer de sygemeldte til et af seks pakkeforløb:

  1. Ukompliceret kortvarig sygemelding
  2. Ukompliceret langvarig sygemelding
  3. Kompliceret kortvarig sygemelding
  4. Kompliceret langvarig sygemelding
  5. Alvorlig sygemelding
  6. Indikation på en permanent nedsat arbejdsevne

Sygemeldte med en alvorlig lidelse (pakkeforløb 5), der vælger at benytte sig af standby-ordningen, vil kun blive omfattet af en beskæftigelsesindsats, hvis de selv ønsker det. Standby-ordningen indebærer således at borgeren bliver fritaget fra både samtaler og aktive tilbud.

Pakkeforløbene rummer en række aktiviteter, som forvaltningen vurderer som de mest velegnede for målgruppen. Nogle af aktiviteterne varetager sagsbehandleren selv – andre varetages f.eks. af leverandørerne (inkl. forvaltningens Center for Afklaring og Beskæftigelse, CAB) eller andre forvaltninger. Alle fem leverandører samt CAB tilbyder indsatser, der kan bidrage til samtlige pakkeforløb

Visitationen til pakkeforløbene sker på baggrund af fem spørgsmål, der er udviklet i samarbejde med centrene. Spørgsmål 1-4 omhandler sygemeldingens varighed, kompleksitet og alvorlighed. Spørgsmål 5 omhandler en vurdering af arbejdsevnen:

  1. Forventes den sygemeldte at blive raskmeldt inden for tre måneder?
  2. Er det udelukkende kendte helbredsmæssige udfordringer, der forhindrer den sygemeldte i at vende tilbage til arbejdsmarkedet?
  3. Har den sygemeldte udfordringer udover, der forhindrer en tilbagevenden til arbejdsmarkedet samt behov for en tværfaglig indsats?
  4. Har den sygemeldte en alvorlig sygdom, der forhindrer almindelig opfølgning?
  5. Er der indikationer på, at den sygemeldte har en permanent nedsat arbejdsevne?

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af denne indstilling.

Videre proces

Hvis udvalget godkender forslag til udmøntning af pejlemærke 4, vil forvaltningen videreudvikle og afprøve pakkeforløbene i foråret 2015, hvorefter de kan implementeres i den ordinære drift i sommeren 2015. Dette vil ske i dialog med leverandørerne, CAB og de andre forvaltninger.

Birgitte Hansen    / Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Behandlingen blev udsat.
Til top