Mødedato: 27.05.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af projektforslag for varmeforsyningsanlæg på Bispebjerg Hospital, Bispebjerg

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af Bispebjerg Hospitals ansøgning om etablering af et 5 MW ATES-anlæg på Bispebjerg Hospital.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Bispebjerg Hospitals ansøgning om etablering af et ATES-anlæg på Bispebjerg Hospital imødekommes.

Problemstilling

Bispebjerg Hospital har ansøgt Københavns Kommune om godkendelse af et projektforslag om etablering af et ATES-anlæg på Bispebjerg Hospital (bilag 2). ATES står for Aquifer Thermal Energy Storage, og betyder energilagring i grundvandsmagasiner.

Projektet forudsætter en dispensation fra Energistyrelsen, som blev givet den 5. december 2018. Herefter har projektet været i høring fra 20. februar til 20. marts. Projekter, der kræver dispensation fra Energistyrelsen, skal godkendes af Teknik- og Miljøudvalget.

Løsning

Bispebjerg Hospital ønsker i forbindelse med en større ombygning at etablere et ATES-anlæg, der skal levere både varme og køling. ATES-anlægget består af en række grundvandsboringer og varmepumper, og vil kunne levere både varme (centralvarme) og køling (proces- og ventilationskøling) til hospitalet. Anlægget udnytter grundvandsmagasinet, således at grundvandet anvendes til at køle hospitalet om sommeren og lagre varme fra køleprocesserne til om vinteren, hvor den kan udnyttes til opvarmning af hospitalet ved hjælp af varmepumperne. Bispebjerg Hospital har lavet en aftale med HOFOR, om at anlægget skal fungere som spidslastanlæg, således at der kun aftages varme fra anlægget i HOFORs spidsbelastningsperioder.

Alternativet til køling ved hjælp af grundvand ville være et mekanisk køleanlæg, der kræver et langt større forbrug af elektricitet. Samlet set vil projektforslaget medføre en reduktion i forbruget af fjernvarme på op til 8269 MWh/år, mens elforbruget vil blive forøget med 700 MWh/år. Stigningen i elforbrug skyldes, at overskudsvarmen udnyttes ved hjælp af varmepumper som kører på el.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at etablering af et decentralt anlæg på Bispebjerg Hospital, der om vinteren kan fungere som et spidslastanlæg, bidrager til opnåelse af et mere fleksibelt fjernvarmesystem i Københavns Kommune. Alternativt vil varmen til hospitalet skulle komme fra eksisterende spidslastanlæg, som i dag benytter naturgas eller olie som brændsel.

Projektforslaget har været i høring hos HOFOR Energiproduktion A/S, Centralkommunernes Transmissionsselskab (CTR), Ørsted A/S, Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S (VEKS), Dansk Gas Distribution (DGD) og HMN Naturgas fra den 20. februar-20. marts 2019. Forvaltningen har ikke modtaget nogle høringssvar i perioden.

Dispensation

Bispebjerg Hospital er en blokvarmecentral, og er derfor underlagt krav om at skulle aftage 100 % fjernvarme. Projektet lever ikke op til dette krav, og der er derfor ansøgt om dispensation ved Energistyrelsen, som den 5. december 2018 har meddelt Københavns Kommune dispensation til at godkende projektforslaget. I forbindelse med Energistyrelsens behandling af dispensationsansøgningen fra Københavns Kommune har projektet også været i høring. HOFOR og Ørsted har begge indsendt høringssvar til Energistyrelsen. Ingen af parterne havde indvendinger mod projektet, fordi anlægget vil fungere som spidslastanlæg, og fordi projektet har positiv samfundsøkonomi.

Samfundsøkonomi og energi- og miljøvurdering

Ansøger har foretaget en samfundsøkonomisk beregning af, om projektet er en økonomisk gevinst eller omkostning for samfundet som helhed. Beregningerne viser en samfundsøkonomisk gevinst på ca. 30,7 mio. kr. over en periode på 20 år sammenlignet med et reference-projekt, hvor der aftages 100 % fjernvarme og køles med mekanisk køl.

Projektet forventes at give en reduktion i CO2-emissioner på ca. 16.600 tons over 20 år, samt en reduktion i NOx-emissioner på ca. 43 tons og en reduktion i SO2-emissioner på ca. 31 tons sammenlignet med reference-projektet.

Da dette projekt forventes at fortrænge brugen af spidslastanlæg, der i dag anvender gas og olie, vil det bidrage til klimaplanens mål om, at fjernvarmen i København bliver CO2-neutral.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Bispebjerg Hospital igangsætte arbejdet med etablering af ATES-anlægget på Bispebjerg Hospital.

Michel Schilling

                                            / Rikke Sønderriis

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. maj 2019

Indstillingen blev godkendt.

Til top