Mødedato: 04.11.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Udbud af kommunal grundkapital 2013

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal træffe beslutninger om den videre proces for 20 ansøgninger om kommunal grundkapital til et alment seniorbofællesskab og nye almene familie- og ungdomsboliger. Borgerrepræsentationen skal endvidere træffe beslutning om processen for udmøntning af midler i Budget 2014 til almene boliger.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,                
  1. at Teknik- og Miljøudvalget bemyndiges til at indgå partnerskabsaftaler med seks almene boligorganisationer om udvikling og realisering af seks almene boligprojekter, jf. bilag 2,                  
  2. at Borgerrepræsentationen godkender, at otte almene boligprojekter prækvalificeres til at udarbejde et egentligt konkurrenceforslag til den videre konkurrence om udbud af kommunal grundkapital, jf. bilag 3,
  3. at Borgerrepræsentationen godkender processen for udmøntning af midler afsat i Budget 2014 til almene familie- og ungdomsboliger.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  4. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at indgå partnerskaber med seks almene boligorganisationer, jf. 1. at-punkt.

Problemstilling

I Budget 2013 (vedtaget af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance) er der afsat 140 mio. kr. til kommunal grundkapital til nye almene familie- og ungdomsboliger.

Den 25. april 2013 vedtog Borgerrepræsentationen indstilling om udmøntning af midler fra Budget 2013. Borgerrepræsentationen besluttede, at 59 mio. kr. skulle udbydes i konkurrence. Borgerrepræsentation besluttede samtidig, at eventuelt overskydende midler fra de indstillede AlmenBolig+-projekter skulle indgå i udbuddet. Da et AlmenBolig+-projekt (Apollovej) ikke blev gennemført, blev der efterfølgende overført yderligere 6 mio. kr. til udbuddet, så i alt 65 mio. kr. fra Budget 2013 skulle udbydes.

Med overførselssagen Fremgang i fællesskab – investeringspakke ’13 (vedtaget af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance) blev der afsat yderligere 65,5 mio. kr. til kommunal grundkapital til nye almene familie- og ungdomsboliger, herunder et alment seniorbofællesskab. Midlerne skulle udmøntes ved partnerskaber eller gennem konkurrence.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i juni 2013 på grundlag af ovenstående beslutninger udbudt 130,5 mio. kr. til prækvalifikation til enten partnerskaber eller en dialogbaseret konkurrence. Med Budget 2014 er der afsat yderligere 200 mio. kr. til nye almene familie- og ungdomsboliger. Midler herfra kan for at sikre en hurtig opførelse af nye almene boliger anvendes til at gennemføre projekter, der indsendes i forbindelse med udbuddet.

Boligorganisationerne har i august indsendt projekter til prækvalifikationen. Der skal nu træffes beslutning om, hvilke projekter der skal arbejdes videre med i partnerskaber og i en konkurrence om tildeling af grundkapital. Der skal endvidere træffes beslutning om den videre proces for udmøntningen af midlerne afsat i Budget 2014 til almene boliger. 

Løsning

Formålet med udbuddet af grundkapital er at få opført almene familie- og ungdomsboliger til en rimelig husleje i en høj arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet med fokus på social og miljømæssig bæredygtighed.

Indkomne projekter og bedømmelse
Der er modtaget 20 projekter til opførelse af i alt 1.652 almene boliger i Københavns Kommune (et seniorbofællesskab med 28 familieboliger samt 610 familieboliger og 1.014 ungdomsboliger). I alt er der ansøgt om grundkapital til almene familie- og ungdomsboliger for 283 mio. kr.

Alle projekter er kendetegnet ved ikke umiddelbart at være klar til et kommunalt tilsagn om grundkapital, idet projekterne skal udvikles yderligere.

Det gælder fx, at en del af projekterne ikke kan realiseres inden for den gældende kommuneplan og gældende lokalplaner. Nogle af projekterne tænkes realiseret i byudviklingsområder på grunde, som der endnu ikke er udarbejdet lokalplaner for.

For nogle projekter gælder, at de ligger i udsatte byområder, hvor der i forvejen er en del almene boliger. For sådanne projekter er det afgørende – hvis de skal realiseres – at de udvikles, så de bidrager positivt til byområdet.

Endelig er der for nogle projekter en række juridiske og tekniske forhold, der skal løses, for at de kan realiseres.

En samlet oversigt over indkomne projekter og den videre proces fremgår af bilag 1.

Bedømmelse af projekterne
Projekterne er vurderet af et bedømmelsesudvalg med repræsentanter fra Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Bedømmelsesudvalgets samlede bedømmelse er sket ud fra en helhedsvurdering af projektets overordnede idé og boligudbud, projektets placering i byen samt projektets realisérbarhed.

Der er lagt vægt på, at det enkelte projekt bidrager med boligtyper og boformer, så de nye almene boliger er et positivt bidrag til de områder, hvor de placeres. Dermed skal de almene boliger sikre, at byen og de enkelte byområder fortsat kan rumme en mangfoldighed af borgere.

Udbuddet af kommunal grundkapital gennemføres i 2013 med en prækvalifikationsfase, hvor et antal af de indkomne projekter prækvalificeres enten til et partnerskab eller til en dialogbaseret konkurrence. Nogle projekter prækvalificeres ikke. Nedenfor er de to modeller beskrevet.

På den baggrund har bedømmelsesudvalget valgt at:
  • prækvalificere seks projekter til partnerskabsmodellen (samlet set et seniorbofællesskab med 28 familieboliger samt 252 familie- og 133 ungdomsboliger, jf. bilag 1 og 2) svarende til kommunal grundkapital for i alt 84 mio. kr. 
  • prækvalificere otte projekter til den dialogbaserede konkurrence (samlet set 167 familie- og 430 ungdomsboliger, jf. bilag 1 og 3) svarende til kommunal grundkapital for i alt 102 mio. kr.        
  • seks projekter (samlet set 191 familie- og 451 ungdomsboliger, jf. bilag 1 og 4) ikke bliver prækvalificeret til at gå videre.
Antallet af familie- og ungdomsboliger kan ændre sig i forbindelse med projekternes videre bearbejdning.

Videre kvalificering, udvælgelse af projekter og samarbejdsformer
Når projekterne skal videreudvikles, vil der i dialogen mellem kommunen og de almene boligorganisationer blive lagt vægt på følgende fire overordnede kriterier: Arkitektur og boligkvalitet; boligudgift og økonomi; energi og bæredygtighed samt placering og samspil med byen.

Partnerskabsmodellen
Partnerskab indgås mellem kommunen og en almen boligorganisation om projekter, som vurderes at have potentiale til at bidrage positivt til byudviklingen, men hvor området skal udvikles sammen med andre interessenter, eller hvor projektets realisering forudsætter, at Borgerrepræsentationen vedtager et kommuneplantillæg og/eller en lokalplan. Byggerierne forventes tidligst igangsat primo 2015.

I individuelle partnerskabsaftaler fastsættes kommunens og boligorganisationens gensidige forpligtigelser i forhold til at realisere det pågældende projekt. Boligorganisationerne forpligter sig til at udvikle projekterne i tilstrækkelig høj kvalitet og i overensstemmelse med Københavns Kommunes målsætninger. Kommunen forpligter sig til at udarbejde forslag til kommuneplantillæg og/eller lokalplan, der muliggør projekterne. Forslagene til kommuneplantillæg, lokalplan og tilsagn til projekterne forelægges til politisk godkendelse, når projekterne er udviklet tilstrækkeligt.

De enkelte projekter, herunder bl.a. de planmæssige forhold, er beskrevet nærmere i bilag 2.

Den dialogbaserede konkurrence
Projekter, der indgår i den dialogbaserede konkurrence, har karakter af skitseprojekter, hvor der udestår bearbejdning af varierende omfang. Boligorganisationerne skal efter en dialogfase med kommunen om eventuel tilretning og videreudvikling udarbejde et egentlig dispositionsforslag, som skal være kommunen i hænde 15. januar 2014. Bedømmelsesudvalget vurderer herefter projekterne, og de bedste projekter forelægges foråret 2014 til godkendelse i Borgerrepræsentationen.

De afsatte midler i Budget 2013 og overførselssagen 2013 er ikke tilstrækkelige til at gennemføre alle projekter i konkurrencen. Såfremt flere projekter er af høj kvalitet, kan midler afsat i Budget 2014 til almene boliger anvendes til at gennemføre disse projekter for at sikre en hurtig eksekvering af nye almene boliger.

De enkelte projekter er beskrevet nærmere i bilag 3.

Ikke prækvalificerede projekter.
Bedømmelsesudvalget har valgt, at seks projekter ikke bliver prækvalificeret til at gå videre i denne tildelingsrunde. Det drejer sig om projekter, der på det konceptuelle plan ikke vurderes til at have tilstrækkeligt potentiale til at bidrage positivt til boligudbuddet, arkitekturen og byudviklingen i de områder, hvor de er lokaliseret. De enkelte projekter er beskrevet i bilag 4.

Udmøntning af midler afsat i Budget 2014
Med Budget 2014 er der afsat 200 mio. kr. til nye almene familie- og ungdomsboliger. Midler herfra kan anvendes på projekter, der er kommet ind i forbindelse med udbuddet af midlerne fra Budget 2013 og overførselssagen, for at sikre en hurtig gennemførelse af alment nybyggeri. Mulighederne for at bygge små ungdomsboliger på 35 m2, jf. budgetaftalen for 2014, indgår derfor i den videre dialog med boligorganisationerne om de indkomne projekter. Processen for udmøntning er beskrevet nedenfor i afsnittene om Økonomi og Videre proces.

Økonomi

Denne indstilling har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser for kommunen, da tilsagn om grundkapital til de enkelte projekter vil ske på et senere tidspunkt.

Midler til almene boliger
Nedenfor fremgår de afsatte midler til almene boliger i Budget 2013, overførselssagen 2013 og Budget 2014 og den forventede udmøntning af midlerne.

Tabel 1. Afsatte midler til almene boliger i 2013, mio. kr.   
 
Budget 2013 (F17) 140,0
Overførselssagen 2013 65,5
Afsat i alt i 2013 205,5

Herudover blev der med Budget 2014 afsat 200 mio. kr. til grundkapital.
 
Tabel 2. Forventet udmøntning af midler til almene boliger med vedtagelse af denne indstilling, mio. kr.
 
Seks partnerskaber, jf. denne indstilling 84,1
Otte projekter i konkurrence, jf. denne indstilling (maksimalt) 102,3
Fire nye AlmenBolig+-afdelinger, jf. særskilt indstilling 44,9
110 ungdomsboliger i Øselsgården, jf. BR 25/4 2013 10,0
Alment arkitektonisk fyrtårn, jf. BR 25/4 2013 25,0
Afsat i alt 266,3

Såfremt alle prækvalificerede projekter fra det aktuelle udbud ønskes realiseret, giver dette mulighed for at udmønte op til 60,8 mio. kr. mere end forudsat i tabel 1. Disse projekter kan finansieres med grundkapital afsat i Budget 2014, hvormed der sikres en hurtigere eksekvering. 

En nærmere oversigt over fordelingen af afsatte midler til almene boliger på de enkelte budgetaftaler og fordelingen på seniorbofællesskab, ungdomsboliger og familieboliger fremgår af bilag 5.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationens beslutning foreligger, vil Teknik- og Miljøforvaltningen orientere alle tilbudsgiverne om beslutningen.

Det forventes, at der indgås partnerskabsaftaler om projekterne i løbet af oktober og november i år med forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse af nærværende indstilling. Når planforholdene er på plads, og projekterne er klar, indstilles de individuelt til Borgerrepræsentationens godkendelse med henblik på tilsagn om grundkapital.

Det forventes, at bedømmelsesudvalgets indstilling om projekter i den dialogbaserede konkurrence forelægges Borgerrepræsentationen foråret 2014. I forbindelse med forelæggelsen af indstillingen vil forvaltningerne også forelægge indstilling om udmøntningen af resten af den kommunale grundkapital for 2014, herunder målsætningen om at opføre 605 nye små ungdomsboliger, jf. budgetaftalen. Det forventes, at udmøntningsprocessen for 2014 kan iværksættes i foråret 2014.   


                                        
                                                                    Claus Juhl                           Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 4. november 2013


Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag til 3. at:

 

””at almene familie- og ungdomsbolger” erstattes af ”idet pengene går til almene ungdomsboliger””.

 

Der blev stemt om ændringsforslaget:

 

For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: C, I

Imod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, O

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme:

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 

Der blev stemt om indstillingens 1., 2. og 4. at-punkt:

 

For indstillingens 1., 2. og 4. at-punkt stemte 9 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, O, I

Imod indstillingens 1., 2. og 4. at-punkt stemte 1 udvalgsmedlem: C

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme:

 

Indstillingens 1.-2. at-punkt blev anbefalet og 4. at-punkt godkendt.

 

Der blev stemt om indstillingens 3. at-punkt:

 

For indstillingens 3. at-punkt stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, O

Imod indstillingens 3. at-punkt stemte 2 udvalgsmedlemmer: C, I

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet.
Til top