Mødedato: 26.10.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, udv. D

Retningslinjer og proces for placering af sorteringspunkter

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til igangsættelse af første fase af udrulning af sorteringspunkter, retningslinjer for placering af sorteringspunkter på offentlige arealer i København og proces for udarbejdelse af bydelsplaner. Sorteringspunkterne er en indsats i Cirkulær København – Ressource- og Affaldsplan 2024.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at første fase af udrulningen af sorteringspunkter, som omfatter Amager Øst, igangsættes.
  2. at ’Retningslinjer for placering af sorteringspunkter i fase 2’, bilag 2, danner grundlag for Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med at udvælge placering af sorteringspunkter på offentlige arealer i København.
  3. at proces for udarbejdelse af bydelsplaner for sorteringspunkter, bilag 2, danner grundlag for Teknik- og Miljøforvaltningens udarbejdelse af bydelsplaner.
  4. at ’Konceptplan for placering af sorteringspunkter’, bilag 3, kan tages til efterretning.

Problemstilling

Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af Cirkulær København – Ressource- og Affaldsplan 2024 den 13. december 2018 blev det besluttet at opstille 750 sorteringspunkter på offentlige arealer inden 2024. Sorteringspunkterne er en helt central indsats til at nå målet i Cirkulær København om 70 % genanvendelse af husholdningsaffald ved at øge service og sorteringskapacitet for københavnerne. For at få plads til 750 sorteringspunkter på offentlige arealer vil det i de fleste tilfælde, men ikke alle, være nødvendigt at prioritere mellem sorteringspunkter og eksisterende byrumselementer, heriblandt parkeringspladser. Af indstillingen til Cirkulær København fremgår det, at indsatsen forudsætter finansiering til dækning af provenutab fra anslået 760 nedlagte parkeringspladser, som skal anvendes til placering af 350-400 sorteringspunkter. Teknik- og Miljøforvaltningen lægger op til, at udrulningen af sorteringspunkterne foregår i tre faser fra ultimo 2020-2022, med start i bydelen Amager Øst, og placeres efter ’Retningslinjer for placering af sorteringspunkter i fase 2’.

Løsning

Etablering af 750 sorteringspunkter er et supplement til de affaldsløsninger, der allerede findes i københavnernes baggårde og indkørsler. Forsøg med sortering af husholdningsaffald på offentlige arealer i København viser, at københavnerne gerne vil benytte løsninger på offentlige arealer. Med sorteringspunkterne får københavnerne bedre service, da de både får mulighed for at aflevere deres affald i gården og på gaden.

Udenlandske erfaringer fra blandt andet Barcelona og Ljubljana viser, at man bliver motiveret til at sortere sit affald, når man ser andre sortere deres affald. Det er en mulig effekt, der ikke opnås i København i dag, hvor affaldssorteringen primært er gemt væk.

Sorteringspunkterne understøtter Folketingets ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’, hvoraf det fremgår, at der skal indsamles 10 affaldsfraktioner fra husholdningerne fra 2021, fx ved at mindre fraktioner kan håndteres i sorteringspunkterne fremfor i baggårdene. Udover de fraktioner der indsamles fra de københavnske husholdninger i dag, omfatter aftalen nye fraktioner som tekstiler (fra 2022) og drikke- og fødevarekartonner, som fx vil kunne indsamles i sorteringspunkterne. En kortlægning af behov for kapacitet viser, at der i dag primært mangler kapacitet til pap og plast. Disse fraktioner vil derfor optræde i de fleste sorteringspunkter. Restaffald skal ikke indsamles i sorteringspunkter.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil udrulle sorteringspunkterne i følgende tre faser:

  1. Udarbejdelse af en bydelsplan for Amager Øst, hvor placering af sorteringspunkter fortrinsvis er ved glascontainere. Derved indsamles der erfaring med etablering og drift af sorteringspunkter, uden at der skal nedlægges parkeringspladser. Amager Øst er valgt, fordi området repræsenterer et bredt udsnit af de boligformer, der findes i København, såsom lejlighedsbyggeri, villakvarterer og nybyggeri. Amager Øst Lokaludvalg vil blive inddraget i processen. Planen indstilles til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse.
  2. Udarbejdelse af bydelsplaner for Københavns øvrige bydele, hvor placering af sorteringspunkter fortrinsvis er ved glascontainere på baggrund af erfaringer fra fase1. Fase 2 vil også indeholde placeringer, der forudsætter, at byrumselementer, fx bænke, flyttes eller nedlægges, jf. ’Retningslinjer for placering af sorteringspunkter i fase 2’. Planerne indstilles til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse.
  3. Udarbejdelse af bydelsplaner for alle Københavns bydele, hvor placering af sorteringspunkter forudsætter at parkeringspladser nedlægges, og at der udarbejdes budgetnotat til dækning af provenutabet fra de nedlagte parkeringspladser. Bydelsplanerne indstilles til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse. Budgetnotat fremlægges i forbindelse med budgetforhandlingerne, senest i 2022.

Retningslinjer for placering af sorteringspunkter i fase 2

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet retningslinjer for, hvordan sorteringspunkterne skal placeres og de enkelte mål i kommunens planer afvejes, jf. bilag 2. Retningslinjerne er baseret på følgende tre principper, i prioriteret rækkefølge:

  1. Brugerhensyn og effekt Sorteringspunkterne placeres i områder,
    1. hvor der kan opnås synergi med kommende anlægsprojekter.
    2. hvor der er et naturligt højt flow af københavnere på vej til arbejde, skole, sport og lignende (fx store veje, offentlig transport, indkøbsmuligheder).

       

  2. Den gode affaldsløsning i byrummet Sorteringspunkterne skal placeres under hensyntagen til indvirkningen på den givne lokalitet, fx i forhold til tilgængelighed, brugervenlighed, synlighed, trafiksikkerhed, støj og kulturmiljøer.

     

  3. Prioritering af byrumselementer Byrumselementer omfatter fx cykelparkering, plakatsøjler, udeservering, lygtepæle, vejarealer, træer og parkeringspladser. Forvaltningen vil tilstræbe at placere sorteringspunkter, hvor det ikke kræver flytning eller nedlæggelse af byrumselementer. Med få ledige offentlige arealer vil det dog i de fleste tilfælde, men ikke alle, være nødvendigt at prioritere mellem sorteringspunkter og eksisterende byrumselementer.

Proces for udarbejdelse af bydelsplaner

Forvaltningen udarbejder, jf. bilag 2, planer for hver bydel med forslag til konkrete placeringer af sorteringspunkter. For hver bydelsplan forvaltningen udarbejder, vil der blive gennemført en dialogfase med københavnere og andre interessenter (blandt andre lokaludvalgene og lokale forretningsdrivende). Teknik- og Miljøudvalget får planerne til orientering. På baggrund af dialog og afprøvning af bidrag tilretter forvaltningen planerne, så både forvaltningens anbefalinger til placeringer og eventuelle alternative placeringer fremgår

Dialogen kan fx gennemføres ved at opstille en stander på udvalgte, kommende placeringer med en visualisering af sorteringspunkterne i nærmiljøet for at give københavnerne mulighed for at kommentere.

’Konceptplan for placering af sorteringspunkter’ viser hvor mange sorteringspunkter, der forventes at skulle etableres i hver bydel for at øge kapaciteten, ud fra forvaltningens fremskrivning af det forventede behov for sorteringspunkter i 2024, og for at give københavnerne flere muligheder for at aflevere det genanvendelige affald.

Sorteringspunkternes design er fundet i en designkonkurrence, der blev afholdt i 2019. Det vindende designkoncept fremgår af bilag 4. Designkonceptet omfatter en kube, et affaldsskjul og en nedgravet beholder. For at imødekomme at hver bydel har forskellige rammebetingelser, forventer forvaltningen, at der i de ydre områder af byen hovedsageligt skal etableres kuber og affaldsskjul, mens der i de indre bydele vil være behov for at etablere både nedgravede beholdere, kuber og affaldsskjul.

Økonomi

I Cirkulær København – Ressource- og Affaldsplan 2024 er der afsat 385 mio. kr. til finansiering af etablering og drift af sorteringspunkterne i planperioden.

Der blev i indstillingen til Cirkulær København beskrevet et behov på 18,9 mio. kr. til finansiering af provenutabet på servicemåltallet, som følge af nedlæggelse af parkeringspladser. I planen for den enkelte bydel beskriver forvaltningen konsekvenserne i forhold til tabte indtægter fra betalingsparkeringspladser. Det er ikke muligt at bruge affaldstakstmidler til finansiering af provenutabet på servicemåltallet, som følge af nedlæggelse af parkeringspladser. 

Forvaltningen vil fremlægge et budgetnotat om finansiering af tabte indtægter fra nedlagte parkeringspladser i forbindelse med Budget 2023.

Videre proces

Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender ’Retningslinjer for placering af sorteringspunkter i fase 2’ og proces for udarbejdelse af bydelsplaner, begynder forvaltningen at udarbejde bydelsplaner med forslag til konkrete placeringer af sorteringspunkter.

Bydelsplanerne bliver forelagt til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget. Første bydelsplan forventes forelagt medio 2021. De øvrige bydelsplaner bliver herefter forelagt løbende i perioden frem til medio 2022. Det forventes at flere bydelsplaner vil blive forelagt samtidigt.

 

Søren Wille

                                            / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2020 

Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 2. at-punkt: 

”dog således at sorteringspunkterne aldrig sker på bekostning af cykel- eller bilparkeringspladser.” 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.  

For stemte: C og V. 

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å. 

 

Det Konservative Folkeparti stillede ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 2. at-punkt: 

”dog således at der evt. kan etableres sorteringspunkter på udbyggede fortovshjørner i afstanden 5-10 meter fra et kryds, hvor der i forvejen ikke må parkeres, og at der samtidig anlægges cykelparkeringspladser, når der etableres fremskudte fortov.” 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.  

For stemte: C og V. 

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å. 

Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme. 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å. 

Imod stemte: C og V.  

Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:  

”Partierne mener, at sorteringspunkterne fortrinsvis skal placeres på parkeringspladser frem for på arealer med andre gavnlige byrumselementer som træer, udeservering, bænke og cykelparkering.”  

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:  

”Partierne mener grundlæggende, at sortering af eget husholdningsaffald skal ske på egen grund, så det ikke sker på bekostning af pladsen i det fælles byrum. Vi vil ikke bruge 385 mio. kr. på at inddrage det fælles byrum.”  

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:  

”Alternativet mener, at der er tilstrækkeligt evidens for, at sorteringspunkterne har den ønskede effekt, og ønsker der, at forvaltningen udruller alle sorteringspunkterne hurtigst muligt.” 

Til top