Mødedato: 31.10.2016, kl. 15:00
Mødested: Trafiktårnet, Carsten Niebuhrs Gade 49, 1577 København V

Planmæssige muligheder for servering i bymidteområder

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage gennemgangen af de planmæssige muligheder for servering i bymidterne til efterretning, som svar på medlemsforslag om tilladelse til servering i Jernbane Allé i Vanløse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at gennemgangen af planmæssige muligheder for servering i bymidteområderne (bilag 1) tages til efterretning.

  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne om tilladelse til servering i Jernbane Allé.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 23. november 2015 et medlemsforslag om tilladelse til servering i Jernbane Allé. Udvalget vedtog et ændringsforslag, så det vedtagne medlemsforslag omfatter en gennemgang af bymidter og strøggader i hele byen: ”at Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at gennemgå de gældende lokalplaner og byplaner i bymidter og strøggader med henblik på at vurdere behovet for at ændre disse, såfremt de ikke er forenelige med en nutidig opfattelse af byliv og publikumsorientering i bymidter. Herunder Byplan nr. 2 for området Godthåbsvej (nu Jyllingevej), Jernbane Allé, Jernbanens terræn og Ålekistevej, der aktuelt forhindrer mulighed for servering i butikslokalerne på Jernbane Allé”.

Forvaltningen har på baggrund heraf gennemgået 146 byplaner og lokalplaner, der omfatter hele eller dele af de i Kommuneplan 2015 fastlagte bymidteområder.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemgået de 146 gældende byplaner og lokalplaner, der omfatter hele eller dele af de i Kommuneplan 2015 fastlagte 10 bymidteområder: City, Ørestad City, Østerbrogade, Nørrebrogade, Vesterbrogade, Amagerbrogade, Frederikssundsvej, det centrale Vanløse, det centrale Valby og et område omkring Gammel Køge Landevej. Gennemgangen har haft til formål at opgøre i hvilke af de 146 planområder, der ikke er muliggjort servering. Resultatet af gennemgangen er vedlagt som bilag 1 og viser, at der i:

  • 18 planområder ikke er muliggjort servering inden for bymidteområdet

  • 54 planområder ikke er muliggjort servering i dele af bymidteområdet

  • 74 planområder er muliggjort servering i hele bymidteområdet

Strøggadelokalplaner, der alle muliggør detailhandel og servering indgår ikke selvstændigt i gennemgangen, men indgår i opgørelsen gennem den lokalplan, som den enkelte strøglokalplan supplerer.

Planområder uden servering i dele af bymidteområdet

Forvaltningen vurderer, at de mest aktuelle planområder er de 18 områder, der ikke muliggør servering. For disse områder vil forvaltningen med udgangspunkt i Fællesskab København planmæssigt vurdere, i hvilket omfang muligheder for servering i stueetagen vil kunne medvirke til at skabe eller understøtte et aktivt byliv i området. Herunder vil forvaltningen vurdere, om det skal omfatte hele det fastlagte bymidteområde. Såfremt forvaltningen vurderer, at de gældende planer hindrer skabelsen af et attraktivt og aktivt byliv, vil der blive udarbejdet en lokalplan for området. En lokalplan vil - efter samme princip som de gældende strøggadelokalplaner - alene fastlægge bestemmelser for de nederste etager af randbebyggelser i planområder, der muliggør servering.

Lokalplanerne vil med de nuværende bestemmelser i planloven skulle udarbejdes efter de almindelige regler og processer for lokalplaner og vil kunne træde i kraft ca.10 måneder efter iværksættelsen af planarbejdet. Med en vedtagelse af de nu kendte ændringer af planloven, vil lokalplanerne kunne udarbejdes med en offentlig høringsperiode på 2 uger og vil med delegation til Teknik- og Miljøudvalget kunne træde i kraft ca. 5 måneder efter iværksættelsen af planarbejdet.

Generelt vil forvaltningen ved udarbejdelse af fremtidige lokalplaner være opmærksom på, at der ved planlægning i bymidteområder skal vurderes konkret, om der skal muliggøres servering i lokalplanens bestemmelser.

Indtil vurderingen af planområderne er foretaget, vil forvaltningen vurdere eventuelle ansøgninger om servering. Ansøgninger, der vurderes hensigtsmæssigt at bidrage til et aktivt byliv i området og ikke er i konflikt med andre planmæssige hensyn, vil blive forelagt for udvalget som en lokalplansag for at muliggøre, at ansøgningen imødekommes. I tilfælde, hvor forvaltningen vurderer, at der ikke er baggrund for at udarbejde en lokalplan, vil Teknik- og Miljøudvalget blive orienteret herom.

Planområder med servering i dele af bymidteområdet

De 54 planområder, der kun muliggør servering i dele af bymidteområdet, dækker over:

  • bymidten omfatter hele karréer (især Indre By og det centrale Valby). Planerne muliggør servering i facadebebyggelsen, men ikke i karréens indre.

  • bymidten omfatter hele ejendomme mod gaden, og strøggadelokalplanerne gælder kun for de yderste 15 meter af ejendommen.

  • lokalplanen fastlægger bestemmelser for facadebebyggelsen, eksempelvis skoler og kontorarealer.

Det er forvaltningens vurdering, at der i langt de fleste tilfælde er tale om hensigtsmæssig afgrænsning af planområder. Det vil kræve en nærmere gennemgang af disse planområder og en konkret vurdering at afgøre, om det er hensigtsmæssigt af udvide afgrænsningen. Forvaltningen vurderer, at ressourceforbruget ved en nærmere gennemgang ikke står mål med behovet for generelt at muliggøre servering i hele bymidteområdet. Forvaltningen foreslår derfor, at der tages stilling til behovet i forbindelse med behandling af fremtidige konkrete ansøgninger.

Planområder med mulighed for servering i hele bymidteområdet

I de 74 planområder, hvor servering er mulig i hele bymidteområdet, foreslås, at der ikke sker planmæssige ændringer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Forvaltningen vil iværksætte en vurdering af de 18 planområder, hvor der ikke er mulighed for servering. Teknik- og Miljøudvalget vil blive forelagt det samlede resultat af denne gennemgang medio 2017. Teknik- og Miljøudvalget vil herefter løbende blive forelagt forslag til lokalplaner i de områder, hvor forvaltningen vurderer, at det er presserende og hensigtsmæssigt at muliggøre servering i facadebebyggelserne for at understøtte bylivet i området.

 

                          Pernille Andersen

                                                                  /Jakob Møller Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. oktober 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top