Mødedato: 18.03.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høringssvar til udkast for Københavns Kommunes ældrepolitik 2019-2022

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til høringssvar til udkast til Københavns Kommunes ældrepolitik 2019-2022.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvar til udkast til Københavns Kommunes ældrepolitik 2019-2022 sendes til Sundheds- og Omsorgsudvalget (bilag 3).

Problemstilling

Københavns Kommune vedtog sin første ældrepolitik i 2015, den udløb i 2018. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor udarbejdet en ny ældrepolitik for Københavns Kommune 2019-2022. Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 28. januar 2019 sendt dette udkast i høring frem til den 18. marts 2019 (bilag 2).

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til at sende udkast til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Løsning

Københavns Kommunens ældrepolitik 2019-2022 tager udgangspunkt i tre værdier: Frihed (til at leve det liv man ønsker), tryghed (når der er behov for støtte og pleje i hverdagen) og fællesskaber (der giver nye muligheder). De tre værdier skal sætte rammen for, hvordan Københavns Kommune sammen med borgerne og øvrige interessenter skal udvikle det gode ældreliv i København.  

På Teknik- og Miljøudvalgets område sætter ældrepolitikken fokus på tilgængelighed (fx bænke, skiltning, adgang til rekreative områder, let tilgængelige offentlige toiletter og byens infrastruktur generelt), ældreboliger samt velfærdsteknologi. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at kommunen indenfor teknik- og miljøområdet er langt fremme i arbejdet med at indfri visionerne i den nye ældrepolitik og anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget bakker op om ældrepolitikken. Forvaltningen har ikke været inddraget i udarbejdelsen af ældrepolitikken.

Tilgængelighed

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at tilgængelighedsområdet har fået et betragteligt løft indenfor de seneste år, hvor tilgængelighed er blevet integreret i den daglige drift. Der føres eksempelvis tilsyn med, at både midlertidige forhindringer som gravearbejder og mere permanente som cafeers udeservering er mulige at passere trygt og sikkert for alle borgere, også borgere med eksempelvis nedsat syn eller gangbesvær. I takt med at Arkitekturpolitik København 2017-2025, jf. Borgerrepræsentationen den 18. maj 2017, implementeres, sikres bl.a. tilgængelighed for ældre i byens udvikling. Dette sker bl.a. på baggrund af, at arkitekturpolitikken indeholder principper for såkaldt universelt design, der handler om at skabe lige adgang og oplevelser i byrummet for alle borgere. Derudover danner Kortlægning af tilgængelighedsbarrierer i København, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 19. juni 2017, administrationsgrundlag for eksempelvis såkaldte tilgængelighedsruter, der forbinder de mest anvendte rejsemål i København, fx stationer, kulturelle institutioner og rekreative steder. Derved understøttes Fællesskab Københavns målsætning om, at 90 % af københavnerne oplever, at det er nemt at komme rundt i byen. Dog er flere af de udpegede tilgængelighedsruter sat i bero på grund af rammen for anlægsmåltal.

Ældreboliger

Ældrepolitikken har fokus på nye boformer til ældre, hvilket berører Teknik- og Miljøudvalgets ressort. Teknik- og Miljøforvaltningen udbyder grundkapital til nybyggeri af ældreboliger og plejeboliger i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen. Eksempelvis er der i Budget 2015 (BR 2. oktober 2015) (A, B, F, O og Ø) afsat 5,7 mio. kr. i grundkapital til blindeplejehjemmet Følager i Valby. Forvaltningen har desuden en såkaldt udlejningsaftale med BL (Danmarks Almene Boliger), der tilgodeser, at ældre borgere over 62 år hurtigt sikres en lejebolig, hvis de flytter ud (frigør) en større lejebolig i Københavns Kommune. Med baggrund i den stigende interesse for nye boformer for bl.a. ældre forelægges Teknik- og Miljøudvalget derudover Vejledning om almene bofællesskaber medio 2019.

Velfærdsteknologi

Ældrepolitikken har fokus på velfærdsteknologi indenfor plejeområdet. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler inden for dette område, at ældrepolitikken inkluderer nye mobilitetsløsninger i forhold til ældre. Ældrepolitikken nævner eksempelvis ikke elcykler, delebiler, prioritering og optimering af fodgængerforbindelser, tilpasning af busnet samt anden kollektiv transport, der potentielt giver ældre borgere øget adgang og frihed til at færdes i og bruge byens rum. Smart City løsninger kan også inkluderes i ældrepolitikken. Eksempelvis arbejder Copenhagen Solutions Lab i et partnerskab med Google om at reducere luftforureningen i København, hvilket kan understøtte det gode ældreliv.

Det er ikke lovpligtigt for kommunen at have en ældrepolitik. Teknik- og Miljøudvalget har på den baggrund ikke en samarbejdsaftale med Ældrerådet som med Handicaprådet. Teknik- og Miljøudvalget planlægger dog et møde med Ældrerådet i tredje kvartal af 2019.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

De indsatser, som Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, er med til at indfri ældrepolitikken 2019-2022 er finansieret i tidligere budgetaftaler eller i den daglige drift. Yderligere indsatser vil afhænge af kommende budgetforhandlinger. Der er anlægsmåltal for forvaltningen, som kan have betydning for gennemførelsen af indsatserne.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, oversender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt Københavns Kommunes ældrepolitik 2019-2022 i foråret 2019.

 

              Pernille Andersen

                                                                  / Karsten Biering

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. marts 2019

Indstillingen blev godkendt.

Til top