Mødedato: 08.04.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af forslag til Kommuneplan 2019 – Verdensby med ansvar

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte forslag til Kommuneplan 2019 som grundlag for, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter forslag til Kommuneplan 2019 - Verdensby med ansvar som grundlag for udvalgets høringssvar (bilag 2).

Problemstilling

Økonomiudvalget vedtog den 19. marts 2019 at sende forslag til Kommuneplan 2019 i intern høring i alle fagudvalg, lokaludvalg, Udsatteråd, Ældreråd, Ungeråd og Handicapråd. Frist for høringssvar er den 14. maj 2019.Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte om forslag til Kommuneplan 2019 indeholder de virkemidler, der understøtter udvalgets ressort.

Løsning

Kommuneplanstrategi 2018 indeholder fem principper for revision af kommuneplanen. Principperne er omsat til strategiske temaer i Kommuneplan 2019 (bilag 2-7): En social og mangfoldig by, en grøn, sund og bæredygtig by, en kulturel by med kant, en by i vækst med talenter og arbejdspladser, samt en international byregion.

Med udgangspunkt i Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til forslag til Kommuneplanstrategi 2018 ser Teknik- og Miljøforvaltningen to hovedudfordringer i forslag til Kommuneplan 2019:  

  • Ansvarlig by: Forslag til Kommuneplan 2019 er den sidste kommuneplan, der reelt vil kunne understøtte mål i KBH2025 Klimaplanen om, at København bliver CO2-neutral i 2025. Derfor bør der være særligt fokus på de temaer, som kan bidrage til at reducere CO2 i de kommende år. Det gælder især mobilitet med fokus på trafikmål, parkering og bilfrie byområder samt bæredygtigt byggeri.
  • By med liv og kant: Den sammenhængende by handler ikke kun om at sikre et tilstrækkeligt boligudbud og husleje, der giver alle mulighed for at bo i København. Derfor er der en udfordring i at skabe et mere varieret boligudbud, plads til boligeksperimenter og håndtere behov for grønne arealer i byomdannelsen. 

Nedenfor følger uddybende forslag til drøftelse.

Den ansvarlige by - drøftelse af tiltag, der kan forstærke mulighed for at reducere CO2, når byens udvikling planlægges i de kommende år

Det fremgår af forslag til Kommuneplan 2019, at der frem mod 2035 forventes mere trængsel, og at der er behov for at skabe en by, hvor færre bruger bil og flere bruger grønne og pladseffektive transportformer. Kommuneplanlægning for cykler og årlige investeringer i cykelinfrastruktur i mere end 10 år har betydet, at cykelandelen har været stigende. Men der køres fortsat tre gange så mange km i bil som på cykel, hvilket vanskeliggør at nå mål om CO2-neutralitet. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at mål i KBH2025 Klimaplanen ikke kan nås med mindre der som supplement til fortsat at forbedre forhold for gang, cykel og kollektiv trafik, gennemføres tiltag for at begrænse biltrafik.  

Revision af kommuneplanens trafikmål

Teknik- og Miljøudvalget kan drøfte, om udvalget fortsat indstiller, at KBH2025 Klimaplanens trafikmål (75 % af alle ture i København foregår i gang, på cykel eller med kollektiv trafik, dvs. max 25 % i bil) erstatter trafikmål i Kommuneplan 2019 (mindst 1/3 af den kørende trafik i, til og fra København skal være på cykel, mindst 1/3 skal ske med kollektiv trafik og højst 1/3 skal ske med bil) med måldato i 2025. Alternativt kan der tilføjes et slutår for kommuneplanens gældende trafikmål i 2025, så der sættes fokus på fremdrift.

Drøftelsen kan ske med udgangspunkt i, at forslag til Kommuneplan 2019 ikke imødekommer udvalgets ønske om, at KBH2025 Klimaplanens trafikmål bør erstatte det gældende trafikmål i kommuneplanen, jf. Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar til forslag til Kommuneplanstrategi 2018.

Parkeringsnormer som instrument til at reducere biltrafik 

Teknik- og Miljøudvalget kan drøfte om parkeringsnormer i højere grad skal understøtte at reducere bilejerskab og brug af bil ved nybyggeri. Dette kan eksempelvis ske ved at nedsætte parkeringsnormer ved stationsnærhed i forhold til normer i forslag til Kommuneplan 2019, og ved at nedsætte parkeringsnormer i forbindelse med højklasset cykelparkering, etablering af parkeringspladser til delebiler, bilfri byområder mv.

Drøftelsen kan ske med udgangspunkt i, at parkeringsnormer i forslag til Kommuneplan 2019 tager udgangspunkt i det nuværende bilejerskab. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at udgangspunktet for revision af parkeringsnormer i stedet bør være KBH2025 Klimaplanens trafikmål.

Et andet redskab til at nå trafikmålsætning er pris og udbud af parkeringspladser, da det vil påvirke bilejerskab og brug af privatbil. En samlet strategi for parkering vil kunne give grundlag for at udvikle en kombination af afgiftsstruktur og regulering af udbud - både ved nybyggeri og eksisterende vejareal. Forvaltningen anbefaler, at parkeringsnormer for såvel boliger som erhverv reduceres allerede i forslag til Kommuneplan 2019. Det vil bidrage til at mindske bilejerskab i nybyggeri.  

Som et tredje redskab i forslag til Kommuneplan 2019 lægges der op til at se på mulighed for at indføre forsøgsordninger med delvis bilfri byområder i byudviklingsområderne (bilag 2, s. 20). Forvaltningen anbefaler, at der udpeges konkrete områder i kommuneplanen, hvor der ved lokalplanlægning kan ske en reduktion af parkeringsnormer. 

Bedre forhold for de alternative transportformer som instrument til at fremme disse 

Teknik- og Miljøudvalget kan drøfte om fodgængernettet skal udvikles og implementeres i kommuneplanen allerede i 2020 frem for 2023, som det fremgår af forslag til Kommuneplan 2019. Det giver mulighed for at udvikle direkte forbindelser mellem stationer, erhvervs- og boligområder for fodgængere og cyklister. Her kan også indgå muligheder for at fremme især fossilfrie delebilsordninger i byudviklingen. Drøftelsen kan ske med udgangspunkt i, at forslag til Kommuneplan 2019 introducerer gang som en effektiv form for grøn transport (bilag 2 s. 21) og beskriver vigtigheden af at skabe gode kombinationsmuligheder mellem alternativer til privatbil. Drøftelsen af fossilfrie delebilsordninger kan tage udgangspunkt i princippet om en grøn, sund og bæredygtig by i Kommuneplanstrategi 2018, s. 32.

Prioritering af vejareal som instrument til at reducere biltrafik  

Teknik- og Miljøudvalget kan drøfte, om der skal igangsættes et arbejde for at justere vejnettet, så det i højere grad modsvarer KBH2025 Klimaplanens trafikmål. En justering af vejnettet kan indebære ændret prioritering af gaderummets anvendelse.

Drøftelsen kan ske med udgangspunkt i, at Cityringen snart åbner. Kommuneplan 2019 vil kunne understøtte, at vejnettet prioriteres anderledes og revideres i et tillæg til Kommuneplan 2019. Revisionen bør tage udgangspunkt i KBH2025 Klimaplanens trafikmål og beskrive i hvilke områder og vejstrækninger biltrafik skal nedprioriteres til fordel for de øvrige transportformer, og på hvilke veje den nødvendige biltrafik skal prioriteres. 

Fremme af genbrug af byggematerialer for at reducere CO2 og mindske ressourceforbruget

Teknik- og Miljøudvalget kan drøfte, om et skridt i retning af at fremme genbrug af byggematerialer kan være at sikre arealer i byen til midlertidig opbevaring af byggematerialer, der kan indgå i nye byggeprojekter.

Drøftelsen kan ske med udgangspunkt i, at det fremgår af forslag til Kommuneplan 2019, at København skal være førende indenfor den cirkulære økonomi, bl.a. ved at arbejde for at genbruge byens byggematerialer i størst muligt omfang (bilag 2 s. 19). Målsætningen følges ikke op af retningslinjer eller rammebestemmelser. Genbrug af byggematerialer har effekt på CO2-reduktion.

En by med liv og kant - drøftelse af behov for at styrke indsats for at sikre København som en sammenhængende, grøn by

Krav om små boliger for at sikre et bredt boligudbud

Teknik- og Miljøudvalget kan drøfte, om der er behov for at fastholde mulighed for at stille krav om små boliger i byudviklingsområder.

Drøftelsen kan ske med udgangspunkt i, at det i forslag til Kommuneplan 2019 foreslås, at bestemmelsen for boligstørrelser revideres, så større fleksibilitet i udvikling af boligstørrelser for bygherrerne bliver muligt. Den foreslåede revision fjerner de nuværende krav om 15 % små boliger i byudviklingsområder. Forvaltningen anbefaler, at kravet fastholdes for at sikre, at der skabes et varieret boligudbud.

Plads til boligeksperimenter

Teknik- og Miljøudvalget kan drøfte, om der er behov for at revidere bestemmelsen om boligstørrelser for andre boligtyper som fx bofællesskaber, samt udlæg af ét eller flere konkrete byområder i kommuneplanen. Dette kan eventuelt ske i partnerskab med By & Havn, hvor kommunen, byggeriets mange aktører og borgergrupper kan høste erfaringer med fællesskabsbyggeri og boligeksperimenter.

Drøftelsen kan ske med udgangspunkt i, at forslag til Kommuneplan 2019 ikke udfolder mål om at skabe plads til boligeksperimenter. Forslaget rummer alene en hensigtserklæring om at samarbejde med grundejere for at skabe byggemuligheder for eksperimenterende byggeri på udvalgte steder i byen. Forvaltningen ser et behov for at revidere bestemmelse i forslag til Kommuneplan 2019 om boligstørrelser for ’Andre boligtyper’, så rammerne for boligstørrelser bliver mere fleksible, samt at der kan være behov for allerede i kommuneplanforslaget at specificere, hvor der kan skabes byggemuligheder for andre boligtyper og byggeformer.

Behov for at skabe en mere strategisk tilgang til det grønne i byens udvikling

Teknik- og Miljøudvalget kan drøfte, om der er behov for at supplere retningslinjer i forslag til Kommuneplan 2019 med bestemmelser om gangafstand fra bolig til grønne byrum generelt i byen og gangafstand fra bolig til større grønne arealer i byudviklingsområderne. En mulig model er beskrevet i bilag 8.

Drøftelsen kan ske med udgangspunkt i, at Kommuneplanstrategi 2018 indeholder en vision om, at alle københavnere skal have adgang til offentligt rekreative arealer i deres nærmiljø. Teknik- og Miljøforvaltningen savner en opfølgning på denne målsætning i forslag til Kommuneplan 2019.

Bilag 8 uddyber drøftelsespunkterne og supplerer med yderligere forslag til emner, der foreslås indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar. Lynetteholmen, Østlig Ringvej og erstatningsarealer for Ørestad Fælled Kvarter drøftes ikke, da der ikke er nyt indhold i forslag til Kommuneplan 2019 i forhold til de indgåede aftaler med regeringen. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Med udgangspunkt i Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af forslag til Kommuneplan 2019 udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen et forslag til høringssvar. Høringssvaret forelægges Teknik- og Miljøudvalget den 13. maj 2019 forud for, at høringssvaret sendes til Økonomiudvalget med frist den 14. maj 2019.

 

                            Torben Glesborg

                                                               /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. april 2019

Sagen blev drøftet.
Til top