Mødedato: 24.02.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Indsamling af organisk affald fra villaer

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til indførelse af indsamling af organisk affald fra villaer. Initiativet vil bidrage til en øget genanvendelse, jf. Ressource- og Affaldsplan 2018.

Problemstilling

Vi har i mange år sendt store mængder affald til forbrænding og været gode til at udnytte energien i affaldet, men nu står vi i en situation, hvor der er behov for at genanvende de ressourcer, der er indeholdt i affaldet. Indsamling af organisk affald er et initiativ i Ressource- og Affaldsplan 2018, som blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 13. december 2012. Initiativet skal bidrage til planens mål om, at genanvendelsen af husholdningsaffaldet øges fra de nuværende 27 % til 45 % i 2018. I regeringens forslag til den nationale ressourceplan for affaldshåndtering "Et Danmark uden affald" er målet, at 50 % af affaldet genanvendes i 2022. 

På Teknik- og Miljøudvalgets møde d. 3. februar 2014 blev Ressource- og Affaldsplan 2018 præsenteret og behandlingsmuligheder for organisk affald drøftet, og det indstilles, at der etableres indsamling af kildesorteret organisk affald fra villaer, så ordningen kan indarbejdes i kommende udbud af affaldsindsamlingen.  

Ordningen vil kunne indgå som en del af det samlede villakoncept med ordninger for hård plast og metal, frivillig beholderordning for pap og øget service ved afhentning af papir, storskrald og haveaffald fra villaer. Det øvrige villakoncept blev vedtaget 21. oktober 2013.

Med nærværende indstillinger er der ikke truffet beslutning om fremtidige behandlingsteknologier. Indstilling herom vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget i 2015.

Løsning

Som et led i implementeringen af Ressource- og Affaldsplan 2018 anbefales det at der indføres ændret indsamling af dagrenovationen fra de ca. 20.000 villaer i Københavns Kommune, så restaffaldet og den organiske del indsamles kildesorteret i to fraktioner.

Københavns Kommunes kundetilfredshedsundersøgelser viser, at hovedparten af borgerne er interesseret i at sortere mere, og 78 % af de adspurgte svarer i en undersøgelse gennemført i 2012, at de ville udsortere organisk affald, hvis de fik mulighed for det. Lignende resultater ses i en landsdækkende undersøgelse gennemført i 2013, se bilag 1.

Kildesorteringen vil give mulighed for at udnytte både energi- og gødningsressourcerne i det organiske affald, herunder vil fosfor kunne udnyttes på landbrugsjord. På den måde vil den nye affaldsordning medføre en bedre udnyttelse af ressourcerne i byens affald end i dag.

Der produceres biogas ved behandlingen af organisk affald, som kan benyttes som drivmiddel i byens skraldebiler og busser. Dette understøtter kommunens klimaplan om at blive CO2-neutral i 2025.

Indsamling af organisk affald
Der er flere alternative indsamlingsmuligheder med forskellige tømningsfrekvenser afhængigt af, hvilket serviceniveau og beholdermodel Teknik- og Miljøudvalget ønsker at tilbyde villaejerne (se nedenstående skema).

Ud fra en samlet vurdering anbefaler forvaltningen indsamling i todelte beholdere med tømning hver 14. dag. Todelte beholdere giver mulighed for at begrænse det antal beholdere, der opstilles ved den enkelte husstand og giver et mere ensartet udseende, fordi der benyttes samme beholdertype til henholdsvis organisk og restaffald samt til plast og metal. Samtidig mindsker tømning hver 14. dag kørslen med skraldebiler i forhold til i dag. Løsning vil medføre en stigning i årlige driftsudgifter på 1 mio. kr. i forhold til i dag. Hertil kommer en investering i nye todelte beholdere på 9 mio. kr. Denne løsning er indstillet.

 

Todelte beholdere med 14-dages tømning (den anbefalede løsning)

Todelte beholdere med 14-dages tømning (som indstillet) med 6 ekstra sommertømninger

Todelte beholdere med ugetømning

Separate beholdere med skiftevis tømning af organisk og restaffald hver uge

Investering i beholdere (mio. kr.)

9,2

9,2

9,2

6,6

Årlig ekstra driftsudgift (mio. kr.)

1,0

5,8

17,8

5,6

Samlet gnmst. gebyrstigning (kr/husstand/år)*

3

20

61

 

19

*Driftøkonomien er fordelt over samtlige 290.000 husstande i København. Beholderinvesteringen er indregnet i affaldstaksen henover afskrivningsperioden.

Med den anbefalede løsning vil der til alle villaer i København blive leveret én todelt beholder på 240 l, som er opdelt af en skillevæg. Der er et rum til restaffald på 160 l og et til organisk affald på 80 l. Beholderen vil blive tømt med en tokammer skraldebil, så det sikres at organisk affald og restaffald holdes adskilt. Da løsningen er en del af et samlet villakoncept med en ny beholder til plast og metal, som tømmes hver ottende uge, vil der som hovedregel være den samme affaldsvolumen til rådighed ved den enkelte husstand som i dag. Husholdninger med meget restaffald vil, mod betaling, kunne bestille en ekstra beholder.

Der vil et par gange årligt blive uddelt bionedbrydelige affaldsposer af papir eller bioplast samt et stativ til det organiske affald i køkkenet. Erfaringer fra andre kommuner viser, at disse posers signalværdi ofte medfører en bedre sortering og er nemmere at håndtere på biogasanlægget end affaldsposer af plast. Økonomisk set er forskellen på posetyperne marginal. Både poser og stativ til køkkenet er indregnet i omkostningerne for den nye affaldsordning.

I meget varme perioder kan der helt undtagelsesvist opstå lugtgener fra affaldsbeholderen ved tømning hver 14. dag. Disse gener kan afhjælpes af den enkelte husholdning ved, at affaldsbeholderen renholdes, og affaldsposerne lukkes forsvarligt. Erfaringer fra ni andre kommuner på Sjælland samt flere i Jylland viser, at der er meget få klager til kommunerne over lugtgener. Der er ingen sundhedsrisiko forbundet med 14 dages tømning se bilag 2.

I bilag 3 findes beskrivelser af placeringsmuligheder for affaldsbeholdere i kvarterer med forskellige fysiske forhold.

Behandlingsløsning for organisk affald fra villaer 
Det organiske affald fra villaer kan blive behandlet på Biovækst A/S anlæg ved Holbæk, hvor Københavns Kommune via Vestforbrænding har fået tilsagn om behandlingskapacitet. Forvaltningen ser Biovækst som en midlertidig løsning frem til ultimo 2016. Hvis der inden da viser sig andre relevante behandlingsløsninger for organisk affald fra villaer, vil de blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse, dog senest i 2016.

Biovæksts behandlingsløsning har den fordel, at der anvendes en velafprøvet teknologi, og prisen for genanvendelse vil ligge på niveau med prisen for forbrænding. Rent miljømæssigt udgør transporten til Holbæk ca. 2 % af den producerede energi fra det organiske affald, se bilag 4. Desuden giver det god mening at transportere det organiske affald til et område, hvor restproduktet kan udbringes på landbrugsjord (ved Lammefjorden).

Når villaordningen er fuldt udbygget i 2018, vil der være ca. 3.000 ton organisk affald til genanvendelse i stedet for forbrænding. Ordningen vil blive udrullet løbende i takt med affaldsudbuddene. For villaerne forventes at blive genanvendt gennemsnitligt 155 kg organisk affald om året.

Fremtidig kapacitet for behandling af organisk affald
Behandlingen af organisk affald fra villaer på Biovækst har ikke betydning for valg af fremtidig behandlingsteknologi. Der er ikke behandlingskapacitet på Sjælland til at håndtere organisk affald fra både etageboliger og villaer. Hvis Teknik- og Miljøudvalget derfor ønsker at indsamle organisk affald fra alle husholdninger i København, det vil sige både etageboliger og villaer, vil der skulle etableres ny behandlingskapacitet. En screening af forskellige alternativer og foreløbige businesscaseberegninger blev fremlagt for Teknik- og Miljøudvalget den 3. februar 2014. Materialet viser, at det vil være økonomisk og teknisk muligt at etablere tilstrækkelig kapacitet til organisk affald fra alle husholdninger i kommunen.

Hvis der vælges et system med kildesortering skal anlægget dimensioneres til en indsamlet mængde på 25.000 ton organisk affald. Tallet bygger på rapporter og undersøgelser foretaget i forbindelse med udarbejdelse af Ressource- og Affaldsplan 2018, hvor det anslås, at borgerne i etageboliger og villaer kan udsortere henholdsvis 40 og 50 % af det organiske affald ud af en samlet mængde organisk affald i dagrenovationen på ca. 48.500 tons om året. Den samlede mængde dagrenovation forventes at være på omkring 140.000 tons om året. Vælges en fremtidig REnescienceløsning, som er uden kildesortering, skal anlægget dimensioneres til at kunne behandle hele denne mængde dagrenovation.

I 2015 vil Teknik- og Miljøudvalget vil få forelagt en vurdering af mulighederne for at etablere REnescience eller en anden teknologi til håndtering af organisk affald fra både etage- og villaboliger. Den midlertidige behandlingsløsning på Biovækst, hvor det organiske affald fra villaer behandles på et eksisterende anlæg, giver mulighed for at opnå erfaringer med indsamling og behandling af organisk affald, inden en ordning tilbydes etageboligerne.

Økonomi

Den anbefalede løsning vil medføre samlede merudgifter til indsamling af affaldet på ca. 1 mio. kr. årligt svarende til 3 kr. årligt pr. husstand. Desuden skal investeres ca. 9 mio. kr. til indkøb af nye affaldsbeholdere. Denne investering kan på affaldsområdet fordeles over 4 år svarende til 8 kr. pr. husstand pr. år i perioden. Den nye ordning for villaer er takstfinansieret og indeholdt i den fremlagte økonomi for Ressource- og Affaldsplan 2018. Udgifterne til den anbefalede løsning er væsentligt lavere end beskrevet i Ressource- og Affaldsplan 2018, hvilket primært skyldes, at der omlægges til tømning af både organisk affald og restaffald hver 14. dag i stedet for skiftevis tømning hver uge.

Udgifter ved udrulning og informationsaktiviteter er minimeret ved koordinering med de vedtagne ordninger for hård plast og metal fra villaer.

De samlede udgifter indgår i de årlige takstberegninger, og vil ikke medføre takststigninger udover, hvad der allerede er forudsat i forbindelse med beslutningen i Teknik- og Miljøudvalget d. 3. juni 2013 om udviklingen i taksterne på affaldsområdet.

Videre proces

Såfremt det besluttes at kildesortere, vil affaldsordningen for genanvendelse af det organiske affald blive indarbejdet i udbudsmaterialet for affaldsindsamling, der er under udarbejdelse. Udbuddet vil blive bekendtgjort medio april 2014 med entreprisestart 1. marts 2015.

Affaldsordningen vil også blive indarbejdet i ”Regulativ for Husholdningsaffald”. Regulativet skal vedtages i Teknik- og Miljøudvalget, i offentlig høring og endeligt vedtages i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Regulativet skal træde i kraft senest 1. marts 2015, hvorefter ordningerne implementeres etapevis i bydelene.

Det organiske affald vil midlertidigt blive behandlet på et eksisterende biogasanlæg. Senest i 2016 vil en status for denne løsning blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget. I 2015 vil en plan for etablering af ny behandlingskapacitet, der kan modtage organisk affald fra både villaer og etageboliger, blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget.  

Pernille Andersen                                                               / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 24. februar 2014

Udvalget fremsatte følgende ændringsforslag:

At Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder et nyt beslutningsgrundlag til udvalget, hvor grøn genbrug af dagrenovationen fra villaer indgår i et forsøg baseret på REnescience-teknologien.

Ændringsforslaget blev godkendt. 
 

 

 

Til top