Mødedato: 08.04.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for tillæg 3 til lokalplan Ørestad Syd, Amager Vest

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes lokalplantillæg bestående af byggeretsgivende bestemmelser for en ny boligbebyggelse og detailhandel samt rammelokalplan for en skole, idrætshal og svømmehal øst for arenaen i Ørestad Syd.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg nr. 3 til lokalplan Ørestad Syd på baggrund af intentioner og anbefalinger, der fremgår af bilag 2. 

Problemstilling

En bygherre har anmodet Københavns Kommune om et lokalplantillæg for området ved Hannemanns Allé øst for Royal Arena i Ørestad Syd. Bygherre ønsker at opføre ny boligbebyggelse og detailhandel. Det kræver et lokalplantillæg at realisere bygherres ønsker om boligbebyggelse, da den gældende lokalplan alene giver mulighed for mellem 10 % og 20 % boliger.

I den vestlige del af lokalplanområdet har kommunen planer om at etablere en firesporet skole, en idrætshal og en svømmehal. Skolen skal bygges, når boligerne er bygget. For at sikre en god sammenhæng i området er der derfor behov for, at lokalplantillægget udover de byggeretsgivende bestemmelser for boliger også indeholder rammerne (rammelokalplan) for den del af området, hvor skole, idrætshal og svømmehal skal etableres.

Løsning

Bygherre ønsker at opføre en sammenhængende bebyggelse på 17.500 m2. Bebyggelsen placeres i en vinkel langs Ørestads Boulevard og ind i området mod Royal Arena. Det er intentionen, at bebyggelsen skal indeholde familieboliger, ældreboliger og ungdomsboliger. Bebyggelsen er op til 42 meter på hjørnet mod Ørestads Boulevard og trapper ned mod arenaen og den kommende skole.

Økonomiforvaltningen har primo 2019 igangsat et udbud for skole, idrætshal og svømmehal på 17.500 m2. Da der skal sikres sammenhæng med boligbebyggelsen i et meget tæt bebygget område medtages bestemmelser for rammer om omfang og anvendelse i dette lokalplantillæg. Der udarbejdes et byggeretsgivende tillæg til lokalplanen, når Økonomiforvaltningen har afsluttet udbuddet ultimo 2019. Det er ikke muligt at afvente Økonomiforvaltningens udbud og derved udarbejde en samlet byggeretsgivende lokalplan, da det af hensyn til byggelogistik er nødvendigt at opføre boligejendommen før skolebyggeriet.

Byliv

Mod Ørestads Boulevard bliver placeret en dagligvarebutik i stueetagen. Stueetagen mod det grønne område byfælleden bliver etableret med udadvendte funktioner, der understøtter arkitekturpolitikkens målsætning om at udforme bygninger og byrum med plads til fællesskaber og borgerinitiativ. Derudover skal der være en gennemgang i stueetagen, som forbinder byfælleden med den kommende skole, idrætshal og svømmehal.

Miljø og bynatur

Området er på nuværende tidspunkt udlagt som midlertidig parkeringsplads. I forbindelse med anlæg af den midlertidige parkeringsplads er der plantet en række mindre træer, der ikke opfylder kravene til at blive udpeget som bevaringsværdige træer. Der vil i forbindelse med lokalplanforslaget blive stillet krav om begrønning af boligbyggeriets udearealer og sammenhæng med de kommende udearealer ved skolen. 

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Kalvebod Fælled skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør ca. 14 %, når området er fuldt udbygget. Det betyder, at det i henhold til Kommuneplan 2015 er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges. Der vil derfor blive stillet krav i lokalplantillægget om, at 25 % af det forøgede boligareal på 8300 m2, skal være almene boliger.

Parkering

Kommuneplan 2015 stiller krav om én parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal. For kollegie- og ungdomsboliger er kravet dog én parkeringsplads pr. 300 m2 etageareal og i forbindelse med butiksformål én parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal. Det svarer til, at der skal etableres ca. 90 parkeringspladser til boligbyggeriet og detailhandel. I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal, hvilket for boligbebyggelse og detailhandel svarer til 700 parkeringspladser. Parkeringsdækningen justres i forbindelse med lokalplanforslaget i forhold til eventuelle ændringer i forslag til Kommuneplan 2019.

Intern høring

Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Bekymring for, om der kommer tilstrækkeligt friareal på skolen, og om der planlægges for mange boliger i forhold til behovet for friarealer.
  2. Det er nødvendigt at sikre tilstrækkelig bilparkering for skolens forældre samt sikre skoleveje i området, blandt andet ved at planlægge plads til bycykler og etablering af en ekstra metrostation til servicering af de to skoler og arenaen.
  3. Bakker op om at etablere flere idrætsfaciliteter i Ørestad, men anbefaler, at idrætshallen bygges, så den kan servicere flere forskellige sportsgrene og fritidsbrugere, og skolen bygges, så den er åben for lokalsamfundet efter lukketid.
  4. Der bør sammen med lokaludvalget gennemføres et borgermøde om boliger og skole.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. I den gældende lokalplan er det muligt at opføre 45.000 m2 erhverv og boliger i området. Da en skole eksempelvis ikke kan bygges som et højhus, og dermed har et større fodaftryk, foreslås det, at der fremover kun kan opføres 35.000 m2 inden for området. Det bliver et tæt område, men der er behov for en skole i området. Der vil blive fastlagt bestemmelser vedrørende størrelsen af friarealet for skolen i lokalplantillægget.
  2. Der vil være fokus på sikre skoleveje og parkering i udarbejdelse af lokalplantillægget. Lokalplanen kan ikke stille direkte krav om etablering af parkering til bycykler, men der kan afsættes areal hertil. Der er ikke planer om at anlægge en ekstra metrostation på nuværende tidspunkt.
  3. Skolen og idrætsfaciliteterne planlægges, så de er til gavn for både brugere og beboere i området. Det vil indgå i det videre arbejde med lokalplanforslaget.
  4. Der har tidligere været borgermøde om indretning af skolen, og flere synspunkter fra borgermødet indgår i udbudsmaterialet om skole, idrætshal og svømmehal. Forvaltningen indgår gerne i dialog med lokaludvalget om den fortsatte borgerinvolvering.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre særligt fokusere på følgende temaer:

  • Sikre gode friarealer til bebyggelserne.
  • Stueetagen bearbejdes, så der skabes en god sammenhæng til byrummet ved byfælleden, herunder udadvendte funktioner samt gennemgang fra byfælleden til det kommende område med kommunale funktioner.
  • Bebyggelsens facadeudtryk bearbejdes, så de afspejler bebyggelsens forskellige boligtyper.
  • Den bymæssige del af byfælleden skal markeres sammen med bebyggelse syd for, så der dannes et portmotiv til fælleden. Boligbebyggelsens hjørne skal bearbejdes for at sikre det.
  • Der skal ske en særlig arkitektonisk bearbejdning af bebyggelsen, der kan ses fra kanalrummet, som bevæger sig fra det sydlige Ørestad til byfælleden og den nye boligbebyggelse.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget i tredje kvartal 2019, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget primo 2020.

Torben Gleesborg

                                                                  /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. april 2019

Niels E. Bjerrum (A) forlod mødelokalet under behandlingen af punktet på grund af inhabilitet. Jakob Næsager (C) overtog mødeledelsen. 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:
”At TMF udarbejder et samlet forslag for området med hovedvægt på behovene for skole- og idrætsfaciliteter, herunder at kommunens egne funktionskrav til skoler og deres friarealer bliver sikret overholdt.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod tre. Tre medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B og Ø.
Imod: A og C.
Undlod at stemme: F, O og Å.

Indstillingen blev godkendt med syv stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, O og Å
Imod stemte: Ø.

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne kan ikke støtte en udskydelse af skolebyggeriet med den konsekvens, at familierne i Ørestad Syd ikke kan få skolegang i lokalområdet.

Socialistiske Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning: ”Partierne opfordrer Børne- og Ungdomsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen til at samtænke, boligbyggeri og skolebyggeri og P-anlæg, så der skabes de bedst mulige udendørs forhold for skoleeleverne.”

Enhedslisten, Alternativet, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er uhensigtsmæssigt at øge boligandelen, uden først at sikre gode forhold for skole og idrætsbyggeri.”

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker at arbejdes yderligere med begrønning og at forvaltningen går i dialog med By og Havn derom.”

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Alternativet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Der bør stilles krav om minimum 6 svømmebaner af 25 meter i den kommende svømmehal.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Der bør ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Der stilles bør krav om individuel parkeringsdækning på hver matrikel, og ikke kollektiv parkeringsdækning som i den øvrige Ørestad.”

Til top