Mødedato: 05.10.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Drøftelse af håndtering af træer i forbindelse med lokalplanlægning

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte muligheder for at bevare træer i forbindelse med lokalplanlægningen, herunder praksis for dispensation til fældning af bevaringsværdige træer og spørgsmålet om erstatningstræer.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter muligheder for at bevare træer i forbindelse med lokalplanlægningen, herunder spørgsmål om dispensation til fældning og erstatning af bevaringsværdige træer,  
  2. at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der herved er gjort op med Teknik- og Miljøudvalgets ønske fra den 27. januar 2020 om at drøfte træer i lokalplaner.

Problemstilling 

Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 27. januar 2020 en sag om dispensation til at udskifte en trærække på Gamle Carlsberg Vej, som er fastlagt som bevaringsværdig i lokalplanen for Carlsberg. På baggrund af denne sag anmodede udvalget om at få forelagt en sag til drøftelse om, hvordan bevaringsværdige træer, udpeget i lokalplaner, skal håndteres fremover.

Teknik- og Miljøforvaltningen forslår på den baggrund, at udvalget drøfter: 1) Muligheder for at bevare træer i forbindelse med lokalplanlægningen, 2) Praksis for dispensation til fældning af bevaringsværdige træer, herunder krav om erstatningstræer.

Løsning 

Konkurrencen om pladsen er et udtalt dilemma i planlægningen i København. I forbindelse med udarbejdelse af nye lokalplaner skal der tages mange hensyn: politiske vedtagne politikker, planer og rammer fra kommuneplanen, herunder ønske om plads til flere københavnere, fortætning, udnyttelse af stationsnærhed, understøttelse af stedspecifikke bymiljøer (skal der bygges højt og smalt eller lavt og bredt), plads til bygninger og bymæssige funktioner, herunder kommunale tilbud, brandredning, affaldshåndtering, cykelparkering, brug, placering og indretning af friarealer, samt bevaring af træer.

Når forvaltningen modtager en anmodning om at igangsætte en lokalplan, har de fleste bygherrer skitser til det byggeri, de gerne vil have tilladelse til at bygge. Forvaltningen laver en egenartsanalyse for at sikre, at der i planlægningen tages hensyn til de stedspecifikke forhold. Træer, der lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige i en lokalplan, er et af elementerne, der undersøges. Ofte må bygherre tilpasse byggeønskerne i forhold til analyserne ud fra et helhedssyn. I Bæredygtighedsværktøjet, vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 24. august 2020, indgår beplantning og biodiversitet også som et initiativ, der fremadrettet inddrages tydeligere i planlægningen. Der foreligger i dag ingen politisk beslutning om, at bevaring af træer skal gå forud for andre hensyn. Udvalget kan, ved forelæggelser af startredegørelser, beslutte, hvordan træer vil skulle prioriteres i de enkelte sager.

Politisk handlerum

Udvalget kan drøfte, om det ønskes, at forvaltningen indhenter yderligere oplysninger om begrønning af lokalplanområderne fra bygherre som udgangspunkt for startredegørelserne.

Københavns Træpolitik 2018-2025 

Københavns Kommune har siden maj 2016 haft en træpolitik (revideret november 2018, bilag 2). Træpolitikken har som formål, at det samlede antal af træer i kommunen skal øges, at der skal sikres gode vækstvilkår for både eksisterende og nye træer og at der skal være variation i artsvalget. Der er udarbejdet et administrationsgrundlag for træpolitikken (bilag 3).

Når kommunen er bygherre, skal byggeprojekterne opfylde træpolitikkens principper. For privatejede arealer er der kun lovhjemmel til at kræve plantning af nye træer og udpege eksisterende træer som bevaringsværdige i forbindelse med lokalplanlægningen. Principperne i træpolitikken benyttes til at fastlæggebestemmelser i lokalplaner om bevaring af eksisterende træer. Desuden anvendes principperne som inspiration og dialogredskab, hvor der ikke er en lokalplan, eller hvor lokalplanen er fra en tid, hvor der ikke var bestemmelser om træer.  

Udpegning af bevaringsværdige træer i lokalplaner

I administrationsgrundlaget for træpolitikken er det fastlagt, at bygherre i dialog med forvaltningen skal udføre en registrering af de træer og eventuelt anden karaktergivende beplantning, der er i lokalplanområdet. Der registreres træer, der er mere end 20 år gamle og som har en forventet restlevetid på over 25 år. Disse træer kan udpeges som bevaringsværdige og indgår i overvejelserne om placering af byggefelter, infrastruktur mv. Den endelige placering af byggefelter skal, som nævnt ovenfor, balancere mange hensyn, både hensynet til træer, men også andre hensyn. Der kan derfor være træer, der lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige, som i forslaget til lokalplan ikke foreslås udpeget som bevaringsværdige. Det fremgår af et bilag til den politiske behandling af forslaget til en lokalplan, hvilke træer i området, som lever op til kriterierne for at kunne udpeges som bevaringsværdige, og hvilke der faktisk fastlægges som bevaringsværdige.

Definitionen af beskyttede træer fremgår i bilag 4.

Udvalget kan i forbindelse med den politiske behandling af lokalplaner beslutte, om lokalplanen skal have den foreslåede udformning eller om forvaltningen/bygherre skal finde alternativer, herunder for at bevare flere træer.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte, om der i forbindelse med lokalplanlægningen skal overvejes andre kriterier for fastlæggelse af bevaringsværdige træer, som fx størrelse (i stedet for alder), synlighed fra offentlig tilgængelige arealer, bidrag til spredningskorridorer eller andet.

Beskyttelse af bevaringsværdige træer

Når et træ er fastlagt som bevaringsværdigt i en lokalplan betyder det, at træet ikke må fældes eller beskæres uden tilladelse fra kommunen.

Der mangler juridisk grundlag til, at kommunen kan stille krav om, hvordan de bevaringsværdige træer skal behandles og sikres i byggefasen og senere. Derimod kan kommunen stille krav om plantning af erstatningstræer, hvis et bevaringsværdigt træ beskadiges eller uberettiget fældes, hvilket sker i forbindelse med en eventuel dispensation/lovliggørelse. Det kan dog efterfølgende være vanskeligt at bevise, at ejeren har beskadiget træet. Skader på rodnettet vil fx først vise sig senere ved misvækst. Der kan i disse situationer ikke stilles krav om erstatningstræer.

Der kan være behov for at give dispensation til fældning af bevaringsværdige træer, hvis det viser sig, at det har uforholdsmæssigt store økonomiske, tidsmæssige eller arkitektoniske konsekvenser for realiseringen af en lokalplan at bevare træerne. Der kan i disse tilfælde også stilles krav om erstatningstræer.

Krav om plantning af erstatningstræer

I forbindelse med dispensationer til fældning af bevaringsværdige træer kan kommunen stille vilkår, fx om plantning af et eller flere erstatningstræer. Vilkårene stilles efter følgende kriterier:

  • Der skal foretages en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde af, om der kan stilles krav til erstatningstræer. Det er en forvaltningsretlig grundsætning for al sagsbehandling.
  • Der skal anlægges en proportionalitetsbetragtning, hvilket vil sige, at kravet om erstatningstræer skal være rimeligt i forhold til det, der gives lov til at fælde. Det betyder blandt andet, at der ikke må stilles krav, der betyder uforholdsmæssigt store udgifter til plantning og behov for langvarig etableringspleje.
  • Det skal være planlægningsmæssigt relevant at kræve erstatningstræer.

Der kan ikke stilles krav om erstatningstræer, hvis træet er dødt, sygt eller faldet i en storm.

I Træpolitikkens princip 2 står, at hvis træer fældes, skal der stilles krav om, at træerne om muligt skal erstattes ved genplantning inden for samme grundstykke. Der kan stilles krav til antal træer, placering, størrelse og art af erstatningstræer.

Udvalget kan ikke fastsætte præcise, generelle regler om, hvordan der skal stilles vilkår om plantning af erstatningstræer (størrelser, antal og arter mv.), når der gives dispensation, fordi det skal være en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Derimod kan udvalget beslutte, at der ikke skal stilles krav om erstatningstræer.

Hvis der er fældet træer uden dispensation til dette, skal det lovliggøres ved dispensation med evt. krav om genplantning.

Delegation af beslutningskompetencen

Teknik- og Miljøudvalget har den 8. januar 2018 delegeret kompetencen til forvaltningen til at meddele dispensationer fra lokalplaner, herunder i sager om træer, medmindre der er kommet mange eller væsentlige indsigelser under naboorienteringen eller et medlem af udvalget har bedt om at få sagen til behandling i udvalget.

Der har været i størrelsesordenen 30-40 sager om ca. 150 træfældninger over de sidste fire år (2017 – 2020).

Sagerne, der hidrører fra Carlsberg Byen og Bispebjerg Hospital, har omfattet flest træer. Således har der i Carlsberg Byen fra 2017-2020 været seks dispensationssager omfattende 47 træer. Bispebjerg Hospital har fra 2017-2020 fået dispensation til tre sager omfattende af 67 træer. Alle disse ni dispensationssager har været behandlet i Teknik- og Miljøudvalget.

Politisk handlerum

Udvalget har mulighed for at tilbagekalde delegationen til forvaltningen af kompetencen til at meddele dispensationer til fældning af bevaringsværdige træer. Dette vil kræve en særskilt indstilling til Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi 

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces 

Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker at ændre i principper for udpegning af bevaringsværdige træer eller på delegering af beslutningskompetencen for dispensationer til fældning af bevaringsværdige træer, vil forvaltningen udarbejde en indstilling herom til behandling i udvalget.

                                    Søren Wille 

               / Karsten Biering Nielsen 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 5. oktober 2020 

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.  

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top