Mødedato: 05.10.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Helikopterflyveplads på Svanemøllen Kaserne, Østerbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal anmode Miljø- og Fødevareministeriet om at overtage tilsyns- og godkendelsesmyndigheden for en afgørelse om miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 for træningsflyvningerne fra helikopterflyvepladsen på Svanemøllen Kaserne.

Indstilling

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen anmoder Miljø- og Fødevareministeriet om at overtage tilsyns- og godkendelsesmyndigheden for en afgørelse om miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 for træningsflyvningerne fra helikopterflyvepladsen på Svanemøllen Kaserne.

 

Problemstilling

Erhvervsstyrelsen har torsdag den 13. august 2020 offentliggjort forslag til bekendtgørelse om landsplandirektiv for anvendelse af Svanemøllens Kaserne med høringsfrist den 9. oktober 2020. Som en del af landsplandirektivet indgår Forsvarets planer om at etablere en bemandet helikopterflyveplads på Svanemøllen Kaserne til brug for Forsvaret og antiterrorberedskabet. Kommunens høringssvar udarbejdes af Økonomiforvaltningen med input fra Teknik- og Miljøforvaltningen, og skal endeligt godkendes i Borgerrepræsentationen 8. oktober 2020, med forudgående behandling i Økonomiudvalget den 29. september 2020. Teknik- og Miljøudvalget blev samtidig med Økonomiudvalget orienteret om sagen i juni 2020. Flyvninger til og fra den bemandede helikopterflyveplads vil omfatte både civile flyvninger, træningsflyvninger og operationelle flyvninger på vegne af Forsvaret og Rigspolitiet.

Københavns Kommune vil normalt være myndighed for miljøgodkendelse af helikopterflyvepladser – også militære anlæg - i kommunen. Ansøgning og miljøgodkendelse i den konkrete sag vil kun omfatte træningsflyvninger og civile flyvninger, men ikke flyvninger for militæret eller politiet, da disses antal og art er hemmelige. Træningsflyvninger og civile flyvninger vil som udgangspunkt foregå i dagtimerne, mens de operationelle flyvninger vil kunne foregå på alle tider af døgnet.

Løsning

Forsvarets støjberegninger for den ønskede helikopterflyveplads viser, at der vil være en væsentlig støjbelastning i både dag- og nattetimerne for boliger og rekreative områder, samt overskridelse af støjgrænseværdierne (se bilag 2). Den vejledende støjgrænse for militære flyvestationer (som helikopterflyvepladsen) er som døgngennemsnit 55 dB, kombineret med en tilstræbt maksimal støj på 80 dB om natten. Støjgrænserne for militære flyvestationer er 10 dB højere end tilladt for andre flyvepladser (45 dB / 70 dB), fordi grænseværdierne ikke alene er fastsat ud fra miljømæssige og sundhedsmæssige overvejelser.

Ved træningsflyvninger fra Svanemøllen Kaserne forventes den vejledende støjgrænse på 55 dB i døgngennemsnit overholdt for boliger, men overskrides med 9 dB i det rekreative område Ryvang Naturpark. 5-32 boliger belastes med et døgngennemsnitligt støjniveau på 50-55 dB. Ved operationelle flyvninger overskrides den tilstræbte maximale støj på 80 dB ved 67 boliger om natten. Den vejledende støjgrænse på 55 dB i døgngennemsnit er overholdt for boliger, men overskrides med op til 12 dB for Ryvang Naturpark. 214-308 boliger belastes med et støjniveau på 50-55 dB.

Som miljømyndighed vil Københavns Kommune hverken kunne regulere eller føre tilsyn med de operationelle aktiviteter, da miljøgodkendelsen kun vil omfatte trænings- og civile flyvninger. Forsvaret har angivet et forventet antal operationelle flyvninger i forbindelse med oplysninger om støjbelastningen, men det vil ikke være muligt for kommunen af kontrollere dette. Kommunen vil af samme grund ikke kunne handle på naboklager over støjgener fra helikopterflyvepladsen, da det ikke i praksis vil kunne lade sig gøre at sondre mellem operationelle og offentlige flyvninger.

Erhvervsstyrelsen har i kraft af landsplandirektivet for Svanemøllen Kaserne overtaget Københavns Kommunes opgave som planlægningsmyndighed for projektet. Udover en bemandet helikopterflyveplads til brug for antiterrorberedskabet og Forsvaret, omfatter landsplandirektivet en udbygning af kasernen med en undervisningscampus for hele Forsvaret samt faciliteter til Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det er intentionen i den danske miljøregulering bl.a. udmøntet i samordningsbekendtgørelsen, at der skal være en samlet miljømyndighed for et projekt, hvad enten det er kommunen eller staten. Formålet hermed er at sikre, at myndighedskompetencen til både at foretage miljøvurderinger (VVM) efter miljøvurderingsloven og at træffe afgørelse om miljøgodkendelser efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 følger hinanden. Staten har valgt at gennemføre projektet på Svanemøllen Kaserne ved et landsplandirektiv og en statslig lokalplan. Da staten er planmyndighed og bygherre på projektet, er staten også myndighed for miljøvurdering.

Forvaltningen vurderer på den baggrund, at der skal være stringens i den statslige regulering af projektet, så både myndighedskompetencen for miljøvurdering, og afgørelse om miljøgodkendelse efter kapitel 5 i miljøbeskyttelsesloven, ligger hos staten.

Forvaltningen anbefaler derfor, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at forvaltningen anmoder Miljø- og Fødevareministeriet om at overtage tilsyns- og godkendelsesmyndigheden for en afgørelse om miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5 for træningsflyvningerne fra helikopterflyvepladsen på Svanemøllen Kaserne.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen kontakte Miljø- og Fødevareministeriet med anmodning om, at Miljøstyrelsen overtager miljø- og tilsynsrollen for Svanemøllen Kaserne. Københavns Kommunes høringssvar til Erhvervsstyrelsen vedr. landsplandirektivet for det samlede projektet vil blive forelagt Borgerrepræsentationen på mødet den 8. oktober 2020.

Søren Wille

/Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. oktober 2020 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning

Til top