Mødedato: 19.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Vejnavne til Grønttorvsområdet, Valby

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af en indstilling fra Vejnavnenævnet tage stilling til vejnavne og parknavn på grønttorvsområdet.

Indstilling

Vejnavnenævnet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Cox Orangevej pr. 1. februar 2017.
  2. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Ingrid Marievej pr. 1. februar 2017.
  3. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Løgæblevej pr. 1. februar 2017.
  4. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Degneæblevej pr. 1. februar 2017.
  5. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Taffelæblevej pr. 1. februar 2017.
  6. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Kongeæblevej pr. 1. februar 2017.
  7. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Brøndæblevej pr. 1. februar 2017.
  8. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Jernæblevej pr. 1. februar 2017.
  9. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Summerredvej pr. 1. februar 2017.
  10. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Bellidavej pr. 1. februar 2017.
  11. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Morgendugvej pr. 1. februar 2017.
  12. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Burgundyvej pr. 1. februar 2017.
  13. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Mutzuvej pr. 1. februar 2017.
  14. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Glostervej pr. 1. februar 2017.
  15. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives James Grievevej pr. 1. februar 2017.
  16. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Rubinolavej pr. 1. februar 2017.
  17. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Belle de Boskoopvej pr. 1. februar 2017.
  18. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Kortstilkvej pr. 1. februar 2017.
  19. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Elstar Allé pr. 1. februar 2017.
  20. at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Paradisæblevej pr. 1. februar 2017.
  21. at en ny park på grønttorvsområdet navngives Æbleparken pr. 1. februar 2017.
  22. at Grønttorvet, Frugtmarkedet og Torvekanten nedlægges som vejnavne.

Problemstilling

Den igangværende byudvikling på det tidligere grønttorvsområde har medført et behov for nye vejnavne. Dette behov omfatter 20 vejnavne og et parknavn i et område, der afgrænses af banen mod nord, Gammel Køge Landevej mod øst og Retortvej mod vest.

Løsning

Vejnavnenævnet indstiller, at navne på æblesorter bliver temaet for grønttorvsområdets nye vejnavne. Vejnavnenævnet finder æbletemaet velegnet, da det har relation til områdets tidligere anvendelse som engrosmarked og distributionscenter for bl.a. frugt. Vejnavnenævnet indstiller ovenstående 20 vejnavne og et parknavn, som også fremgår på kortet i bilag 1. I forslaget indgår desuden, at tre ud af fem eksisterende vejnavne ændres til navne på æblesorter, mens to veje beholder de eksisterende navne Værkstedvej og Torveporten. De fem eksisterende vejnavne fremgår ligeledes af kortet i bilag 1.  

Høring

Der blev udsendt 267 høringsbreve til 64 ejere, 181 virksomheder og 22 boliglejere. Der indkom svar fra 12 høringsparter og desuden fra Valby Lokaludvalg samt svar fra fem borgere uden for partshøringen. Et svar er positivt og finder, at æbletemaet er velvalgt. De øvrige henvendelser er indsigelser. Otte af indsigelserne omhandler alene forslaget om at ændrede eksisterende vejnavne Værkstedvej og Torveporten. Som følge af høringen besluttede Vejnavnenævnet ikke at ændre disse to vejnavne. Indkomne høringssvar og øvrige bemærkninger fremgår af bilag 2.  

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. En enkelt mener, at vejnavne med æ, ø og å er uhensigtsmæssige.
  2. En del foreslår andre navne: Appelsinvej, Clementinvej, Ananasvej, Citronvej, Bananvej, Kiwivej, Melonvej, Vindruevej, Ribsvej, Mangovej, Broholm, Guldborg, Filippa, Porrevej, Græskarvej, Gulerod Allé, Kartoffelvej/stræde, Æblevej, Blommevej, Salatvej, Kålvej, Urtevej, Persillevej og Ferskenvej. En enkelt foreslår navne efter københavnske handelsgartnere: Svend Hansen, Johan August Batzke, Johan Joachim Danckert, Hercules Christian Wilhelm Løwe og Ludvig Grandjean Frisenette.
  3. En enkelt borger ønsker, at beholde adressen til Retortvej.
  4. Flere mener, at navnene er lange og svære at stave til. En enkelt mener, at det kan være svært at finde rundt i et kvarter, hvor alle veje er opkaldt efter æbler. Flere ønsker enklere og mere varierede navne f.eks. navne på grøntsager.
  5. En del mener, at de nuværende vejnavne skal bevares, og flere finder æblenavnene historieløse og ubegrundende. De ønsker vejnavne med større relation til områdets historie og ser helst, at de eksisterende vejnavne bibeholdes. Otte svar omhandler alene indsigelser mod at ændre navn for Torveporten og Værkstedvej. To høringsparter har hver indgivet to svar.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Det er almindelig praksis at fastsætte vejnavne med æ, ø og å, da bogstaverne indgår i det danske sprog.
  2. I henhold til bekendtgørelse om vejnavne og adresser § 7, om entydige vejnavne, må der ikke fastsættes et nyt vejnavn, når samme eller næsten samme vejnavn allerede er fastsat for en navngiven vej inden for en radius af 10 km. Vindruevej, Mangovej, Æblevej, Urtevej, Blommevej, Persillevej, Ferskenvej, Guldborg, Broholm og Filippa kan ikke fastsættes som nye vejnavne, da der allerede findes vejnavne inden for en radius af 10 km, der er ens eller næsten enslydende.
    Salatvej, Kålvej, Kartoffelvej/stræde, Ribsvej, Appelsinvej, Clementinvej, Ananasvej, Citronvej, Bananvej, Kiwivej, Melonvej, Gulerod Allé, Porrevej og Græskarvej samt navnene på handelsgartnerne kan anvendes, da der ikke findes ens eller næsten enslydende vejnavne inden for en radius af 10 km. Vejnavnenævnet har dog fundet æbletemaet velegnet.

    I forhold til forslaget om Kartoffelstræde, er der praksis for, kun at anvende betegnelsen stræde i indre by.
  3. En adresse skal afspejle den adgangsgivende vej til en ejendom. Adresser til Retortvej kan derfor kun gælde de ejendomme, der har indgangsdør ud til Retortvej. Borgerens indgangsdør vender ud til vej 14 (Glostervej) på kortet, hvorfor det vil være nødvendigt at ændre adresse til det nye vejnavn.   
  4. I Københavns kommune er der tradition for, at vejene i et bestemt område navngives efter et tema f.eks. fuglekvarteret. Der er ikke indkommet andre henvendelse om, at det er svært at finde vej pga. den type navne.Det samme gør sig gældende for lange og vanskeligere vejnavne, som der allerede er flere af i København, f.eks. Oehlenschlægersgade og Schleppegrellsgade. Det er ikke forvaltningens erfaring, at det skulle være svært at finde vej pga. den type navne. Lovgivningsmæssigt er der heller ikke noget til hinder for at navngive vejene med de foreslåede navne.
  5. Denne indstilling imødekommer – i overensstemmelse med Vejnavnenævnets beslutning – delvist parternes ønsker om ikke at ændre eksisterende vejnavne, idet navnene Værkstedvej og Torveporten bibeholdes som følge af de mange indsigelser om ikke at ændre navnene. 150 virksomheder og boliglejere kan dermed bevare deres adresse.  

Der har været et yderligere vejnavn i høring, men bygherren oplyser, at vejen der var påtænkt navngivet alligevel ikke bliver anlagt. Bliver der evt. behov for yderligere vejnavne, forelægges dette i givet fald for Teknik- og Miljøudvalget på et senere tidspunkt.

Navngivningen medfører, at 17 boliglejemål på Retortvej 39A-F skal ændre adresse til det nye vejnavn for vej 14 (Glostervej).  

Økonomi

Der er udgifter til opsætning af nye vejnavneskilte og skilte til ændrede husnumre, der afholdes inden for forvaltningens driftsbudget.

Videre proces

Når navnene er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget, vil de blive offentliggjort. Ikrafttræden vil i overensstemmelse med beslutningen ske den 1. februar 2017.

 

Formand for Vejnavnenævnet

Morten Kabell

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 19. december 2016

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af indstillingens 19. at-punkt fra:
”at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Elstar Allé pr. 1. februar 2017.”
Til:
”at en ny vej på grønttorvsområdet navngives Elstarvej pr. 1. februar 2017.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

 

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af indstillingens 21. at-punkt:
”at en ny park på grønttorvsområdet navngives Æbleparken pr. 1. februar 2017.”
Til:
”at en ny park på grønttorvsområdet navngives Grønttorvsparken pr. 1. februar 2017.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev godkendt uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

Til top