Mødedato: 26.08.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Status for Strategi for delebiler 2017-2020

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage status for Strategi for delebiler i København 2017-2020 til efterretning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at status for Strategi for delebiler i København 2017-2020 (bilag 2) tages til efterretning.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 27. februar 2017 Strategi for delebiler i København 2017-2020, herunder at Teknik- og Miljøudvalget medio 2019 får forelagt en status på delebilområdet og de tiltag, der indgår i strategien. Strategien omfatter delebiler med fast stamplads, som har været et tilbud i København siden 1998. Målet i strategien er, at der skal være mindst 750 delebiler med fast stamplads i 2020, heraf 30 % elbiler, samt at samspillet mellem kollektiv trafik, delebiler og bycykler er styrket gennem udvikling af et koncept for MaaS (Mobility as a Service). På nuværende tidspunkt er der 192 delebiler med fast stamplads, heraf 7 % elbiler. Strategien har således ikke virket efter hensigten, og det er næppe muligt at nå målet for delebiler med fast stamplads i 2020. Hertil kommer, at delebiler uden fast stamplads, der blev introduceret i København i 2015, har vundet større indpas på markedet. En evaluering af deres effekter forventes offentliggjort ultimo 2019.

Løsning

Delebiler med fast stamplads er et tilbud til københavnere, der som supplement til cykel og kollektiv trafik kan have brug for transport med bil. Ved regler for parkering af delebiler skelnes der mellem delebiler med fast stamplads, som hentes og afleveres på samme reserverede plads, og delebiler uden fast stamplads, der kan hentes ét sted og afleveres et andet inden for et nærmere angivet område.

Strategi for delebiler i København 2017-2020 omfatter udelukkende delebiler med fast stamplads, som, der ved udarbejdelse af strategien var dokumentation for, havde en fortrængningseffekt. Dokumentation af fortrængningseffekt gør det muligt for kommuner at give disse delebiler med fast stamplads gunstige parkeringsforhold. Der eksisterer endnu ikke tilsvarende dokumentation for delebiler uden fast stamplads.

Siden Strategi for delebiler blev vedtaget, har delebiler uden fast stamplads vundet større indpas på markedet, og det har formentlig påvirket udviklingen for delebiler med fast stamplads. På nuværende tidspunkt er der to udbydere af delebiler uden fast stamplads med i alt ca. 700 elbiler og 200 fossildrevne biler. Den ene udbyder (DriveNow) har haft delebiler uden fast stamplads i København siden 2015, hvilket giver et tilstrækkeligt datagrundlag til, at effekter af denne type delebil i København kan vurderes. DTU forventer at offentliggøre en evaluering af effekterne af DriveNows delebiler i København ultimo 2019. På baggrund af evalueringen og udviklingen i antallet af delebiler vil forvaltningen forelægge Teknik- og Miljøudvalget en drøftelsessag om delebilområdet, herunder mulighed for en ændret strategi eller hvorvidt kommunen fortsat skal have en strategi for delebiler i København.

For delebiler med fast stamplads viser danske og internationale undersøgelser, at én delebil med fast stamplads kan erstatte fem til ti privatbiler, og at brugerne kører mindre i bil end bilejere. Derved bidrager delebiler med fast stamplads til mindre trængsel og mindre behov for plads til parkering. Andre effekter er mindre CO2-udledning og luftforurening, idet delebilerne for eksempel i gennemsnit er nyere end den private bilpark. Hvis elbiler indgår i delebilkonceptet, vil det bidrage yderligere til mindre CO2-udledning og luftforurening.

Udgangspunktet for strategiens mål for antal delebiler var, at potentialet for brug af delebil i to videnskabelige undersøgelser var vurderet til at udgøre omkring 5 % af husstandene i København, hvilket i 2016 svarede til knap 14.500 husstande. Dette sammenholdt med oplysninger fra delebiludbydere om, at der er 15-20 medlemmer pr. bil, pegede på 750 delebiler med fast stamplads som et ambitiøst, men også realistisk mål. De 750 delebiler med fast stamplads skal ses i forhold til, at der i 2018 var 126.400 privatejede biler i Københavns Kommune.

Nedenfor ses status på de tre mål, der indgik i strategien.

 

Strategiens mål for 2020

Status for strategiens mål for 2020

Mindst 750 delebiler med fast stamplads.

 

192 delebiler med fast stamplads i København.

Elbiler udgør mindst 30 % af delebiler med fast stamplads.

 

Elbiler udgør 7 % af delebiler med fast stamplads.

Hertil kommer ca. 25 % hybridbiler.

Samspillet mellem kollektiv trafik, delebiler og bycykler er styrket gennem udvikling af koncept for MaaS (Mobility as a Service).

 

Koncept for MaaS er testet i forbindelse med ITS World Congress i 2018. Rejseplanen arbejder videre med udviklingen af konceptet (MinRejseplan).

 

Da antallet af delebiler med fast stamplads i basisåret 2016 var 232, er udviklingen gået tilbage i forhold til målet på 750 delebiler. Tallet er påvirket af, at den ene af de to store udbydere af delebiler med fast stamplads i København lukkede i efteråret 2018. Andelen af elbiler er også faldet, mens hybridbiler har vundet mere indpas. Ifølge LetsGo, som på nuværende tidspunkt er den eneste større udbyder i København, skyldes det især, at elbilerne ikke kan hurtigoplade på en almindelig stander og derfor skal stå længe, før den næste bruger kan anvende bilen. Det giver usikkerhed for brugerne og indtægtstab for delebiludbyderen.

For at indfri målene er der i strategien udpeget fem indsatsområder og 15 forskellige tiltag, der skal gennemføres frem mod 2020. Københavns Kommune kan bidrage til flere delebiler ved at give fordelagtige parkeringsvilkår, både i eksisterende og kommende bydele og ved at samarbejde med borgere, trafikselskaber og delebiludbydere om løsninger. Hertil kommer, at kommunen selv som virksomhed kan anvende delebiler og tilbyde medarbejdere en kommunal ordning omkring delebiler. Københavns Kommunes rolle i de enkelte tiltag er beskrevet ved hvert af tiltagene i strategien, se bilag 3.

Status for tiltagene er, at Teknik- og Miljøforvaltningen har igangsat arbejdet med de tiltag, som kan igangsættes inden for det eksisterende budget, hvilket drejer sig om 10 ud af de 15 tiltag (se uddybning i bilag 2). De fem tiltag, der endnu ikke er igangsat forudsætter, at der afsættes midler i forbindelse med kommende budgetforhandlinger. De fem tiltag er:

  • Multimodal station – detailudformning og etablering (udpegning af lokaliteten Hans Knudsens Plads til første station er gennemført).
  • Integration af delebiler i lokale byrum – gennemførelse af større demonstrationsforsøg.
  • Målrettet kommunikation – informationsmateriale og samarbejde med regionale aktører.
  • Netværk for delebilisme – etableringsfase af fast samarbejde mellem delebiludbydere m.fl.
  • Delebiler på privat parkeringsareal – kortlægning af behov i samarbejde med delebiludbydere.

Til forhandlingerne om Budget 2020 indgår budgetnotat om Styrkede indsatser for delebiler, der omfatter tiltag for flere parkeringspladser til delebiler med fast stamplads, integration af delebiler i lokale byrum, tydelig markering i gaderum og udvidelse af strategi til at omfatte delebiler uden fast stamplads. Derudover indgår ansøgning om midler til at afmærke flere delebilpladser, tydeligere markering i gaderum samt tværgående analyser og juridiske afklaringer omkring delebiler med og uden fast stamplads.

Der er behov for at gentænke strategien. De seneste års udvikling med færre delebiler med fast stamplads, flere delebiler uden fast stamplads samt en vækst i antallet af privatbiler pr. indbygger i Københavns Kommune og generelt i hovedstadsområdet peger på, at de tiltag, der indgår i Strategi for delebiler i København 2017-2020, ikke er tilstrækkelige til at nå målet.

Økonomi

Implementering af de resterende tiltag i Strategi for delebiler i København 2017-2020 vil afhænge af, at der afsættes finansiering hertil i kommende budgetforhandlinger. To tiltag (multimodal station og delebiler i lokale byrum) vil have betydning for anlægsmåltallet for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har taget indstillingen til efterretning, fortsætter Teknik- og Miljøforvaltningen arbejdet med de tiltag i strategien, der kan gennemføres indenfor den eksisterende budgetramme. Derudover udmønter forvaltningen løbende tiltag, hvis der findes finansiering hertil i kommende budgetforhandlinger.

DTU forventer at offentliggøre en evaluering af effekterne af DriveNows delebiler i København ultimo 2019. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at forelægge Teknik- og Miljøudvalget drøftelsessag om delebilområdet primo 2020 på baggrund af forventet evaluering fra DTU.

                                            Søren Wille

                                                              /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2019

Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag om nyt 2. at-punkt:
”At forvaltningen vender tilbage med en indstilling om, at strategien for delebiler aflyses.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: I.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Indstillingen blev taget til efterretning med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: I.

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Socialistiske Folkeparti, Alternativet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker at fremme brugen af delebiler i København som et alternativ til privatejede biler. Der er de sidste år sket en stor udvikling på delebilsområdet. Det er derfor vigtigt, at vi har et samlet overblik, før vi igangsætter de helt nødvendige initiativer for at fremme området. Partierne ser frem til at få den færdige evaluering ved årsskiftet.”

Alternativet, Enhedslisten og Socialistiske Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne beklager meget, at målsætningerne i delebilsstrategien går den forkerte vej, bl.a. fordi der ikke er afsat penge til dette af budgetparterne. Én delebil erstatter 5-10 privatbiler, så partierne ønsker øgede midler til at gennemføre delebilsstrategien specielt med fokus på konvertering af flere parkeringspladser til eldrevne delebilspladser samt øget skiltning og information i byrummet.”

 

Til top