Mødedato: 11.09.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Status på københavnerdialog i Økonomiforvaltningen

Se alle bilag
Økonomiudvalget får hermed status på Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017 til efterretning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiforvaltningens arbejde med københavnerdialog, herunder indfrielse af kommunens fem principper for øget dialog med københavnerne, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 28. januar 2016 fem principper for, hvordan kommunen skal opnå mere dialog med flere forskellige københavnere om byens udvikling. Principperne er vedlagt til orientering i bilag 1. Principperne blev udviklet i et samarbejde mellem alle syv forvaltninger i projekt; "Sammen om Byen" og med input fra en bred vifte af københavnere. Det videre arbejde med københavnerdialog og udmøntning af principperne sker i de enkelte forvaltninger, som afrapporterer overfor egne udvalg. Økonomiudvalget har vedtaget, at forvaltningen udarbejder en årlig status.

I sidste års status til udvalget den 13. juni 2017 afgav Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance følgende protokol-bemærkning: ”Vi er enige i, at kommunen skal være i dialog med københavnerne. Vi savner dog en konkret definition af de forventede effekter, for at projektet ikke blot skal blive et resultatløst tidsspild.” Dette års status omhandler derfor også de forventede effekter af forvaltningens arbejde med københavnerdialog i 2017.

Løsning

Status på københavnerdialog i Økonomiforvaltningen

På baggrund af ønsker fra medarbejdere om kompetenceudvikling og sparring samt ledelsens beslutning om at afprøve nye veje til dialog, besluttede forvaltningen tre initiativer ifm. sidste års status på københavnerdialog; 1) et pilotprojekt, 2) et internt kompetence- og kommunikationsspor og 3) en årlig status til Økonomiudvalget.

Status på forvaltningens egne initiativer og de indsatser, der er afholdt i det tværgående forvaltningssamarbejde, Sammen om Byen, følger af nedenstående. I det opsamlende afsnit: "Effekten af den samlede indsats for københavnerdialog 2017" indgår ligeledes hovedresultater af Økonomiforvaltningens løbende københavnerdialog-aktiviteter i 2017.

- Pilotprojekt

Formålet med pilotprojektet er at afsøge nye metoder til og samarbejder for at opnå en tidligere og mere lokalt engagerende dialog om Kommuneplanstrategien 2018 og Kommuneplanen 2019.

Status er, at dialogprincipperne er indtænkt i planlægningen af københavnerdialogen omkring Kommuneplanstrategien i efteråret 2018. Det sker og er sket ved 1) tidlig inddragelse af forvaltninger og lokaludvalgssekretariater, der har kvalificeret planlægningsprocessen og som giver mulighed for tidlig planlægning af en lokal og vedkommende københavnerdialog, 2) at fokusere på, at dialogen skal foregå på et oplyst grundlag, der tydeliggør målet og indflydelsesrummet for dialogen og giver feedback til de involverede samt 3) at fokusere på forskellige engagerende dialogaktiviteter, herunder i højere grad brug af sociale medier, der imødekommer en mangfoldig og målrettet dialog.

- Internt kompetence- og kommunikationsspor

Formålet med denne indsats er, at forvaltningen: 1) tilbyder sparring på projekter med københavnerdialog, 2) styrker videndelingen mellem de centrale enheder og lokaludvalgssekretariaterne for at muliggøre en tættere kobling mellem københavnerne og de kommunale beslutningsprocesser og 3) udvikler et internt videndelingssite om københavnerdialog. Sidstnævnte er udviklet i regi af Sammen om Byen, jf. bilag 3.

Status er, at der nu tilbydes sparring til medarbejdere, der skal forestå en københavner-dialogproces. Det har pt. været aktuelt ifm. Kommuneplanstrategien 2018/Kommuneplanen 2019 og forvaltningens håndtering af FN's verdensmål. Det forventes, at kendskabet til tilbuddet øges med tiden og det er målet at styrke og aktualisere den rådgivning der foregår via løbende kompetenceløft i sparringsteamet i Borgerrepræsentationens Sekretariat. En guide til københavnerdialog er desuden udviklet og omdelt i forvaltningen samt delt i regi af Sammen om Byen.

Forvaltningen lancerer desuden en større kommunikationskampagne efteråret 2018. Formålet er, via plakatsøjler og videoer på sociale medier med hhv. politikere og københavnere, at; 1) informere om og opfordre københavnerne til hvor og hvordan de kan involvere sig i byens udvikling og 2) øge kendskabet og tilgængeligheden til Borgerrepræsentationen samt synliggøre kommunens ønske om at samarbejde om byens udvikling.

- Årlig status til Økonomiudvalget,

I år er status på københavnerdialog udarbejdet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse. En beskrivelse af proces og resultater for undersøgelsen samt selve spørgeskemaundersøgelsen fremgår af henholdsvis bilag 2 og 4. Undersøgelsen har muliggjort et bedre kvalitativt og kvantitativt indblik i forvaltningens dialogaktiviteter i forhold til sidste år, herunder vurdering af dialogprincippernes anvendelse og den værdiskabelse der pågår – jf. protokolbemærkning ved sidste års status.

Status på Sammen om Byen

Formålet med det tværgående forvaltningssamarbejde "Sammen om Byen" er at videndele og finde løsninger på kommunens fælles udfordringer med københavnerdialog. Sammen om Byen har afholdt en konference, løbende netværks- og kompetencemøder og udviklet et internt videndelingssite om københavnerdialog. Af initiativer overfor københavnerne, har projektet udviklet én indgang for alle dialogmuligheder på kommunens hjemmeside; ”Få indflydelse” og afholdt en årligt kampagne, der sætter spot på indflydelsesmulighederne. I 2018 arbejdes der desuden på forslag til, hvordan kommunen kan facilitere henvendelser fra idedrevne københavnere, der går på tværs af forvaltningsressorter. Samarbejdet og status på opgaver er nærmere beskrevet i bilag 3.

Effekten af den samlede indsat for københavnerdialog i 2017

Af status på forvaltningens tre overordnede initiativer, den løbende københavnerdialog i 2017, og de fælles aktiviteter i Sammen om Byen, vurderes det, at forvaltningen er godt i gang med at udmønte de fem principper for københavnerdialog.

Spørgeskemaundersøgelsen af københavnerdialogen viser, at forvaltningen har haft mange og forskelligartede dialoger i 2017 og det vurderes, at 84% af aktiviteterne i forhold til formål var vellykkede/tæt på vellykkede.

Ift. effekten af dialog-aktiviteterne, så vurderes det, at 64% af dialogerne skaber enten demokratisk dialog eller netværk og sammenhængskraft som værdi. 22% vurderes at give samskabte løsninger, mens en mindre andel vurderes at skabe en miljømæssig, økonomisk eller tryghedsskabende værdi. I forhold til kommunens fem principper for københavnerdialog svarer 82%, at der arbejdes med dialog som en kerneopgave. Næsten lige så store andele arbejder med principperne om tidlig og tydelig dialog, mens den engagerende og mangfoldige dialog er vanskeligst for forvaltningen at sætte i spil.

Videre proces

Økonomiudvalget vil sommeren 2019 blive forelagt ny årlig status på forvaltningens og Sammen om Byens indsats for københavnerdialog i 2018 samt en vurdering af, hvorvidt og hvordan det 2-årige samarbejde i Sammen om Byen, skal fortsætte. Forvaltningens indsatser for københavnerdialog vil desuden blive indtænkt i det netop igangsatte arbejde med at udarbejde modeller for en bredere borgerdialog, som blev besluttet på gruppeformandskredsens møde den 22. juni 2018. Det kan betyde, at de nuværende indsatser for københavnerdialog, herunder Sammen om Byen, kan blive integreret i nye tiltag, der følger af nye modeller for borgerinddragelse.

 

Peter Stensgaard Mørch                    /Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 3. Status på københavnerdialog i Økonomiforvaltningen (2018-0157986)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2018

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

 

Til top