Mødedato: 14.09.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Forslag til tillæg 3 til lokalplan 494 Enghave Brygge, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til tillæg 3 til lokalplan 494 Enghave Brygge i høring. Forslaget vil muliggøre metrostation på Enghave Brygge, ved at justere bebyggelsesplanen for området.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan nr. 494 Enghave Brygge (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede med vedtagelsen af henholdsvis Kommuneplan 2015 og VVM for metro til Sydhavn den 10. december 2015 placeringen af stationerne på metrolinjen til Sydhavnen, herunder Enghave Brygge. I den gældende lokalplan for området er der ikke gjort plads til metrostationen, fordi den blev vedtaget umiddelbart før beslutningen om Metro til Sydhavnen.

En metrostation med tilhørende metroplads er derfor ikke tænkt ind i den eksisterende lokalplan for Enghave Brygge fra 2015, og realiseringen af metrostationen på Enghave Brygge kræver derfor en justering af bebyggelsesplanen, så der skabes plads til en metroplads. Justeringen består primært af en tilbagetrækning af de to sydligste byggefelter på ca. 20 m, hvilket skaber plads til metropladsen placeret langs Nelson Mandelas Allé.

Løsning

Forslaget til lokalplantillæg sikrer, at der skabes plads til en metroforplads, der skal ligge på et areal, hvor der i den oprindelige lokalplan er fastlagt byggefelter. Samtidig sikrer forslaget til lokalplantillæg, at der kan bygges det samme antal etagemeter som hidtil, hvilket sker ved at flytte den oprindeligt planlagte bebyggelse ca. 20 meter mod vest og fortætte byggeriet. Fortætningen sker ved, at en etagenedtrapning mod det grønne areal mellem bebyggelserne og H.C. Ørstedværket er mindre end tidligere planlagt. Derved undgås, at byggeriet lægger beslag på dele af det grønne areal. Bebyggelsen består af tre åbne karréer samt en fritstående bygning til en daginstitution og er placeret sydøst for H.C. Ørstedsværket og strækker sig mod sydvest til Nelson Mandelas Allé langs Enghave Kanal. Det muliggjorte byggeri kan ses i bilag 2, s. 5.

Skærpede krav til støjgrænser for virksomhedsstøj betyder, at der for dele af det sydligste byggefelt M, ikke som hidtil kan planlægges for boliger. Her muliggøres erhverv i den sydlige, østlige og vestlige fløj, med det formål at lade erhvervsdelen skærme de bagvedliggende boliger for denne støj.

Den oprindelige lokalplan Enghave Brygge rummer fortsat den overordnede planmæssige regulering af området, hvor bebyggelsesstrukturen, infrastrukturen, kanalstrukturen, byrumshierarkiet og bebyggelsens ydre fremtræden er fastlagt. Forslaget til lokalplantillæg regulerer derfor alene metropladsens indretning samt placering og højder på byggerierne, bebyggelsens anvendelser (heriblandt en institution og serviceerhverv), veje samt kantzoner ved metropladsens møde med den tilgrænsende bebyggelse (Bilag 2, s. 11).

Byliv
Metropladsen udformes med byrumsinventar som er kendetegnende for Københavns metropladser, bylivsfunktioner og grønne træk, samt med gode adgangsforhold for gående og cyklister. Stueetagerne mod metropladsen etableres med en udvidet kantzone og åbenhed på alle hjørner mod metropladsen, hvor der muliggøres publikumsorienterede serviceerhverv. Det øger bylivet og trygheden i byrummene. Herudover etableres en træbrygge mod Frederiksholmsløbet og promenader mod de planlagte kanaler vest, nord og øst for ejendommene. Der skabes dermed både mulighed for at finde ro, fordybelse og mulighed for anden aktivitet i byrummene, hvorved indsatsen i Københavns Kommunes strategi Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet understøttes.

Bæredygtighed og bynatur
Forslaget til lokalplantillæg sikrer området en grøn karakter med en stor grad af beplantning, hvor nye bevægelsesmønstre nødvendiggør et nyt princip for beplantning. I alt plantes min. 159 nye træer, hvoraf 33 placeres på metropladsen og de øvrige 126 langs promenader, veje, i gårdrummene og tilgrænsende til Enghave brygges centrale park ’Kraftværksparken’ (bilag 6). Der er ikke i dag træer, der lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige.

Forvaltningen har drøftet mulighederne for at implementere Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed i projektet med bygherre. Bygherre har oplyst, at bebyggelsen forventes bæredygtighedscertificeret i DGNB systemet til minimum niveau Guld. Social bæredygtighed understøttes ved almene boliger fastsat i Byudviklingsaftalen om Enghave Brygge. (bilag 5). Økonomisk bæredygtighed søger bygherre at fremme ved anvendelse af langtidsholdbare og genanvendelige byggematerialer. Endvidere regulerer lokalplanen grønne tage og stormflodssikring.

Almene boliger
Andelen af almene boliger ændrer forslaget til lokalplantillæg ikke på, fordi de allerede er fastsat i Byudviklingsaftalen om Enghave Brygge, vedtaget af Borgerrepræsentation samtidig med vedtagelsen af den oprindelige lokalplan Enghave Brygge den 27. november 2014. (bilag 5). Aftalen indeholder blandt andet aftale om, at byggefelt N2 og N3 er reserveret til almene boliger, svarende til ca. 23.700 etagemeter, samt at der i tilknytning til byggefelt N3 skal etableres daginstitution på ca. 2.000 m2. (bilag 3).

Parkering
I byudviklingsområder stiller Kommuneplan 2019 krav om én parkeringsplads pr. 250 m2 boligetageareal og én plads pr. 286 m2 til daginstitutioner. For erhvervsdelen foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen efter en konkret vurdering en parkeringsnorm i forslaget til lokalplantillæg for biler på én parkeringsplads pr. 286 m2 etageareal. Kravet svarer samlet til, at der skal etableres ca. 160 parkeringspladser, der bliver placeret primært i konstruktion med mulighed for op til 15 % på terræn. Det er en reduktion på ca. 60 pladser sammenlignet med den oprindelige lokalplan udarbejdet efter en tidligere kommuneplan.

Kommuneplan 2019 muliggør, at et byudviklingsområde kan planlægges bilfrit eller delvist bilfri (bemærkning 0). Når der – som i dette tilfælde – er tale om planlægning for enkelte bebyggelser i et allerede lokalplanlagt område, som ikke er planlagt som bilfrit eller delvis bilfrit område, kan parkeringsnormen dog fastholdes, jf. administrationsgrundlaget for parkering vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 11. maj 2020. Det indstilles derfor, at parkeringsnormen fastholdes, idet lokalplanområdet udgør en lille del af ’masterplanen’ for Enghave Brygge under opførelse, som ikke er planlagt som helt eller delvist bilfrit. Desuden vil en lavere norm indebære en risiko for, at beboere og besøgende vil vælge at parkere på de omkringliggende veje i det tilgrænsende område med en, i forvejen, lav andel af parkering på terræn.

I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal for boligdelen og krav om tre parkeringspladser pr. 100 m2 for erhvervsdelen, hvilket i forslaget til lokalplantillæg svarer til ca. 1.500 p-pladser. Herudover er der på metropladsen disponeret plads til 400 cykelparkeringspladser som fastsat i VVM for metro til Sydhavnen.

En uddybning af forvaltningens vurdering fremgår af bilag 4.

Borgerinddragelse
Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Vesterbro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalgets hovedsynspunkt er, at området vest for den berørte bebyggelse i gældende lokalplan er udlagt til grønt område, og at området i Kommuneplan 2019 er udpeget til grønt potentialeområde. Dette ønsker lokaludvalget at værne om. Forvaltningen bemærker, at med den sidenhen vedtagne Kommuneplan 2019 er området omkring H.C. Ørstedværket udlagt til offentlige formål. Her arbejder Københavns Kommune på etablering af en ny park. Denne park påvirkes ikke af lokalplanforslaget.

Miljøvurdering
Forslaget til lokalplantillæg medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2021.

 

                                       Søren Wille

                                                                      / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Alternativet og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne opfordrer til, at der bliver plads til kulturinstitutioner i området”. 
Til top