Mødedato: 01.12.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af emner i Kommuneplan 2015 relevante for Teknik- og Miljøforvaltningen

Se alle bilag
Med henblik på det videre arbejde skal Teknik- og Miljøudvalget drøfte emner i Kommuneplan 2015, der er relevante for Teknik- og Miljøforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, 

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter emner, der indgår i revision af Kommuneplan 2015 ” Den sammenhængende by”.

Problemstilling

I høringssvaret til Økonomiudvalget vedrørende Kommuneplanstrategi 2014 godkendt den 12. maj 2014 ønskede Teknik- og Miljøudvalget en tidlig inddragelse i Kommuneplan 2015 arbejdet. På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar lægger denne indstilling op til en drøftelse af emner i kommuneplanen, som er særligt relevante for Teknik- og Miljøudvalgets ressort. Selvom boligstørrelser og parkeringsnormer ligger under ØKF’s ressort, har netop disse forhold stor sammenhæng med TMF’s ressortområder. Drøftelsen skal give input til forvaltningens fortsatte bidrag til det konkrete indhold af Kommuneplan 2015.

Løsning

Den tematiske opbygning fra Kommuneplanstrategi 2014 videreføres i arbejdet med revision af Kommuneplan 2015.

De fem temaer er:

  • Plads til flere københavnere
  • Bæredygtig udvikling
  • Flere arbejdspladser
  • En sammenhængende by
  • Kvalitet i byen  

Der er nedsat en række arbejdsgrupper indenfor parkering, trafik, bolig, erhverv, miljø/klima, miljøvurdering, digital hjemmeside og sammenhængende by (grønne arealer, folkeskolereform, sammenhængskraft og sundhed). Arbejdsgrupperne analyserer indsatsområderne og konklusionerne bidrager til kommuneplanen. Arbejdsgrupperne har endnu ikke draget konklusioner og nogle analyser er endnu ikke færdiggjort. De samlede indsatsområder gennemgås i bilag 1, hvor det også beskrives, hvilke planmæssige ændringer Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder for jf. høringssvar af 12. maj 2014. Forvaltningen vurderer, at nedenstående emner i Kommuneplan 2015 er særligt interessante for udvalget at drøfte.

Grønt København
I takt med befolkningstilvæksten falder andelen af m² grønt pr. indbygger, hvis der ikke sikres nye grønne områder sammen med byudviklingen. Befolkningstilvæksten medfører desuden et øget pres på byens eksisterende parker og naturområder. Her presser mange nye formål og anvendelser sig på, samtidig med at der skal sikres naturoplevelser, flere rekreative funktioner, idrætsfaciliteter og lignende. Endelig medfører øget nedbør, ændrede klimatiske forhold og pres på biodiversiteten et behov for at skabe flere grønne arealer i København.

Teknik- og Miljøforvaltningens input til kommuneplanen tager udgangspunkt i retninger og indsatser fra Kommuneplanstrategi 2014 om adgang til grønne arealer, høj kvalitet og biologisk mangfoldighed.

Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder for, at kommuneplanen skal sikre en forsat udvikling af byens grønne struktur med et højt ambitionsniveau blandt andet i forbindelse med kommunens klimatilpasnings- og byudviklingsprojekter. 

Centralt dilemma til drøftelse:

  • Hvordan balanceres ønsket om at bevare og øge omfanget og kvaliteten af det grønne i byen med ønsket om vækst og det øgede pres på byens arealer?

Parkering
Der er lagt op til en mulig revision af parkeringsnormerne for den tætte by og byudviklingsområderne. Arbejdsgruppen undersøger, om der er behov for differentierede parkeringsnormer for de forskellige boligtyper, institutioner mv. Det gælder også for cykelparkeringsnormerne.  

De i kommuneplanen fastsatte parkeringsnormer er centrale for Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde, da de sætter rammerne for det antal parkeringspladser for både biler og cykler, som kræves i lokalplaner og byggesager. Antallet af parkeringspladser i København påvirker bl.a. fremkommeligheden, trafikafviklingen, anvendelsen af friarealer samt attraktiviteten af den grønne mobilitet.

Arbejdsgruppen vil undersøge behovet for en revision af parkeringsnormerne for erhvervsbyggeri under hensyntagen til blandt andet det stigende antal arbejdspladser på mindre etageareal i nyere kontorbyggeri set i sammenhæng med kommunens målsætning om en bæredygtig trafiksammensætning. Den vedtagne P-norm for ungdomsboliger optages i kommuneplanen med en generel p-norm på 1 p-plads per 300 m2 etageareal med mulighed for en lavere p-norm under særlige forudsætninger. Der er ikke fastlagt en konkret p-norm for uddannelsesinstitutioner. De behandles i overensstemmelse med rammerne for offentlige formål, hvor p-normen er højst 1:100; men kan fastsættes efter konkret vurdering.

Der er ønske om at revidere parkeringsnormerne for hhv. C og S områder i den tætte by og byudviklingsområderne (C: blandet bolig og serviceerhverv eksisterende ramme 1:200 S: serviceerhverv eksisterende ramme 1:150). Især ønsket om større fleksibilitet i planlægningen har været omdrejningspunkt for drøftelserne hidtil. Øget tæthed af funktioner og byggeri er imidlertid det, der understøtter målsætningen om grøn mobilitet. Det giver efterspørgsel på en veludviklet cykelinfrastruktur og kollektiv transport i byen. En sådan tilgang vil samlet bidrage til, at behovet for p-pladser bliver faldende.

Centralt dilemma til drøftelse:

  • Hvordan balanceres hensynet til gode parkeringsforhold med hensynet til at sikre den fortsatte udvikling af grøn mobilitet (cykler, gang og offentlig transport) i byen?    

Boliger
København skal forsat have et varieret boligmarked med plads til familier, singler, unge og ældre - altså grupper, der har meget forskellige boligbehov. I de senere år har der været fokus på at bygge store boliger, da ca. 1/3 del af alle boliger i København er under 60 m2. Kommuneplan 2011 indeholder et krav til gennemsnitstørrelser på 95m2 for boliger. Det har bidraget til flere store boliger, men også områder, der ikke er meget varierede i forhold til boligstørrelser og -typer. For fortsat at understøtte hensigten om en sammenhængende by med plads til forskellige grupper, er der behov for større variation i boligsammensætningen. Evalueringen af Sluseholmen viser, at den lille variation i boligstørrelser og boligtyper svækker områdets fleksibilitet og tiltrækningskraft.

Hvis behovet for mere variation i boligstørrelserne skal opfyldes, kan det overvejes at fastsætte mere fleksible bestemmelser for boligstørrelser i den kommende kommuneplan, dog således at behovet for såvel større boliger som for mindre boliger imødekommes.

Ligeledes kan det overvejes at åbne for boformer, der fx er opbygget om et stærkt fællesskab, eller tager højde for, at nye familiemønstre medfører forskellige familiestørrelser fra uge til uge.

Retningslinjer og rammebestemmelser for boligstørrelser fastsat i kommuneplanen er centrale for Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde, da de sætter rammer for lokalplaner og byggesager. Boligsammensætningen og kommunens krav til boligstørrelser er vigtige for arbejdet med udsat by og boligbyggeriernes funktion, udtryk og anvendelse.

I byudviklingsområderne skal der sikres plads til personer med små og mellemstore indkomster. Derfor arbejder Teknik- og Miljøforvaltningen for at en kommende kommuneplan sikrer plads til almene boliger i både den eksisterende by og i kommende byudviklingsområder. Den kommende planlovsændring giver kommunen mulighed for at imødekomme behovet for blandede boligkvarterer og blandede ejerformer i både den eksisterende by og i byudviklingsområderne ved at udpege og fastlægge en andel af areal til alment boligbyggeri. Det giver mulighed for, at sprede det almene byggeri således at det ikke koncentreres i de udsatte byområder. 

Samtidig vil forvaltningen arbejde for, at 20 % af det samlede etageareal i byudviklingsområder fortsat skal udgøres af boliger på mellem 50 - 70 m2.

Centrale problemstillinger til drøftelse:

  • Hvordan balanceres efterspørgslen på større boliger og fleksibilitet med ønsket om at sikre mindre boliger og mulighed for nye boformer?

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Økonomiforvaltningens forventede tidsplan;

  • Temadrøftelse i Økonomiudvalget om befolkningsvækst og boliger den 2. december 2014
  • BR – temamøde 22. januar
  • Oplæg med forslag til ændringer i kommuneplanen på Økonomiudvalgets budgetseminar 26. januar 2015
  • Økonomiudvalget sender forslag til Kommuneplan 15 i intern høring i fagudvalgene den 17. marts 2015 til den 8. maj 2015
  • Økonomiudvalget og BR behandler forslag til Kommuneplan 15 hhv. 9. og 17. juni 2015.
  • Offentlig høring i 8 uger fra 18. august til 14. oktober
  • Økonomiudvalget og BR behandler hvidbog og vedtager endelig Kommuenplan 15 hhv. den 1. december og den 10. december 2015.
                                        Pernille Andersen                             
                                                                                / Simon Kjær Hansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 1. december 2014

Indstillingen blev drøftet.
Til top