Mødedato: 22.04.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ny Park i Nordhavn – Rammer for arkitektkonkurrence, Østerbro

Se alle bilag
Med Budget 2019 blev det vedtaget at gennemføre borgerdialog og en arkitektkonkurrence for en ny kommunal naturpark i Nordhavn. Med beslutning i Borgerrepræsentationen den 18. april 2024 overdrages arealet fra By & Havn til Københavns Kommune, ligesom Københavns Kommune bl.a. forpligtiger sig til at modtage og sikre levesteder for grønbroget tudse på arealet. Resultatet af borgerdialogen samt øvrige forudsætninger og behov, herunder fodboldbaner, indgår i grundlaget for konkurrencens formål og temaer. Borgerrepræsentationen skal på den baggrund godkende rammer for arkitektkonkurrencen for den nye park i Nordhavn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til konkurrencens formål og indhold, herunder temaer og fokuspunkter, som beskrevet i Løsning og i bilag 6.
  2. at godkende, at konkurrencen skal belyse mulighed for indpasning af tre-seks 11v11 fodboldbaner, som beskrevet i Løsning og i bilag 7.
  3. at godkende forslag til bedømmelsesudvalg, Advisory Board og følgegruppe, som beskrevet i Løsning og i bilag 6.

Problemstilling

Med Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) vedtog Borgerrepræsentationen at afsætte 2,5 mio. kr. til planlægning af en ny kommunal naturpark i Nordhavn. Med beslutning i Borgerrepræsentationen den 18. april 2024 overdrages det ca. 30 ha store areal fra By & Havn til Københavns Kommune, ligesom Københavns Kommune bl.a. skal sikre levesteder for grønbroget tudse på op til 11 ha af arealet. Der er gennemført en borgerdialog, hvor københavnerne har formuleret værdier, pejlemærker og ønsker til parken. For fastholdelse af det nuværende serviceniveau skal der som minimum disponeres for tre græsbaner i parken inkl. støttefaciliteter. Herudover indgår parkens kystnære beliggenhed i Ydre Nordhavn, terræn, natur, stormflodsikring mv.  sammen med økonomi og øvrige forudsætninger i grundlaget for konkurrencens formål og temaer. Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til rammer for en arkitektkonkurrence om den nye park yderst i Nordhavn. Arkitektkonkurrencen forventes gennemført i første halvdel af 2025.

Løsning

Forudsætninger, jf. bilag 2, 3, 4 og 5
Den kommende park i Nordhavn ligger på spidsen af Ydre Nordhavn og indgår i kystlandskabet med udsigt over Øresund, nærhed til Nordhavnstippen og adskilt med en støjvold fra containerterminal og det kommende Unicef mod øst. Arealet er ved lov administreret af Transportministeriet, udlagt til maritime og rekreative formål, og anlægges i et kuperet terræn med opfyld af ren, leret jord og en støjvold. Nordhavn er under byudvikling, og der forventes ca. 35.000 beboere i 2060, når bydelen er fuldt udbygget. Det betyder, at parken skal være så robust, at den kan rumme forandringer og nye behov, og skal udformes koordineret med udvikling af Ydre Nordhavn, herunder til områdets grønne og rekreative hierarki, infrastruktur, faciliteter, demografi, stormflodssikring mv.
Københavnerdialogens vision er baseret på et sæt værdier, som omhandler ønske om variation, sameksistens og adgang for alle. Herudover er visionen baseret på tre pejlemærker;
1: Vild natur som udgangspunkt, 2: Vandet som et særligt aktiv og 3: Lyst til bevægelse.
Resultatet peger på, at aktiviteter ønskes samtænkt med naturen, og at nærhed til vandet er et særligt aktiv. Hertil peges på en lang række konkrete ønsker, bl.a. en facilitet, hvor foreninger og borgere kan mødes. Transportministeriet har tilkendegivet, at det er muligt at etablere en sådan og øvrige faciliteter i parken bl.a. under hensyn til naturen, herunder at integrere dem i terrænet. Dele af arealet er pålagt bindinger. Herunder areal til grønbroget tudse, træbeplantet støjvold, stensætning langs vandet samt område til bil- og cykelparkering mm. Herudover er der ved lov fastlagt mulighed for kuperet terræn bl.a. med en bakke på op til 25 m. Grønbroget tudse er beskyttet efter habitatdirektivets bilag IV og den danske artsfrednings bekendtgørelse. Den er et morgen- og aftendyr og opholder sig i alle livsstadier på steder, der er så bare og vegetationsløse som muligt, hvilket gør det muligt at kombinere åbne arealer, fx stier og klippede græsarealer med tudsen.

Med aftale om overdragelse af arealet fra By & Havn til Københavns Kommune følger finansiering til planlægning og anlæg af en basispark i henhold til loven. Midlerne vil sammen med kommunale bevillinger og evt. fondsfinansiering være det økonomiske grundlag for parken.

Potentialer – marine og natur jf. bilag 5 og 8
Undersøgelser viser bl.a., at der er gode muligheder for at imødekomme københavnernes ønsker om marine aktiviteter bl.a. havbadning, dykning og udspring, da der er vanddybde på 5 – 7 m. og god badevandskvalitet. Børnesikker mulighed for badning kan etableres som en lavvandet ”lagunestrand” indenfor kystlinjen eller i konstruktion udenfor kystlinjen. Sidstnævnte kræver godkendelse af kystdirektoratet. Naturundersøgelser på land viser muligheder for vild natur og biodiversitet ved fem forskellige naturscenarier. En afvejning viser, at de største potentialer er i et naturscenarie med naturlig indvandring af flora og fauna, eller en kombination af fire scenarier med højt naturindhold.

Arkitektkonkurrencens formål og temaer, jf. bilag 6 og 9
Formålet med arkitektkonkurrencen er at få visionære forslag til udformning af parken, hvor naturen og landskabet balanceres med og understøtter idræts- og fritidsaktiviteter både på kort og længere sigt. Forslagene skal belyse, hvordan parken kan samtænkes med Nordhavnstippen, vandet og de tilgrænsende områder som en helhed i forhold til adgang, forbindelser, aktiviteter, natur, klimatilpasning, herunder skybrudshåndtering og varmeø-effekt samt kystens møde med vandet, herunder stormflodsikring mv. Herudover konkret belyse, hvordan der bedst etableres børnesikker badning, faciliteter til boldbaner og øvrige aktiviteter, herunder et fælles mødested samt  andre faciliteter for parkens brugere og besøgende. Det kan fx være faciliteter til naturformidling, spejdere, rollespil, klubber, mv. Forslagene skal være skalerbare og både vise, hvad der kan anlægges indenfor de økonomiske rammer for en basispark, og hvad der kan tillægges, fx faciliteter, jordhåndtering, beplantning og inventar, som kan vælges til eller fra i budgetforhandlinger.

Konkurrenceprogrammet vil tage udgangspunkt i fire temaer og fokuspunkter, som afspejler en sammenfatning og afvejning af forudsætninger samt de stedlige betingelser og potentialer:

1. Udvikling over tid: - Klima og natur - Dynamik og foranderlighed - Udvikling af faciliteter og aktivitetsmuligheder.
2. Parkens særlige egenart og formål: Parkens beliggenhed ved vandet - En park for alle.
3. Vild natur og biodiversitet: Stedbundne naturkvaliteter og naturtyper - Høj biodiversitet, hjemmehørende arter/flora og fauna/land og vand - Levesteder for eksisterende dyre- og planteliv.
4. Idræt, friluftsliv, leg og bevægelse: - Vandet som et særligt aktiv - Bevægelse, friluftsliv og leg i naturen, havet og landskabet - Plads til organiseret idræt, herunder fodbold.

En afgørende del af konkurrencen er at tage udgangspunkt i universelt design, så der skabes en park for alle. Med det udgangspunkt og med afsæt i temaerne bliver det afgørende, at komme med forslag til en terrænbearbejdning og muligheder for dobbeltudnyttelse af parkens arealer, herunder at belyse muligheder for at indbygge faciliteter i terrænet. Dette skal belyse, hvordan der landskabeligt og funktionelt skabes synergi mellem naturen, aktiviteter og grønbroget tudse.

Antal fodboldbaner, jf. bilag 7
Transportministeriet har tilkendegivet, at der kan indarbejdes tre til seks fodboldbaner i parkens sydlige del. Der planlægges for en ny 11v11 kunstgræsbane ved den nye skole på Levantkaj. Hertil forventes anlagt to skoler mere i Ydre Nordhavn, hvor der kan ses på muligheden for at placere boldbaner i tilknytning. Hvis der etableres tre kunstgræsbaner i tilknytning til de tre skoler, efterlader det behov for tre græsbaner i parken, hvis Nordhavn skal opnå samme serviceniveau som resten af byen. Indarbejdelse af flere baner i parken vil gøre manglen på fodboldbaner i København mindre. Ifm. boldbanerne skal der etableres støttefaciliteter, der evt. kan indarbejdes i den østlige vold eller terrænet. Konkurrencedeltagerne skal belyse, hvordan min. tre og op til seks baner inkl. støttefaciliteter bedst indpasses. Banerne skal placeres i de kuperede forhold, samtidig med at de indgår i bedst mulig sammenhæng til naturen, omgivelser, andre aktiviteter, faciliteter og forbindelser i parken. Boldbaner kan anlægges i takt med den demografiske udvikling.

Bedømmelse og borgerdialog, jf. bilag 6
For at sikre samarbejde og helsynssyn på tværs og for at sikre faglig viden og en effektiv bedømmelse består bedømmelsesudvalget af direktører fra Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og By & Havn samt kommunens stadsarkitekt og to fagdommere, som udpeges, så deres kompetencer svarer til projektets karakter. Desuden faglige rådgivere og en konkurrencesekretær, som faciliterer bedømmelsen.
For at sikre, at konkurrenceprogrammet og bedømmelsen baseres på nyeste viden og bedste praksis etableres et Advisory Board med eksterne eksperter, der indgår med viden inden for de 4 temaer.
For at sikre kontinuitet i Københavnerdialogen etableres en følgegruppe med repræsentanter for Østerbro Lokaludvalg og centrale natur- og idrætsorganisationer, lokale foreninger mfl. Gruppen bistår primært ved udarbejdelse af konkurrenceprogram.   

Høring, jf. bilag 4
Østerbro Lokaludvalg har deltaget i Københavnerdialogen og gennemført deres egen borgerpanelundersøgelse på Østerbro og på den baggrund afgivet et høringssvar. Lokaludvalget bemærker især, at der er overensstemmelse i ønsket om vild natur i både Københavnerdialogen og i deres undersøgelse. De anbefaler, at idrætsfaciliteter placeres stationsnært og/eller i nærhed til boliger. Forvaltningerne vurderer, at konkurrencens temaer sikrer, at det belyses, hvordan der på kort og lang sigt kan skabes balance mellem ønsket om vild natur sammen med de to øvrige pejlemærker fra Københavnerdialogen og de demografiske behov for fodboldbaner. Placering af alle boldbaner mere bynært vil skulle ske i dialog med grundejer og kræve, at Københavns Kommune erhverver arealer.

Politisk handlerum
Det kan besluttes, at:

  • Der skal disponeres for flere eller færre baner, herunder en kunstgræsbane. Hvis der disponeres areal til færre end tre fodboldbaner, skal det undersøges om det demografiske behov for fodboldbaner på sigt kan tilgodeses andre steder i Nordhavn. Hvis der disponeres for flere end seks baner i parken, skal Transportministeriet vurdere muligheden ift. loven, hvilket kan forsinke den samlede tidsplan. En kunstgræsbane og belysning forudsætter VVM-screening og myndighedsgodkendelse.
  • Justere temaer, supplere eller skærpe, fx særligt fokus på klima eller drift.
  • Ændre i sammensætning af bedømmelsesudvalg og/eller fravælge Advisory Board og/eller følgegruppe.

Ovenstående ændringer kan besluttes og indarbejdes i konkurrenceprogrammet uden at sagen skal sendes retur til forvaltningerne og i fornyet politiske behandling. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, planlægges og gennemføres arkitektkonkurrencen, som forventes afsluttet medio 2025, hvorefter Borgerrepræsentationen skal godkende vinderforslaget som grundlag for den videre projektering og borgerdialog, samt som grundlag for finansiering af projektering, anlæg og drift af parken i kommende budgetforhandlinger. Anlæg forventes igangsat i primo 2028 jf. bilag 10.

 

 

                      Søren Tegen Pedersen                             Søren Wille

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. april 2024

 

Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at der i udformningen af parken skal integreres faciliteter, der både kan benyttes til naturformidling til fx. skoler og dagtilbud, såvel som af spejdere, rollespillere, klubber o. lign., så der kan skabes rammer for et aktivt fritids- og friluftsliv for børn og unge med parken.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som erstatning af 2. at-punkt:

”at godkende, at konkurrencen skal belyse mulighed for indpasning af fire-seks 11v11 fodboldbaner.“

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 9 stemme mod 1. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, V og Ø

Imod stemte: Å

 

 

Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som erstatning af 2. at-punkt:

”at godkende, at konkurrencen skal belyse mulighed for indpasning af maksimalt tre11v11 fodboldbaner, som efterspurgt af Østerbro Lokaludvalg.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev forkastet med 1 stemme mod 9. Ingen undlod at stemme.

For stemte: Å

Imod stemte: A, B, C, F, V og Ø

Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF4) som tilføjelse til 2. at-punkt:

”dog således, at boldbaner anlægges stationsnært og med mindst gene for udvikling af biodiversitet.”

 

Ændringsforslaget (ÆF4) blev forkastet med 1 stemme mod 9. Ingen undlod at stemme.

For stemte: Å

Imod stemte: A, B, C, F, V og Ø

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne peger på, at det er væsentligt, at antallet af nye boldbaner ikke kun modsvarer behovet blandt de ny beboere i Nordhavn, men at det også skal være med til at nedbringe det nuværende efterslæb, når man ser på borgernes adgang til boldbaner i København sammenlignet med andre kommuner.

 

Partierne peger ligeledes på, at det er afgørende, at der med parken skabes rammer for et aktivt fritids- og friluftsliv for børn og unge ved at der i planen integreres faciliteter, der både kan benyttes til naturformidling til skoler og dagtilbud såvel som til spejdere, rollespillere, klubber o.lign. Da vandet omkring skal være et særligt aktiv for marine aktivitets- og udfoldelsesmuligheder, så bør der også ske en integration af faciliteter til fx søspejdere, sejlsport eller andre marine aktiviteter for børn og unge ved parken.

 

For at sikre en park, der kan benyttes af alle generationer og alle borgere i København, så skal der indtænkes universelt design, så der fx sikres ordentlige adgangsvilkår og et tilstrækkeligt antal bænke til gangbesværede.”
Til top