Mødedato: 24.10.2017, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om implementering af ”Sammen om Byen” og principper for dialog med københavnerne

Se alle bilag

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om status på arbejdet i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen med at implementere ”Sammen om Byen” herunder de fælleskommunale principper for dialog med københavnerne.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status for implementeringen af 'Sammen om Byen' til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 28. januar 2016 fem principper, der under overskriften "Sammen om Byen" skal styrke Københavns Kommunes dialog med københavnerne om byens udvikling. De fem principper er:

  1. Dialog er en kerneopgave: Vi er i dialog med københavnerne om vores kerneopgaver

  2. Tidlig dialog: Vi går tidligt i dialog med københavnerne for at skabe bedre løsninger

  3. Tydelig dialog: Vi er i tydelig dialog med københavnerne – vi svarer og informerer løbende

  4. Engagerende dialog: Vi skaber mulighed for at københavnerne kan engagere sig i Københavns udvikling

  5. Mangfoldig dialog: Vi udvikler København med øje for københavnernes mangfoldighed

Principperne er uddybet i bilag 1.

Borgerrepræsentationen vedtog endvidere, at alle forvaltninger skal afrapportere til deres respektive udvalg om arbejdet med at implementere principperne. Udvalget forelægges derfor forvaltningens afrapportering til orientering.

Løsning

Dialogen med den enkelte borger og grupper af borgere er et kerneelement i forvaltningens arbejde – i det daglige møde med borgerne og i udviklingen og tilpasningen af indsatser. Med implementering af ’Nyd livet københavner’ og ’Lev stærkt – hele livet’ blev fokus på den engagerende og inddragende dialog yderligere skærpet. Begge politikker, der blev til i dialog med borgere og andre civile aktører, vægter i udtalt grad at inddrage borgere og aktører i civilsamfundet i beslutninger omkring gennemførte indsatser, samt at skabe mulighed for at ressourcer blandt aktørerne kan bringes i spil til gavn for københavnernes sundhed og trivsel.

Forvaltningens indsatser på området kan kategoriseres i tre niveauer:

  1. Indsatser med fokus på at styrke borgerne i at komme til orde i tilrettelæggelsen af den daglige hjælp. Det gælder eksempelvis indsatser som klippekortet, der giver den ældre større indflydelse på, hvad tiden sammen med personalet skal bruges på og Liv på Plejecentre, der søger at få borgernes stemme frem, så hverdagens opgaver og aktiviteter i højere grad bliver meningsfyldte for den enkelte borger. Gennem de årlige tilfredshedsundersøgelser (BRUS) inddrages brugere og pårørende i en løbende forbedring af indsatserne.

  2. Indsatser der har engageret borgere i udviklingen af nye indsatser. I Fast hjælper har en dialog med hjemmehjælpsmodtagerne om deres ønsker og behov været afsættet for udviklingen af indsatsen. I Nyt måltidskoncept har ældre borgere været involveret i at teste forskellige typer af emballage og er blevet inddraget i dialogen omkring, hvordan spiseoplevelsen kan forbedres. I forbindelse med nybyggeri, som eksempelvis Fremtidens Sølund inddrages beboere i lokalområdet og fremtidige brugere i planlægningen og udformningen af byggeriet. 

  3. Indsatser med fokus på at styrke organisationen til at arbejde med borgerinddragelse. Med Velfærdsklinikken er en digital indgang skabt til at modtage og besvare borgernes forsalg til konkrete forbedringer af forvaltningens indsatser og tilbud. Projekt Mindlab er et af mange tiltag der er målrettet en styrkelse af medarbejderkompetencer, i dette tilfælde omkring at arbejde fokuseret med relationen mellem borger og frontpersonale i indsatser på kræftområdet.

I bilag 2 findes en oversigt over eksisterende initiativer i forvaltningen, hvor borgerdialog indgår som en central del.

Selvom forvaltningen allerede arbejder med borgerdialog på mange planer, er der fortsat behov for at understøtte og videreudvikle indsatsen og systematisk at opbygge kapaciteter i organisationen. Det gælder især i forhold til at sikre en god dialog med borgere som er svækkede på grund af alder eller sygdom og kan være svære at inddrage.

Det seneste år er der derfor iværksat en del indsatser for at udvikle nye metoder omkring borgerdialog og for at styrke medarbejderkompetencer. En ny uddannelse i brugerinddragelse er etableret i samarbejde med Innovationshuset for at give medarbejderne mere viden og flere metoder. En strategi for brugerinddragelse i sundhedshusene er under udvikling. Der er også igangsat en ny indsats for at komme i dialog med etniske minoriteter med diabetes. Der er etableret et netværk for medarbejdere, der i særlig grad arbejder med borgerinddragelse, med sigte på at vidensdele og udvikle metoder. For at udbrede viden bredt i organisationen orienteres der, som noget nyt, løbende om aktiviteter med brugerinddragelse på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens intranet.

Andre nye indsatser har til formål at gennemføre systematiske effektmålinger med brug af borgerrapporterede data. Aktuelt testes forskellige modeller af i forbindelse med behandlingsforløb på diabetes og kræftområdet for mere præcist at kunne målrette indsatserne. Udvikling af metoder til effektmåling og monitorering indgår også som en central del af Kvalitetsorganisationen.

Endelig udvikles og understøttes arbejdet med borgerdialog igennem tværforvaltligt samarbejde. Videndelingssitet 'Sammen om Byen' er oprettet på KK intranettet, som et sted hvor medarbejdere i alle kommunens forvaltninger kan finde inspiration i form af cases og metoder og opsøge sparring. I november afholdes Konference om Københavnerdialog blandt andet med deltagelse af KK medarbejdere, direktører og overborgmesteren for at øge forvaltningernes opmærksomhed og give inspiration til det videre arbejde med borgerdialog. Derudover skal Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i samarbejde med Børne- og Ungeforvaltningen tilrettelægge det første af en række fyraftensarrangementer for kommunens medarbejdere.

Den årlige Sammen om Byen kampagne afvikles i uge 43 for at skabe synlighed i bybilledet omkring indflydelsesmuligheder. Der oprettes i den forbindelse en hjemmeside, hvor københavnerne kan blive orienteret om og direkte kontakte kommunen, når de ønsker at engagere sig.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Udvalget vil i efteråret 2018 modtage den næste status på forvaltningens implementering af principper for øget dialog med københavnerne.

 

Katja Kayser

                                     /Nanna Skriver

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top