Mødedato: 26.02.2024, kl. 15:00
Mødested: Hotel Bymose Hegn, Bymosegårdsvej 11, 3200 Helsinge

Fremtidig anvendelse af Bycyklens arealer

Se alle bilag

Efter Bycyklens konkurs i december 2022, har Teknik- og Miljøforvaltningen med midler fra garantierne i konkursboet nedtaget cykelstativerne og reetableret arealerne til oprindelig belægning samt undersøgt mulige fremtidige arealanvendelser på de forskellige lokationer. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den fremtidige anvendelse af disse arealer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

  1. at den fremtidige anvendelse af Bycyklens arealer sker som beskrevet i Løsning og bilag 4.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forvaltningens vurdering af den fremtidige arealanvendelse på Bycyklens arealer.

Etablering af erstatningsparkering på Østerbro og cykelparkering på de udvalgte arealer kan ske med finansiering fra eksisterende bevillinger eller igangværende projekter, jf. bilag 4 tabel A-C, mens andre dele af løsningerne er ufinansierede, og kan dermed kun gennemføres, hvis der findes finansiering i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.

Løsning

Baggrund

By- og Pendlercykel fonden og operatørselskabet Bikeshare Danmark A/S indgav den 9. december 2022 konkursbegæring. Konkursboet afstod primo 2023 fra at indgå i aftalerne, hvorefter forvaltningen tilbagekaldte garantierne på 6,6 mio. kr.

Borgerrepræsentationen vedtog den 31. august 2023 en opskrivning af indtægts- og udgiftsbudgettet med 6,6 mio. kr. i 2023 på bevillingen Ordinær drift til en gennemførsel af oprydning efter de konkursramte bycykler i form af fjernelse af stativer og genetablering af den oprindelige belægning. Oprydningen finansieres af udbetalte midler fra garanti, der var stillet som sikkerhed i bycykelordningen. Teknik- og Miljøudvalget er den 13. marts 2023 orienteret om forvaltningens arbejde med at afdække eventuelle fremtidige arealanvendelser på bycyklens lokationer i Københavns Kommune. Der har været 95 bycykelstationer i Københavns Kommune, hvoraf 68 er placeret på København Kommunes matrikel jf. bilag 2.

Oprydning og reetablering

Teknik- og Miljøforvaltningen igangsatte i efteråret 2023 oprydningen af bycykelstationerne. Arbejdet indebærer fjernelse af udstyr på overfladen, herunder stativer og ladestandere, lukning af el og reetablering til oprindelig belægning. Ledningerne fra ladestanderne efterlades i jorden, så de kan genanvendes ved eventuelle nye behov i fremtiden. Forvaltningen forventer ikke, at bycykelstativerne kan genanvendes, men de vil indledningsvis blive opmagasineret på forvaltningens genbrugsplads på Selinevej. Arbejdet forventes færdigt i februar 2024. Arbejdet er lidt forsinket ift. tidligere angivet, da der har været udfordringer i forbindelse med nedtagningen af enkelte cykelstativer.

Undersøgelse af fremtidig arealanvendelse

Teknik- og Miljøforvaltningen har samtidig med oprydningen undersøgt, hvad arealerne kan bruges til i fremtiden. Arealerne er forholdsvis små, så forvaltningen har undersøgt mulighederne for nye funktioner fx cykel- og bilparkering, erstatningsparkeringspladser, sorteringspunkter, bænke, el-løbehjul og el-scootere, biodiversitet og begrønning, gøglerstik, events mm.   

De berørte lokaludvalg er inddraget ift. deres ønsker om den fremtidige arealanvendelse i deres bydel. Oversigt over lokaludvalgenes høringssvar fremgår af bilag 3. Forvaltningens vurdering af mulighederne på de enkelte lokationer er sammenholdt med lokaludvalgenes ønsker, jf. bilag 5.

Forvaltningen foreslår, at arealerne anvendes til følgende formål, jf. bilag 4

Cykelparkering (tabel A)

Der foreslås etableret cykelparkering på 25 lokationer, som finansieres fra tre bevillinger, jf afsnittet om økonomi. Der foreslås etableret cykelparkering på

  • syv arealer med midler fra Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å)
  • 10 arealer med midler fra Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt)
  • otte arealer med midler fra Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å)

 

Cykelparkering eller varelevering (tabel B)

Etablering af cykelparkering eller varelevering på Dronningensgade (nr.29) finansieres af projektet Torvegade, Cykelfremkommelighed, der har midler i projektet til etablering af 100 nye cykelparkeringspladser og varelevering. Om arealet disponeres til cykelparkering eller varelevering afklares i den videre projektering. 

Erstatningsparkering på Østerbro (tabel C)

Der foreslås etableret tre erstatningsparkeringspladser på arealet ved Nordre Frihavnsgade / Østbanegade med midler fra Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å).

Bænke (tabel G)

Etablering af københavnerbænke på de henviste lokationer kan eventuelt finansieres med midler fra bevillingen til etablering af de 500 ældrevenlige bænke. Forvaltningen er dog ved at udarbejde administrationsgrundlaget for bevillingen, hvorfor placeringerne for de kommende ældrevenlige bænke endnu ikke er fastlagt. Administrationsgrundlaget forventes færdigt i foråret 2024. Når placeringerne skal findes, vil det blive undersøgt, om de henviste lokationer er egnede ud fra et ældreperspektiv og derved kan finansieres med midler fra bevillingen. Er lokationerne ikke egnede ud fra et ældreperspektiv, vil Teknik- og Miljøudvalget blive orienteret, og der skal således henvises finansiering til etablering af bænkene ved budgetforhandlingerne om Budget 2025.  Forvaltningen afventer derfor placering af bænke på lokationerne vist i bilag 4 tabel G, indtil beslutning om finansiering er fastlagt.

Gøglerstik og Begrønning (tabel E og F)

Realisering af byrumstiltag vedr. gøglerstik og Begrønning, forudsætter, at der afsættes finansiering til realisering af tiltagene ved kommende budgetforhandlinger.

Arealer, hvor der ikke etableres nyt (tabel H)

På flere af arealerne vurderer forvaltningen det mest hensigtsmæssigt ikke at etablere nyt, idet arealerne er uegnede til nye funktioner, eller der ikke er ønske om nyt jf. tabel H i bilag 4. Enkelte bycykelstationer har været placeret på vejareal, hvorfor der opstår bilparkering igen, når stativerne nedlægges. På arealerne, hvor der ikke etableres nyt, vil arealet være disponibelt for anvendelse, hvis der skulle opstå et behov senere hen. 

Politisk handlerum

  • Teknik- og Miljøudvalget kan vælge at undlade at etablere de nævnte byrumstiltag på en eller flere af de planlagte lokationer.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at etablere byrumstiltag på de arealer, som foreslås friholdt, jf. tabel H i bilag 4.
  • Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af forslagene om gøglerstik, begrønning og bænke samt forslag til byrumstiltag på arealerne nævnt i tabel H i bilag 4 til forhandlingerne om Overførselssagen 2023-2024 eller Budget 2025. Det forudsætter ændringsforslag om at henvise denne finansiering til Overførselssagen 2023-2024 eller Budget 2025, hvis der ønskes udarbejdet budgetnotat, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.

Økonomi

Cykelparkering (tabel A)

I Budget 2020 blev der afsat 3,3 mio. kr. (2020 p/l) til anlæg af cykelparkering ved busstoppesteder.  Bevillingen er stjernemarkeret, og der er 0,5 mio. kr. (2024 p/l), der kan disponeres over.

I Budget 2022 blev der afsat 6,8 mio. kr. (2022 p/l) til etablering af cykelparkering ved trafikknudepunkter. Bevillingen er stjernemarkeret, og der er 0,8 mio. kr. (2024 p/l), der kan disponeres over.

I Budget 2023 blev der afsat 3,1 mio. kr. (2023 p/l) til cykelparkering i byens rum på baggrund af input fra borgerne. Heraf blev 1,1 mio. kr. stjernemarkeret. Der er 0,2 mio. kr. (2024 p/l), der kan disponeres over. 

Samtidig med bevillingerne blev der afsat midler til afledt drift.

Erstatningsparkering på Østerbro (tabel C)

I Budget 2023 blev der afsat 29,8 mio. kr. til kortlægning og anlæg af mulige bilparkeringspladser. Etablering af erstatningsparkering på Østerbro finansieres af bevillingen til erstatningsparkeringspladser. Heraf blev 3,3 mio. kr. stjernemarkeret. Bevillingen kan anvendes til de tre erstatningsparkeringspladser på arealet ved Nordre Frihavnsgade / Østbanegade, da der er fjernet parkeringspladser i forbindelse med etableringen af sorteringspunkterne på Marstalsgade og Rosenvængets Hovedvej.

Bænke (tabel G)

I Budget 2024 (BR 5. oktober 2023) (A, B, C, F, I, O, V) blev der afsat 8,5 mio. kr. til initiativer med henblik på at skabe en mere ældrevenlig by og øge tilgængeligheden, heriblandt etablering af 500 ældrevenlige bænke. Bevillingen er stjernemarkeret og dermed frigivet med Borgerrepræsentationens vedtagelse af Budget 2024.

Videre proces

Efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse, vil forvaltningen igangsætte etableringen af erstatningsparkering på Østerbro og cykelparkering på de henviste arealer med finansiering fra igangværende projekter og disponible bevillinger.

Søren Wille

/

Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. februar 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top