Mødedato: 26.08.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag om midlertidige prøvehuse i Tingbjerg, Brønshøj-Husum

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal muliggøres op til fem midlertidige prøvehuse i Tingbjerg.  

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen tager kontakt til bygherre med henblik på at igangsætte byggesagsbehandling om opførelse af op til fem midlertidige prøvehuse uden tilladelse til beboelse i Tingbjerg.
  2. at der herved er gjort op med medlemsforslag fra Venstre vedrørende modelboliger i Tingbjerg på Borgerrepræsentationens møde den 20. juni 2019.

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 20. juni 2019 fremsatte Venstre et medlemsforslag om, ”at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling om at opføre op til fem midlertidige modelboliger på boligforeningernes ubebyggede areal på Skolesiden i Tingbjerg, uden at der stilles krav om tilhørende lokalplan”. Ved Borgerrepræsentationens behandling af medlemsforslaget stillede Venstre ændringsforslag til, at ”Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen, med inddragelse af Økonomiforvaltningen, at udarbejde forslag til politisk behandling om at opføre op til ti modelboliger”. Borgerrepræsentationen vedtog at udvalgshenvise medlemsforslaget til Teknik- og Miljøudvalget med inddragelse af Økonomiudvalget.

Løsning

En privat bygherre har den 12. april 2019 anmodet kommunen om tilladelse til at opføre 16 permanente boliger på to ubebyggede arealer i Tingbjerg, jf. bilag 2. Områderne ejes af en almen boligorganisation. Bygherre har anmodet om tilladelse til at opføre byggeriet for at vise eksisterende og kommende beboere et par eksempler på, hvordan det er muligt at tilføre nybyggeri i Tingbjerg, hvormed der kan tiltrækkes nye samt fastholdes eksisterende beboere i området i nye boliger. Bygherre ønsker derfor permanente boliger og et vist volumen deri, eksempelvis 10 boliger. Derudover ønsker bygherre at afprøve, hvordan der teknisk kan indplaceres nybyggeri, inden dette arbejde påbegyndes i større skala med realiseringen af det nybyggeri, som er undervejs som følgende af den kommende lokalplan for Tingbjerg.

Lokalplanlægningen for Tingbjerg, der udarbejdes med to byggeretsgivende faser, muliggør samlet et etageareal på op imod 150.000 m2 nybyggeri, primært boliger. Startredegørelsen fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget den 26. august 2019. Lokalplanen, med byggeret for første fase, forventes endeligt vedtaget primo 2021, hvorefter byggeri kan påbegyndes. De to områder, som bygherre foreslår prøvehuse i, har en central placering i den samlede udvikling af Tingbjerg. 

Forvaltningen vurderede i behandlingen af bygherres anmodning, at byggeriet af 16 permanente boliger er lokalplanpligtigt. De to byggefelter er allerede omfattet af første fase i den igangværende lokalplanproces, og det vil ikke være hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt at give tilladelse til permanent byggeri. Derfor svarede forvaltningen, at en byggesag kan igangsættes på et par midlertidige prøvehuse i form af pavillonbyggeri uden forudgående lokalplan. Forvaltningen vurderer, at op til fem midlertidige prøvehuse vil kunne lokaliseres samlet i ét af de to områder, som bygherre foreslog. Der vil blive tale om pavillonbyggeri med et minimum af installationer, hvor der ikke må være permanent ophold. Pavillonerne vil derfor ikke afkaste krav om parkering eller friareal. Forvaltningen vurderer, at prøvehuse vil kunne afspejle, hvordan nybyggeri kan indplaceres i Tingbjerg og være med til at tiltrække potentielle tilflyttere til området, når salg eller udlejning af det kommende, permanente nybyggeri sættes i gang. 

Kravet om midlertidighed skyldes dels, at området er under planlægning, hvorfor permanente boliger skal sammentænkes med den kommende lokalplan for Tingbjerg. Dels, at pavillonerne ikke overholder plan- og byggelovgivningens krav til permanente boliger. Boligorganisationerne påtænker at have dialog omkring udformningen af hver gård med de omkringboende borgere, hvorfor permanent placering af bygninger kan forhindre den gode løsning. Forvaltningen kan derfor ikke anbefale at placere permanente bygninger i gårdrummene. Heller ikke et mindre antal boliger, der ville kunne håndteres som en byggesag, da det vil kunne ske udenom beboerdialogen og den offentlige høring for lokalplanen. Endelig finder forvaltningen, at fem prøvehuse er tilstrækkeligt til at sikre kommende beboere et indblik i hvilke type boliger, der kan forventes i området.

Økonomiforvaltningen oplyser, at boligorganisationerne i sin tid har erhvervet deres grundarealer i Tingbjerg fra Københavns Kommune bl.a. med servitut om, at der ikke uden kommunens samtykke kan opføres bebyggelse udover et mellem parterne aftalt maksimalt etageareal. I henhold til kommunens mangeårige praksis vil samtykke til yderligere bebyggelse derfor være betinget af betaling af tillægskøbesum. Det er imidlertid Økonomiforvaltningens vurdering, at der ikke i forbindelse med opførelse af de fem beskrevne prøvehuse i Tingbjerg er grundlag for kommunalt krav om tillægskøbesum. I denne vurdering indgår, at prøvehusene skal opføres for at sikre kommende beboere indblik i de fremtidige boligtyper i området og uden at overholde krav til boliger i plan- og byggelovgivning, da prøvehusene vil være midlertidige pavillonbygninger. For det tilfælde, at prøvehusene på et senere tidspunkt måtte blive ombygget til eller erstattet af byggeri til permanent anvendelse, vil der i denne forbindelse skulle tages stilling til krav om betaling af tillægskøbesum.

Mulighed for permanente boliger som alternativ
Hvis Teknik- og Miljøudvalget i stedet ønsker, at forvaltningen skal påbegynde en byggesag med henblik på at meddele bygherre tilladelse til opførelse af permanente boliger, anbefaler forvaltningen, at boligerne placeres på det centrale byggefelt, som foreslået af Venstre, og at højde, arkitektur og antallet (fem til ti boliger) tilpasses i forhold til naboer og bevaringsværdige træer samt sikrer placering af parkering og friarealer. Boligerne vil være omfattet af boligreguleringsloven, hvorfor de ikke umiddelbart vil kunne nedlægges. Derudover foreslår forvaltningen, at sagen sendes i høring hos naboerne. I det centrale byggefelt vil byggeriet ikke skulle indplaceres i nogle eksisterende beboeres haverum. Derimod vil byggeriet med den sydlige placering påvirke et større antal beboere, og byggeriet indplaceres i deres haverum og tæt op af det eksisterende bevaringsværdige byggeri og som en del af en samlet bebyggelsesmæssig kant mod Vestvolden. Byggesagen vil forventeligt blive håndteret sideløbende med lokalplanprocessen, hvori der planlægges nybyggeri på de omkringliggende matrikler. Det kan være svært at sammentænke fælles løsninger for parkering, vejadgang, renovation mv., hvis byggesagen gennemføres, førend lokalplanen er udarbejdet.

Udvikler og boligselskaberne er umiddelbart mest interesserede i at få tilladelse til at opføre op mod ti permanente boliger og har endnu ikke taget stilling til, om de evt. vil udnytte muligheden, såfremt der kun tillades midlertidige prøvehuse.

Beslutter Teknik- og Miljøudvalget, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal meddele bygherre tilladelse til permanente boliger, vil der som ovenfor anført skulle betales tillægskøbesum for byggeriet. Økonomiforvaltningen vil imidlertid i givet fald indstille til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at det – på baggrund af BR’s godkendelse den 20. juni 2019 under dagsordens pkt. 12, at Københavns Kommune har til hensigt at anvende ny hjemmel til helt eller delvist at undlade at opkræve tillægskøbesum ved de almene boligafdelingers afhændelse (bebyggelse) af restarealer i Tingbjerg – godkendes, at et kommunalt krav om tillægskøbesum for permanente boliger afventer og indgår i en senere indstilling om den konkrete anvendelse af hjemlen til helt eller delvist at frafalde tillægskøbesum som led i Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse. For det tilfælde, at udviklingsplanen ikke realiseres, vil der skulle betales tillægskøbesum for de permanente boliger til aktuelle byggeretspriser.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget indstillingen, kontakter forvaltningen bygherre med henblik på at igangsætte byggesagsbehandlingen af op til fem midlertidige prøvehuse. Forvaltningen vil orientere Teknik- og Miljøudvalget, om bygherre vil realisere prøvehusene.  

 

                               Søren Wille

                                                           /Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2019

Sagen blev udsat.

Til top