Mødedato: 25.02.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Fremtidens Sølund - Vinderprojekt

Se alle bilag
Der er udpeget en vinder af arkitektkonkurrencen for Fremtidens Sølund. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om vinderprojektet.Der er udpeget en vinder af arkitektkonkurrencen for Fremtidens Sølund. Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om vinderprojektet.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om vinderprojektet for Fremtidens Sølund.

Problemstilling

Der har i vinteren 2015/16 været afholdt arkitektkonkurrence for Fremtidens Sølund, som skal huse plejecenter med 360 plejeboliger, 150 ungdomsboliger, seniorbofællesskab med 20 boliger og én daginstitution.

En enig dommerkomité med repræsentanter fra Sundheds- og Omsorgsudvalget, KAB, Samvirkende Boligselskaber, Nørrebro Lokaludvalg, Ældrerådet, Danske Studerendes Fællesråd samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har udpeget projektet ”Fremtidens Sølund – Fællesskab på tværs af generationer” som vinder af projektkonkurrencen. Dommerkomitéen vurderer, at det entydigt er det bedste bud på en bebyggelse, der kan indfri forventningerne til Fremtidens Sølund. Det vindende forslag er udarbejdet af arkitektfirmaet CF. Møller Danmark.

Nedenfor findes en beskrivelse af vinderprojektet, mens der i bilag 1 findes en samling af diagrammer og tegninger af byggeriet.    

Løsning

Det vindende projekt er udformet som en åben karrébebyggelse. Efter dommerkomitéens vurdering har projektet høj arkitektonisk kvalitet. Det fremstår nutidigt og integrerer sig naturligt i bykvarteret og søfronten. Daginstitution og seniorbofællesskab er placeret i plejecenterets stueetage, mens ungdomsboligerne ligger i en særskilt bygning (se bilag, figur 1 og 2)

Fællesskaber på tværs af beboergrupper og generationer – Generationernes Torv og Bystrøget

Projektet skaber en god balance mellem beboernes behov for tryghed og privatliv og ambitionen om at skabe et byggeri, der understøtter fællesskab på tværs af beboergrupper og generationer og lokalsamfund og naboer.

Det sociale og samlende omdrejningspunkt for fællesskabet findes i bystrøget, som er placeret i plejecenterets stueetage, og det indre gårdrum ”Generationernes torv”. Det er her, beboergrupperne og de forskellige generationer mødes, og hvor byens liv kan trækkes ind i bygningen. Bystrøget huser plejecenterets centerfunktioner og generationernes fællesarealer. Her findes plejecenterets hovedindgang, med reception og kiosk. Café og fællessal er placeret med udsigt til søerne og med mulighed for udendørsservering, mens blandt andet butikker og sundhedsområde er placeret mod Ryesgade. I bystrøget findes endvidere trænings- og wellnesstilbud, varmtvandsbassin samt forskellige opholdsarealer og værksteder, hvor generationerne kan mødes. Daginstitution og seniorbofællesskab er placeret i tilknytning til bystrøget (se bilag, figur 3 og 4).

Plejecenteret

Projektet indfrier visionerne om at skabe et plejecenter, hvor beboernes behov for tryghed, privatliv og hjemlighed værnes, hvor der gives plads til udfoldelse af individualitet, og hvor fællesskaber og sociale relationer understøttes.

Projektet rummer i alt 360 plejeboliger. Hovedparten af boligerne er to-rumsboliger på ca. 40 nettokvadratmeter. Der er endvidere 14 to-rumsboliger på ca. 49 nettokvadratmeter (til særligt store borgere) og 14 parboliger på ca. 60 nettokvadratmeter. På øverste etage findes 48 et-rumsboliger på ca. 33 nettokvadratmeter.

Boligernes private indgangsområde markeres med en niche, hvorfra man træder ind i entreen med udsigt til et funktionelt minikøkken og en velbelyst stuefunktion, med enten fransk altan eller altan. I tilknytning til stuen ligger soveværelset med forbindelse til badeværelset, som er udstyret med blandt andet plejetoiletter. Der er demonterbar væg mellem sove- og opholdsrum, som muliggør en fleksibel indretning. Et-rumsboligerne er opbygget efter samme princip, dog i en mere kompakt udformning. Bygningskroppen, der omslutter de tre store gårdrum, skaber gode daglysforhold i boligerne (se bilag, figur 5, 6 og 7).  

Plejeboligerne er organiseret i boliggrupper med 12 boliger. Boliggrupperne er organiseret i par og er placeret i loops omkring de tre velproportionerede og velbelyste gårdrum. Centralt placeret mellem de to boliggrupper findes fællesarealer, med sammenhængende køkken/alrum og opholdsareal. Der er fællesaltaner både mod ”gård og gade”. Der er endvidere mindre opholdsarealer, hvor fællesskaber kan leves i mindre grupper og med forskellige temaer, afhængigt af skiftende beboergruppers ønsker (se bilag, figur 8 og 9).  

På den øverste etage findes et fællesareal for hele plejecenteret, som skaber et unikt rum med en af Københavns flotteste udsigter (se bilag, figur 10 og 11).

I forbindelse med de fælles køkken/alrum findes backstagearealer med en række birum, som understøtter effektive arbejdsgange for medarbejderne. Kontorfaciliteter findes både i tilknytning til fællesarealer og ankomstarealer, således at beboerne oplever medarbejdernes nærhed, når de udfører administrative opgaver.

Plejecenteret bliver udstyret med forskellige velfærdsteknologiske løsninger. Der installeres eksempelvis loftlifte, plejetoiletter, sundhedslys til simulering og understøttelse af dagsrytmen hos beboerne, trivselsskærme med fx reminder og kommunikationsmoduler og som minimum ét automatisk oplukkeligt vinduesparti i de enkelte boliger og fællesrum. Der etableres endvidere living-labs.

Seniorboligfællesskab

Seniorbofællesskabet består af i alt 20 boliger, henholdsvis 2 og 3-rums boliger. Til boligerne er der endvidere enten terrasse eller mindre forhave samt et fælles opholdsrum.

Udearealer

Projektet formår at skabe varierede landskabelige uderum med rekreative kvaliteter på hele grunden.

Kantzonernes offentlige og urbane karakter er med til at understøtte og bygge videre på det aktive byliv i lokalområdet. Mellem Ryesgade og søfronten etableres Ryes Passage, som skaber ankomstområde for både plejecenter, seniorbofællesskab og ungdomsboliger. Sølommen udgør daginstitutionens legeplads, som efter lukketid kan være åben for nærområdets beboere.  

Byggeriet omslutter tre indre gårdrum, med hver deres stemningsmæssige og landskabelige karakter. ”Generationernes torv” er det semioffentlige gårdrum, et roligt byrum med havestemning, som danner rammen om lokale fællesskaber. ”Skovly” er primært til plejecenterets beboere. Her skabes et skovmotiv, og ”Skovly” bliver dermed et uderum til gavn for sanserne. ”Vennelyst” er et uderum, hvor man dyrker jorden i fællesskab. Gårdrummet er præget af spiselige afgrøder og kan rumme køkkenets egenproduktion og et læringsrum for daginstitutionen. På bygningens øverste etage findes en tagterrasse med udsigt over søerne. Øvrige disponible tagflader er tænkt udlagt til dyrkningslodder (se bilag, figur 12 og 13). 

Teknik

Plejecenterets fysiske konstruktion giver en god fleksibilitet ved eventuelle fremtidige behov for ændringer i funktionalitet og er yderligere fremtidssikret ved overkapacitet i føringsveje, ventilations og el-installationer. Der er sikret gode dagslysforhold gennem enkle og effektive tiltag. Projektet indeholder en række effektive elementer til sikring af et godt indeklima og demonstrerer en fin strategi for opfyldelse af bygningsklasse 2020. Projektet indeholder planer for lokal håndtering af regnvand og skybrudssikring. 

Parkering

Der etableres 80 offentlige og 94 byggelovspladser i kælder, 15 parkeringspladser på terræn og 736 cykelparkeringspladser.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Lokalplan forventes godkendt i Borgerrepræsentationen ultimo 2016. I 2017 foretages projektoptimering og hovedprojektering efterfulgt af udbud og licitation. Byggeriet udføres i to etaper. Byggeri af etape 1 (264 plejeboliger, daginstitution og 84 parkeringspladser i kælder) påbegyndes i 2018, med indflytning i 2021. Byggeri af etape 2 (96 plejeboliger, seniorboligfællesskab, ungdomsboliger og 90 parkeringspladser) påbegyndes efter ibrugtagning af etape 1 og indflytningen forventes at ske i 2022.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil i 2016 få forelagt skema A for byggeriet, herunder lånefinansieringsgrundlag og forventet huslejeniveau.

 

                 Hanne Baastrup

                                                         /Per Christensen

 

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top