Mødedato: 16.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nyt bycykel- og pendlersystem

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal på baggrund af en evaluering af by- og pendlercykelsystemet tage stilling til udmøntning af de midler, der er afsat i Budget 2014 til et by- og pendlercykelsystem.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at Borgerrepræsentationen godkender evalueringen af det nye by- og pendlercykelsystem, jf. bilag 1.
2. at de 40 mio. kr., der er afsat i Budget 2014 til et nyt by- og pendlercykelsystem udmøntes til Gobikes system.
3. at der etableres en uafhængig erhvervsdrivende fond som et bæredygtigt juridisk grundlag for det nye by- og pendlercykelsystem
4. at vedtægterne for fonden godkendes, jf. bilag 4.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har med Budget 2014 afsat 40 mio. kr. til et moderne by- og pendlercykelsystem. Ingen af disse midler er blevet forbrugt eller bevilget.
Budgetteksten 2014 indeholder krav til, hvordan midlerne skal udmøntes:
”Parterne har afsat midler til et moderne by- og pendlercykelsystem. Parterne er enige om, at følgende tre kriterier er udtømmende for valg af by- og pendlercykelsystem:

1. Systemet skal være bredt tilgængeligt bredt i regionen og dermed bidrage til at forbedre mobiliteten i hele regionen, koble sig på den øvrige kollektive trafik og bidrage til at mindske trængslen i byen.
2.  Systemet skal være økonomisk fordelagtigt i forhold til omkostninger, drift, vedligehold mv.
3. Systemet skal hvile på et bæredygtigt juridisk grundlag.

Frem mod maj 2014 testes et koncept for by- og pendlercykelsystem som besluttet i Borgerrepræsentationen d. 13. december 2012. På baggrund af denne evaluering udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen i juni 2014 indstilling om endelig stillingtagen til et by- og pendlersystem og udmøntning af de afsatte midler.”
De hidtil anvendte midler på bycykelprojektet stammer fra andre bevillinger
• BR-beslutning af 15. juni 2011 (I forbindelse med Cykelpakke 4, herunder den del der vedrører udvikling af koncept og udbud)
• BR-beslutning af 13. december (1,5 mio. kr. til ”testforløbet” + 600.000 til afvikling af gamle bycykelsystem)
• TMU- beslutning af 3. december (1 mio. kr. til betaling til Gobike for fastholdelse af særlig rabat).

Løsning

Evaluering
Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet en evaluering af det koncept for by- og pendlercykelsystem, som har været på gaden siden 31. marts 2014.
Forvaltningen har udarbejdet evalueringen baseret følgende delelementer:
• Brugerundersøgelse gennemført af Megafon baseret på 257 respondenter, der giver grundlag for signifikant og valide resultater.
• Vurdering af systemets pris og regionale potentiale udført af rådgivningsvirksomheden MetroBike, der er specialiseret i bycykelsystemer.
• Data og statistikker leveret af Gobike fra de første ugers drift.

Der trækkes desuden i mindre grad på input fra øvrige kilder, bl.a. en spørgeundersøgelse vedrørende potentialet for by- og pendlercykler foretaget af Epinion for DSB i 2012 i forbindelse med udbud af systemet og viden om sammenlignelige eksisterende bycykelsystemer indhentet af forvaltningen.
Evalueringen af Gobikes system medfører en anbefaling om udmøntning af de 40 mio. kr. til Gobike jf. bilag 1 samt afsnittet om anbefaling af udmøntning nedenfor, hvor evalueringsresultaterne er helt kort skitseret.
Etablering af fond
For at imødekomme kravet om et bæredygtigt juridisk grundlag er forskellige juridiske rammer for organisering af bycykelkonceptet blevet undersøgt i samarbejde med Frederiksberg Kommune, jf. bilag 2.
Frederiksberg og Københavns kommuner har vurderet, at en erhvervsdrivende fondsløsning kan fungere som et formelt og juridisk uafhængigt bindeled, hvor rettigheder og forpligtelser i rammekontrakten med leverandøren Gobike Danmark A/S kan forankres, jf. bilag 3.
En fond vil blive etableret i henhold til lov om erhvervsdrivende fonde. (LBK nr. 560 af 19/5-2010).
Frederiksberg Kommune har på By- og Miljøudvalgsmøde 2. juni 2014 godkendt vedtægterne for den erhvervsdrivende fond.
Anbefaling af udmøntning af de 40 mio. kr. til Gobikes løsning
På baggrund af evalueringen og oprettelse af en erhvervsdrivende fond som kontraktholderenhed, er det Teknik- og Miljøforvaltningens konklusion at:

1. Oprettelse af den erhvervsdrivende fond samt samarbejdet med DSB kombineret med en positiv brugervurdering sikrer, at Gobikes system er bredt tilgængeligt i regionen. Samarbejdet med DSB samt Gobikes konkrete løsning gør, at cykelsystemet er koblet tæt til den øvrige kollektive trafik og kan dermed bidrage til at mindske trængslen i byen, hvis systemet udvides med antal cykler og placeringer.
2. Gobikes system er økonomisk fordelagtigt i forhold til omkostninger, drift, vedligehold mv. Gobike er ift. kapitalomkostninger, dvs. prisen for hardware et af de dyrere systemer, men er på driften markant billigere end øvrige sammenlignelige systemer, der samlet set gør Gobikes system økonomisk fordelagtigt. Dette vurderes på baggrund af analyse udarbejdet af ekstern rådgiver og forvaltningens egen indsamling af oplysninger om priser for øvrige bycykelsystemer samt det faktum, at Gobikes løsning ved DSB’s udbud har været konkurrenceudsat og vundet udbuddet som det ”økonomisk mest fordelagtige tilbud” Denne konklusion understøttes af, at Gobike siden sin driftsdebut i København 31. marts også har indgået kontrakter om levering af by- og pendlercykelsystem i Rotterdam og Stavanger.
3. Systemet hviler på et bæredygtigt juridisk grundlag med oprettelse af en erhvervsdrivende fond, eftersom fonden bliver en uafhængig kontraktholderenhed, og at Københavns Kommunes interesser sikres gennem fondens formål, vedtægter og tillæg til de eksisterende aftaler.
4. Københavns Kommune vil have instruktionsbeføjelse for det – eller de - udpegede bestyrelsesmedlemmer, så længe instruktionen retter sig mod opgaver, som kommunen selv lovligt kan varetage.
5. En fond er en selvstændig juridisk person, som i juridisk henseende altid er en selvejende institution og således kendetegnet ved at eje sig selv. Selvejet medfører, at fondens formue uigenkaldeligt er adskilt fra stifterens eller stifternes formue. De midler, som København og Frederiksberg kommuner samt DSB indskyder i fonden samt de indtægter fonden i øvrigt opnår, kan på ingen måde gå tilbage til kommunerne (eller DSB). Til gengæld er hverken København eller Frederiksberg kommuner omfattet af nogle hæftelsesforpligtelser i fondskonstruktionen.

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Borgerrepræsentationen udmønter de afsatte 40 mio. kr. i Budget 2014 til Gobikes løsning og dermed udvider den nuværende løsning fra 250 cykler fordelt på 20 placeringer i Københavns og Frederiksberg kommuner til i alt 1860 cykler fordelt på ca. 100 placeringer.

Økonomi

Med Borgerrepræsentationens godkendelse af udmøntning af de 40 mio. kr. vil Københavns Kommune finansiere 855 af i de i alt 1860 cykler, som systemet sammenlagt vil komme op på. De resterende 1005 cykler finansieres af DSB og Frederiksberg Kommune.
Herudover vil systemet løbende kunne udvides med virksomhedsbetalte cykler og ladestandere/stativer til cyklerne. Ud af de 40 mio. kr. vil 36,4 mio. kr. tilfalde Gobike for levering og drift af bycykelsystemet. De resterende 3,6 mio. kr. vil tilfalde fonden for kontraktopfølgning m.m. samt interne omkostninger i Københavns Kommune, herunder forberedelse af arealer, ekstra gravemeter til strøm mv. Ud af de 36,4 mio. kr., der tilfalder Gobike, vil 5,1 mio. kr. udbetales ”up front” ved bestilling af de 850 cykler. Herefter vil der ske en successiv betaling, når de forskellige leverancer er leveret og godkendt af kommunen. Det forventes, at de første 250 cykler inkl. tilhørende ladestandere og software er leveret og godkendt ultimo 2014 og de resterende 600 cykler inkl. ladestandere og software er leveret og godkendt i løbet af foråret 2015. Således forventes det, at medio 2015 er udbetalt knapt 25 mio. kr. i alt til Gobike. Betaling til Gobike for drift og vedligehold skal betales i årlige rater, hvilket i alt er 11,7 mio. kr. i løbet af 8 år. Se bilag 5 for uddybning af økonomien.
Parkeringskonsekvenser
Godkender Borgerrepræsentationen indstillingen kan det senere vise sig relevant at nedlægge parkeringspladser ud over de i alt 19 pladser, som allerede er godkendt nedlagt af Borgerrepræsentationen 13. december 2012 til etablering af 1260 cykler. Hvorvidt det vil blive relevant at nedlægge flere parkeringspladser er endnu for tidligt at vurdere. Forvaltningen vender tilbage med en parkeringsredegørelse til politisk behandling, såfremt det skulle blive relevant.
Grundkapital til fonden
Ved etablering af fonden skal der indbetales en grundkapital, som udgør 300.000 kr. kontant. Udgiften til Grundkapitalen vil blive fordelt med 5/6 for Københavns Kommune og 1/6 for Frederiksberg Kommune. Københavns Kommune skal dermed betale 250.000 kr., hvis fonden etableres. Midlerne til finansiering af grundkapitalen finansieres af det administrationsbidrag, som Københavns Kommune betaler årligt. Se bilag 3 for uddybning af fondens økonomi.
Risici
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at den største risiko ved udmøntning af de 40 mio. kr. til et by- og pendlercykelsystem vil være, hvis leverandøren skulle gå konkurs. Udover, at den valgte leverandør Gobike Danmark A/S har investeret et tocifret millionbeløb i cykelsystemet, har selskabet oplyst, at selskabets investor Saxobank har tilkendegivet at ville indgå en aftale med Københavns og Frederiksberg kommuner, der garanterer, at løsningen kan fortsætte i drift, selvom Gobike skulle gå konkurs. Eneste krav fra Saxobank er, at betalingsplanen fra kommunerne og DSB overholdes.
Forvaltningen er ved at få undersøgt de konkrete præmisser for sådan en løsning, men forventer at det vil være muligt at finde en fornuftig løsning.
I så fald vil det være fonden, der skal indgå nye aftaler således, at systemet kan køre videre i København. En konkurs vil dog kunne medføre merudgifter til kommunerne og DSB, hvis en ny aktør tager sig mere betalt end Gobike for at drive systemet videre.

Videre proces

Udmønter Borgerrepræsentationen de 40 mio. kr. til Gobikes system vil Teknik- og Miljøforvaltningen indgå de nødvendige tillægsaftaler til rammeaftalen med Gobike Danmark A/S og til samarbejdsaftalen mellem parterne DSB og Frederiksberg Kommune således, at den erhvervsdrivende fond kan blive stiftet umiddelbart efter Borgerrepræsentationens godkendelse, og der kan indgås kontrakt om udvidelse af systemet til i alt 1860 cykler. Forvaltningen vil endvidere forelægge Borgerrepræsentationen en udpegningsindstilling om Københavns Kommunes bestyrelsesmedlem i fonden, der skal udpeges blandt politikerne i Borgerrepræsentationen.
Sker udmøntningen senest ultimo august 2014 forventes alle 1860 cykler at kunne være i drift inden sommer 2015. Cyklerne forventes at blive placeret på ca. 100 cykelstationer, hvoraf ca. 80 er i Københavns Kommune. Cyklerne placeres på de fleste tog- og metrostationer samt øvrige centrale trafikknudepunkter i byen og ved centrale punkter i byen, hvor der er mange arbejdspladser og/eller øvrige attraktioner i byen.

Pernille Andersen
                                / Niels Tørsløv

Beslutning

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 4.

 

For stemte: A, Ø, F (7)

Imod stemte: B, C, V, I (4)

 

B havde følgende protokolbemærkning:

 

”B mener at udmøntningen af et nyt bycykelsystem er budgetforligsstof og skal behandles i forligskredsen. B opfatter afstemningen som forligsbrud.”

 

C, I, V I havde følgende protokolbemærkning:

 

”Med en yderligere bevilling på 40 mio. til 850 cykler kommer hver cykel til at koste knapt 100.000 kr. hvilket er alt for dyrt. Bycykler bør udvikles og drives kommercielt, ikke kommunalt”

Til top