Mødedato: 17.06.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring om Københavns Kommunes Handleplan for bedre psykisk sundhed 2019-2023

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til høringssvar til høringsudkast til ny Handleplan for bedre psykisk sundhed 2019-23.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvar vedlagt som bilag 2 til høringsudkast for Handleplan for bedre psykisk sundhed 2019-23 afgives til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på udvalgsmøde den 2. maj 2019 en ny Handleplan for Bedre Psykisk Sundhed 2019-2023, der skal erstatte den tidligere handleplan for perioden gældende for 2015-2018. Sundheds og Omsorgsudvalget besluttede at sende udkastet til den nye handleplan (bilag 3) i høring hos de øvrige fagudvalg.

Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til udvalgets høringssvar, som fremgår af bilag 2.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget fremsender høringssvaret jf. bilag 2, hvoraf det fremgår, at udvalget bakker op om handlingsplanen og arbejdet for at styrke københavnernes psykiske sundhed, samt arbejdet med at understøtte den mentale og fysiske sundhed for borgerne i København.

Handleplanen For Bedre Psykisk Sundhed 2019-23 harmonerer med en lang række af Teknik-og Miljøudvalgets kerneområder, og ligger tråd med flere af målsætningerne i ’Fællesskab København’ (Borgerrepræsentationen den 26. november 2015), ’Bynaturstrategien’ (Borgerrepræsentationen den 10. december 2015), samt initiativerne under ”Grøn by, grøn balance – og mere brug af det grønne”, der er en del af Budget 2019 (A, B, C, F, I, O og V ).

Med høringssvaret understreges det, at forvaltningen allerede arbejder med flere af handleplanens områder, mens andre er under udvikling. Teknik- og miljøforvaltningen arbejder løbende for, at København udvikles og indrettes, så byen er med til at skabe gode livsvilkår og sundhed for borgerne. Forvaltningen arbejder allerede i dag målrettet for at skabe en by i øjenhøjde, hvor københavnerne kan leve bedst muligt, og hvor byens rammer støtter op om det gode hverdagsliv. Derfor arbejder forvaltningen også på, at Københavns byrum indrettes, så det på den samme plads kan bruges til flere af hverdagens gøremål. Når forvaltningen udvikler områder og faciliteter, prioriteres det gode hverdagsliv og borgernes sundhed højt, og dette indtænkes i forvaltningens planer, strategier og projekter. Herunder bemærkes det i høringssvaret, at forvaltningen fx arbejder med udviklingen af mere og bedre bynatur, rekreativ udvikling af Københavns havn, bedre cykelmuligheder, mindre støj m.m., som alle er initiativer, der har det som målsætning at øge københavnernes livskvalitet og sundhed.

Menneskers nærmiljø i hverdagen har stor indflydelse på deres helbred – både fysisk og mentalt. Selv få minutters ophold i naturen hver dag har en positiv effekt på vort helbred, også den natur vi kender som bynatur. Den giver borgerne æstetiske og rumlige oplevelser, tilbyder uforudsigelige sanselige oplevelser og er med til at forebygge stress. Gennem arbejdet med at fremme bynaturen i København er forvaltningen således med til at skabe en sund by at bo og leve i – en by med et stort udbud af rekreative oplevelser med plads og rum til både fysisk aktivitet, ro og fordybelse og rige naturoplevelser.

Teknik- og Miljøudvalget har blandt andet igangsat det varige projekt ”Bynaturen som løftestang” (Teknik- og Miljøudvalget 27. november 2017), hvor formålet er, at flere Københavnere skal tage del i udvikling og pleje af bynaturen samt aktivt gøre brug af naturen som et receptfrit, grønt alternativ, der kan medvirke til at styrke livskvalitet og mental og fysisk sundhed. Derudover arbejder Teknik- og Miljøudvalget aktivt for at fremme gang og cykling via udbygning af infrastrukturen, jf. Handlingsplan for Grøn Mobilitet og Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025 (Teknik- og Miljøudvalget den 6. marts 2018). Dette understøtter nem adgang til og øget brug af de grønne åndehuller, samt styrker københavnernes generelle muligheder for fysisk aktivitet i forbindelse med transport.

Vedr. handleplanens spor 1: Bedre trivsel og psykisk sundhed blandt børn

Det fremgår af handlingsplanens spor 1, at Københavns Kommune vil arbejde for, at ”flere børn bruger grønne områder og får adgang til oplevelser i naturen.” Dette er et tema som Teknik- og Miljøudvalget har arbejdet med i flere år. Med høringssvaret bemærkes det derfor, at flere af de bemandede legepladser har udearealer med naturkvaliteter, der tilbyder både børn, unge såvel som voksne og familier grønne fællesskaber og naturaktiviteter. Legepladserne er et let tilgængeligt tilbud i lokalmiljøet i hverdagen, når skov og vild natur ikke kan nås. Samtlige legepladser tilbyder ”Grønt i børnehøjde” med højbede, hvor der plantes og dyrkes grønt. Legepladserne har allerede en vigtig forebyggende rolle i nærmiljøet som en uforpligtende mødeplads for meningsfulde sociale relationer og fællesskaber, med aktiviteter som også styrker fysisk aktivitet. Flere af legepladserne fungerer også som være-og opholdssteder for flere udsatte og ensomme borgere, som frivilligt bidrager med pleje og pasning af planter, højbede og dyrehold. Endelig har flere af de bemandede legepladser mulighed for lån af cykler og tilbud om cykelundervisning, ikke mindst på den meget populære Trafiklegeplads i Fælledparken. Ved at styrke børns cykelvaner understøttes deres muligheder for at transportere sig selv, samtidig med at de er fysisk aktive, hvilket er positivt både for deres mentale og fysiske sundhed.

I høringssvaret bemærkes samtidig, at eventuelt udvidede åbningstider af legepladser og udlån af lokaler vil medføre ekstra omkostninger til personale og rengøring.

Vedr. handleplanens spor 3: Fremme af psykisk sundhed blandt voksne i København

Af handlingsplanens spor 3 fremgår det, at Københavns Kommune ønsker at ”fremme flere grønne byrum og stille åndehuller, som giver mulighed for afstresning og restitution i en travl hverdag samt fremme københavnernes brug af de eksisterende grønne byrum.” Med høringssvaret konstateres det, at Teknik- og Miljøudvalget allerede har fokus på dette spor i forbindelse med Bynaturstrategien, samt at en af målsætningerne i projektet ”Bynaturen som løftestang” netop er at optimere grønne områder og grønne fællesskaber for at fremme brugen af bynaturen, og hvor der i første fase af projektet, etableres en aktivitetshave for socialt udsatte og psykisk sårbare borgere hos Socialforvaltningens Center Amager på Sundbygårdsvej. Haven skal tilbyde jobtræning, praktik, socialt samvær, restitution og recoverymuligheder for de ca. 360 borgere, der er tilknyttet centeret. Samtidig åbnes haven op, så også civilsamfundsorganisationer og frivillige kan benytte haven. På den måde får flere borgere adgang til meningsfulde udendørsaktiviteter i naturen. Etableringen af haven foregår i tæt samarbejde med Socialforvaltningen og Sundheds-og Omsorgsforvaltningen.

Slutteligt næves det i høringssvaret, at ud over de konkrete initiativer til fremme af mere bynatur, vil udbygning af De Grønne Cykelruter (Cykelstiprioriteringsplan 2017-2025) samt et udbygget fodgængernet (Forslag til Kommuneplan 2019) understøtte fysisk aktivitet hos såvel voksne som børn, og give adgang til grønne områder.

Høringssvaret er vedlagt i bilag 2.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse sendes høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Sagen om Københavns Kommunes Handlingsplan for bedre psykisk sundhed 2019-2023 skal behandles i Social- og Sundhedsudvalget i august 2019 og efterfølgende i Borgerrepræsentationen.

 

Michel Schilling

                                                                  /Jon Pape

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2019

Indstillingen blev godkendt.

Til top