Mødedato: 18.08.2016, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Forventet regnskab pr. 30. juni 2016

Se alle bilag

Godkendelse af forventet regnskab 2016 pr. 30. juni samt halvårsregnskab.

 

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender:

  1. Forventet regnskab pr. 30. juni 2016 med tilhørende bilag (bilag 1 til 4)
  2. At der indmeldes 30,0 mio. kr. af det forventede mindreforbrug på servicerammen i 2016 til omprioritering til nye aktiviteter, idet Sundheds- og Omsorgsudvalget kan disponere over halvdelen af det indmeldte mindreforbrug.
  3. Omprioritering af forventet mindreforbrug på 1,6 mio. kr. til flere forløb på stressklinikker i 2016, 6,1 mio. kr. til IT vedr. omlægning af driften til mobil it understøttelse samt 0,3 mio. kr. til konceptudvikling vedr. udvidelse af indsatsen for svært overvægtige børn i alderen 2-5 år ved Center for Børn og Unges Sundhed.
  4. Omprioritering af 7,0 mio. kr. fra service til anlæg til gennemførelse af  anlægsprojekter på baggrund af udvalgets prioritering af projektforslag, jf. bilag 5.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende det forventede regnskab pr. 30. juni 2016, jf. bilag 1 til 5. Regnskabet er udarbejdet på baggrund af regnskabs- og budgettal fra KØR og Rubin samt tilbagemeldinger fra decentrale og centrale niveauer.

Det korrigerede budget er opdateret til og med beslutninger vedtaget i Borgerrepræsentationen den 22. juni 2016. Herudover er der taget højde for kendte budgetkorrektioner, som forventes vedtaget i BR, jf. bilag 4.

Yderligere foreslås der indmeldt mindreforbrug på 30 mio. kr. på servicerammen til tværgående prioritering, hvor 50 procent i henhold til Økonomiudvalgets principper kan omprioriteres inden for udvalget svarende til 15,0 mio. kr.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede regnskab fremgår af nedenstående tabel 1. Af tabellen fremgår også forventede korrektioner.

 

Tabel 1. Det forventede regnskab pr. 30. juni 2016
Nettoudgifter i mio. kr.
Bevilling Korrigeret budget 2015 Forventet regnskab 2015 Forventede korrektioner til budgettet Forventet afvigelse efter forventede korrektioner
Service 4.156,0 4.120,8 -28,0 7,2
Bevilling Sundhed 361,8 365,7 10,3 6,4
Bevilling Pleje, Service og Boliger for ældre 279,8 243,8 -28,7 7,3
Beviling Demografireguleret 3.339,9 3.342,4 -4,0 -6,6
Bevilling Administration 174,5 168,9 -5,6 0,0
Overførsler mv. 1.894,2 1.875,4 -3,6 15,2
Bevilling Ældreboliger 45,0 36,8 -4,0 4,2
Bevilling Medfinansiering 1.850,1 1.839,2 0,2 11,0
Bevilling Særligt dyre enkeltsager -0,8 -0,6 0,2 0,0
Bevilling Anlæg 137,2 89,1 -48,1 0,0
Finansposter 45,0 44,2 -0,8 0,0
I alt 6.232,4 6.129,5 -80,5 22,4

 

Som det fremgår forventer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ved årets udgang et mindreforbrug efter korrektioner på servicemåltalsrammen på 7,2 mio. kr.

Mindreforbruget på servicemåltalsrammen er sammensat af et forventet mindreforbrug og et forventet merforbrug, som kan henføres til følgende områder:

Mindreforbrug:

  • 2,0 mio. kr. vedrørende begravelsesgodtgørelse
  • 6,7 mio. kr. vedrørende uddannelsesområdet
  • 1,5 mio. kr. vedrørende aktivitetstilbud
  • 10,6 mio. kr. vedrørende køb og salg af pladser
  • 4,0 mio. kr. vedrørende færdigbehandlede patienter
  • 1,8 mio. kr. vedrørende øvrigt mindreforbrug

Merforbrug:

  • 14,5 mio. kr. vedrørende specialiseret genoptræning
  • 3,4 mio. kr. vedrørende madservice
  • 1,5 mio. kr. vedrørende øvrigt merforbrug

På bevillingerne vedrørende overførsler forventes et mindreforbrug, hvoraf 4,2 mio. kr. kan henføres til færre udgifter til tomgangshusleje, og 11 mio. kr. kan henføres til forventede færre udgifter til betaling til Regionen.

På anlægsbevillingen forventes budgetoverholdelse.

På finansposter forventes budgetoverholdelse.

Der er fortsat usikkerhed om grundlaget for prognosticering af forventede lønudgifter, idet implementeringen af Københavns Kommunes Arbejdsplanssystem (KAS) stadig giver udfordringer, og koblet med overgangen til det nye lønsystem pr. 1. april 2016 vanskeliggør det overblikket over den samlede lønudgift.

Yderligere betyder den manglende opdatering af fravær i RUBIN i foråret 2016, at det er vanskeligt at vurdere, hvor store refusionstilgodehavender de enkelte institutioner kan forvente.

Endelig er der i forbindelse med iværksættelse af automatisk fakturakontrol pr. 1. maj 2016 en periodeforskydning i modtagelse og betaling af en væsentlig del af fakturaerne, hvilket også medvirker til en usikkerhed i prognosticeringen af det forventede regnskab.

Nedenfor gennemgås Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bevillinger og særlige fokusområder.


Bevillingsområde Sundhed:

Begravelsesgodtgørelse og hospice

På området forventes et mindreforbrug på 2,0 mio. kr., som kan henføres til færre udgifter i forbindelse med afregning af begravelsesgodtgørelse.

Færdigbehandlede patienter

På området forventes et mindreforbrug på 4,0 mio. kr. Mindreforbruget kan henføres til et fald i antallet af ventedage for færdigbehandlede patienter på hospitalerne. Området indgår i effektiviseringsbidraget til budget 2017. Der er pt. arbejde i gang omkring ny lovgivning på området, og hvis lovgivningen effektueres, kan det betyde, at det kan være problematisk at opnå den ønskede effektivisering.

Folkesundhed og sundhedsprojekter

På området forventes et mindreforbrug på 0,6 mio. kr. Mindreforbruget kan primært henføres til telemedicinske projekter, hvor der forventes færre udgifter, som følge af forsinkelse i videreudvikling og driftsmodning af en prototype på en digital applikation til nydiagnosticerede diabetikere i samarbejde med Regionen. I det forventede forbrug er der taget højde for en DUT korrektion på 4,1 mio. kr. til ansættelse af faste læger på plejehjem. Det er dog usikkert, om beløbet kan anvendes fuldt ud i indeværende år, idet der fortsat pågår forhandlinger med Regionen. Forhandlingerne forventes endeligt afsluttede inden udgangen af 3. kvartal. Yderligere er der taget højde for en midtvejsregulering fra KL på i alt 2,9 mio. kr. til forventede udgifter til styrket akutfunktion vedrørende Den Ældre Medicinske Patient.

Genoptræning efter sygehusindlæggelse

På området forventes et merforbrug på 0,7 mio. kr. Merforbruget kan primært henføres til en stigning i udgifterne til vederlagsfri fysioterapi. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har ingen indflydelse på forbruget, idet det er egen læge, som har henvisningsretten.

Bevillingsområde Pleje, Service og Boliger for Ældre:

It, drift og KOS

På området forventes budgetoverholdelse, idet der i henhold til de gældende bevillingsregler foretages en budgetomplacering på 14,4 mio. kr. fra uddannelse af SOSU-elever til dækning af øgede IT-driftsudgifter. Midlerne skal bruges til dækning af et forventet merforbrug, som bl.a. tilskrives merudgifter på 3,0 mio. kr. vedrørende IT-sikkerhed, 4,6 mio. kr. som følge af merbetaling til Koncernservice i forbindelse med genberegning af fordelingsnøglen mellem forvaltninger, 4,0 mio. kr. til køb af Device Lifecycle Management (DLM), 1,7 mio. kr. vedrørende bevillingsgørelse af en række udvalgte IT-service hos Koncernservice og 0,5 mio. kr. til arkivering. Herudover er der en række mindre merforbrug på forskellige poster på i alt 0,6 mio. kr.

Prioriterede projekter

På området forventes et mindreforbrug på 0,2 mio. kr. Under området er også registreret udgifter og indtægter til henholdsvis Ældrepulje og Værdighedspulje. På begge områder forventes budgetoverholdelse.

Uddannelse

På området forventes et mindreforbrug på 6,7 mio. kr. som primært kan henføres til SOSU-elevområdet, hvor der fortsat forventes et fald i elevantallet i forhold til sidste år. Yderligere er der sket et fald i gennemsnitslønnen, da andelen af voksenelever også er faldet, idet første del af uddannelsen nu er SU berettiget, hvilket har betydet færre voksenelevansøgere. Endelig er udgifter for elever ansat fra forrige år væsentlig lavere end tidligere, da der i 2015 i andet halvår blev optaget væsentligt færre nye elever, som følge af indførelse af karakterkrav. I forhold til forrige prognose er der et lille fald i det forventede forbrug, hvilket er en kombination af 150 færre elever samt øgede refusionsindtægter fra sidste år. Fra næste år forventes elevantallet igen at stige. I forbindelse med administrativ opdatering af korrektioner til budgettet flyttes 14,4 mio. kr. til IT området til dækning af øgede udgifter primært til betaling til Koncernservice.

Bevillingsområde Demografireguleret:

Aktivitetstilbud

På området forventes et mindreforbrug på 1,5 mio. kr., som kan henføres til færre udgifter til transport til aktivitetscentre som følge af færre visiterede borgere. Derudover er der afsat 2,7 mio. kr. på klubområdet til indgåelse af partnerskaber med store organisationer for at styrke indsatsen med at reducere ensomhed. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er fortsat i dialog med relevante samarbejdspartnere, men har endnu ikke indgået nogle aftaler, hvilket bevirker, at midlerne ikke forventes anvendt i 2016. Midlerne forventes i stedet anvendt som et ekstra driftstilskud, som bl.a. de eksisterende klubber kan søge til udskiftning af inventarer samt enkeltstående projekter, der gennemføres i efteråret 2016.

Hjemmepleje- og Sygepleje

På området forventes et merforbrug på 0,6 mio. kr. Merforbruget er sammensat af et forventet mindreforbrug på hjemmeplejeområdet på 14,3 mio. kr. samt et forventet merforbrug på sygeplejeområdet på 19,3 mio. kr. Herudover er der et forventet mindreforbrug på tøjvaskordning på 1,6 mio. kr. Nettomerforbruget på 3,4 mio. kr. dækkes af afsatte centrale midler. Loven om fremtidens hjemmehjælp, som trådte i kraft den 1. januar 2015, og som har til formål at styrke den rehabiliterende fokus i hjemmeplejen, har indflydelse på såvel frit valgsområdet som sygeplejeområdet. Med virkning fra 2016 er der på Udredning og Rehabiliteringsområdet indført en ny organisationsmodel. Det forventes, at ændringer i aktiviteter i forhold til borgerne kan holdes indenfor den samlede budgetramme. I det forventede regnskab er der taget højde for dette. I prognosen er indregnet en betaling til Socialforvaltningen på 14 mio. kr. til gråzoneafregning. Det forventede merforbrug vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet.

Hjælpemidler

På området forventes budgetoverholdelse. Budgetoverholdelsen er dog forbundet med en vis usikkerhed, idet det i forbindelse med versionsskifte af Care afregningssystem ikke har været muligt at følge og justere afregningssatser for hjælpemidler. Dette forventes rettet op i løbet af de kommende måneder.

Køb og alg af pladser

På området forventes et mindreforbrug på 10,6 mio. kr.  Mindreforbruget er sammensat et mindreforbrug på køb af pladser på 1,4 mio. kr. samt merindtægter på salg af pladser på i alt 9,2 mio. kr. Merindtægterne på salg af pladser kan henføres til såvel en stigning i antallet af solgte pladser samt en stigning i hjælpen, som følge af at enkelte borgere - tilflyttet fra andre kommuner - er blevet svagere.

Madservice

På området forventes et merforbrug på 3,4 mio. kr. Merforbruget kan henføres dels til stigende enhedsomkostninger, idet produktionsomkostningerne ikke fuldt ud tilpasses indtægtstabet, som følge af færre modtagere, dels at udbuddet af kørslen ikke har givet den forudsatte effektivisering.
Derudover presses omkostningerne af kommunens målsætning om, at i madproduktionen skal 90% af råvarerne være økologiske. Merforbruget vil blive dækket af øvrigt mindreforbrug på bevillingen.

Plejecentre

På området forventes budgetoverholdelse. Området er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens største driftsområde. Den forventede budgetoverholdelse er sammensat af en række mer- og mindreforbrug. På selve plejehjemsdriften forventes merforbrug på 18 mio. kr., som dækkes af en afsat reservation. I det korrigerede budget er der taget højde for den samlede PL reduktion på i alt 7,0 mio. kr., som er udmeldt fra Økonomiforvaltningen primo august 2016 for hele Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Der vil efterfølgende blive foretaget budgetkorrektioner, således at den negative PL fordeles på alle bevillinger.

Træningscentre

På området forventes et merforbrug på 14,5 mio. kr. Det forventede merforbrug er sammensat af et forventet mindreforbrug på 0,5 mio. kr. på træningscentre samt et forventet merforbrug på specialiseret genoptræning på 15 mio. kr. Sundheds- og Omsorgsudvalget har ikke fået tildelt budgetmidler i 2016 til dækning af udgifter i forbindelse med den ny bekendtgørelse og vejledning, som er i trådt i kraft på genoptræningsområdet den 1. januar 2015 vedrørende specialiseret genoptræning. Imidlertid er der i 2016 ved indgåelsen af budgetaftalen i ØU afsat en reservation på 10 mio. kr. til dette område. I forbindelse med 3. kvartalsprognose vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen søge om overførsel af de 10 mio. kr. til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Det forventede merforbrug dækkes af øvrigt mindreforbrug på serviceområdet.

Bevillingsområde Administration:

På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Anlæg:

På området forventes budgetoverholdelse.

Bevillingsområde Overførsler:

Ældreboliger

På området forventes et mindreforbrug på 4,2 mio. kr. som følge af et markant fald i antallet af ledige boliger.

Medfinansiering

På området forventes et mindreforbrug på 11 mio. kr. Mindreforbruget kan henføres til en lavere aktivitet end forudsat. Der er dog imidlertid to faktorer, som kan få indflydelse på det samlede forventede regnskab, idet implementering af Sundhedsplatformen på Herlev/Gentofte Hospital kan medføre et lidt lavere niveau for kommunal medfinansiering. Det kan skyldes, at der faktisk er en lavere aktivitet, som måske skal indhentes efterfølgende eller, at der mangler registreringer for maj og juni. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen følger området nøje og vil i forbindelse med 3. kvartalsprognose, via sagen om bevillingsmæssige ændringer, søge om eventuel korrektion af budgettet.

Særligt dyre enkeltsager

På området forventes budgetoverholdelse.


Bevillingsområde Finansposter:

På området forventes budgetoverholdelse.


Mindreforbrug som kan omprioriteres:

I overensstemmelse med Økonomiudvalgets principper for indmeldt mindreforbrug på servicemåltalsrammen til tværgående prioritering tilgår 50 procent kommunekassen, mens Sundheds- og Omsorgsudvalget kan omprioritere de resterende 50 procent inden for egen budgetramme. Det foreslås på den baggrund, at en del af det forventede mindreforbrug på uddannelsesområdet, i alt 30 mio. kr. indmeldes til tværgående prioritering i 2016. Det skal bemærkes, at det indmeldte mindreforbrug ikke er strukturelt.

De 50 procent, som kan omprioriteres inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets egen budgetramme, udgør 15,0 mio. kr.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at udvalget foretager følgende omprioriteringer:

  • 6,1 mio. kr. til IT vedrørende omlægning af driften til mobil it understøttelse.
  • 1,6 mio. kr. til køb af 16 ekstra holdforløb på stressklinikker i 2016, hvilket forventes at nedbringe ventetiden til ca. 3 måneder.
  • 0,3 mio. kr. til konceptudvikling og rekruttering i forbindelse med udvidelse af målgruppen ved Center for Børn og Unges Sundhed til børn i alderen 2 til 5 år.

Derudover indstiller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget søger 7 mio. kr. overført til anlæg ud fra udvalgets prioritering af de forslag, som er beskrevet i bilag 5. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anbefaler prioritering af følgende anlægsprojekter:

  • 3,0 mio. kr. til etablering af modtagerkøkken på plejecentret Slottet.
  • 2,0 mio. kr. til etablering af bariatriboliger til svært overvægtige på rehabiliteringscentre.
  • 2,0 mio. kr. til istandsættelse og indretning af fællesarealer på plejecenter Kirsebærhaven.

De øvrige mindre anlægsprojekter vedrørende istandsættelse og indretning af på ældreområdet omfatter:

  • 6,0 mio. kr. til opgradering og indretning af fællesarealer på 3 plejecentre
  • 4,0 mio. kr. istandsættelse og indretning af aktivitets- og servicearealer på plejecentret Slottet
  • 3,75 mio. kr. til udskiftning af nedslidte kaldeanlæg på 5 plejecentre
  • 3,0 mio. kr. til snoezelrum på tre plejecentre/demenscentre
  • 2,0 mio. kr. til skalsikring og passagealarmer på plejecentre
  • 2,0 mio. kr. til velfærdsteknologi på plejecentret Hørgården
  • 1,5 mio. kr. til opgradering af produktionskøkkenet på plejecentret Verdishave
  • 1,0 mio. kr. til anskaffelse af mobile sprinklere

Økonomi

Jf. ovenfor.

I forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets prioritering af mindreforbrug til omprioritering, indarbejdes udvalgets beslutning i indstillingen om bevillingsmæssige ændringer, idet Borgerrepræsentationen vil skulle godkende anlægsbevilling i forhold til anlægsprojekter.

Videre proces

Når det enkelte fagudvalg har godkendt det forventede regnskab, behandler Borgerrepræsentationen i henhold til sædvanlig praksis på møde den 1. september 2016 kommunens samlede forventede regnskab for 2016.

 

Hanne Baastrup                                                                            

                                           /Søren Winther Rasmussen                    

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt idet udvalget besluttede at prioritere anlægsprojekterne 2, 3 og 4, jf. bilag 5.
Til top