Mødedato: 08.04.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Lovliggørelse af facade (fuger) i Freundsgade 12, Vesterbro/Kongens Enghave

Se alle bilag
Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget en ansøgning om lovliggørelse af allerede udført facaderenovering af en bygning i ”Humleby”. Bygningen indgår i en bevaringsværdig sammenhæng med de øvrige byggeforeningshuse i ”Humleby”, der er omfattet af bevarende lokalplan fra 1996, der bl.a. fastlægger at fuger skal udføres svarende til den oprindelige. Forvaltningen indstiller at give afslag til den ansøgte dispensation.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives afslag til dispensation fra lokalplanens § 6, stk. 1, til bibeholdelse af allerede udførte skrabede fuger i kalkmørtel, på det bevaringsværdige byggeforeningshus, på adressen Freundsgade 12.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives afslag til dispensation til en allerede udført facaderenovering på begge sider af bygningen, hvor fugerne er udskiftet til skrabede fuger af ren kalkmørtel, der ikke er i overensstemmelse med de oprindelige fuger. Byggeforeningshusenes murværk i Humleby er oprindeligt udført med brændte fuger af ren kalkmørtel med enten kelet eller fladskåret udformning (se bilag 3). 

Ansøger har oplyst, at fugen er valgt i dialog med Husejerforeningen i Humleby og professionelle rådgivere. Ansøger mener derfor at have været i god tro, i forhold til at fugen er i overensstemmelse med lokalplanen. Ansøger har i dispensationsansøgningen i øvrigt gjort opmærksom på, at der er syv andre steder i Humleby, hvor facaden er renoveret på en måde, der muligvis er i strid med lokalplanen.

Løsning

Mængden af byggesager med servicemål er nedbragt til et naturligt driftsleje mellem ca. 350-400 verserende sager. Forvaltningen har fokus på også at nedbringe sagsmængden af sager uden servicemål, herunder lovliggørelsessager som den foreliggende. I takt med at forvaltningen behandler flere lovliggørelsessager, er det muligt, at Teknik- og Miljøudvalget vil få flere sager forelagt.

Ejendommen er omfattet af en bevarende lokalplan nr. 268 ”Humleby”, der er vedtaget i 1996. Lokalplanen omfatter byggeforeningshusene, der er opført i perioden 1884-95 ved siden af Carlsberg Byen på Vesterbro.

Af lokalplanens formålsbestemmelse (§1) fremgår, at ”Formålet med lokalplanen er at opretholde området som boligområde samt at sikre bevaring af den eksisterende byggeforeningsbebyggelse, der rummer særlige kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter. Det er herunder hensigten, at bestemmelserne vedrørende bebyggelsens ydre fremtræden skal sikre en bevaring af såvel bebyggelsens arkitektoniske helhedsvirkning som bygningsdetaljer på det enkelte byggeforeningshus”.

I forhold til facaden er det specificeret, at ”Ydermure mod gade og gårdside samt fritstående gavle skal opføres som blankt murværk med forbandt, fuge, bånd og gesimser med farve og udformning svarende til de oprindelige” (lokalplanens § 6, stk. 3).

Sagshistorik

Forvaltningen modtog den 9. november 2021 en henvendelse fra Husejerforeningen Humleby, der efterspurgte afklaring i forhold til regler for facader i Humleby, samt gjorde opmærksom på ændret facadeudtryk med nye fuger på Freundsgade 12. På den baggrund oprettede forvaltningen en anmeldelsessag og efterfølgende indsendte ejer den 11. januar 2022 en ansøgning om lovliggørelse.

Af ansøgningsmaterialet fremgår det, at den tidligere facade og fuge fremstod beskadiget og med forskellige fugetyper, både af oprindelige fuger og fuger der er udført ved tidligere istandsættelser fra før lokalplanens bekendtgørelse. Ansøger oplyser at fugetypen er valgt i dialog med lokalplansudvalg for Husejerforeningen i Humleby og at en ny udskiftning af fuger vil kunne medføre risiko for at flere mursten vil flække og/eller på anden måde blive beskadiget.  

De udskiftede fuger er ikke i overensstemmelse med lokalplanen, da fugerne ikke svarer til de oprindelige. Den i øvrigt udførte facaderenovering, i form af afrensning af facaden, er ikke i strid med lokalplanens bestemmelser.

Det er forvaltningens vurdering, efter rådførelse med specialist på området, at det er muligt at udskifte de nye fuger. En evt. beskadigelse vil afhænge af hvor hensynsfuldt fugen fjernes og fugens hårdhed. Fugen er udført med kalkmørtel, der er nemmere at fjerne end fx. cementmørtel. Ifølge Københavns Murerlaug kan brændte og kelet fuger udføres af murere i faget. Det er dog dyrere end udførsel af skrabede fuger. Forvaltningen har fået oplyst, at prisen for at udskifte fuger formentligt vil være mellem 300.000 kr. og 400.000 kr.

Retlig eller fysisk lovliggørelse

Lovliggørelse kan ske enten fysisk, f.eks. ved ændring af et ulovligt etableret forhold, eller retligt, f.eks. ved efterfølgende lovliggørende tilladelse. Det følger af proportionalitetsprincippet, at kommunen har pligt til at vurdere muligheden for retlig lovliggørelse, før den evt. træffer afgørelse om fysisk lovliggørelse.

Havde ansøger inden udført renovering ansøgt om skrabede fuger, ville forvaltningen have meddelt afslag. Det er begrundet i, at fugerne udgør omkring ¼ af overfladen af murværket i facaden, og at fugerne derfor udgør en væsentlig del af helhedsvirkningen på den bevaringsværdige facade. De oprindelige profilerede fuger fremstår tynde og giver spil og dybde til facaden, hvorimod den skrabede fuge fremstår bred og mere dominerende, og får dermed facaden til at virke mere ”flad”. Desuden udgør de oprindelige fuger et særligt kulturhistorisk element fra den periode som byggeforeningshusene i Humleby blev opført i.

Hensynet til retshåndhævelsen taler for, at der som udgangspunkt ikke meddeles dispensation, da det ikke bør være lettere at opnå lovliggørende dispensation end tilladelse ved forudgående ansøgning om dispensation.

Der vil være et værdispild og økonomisk tab for ansøgeren ved fysisk lovliggørelse. Det er forvaltningens vurdering, at omkostningerne er af begrænset størrelse i forhold til de hensyn, der varetages af lokalplanen om at sikre byggeforeningshusets historiske og arkitektoniske kvalitet, at det økonomiske tab ikke i sig selv kan begrunde, at der gives lovliggørende dispensation.

Det er den til enhver tid værende ejers ansvar at sørge for at sætte sig ind i og overholde de regler der er fastsat i en lokalplan for ejendommen. Ved tvivl om lovligheden af ønsket ændring af ejendommen, er det alene kommunen, der kan tage stilling til om forholdet er i overensstemmelse med lokalplanen eller ej. Det kan derfor ikke tillægges særlig vægt, at ansøgeren mener at være i god tro efter dialog med husejerforeningen i Humleby.

Afgørelsen i denne sag har betydning for behandling af sammenlignelige sager i lokalplanområdet i Humleby, hvor facaden er renoveret på en måde, der er i strid med lokalplanen.

Politisk handlerum

Udvalget kan vælge, at der skal meddeles dispensation fra lokalplanens § 6, stk. 1, til bibeholdelse af allerede udført udskiftning af fuger, til skrabede fuger i kalkmørtel. Det kan vurderes, at hensynet til proportionalitet og værdispild i den konkrete sag vægter tungere end hensynet til den bevaringsværdige bygnings udseende, og at der derfor skal ske retlig lovliggørelse i form af en dispensation.

Konsekvenser af retlig lovliggørelse (dispensation)

Dispensation i den aktuelle sag kan have en uønsket præcedensvirkning i forhold til lignende sager om udskiftning af fuger i Humleby. Hvis der gives dispensation til skrabede fuger i denne sag, vil forvaltningen i tilsvarende ansøgninger om allerede etablerede skrabede fuger, skulle dispensere. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen færdigbehandle ansøgningen og meddele afslag til dispensation fra lokalplanens § 6, stk. 1, til bibeholdelse af allerede udført udskiftning af fuger. 

Husejerforeningen i Humleby ønsker at få afklaret hvilke fugetyper forvaltningen kan godkende og dermed hjælpe husejere med at overholde lokalplanen. Efter behandlingen af den aktuelle sag vil forvaltningen udmelde en praksis for fugetyper, som vil være gældende i forhold til fremtidig udskiftning af fuger. Øvrige fugetyper vil ikke tillades.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. april 2024

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1 at-punkt:

 

”at der gives dispensation til lokalplanens § 6, stk. 1 af hensyn til proportionalitet.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti ønsker at undersøge muligheden for en midlertidig dispensation, således at der lovliggøres i dette tilfælde, men samtidigt bliver det gjort klart, at dette ikke vil være proceduren fremadrettet.”

Til top