Mødedato: 14.11.2011, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Belysningen på de private fællesveje

Se alle bilag

Udgiften til drift og vedligeholdelse af vejbelysningen på de private fællesveje er siden den 1. april 1962 blevet betalt af Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen skal på baggrund af ny lovgivning på privatvejsområdet tage stilling til, om udgiften skal overgå til de private grundejere.

Indstilling og beslutning

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler,  

  1. at udgiften til drift og vedligeholdelse af vejbelysningen på de private fællesveje overgår til de tilgrænsende grundejere.

Problemstilling

Københavns Kommune har siden 1962 afholdt udgifterne til vedligeholdelse og fornyelse af lamper på de private fællesveje, som er beliggende i kommunen.

 

Den 16. august 2010 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at rette henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, for at afklare lovligheden af kommunens praksis på drift af gadebelysning på private fællesveje. Se bilag 1.

 

Ministeriet svarede, at der inden for rammerne af kommunalfuldmagten på visse betingelser er mulighed for, at kommunen kan afholde udgifterne til drift af gadebelysning på de private fællesveje, og at den kommende revision af privatvejsloven vil indeholde en direkte hjemmel til dette. Se bilag 2.

 

Den 16. december 2010 vedtog Folketinget en ny privatvejslov, der for størstedelens vedkommende træder i kraft den 1. januar 2012. Der er især to forhold, der politisk skal tages stilling til. Det ene vedrører trafiktællinger og vurdering af overtagelse af private fællesveje (se særskilt punkt på dagsorden). Det andet vedrører spørgsmålet om eventuel overdragelse af vejbelysningen til de private grundejere. Se bilag 1 for historik.

 

Efter den nye privatvejslovs § 59 er det som i den nuværende lov udgangspunktet, at de tilgrænsende grundejere selv skal betale for vejbelysningen. Dette udgangspunkt gælder i princippet, uanset om grundejerne selv har valgt, at den private fællesvej skal være belyst, eller om kommunalbestyrelsen har besluttet det.

 

Kommunalbestyrelsen kan dog med hjemmel i § 59, stk. 5, i den nye privatvejslov beslutte, at kommunen afholder udgifter til vejbelysning på private fællesveje. Dette kan ske, hvis almene offentlige hensyn taler derfor. Det kræver derfor, at almene offentlige hensyn efter en konkret vurdering af forholdene på vejen taler for en sådan løsning. Se nærmere herom i bilag 3.

 

Forvaltningen har på baggrund af kendskabet til forholdene på de pågældende veje foretaget en sådan vurdering bistået af advokatfirmaet Horten. Vurderingen viser, at der er behov for belysning på alle private fællesveje i København, og at der således er almene offentlige hensyn til stede, som betyder, at kommunen kan vælge at afholde belysningsudgifterne på de private fællesveje. Dette betyder dog ikke at kommunen i medfør af § 59, stk. 5 er forpligtet til at afholde udgifterne.

 

Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til, om kommunen skal overdrage betalingen for belysning på de private fællesveje til de tilgrænsende grundejere, eller om kommunen fortsat skal afholde udgifterne med henvisning til almene offentlige hensyn og den mulighed kommunen i givet fald fortsat har for at afholde udgifterne, jf. § 59, stk. 5.

Løsning

Forvaltningen indstiller, at udgiften til drift og vedligeholdelse af vejbelysningen på de private fællesveje overgår til de tilgrænsende grundejere (model 1).

 

Alternativt kan Borgerrepræsentationen vælge at udgiften til drift og vedligehold af vejbelysningen på de private fælleveje forbliver som en kommunal ydelse (model 2).

 

Beskrivelse af de to modeller samt fordele og ulemper er beskrevet nærmere i bilag 4.

 

Forvaltningen anbefaler model 1, for det første fordi, det er det bærende princip i privatvejsloven. For det andet fordi det er den økonomisk mest attraktive model for kommunen. For det tredje fordi den nye administration i forhold til trafiksanering eller overdragelse af private fællesveje (se særskilt indstilling) principielt vil indebære, at den almene færdsel primært vil foregå på offentlige veje.

Økonomi

Udgifter til gennemførelse af overdragelse andrager henholdsvis 5,6 mio. kr. i 2012, 3,3 mio. kr. i 2013 samt 1,1 mio. kr. i 2014.
 

Den forventede driftsbesparelse til vedligeholdelse og el på de private fællesveje er 10 mio. kr. årligt, som i stedet finansieres af de private grundejere. Grundejere, der ikke er momsregistrerede, skal desuden betale 25 % moms. Med ca. 20.000 berørte grundejere vil de gennemsnitlige udgifter for grundejerne ligge i en størrelsesorden 500 kr. + moms årligt pr. grundejer. Københavns Kommune vil som grundejer få en udgift på ca. 1 mio. kr. til drift og vedligehold, da kommunen ejer grunde, som støder op til 6-7 % af de private fællesveje.

Den potentielle netto besparelse ved model 1 kan dog blive opvejet af potentielle merudgifter, der udløses af den ny privatvejslov som følge af kravet om overtagelse af private fællesveje, hvor den gennemgående motorkørende trafik ikke med trafikregulering kan nedbringes til at udgøre mindre end 50 pct. Se særskilt indstilling herom.

Ved fremtidig udskiftning af belysningsanlæggene, dvs. armaturer, master, kabler m.m., viser beregninger, at de private grundejere få udgifter i størrelsesordenen 200 mio. kr. Ved ca. 20.000 grundejere vil de gennemsnitlige udgifter ligge i størrelsesordenen 10.000 kr. + moms pr. grundejer. Desuden vil kommunen som grundejer få udgifter i størrelsesordenen 10-15 mio. kr.

Ved model 2 vil Københavns Kommune skulle afholde hele udgiften til fremtidig udskiftning.

Videre proces

Forvaltningen vil iværksætte processen for overdragelse af belysningsudgifterne til de tilgrænsende grundejere på de private fællesveje.

 

Overdragelsen af betalingen for belysning forventes først at kunne ske i perioden 2013 til 2015 på grund af formelle krav til høringsprocessen.

 

Se i øvrigt bilag 5 for uddybning af den videre proces i forhold til implementering af model 1 samt bilag 6 for oversigtskort over de private fællesveje.

 

Teknik- og Miljøudvalget traf den 27. april 2011 en beslutning om at afsætte 55 mio. kr. til udskiftning af kviksølvsarmaturer i hele kommunen på grund af skærpede energi- og miljøkrav fra EU. Forvaltningen vil udskifte kviksølvsarmaturer på de private fællesveje, som udgør ca. 30 mio. kr. af de 55 mio. kr., inden betalingsforpligtelsen på de private fællesveje overdrages til grundejerne.

 

 

Hjalte Aaberg                                                                 /Niels Tørsløv

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgetsbeslutning i mødet den 14. november 2011 

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 4 udvalgsmedlemmer: F og Ø.
Imod indstillingen stemte 5 udvalgsmedlemmer: A, B, C og I.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev ikke vedtaget.

Morten Kabell (Ø) brugte sin initiativret jf. KSL § 11. 
Til top