Mødedato: 09.02.2017, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Business cases til 'Smarte investeringer i velfærden'

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende de business cases, der skal indgå i forhandlingerne om smarte investeringer i velfærden på udvalgets område.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender følgende business cases til Investeringspuljen:

a) En tidlig indsats for borgere med demens (bilag 1)

b) Styrket faglighed og udvikling af udrednings- og rehabiliteringsforløb (bilag 2)

c) Innovationsprojekt - afprøvning og udvikling af sensorer i samarbejde med virksomheder  (bilag 3)

d) Offentligt-privat innovationsprojekt - udvikling af emballage (bilag 4)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har i budget 2017 besluttet at videreføre strategien for smarte investeringer i velfærden.

Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges i denne indstilling de business cases, som forudsætter investering i 2017, og som derfor skal udvalgsbehandles med henblik på at indgå i Overførselssagen 2016-2017. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at udvalget  godkender disse som første led i ansøgning om investeringspuljemidler.

Løsning

Den kraftige befolkningsvækst i Københavns Kommune og loftet over de kommunale serviceudgifter gør det nødvendigt at gennemføre effektiviseringer, hvis det nuværende serviceniveau skal opretholdes. Med Budgetaftale 2017 blev det derfor besluttet at forlænge strategien for smarte investeringer i velfærden.

Der resterer 110,1 mio. kr. i service og 181,9 mio. kr. i anlæg i investeringspuljen for 2017, og i 2018 er der afsat en investeringspulje på 125 mio. kr. i servicemidler og 325 mio. kr. i anlægsmidler, svarende til niveauet i budget 2017.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet en række investeringsforslag i form af business cases, der kan bidrage til indfrielse af Sundheds- og Omsorgsudvalgets forvaltningsspecifikke effektiviseringsmåltal på 71,8 mio. kr. til budget 2018 samt den forsatte udvikling og omstilling af ældre- og sundhedsområdet.

Følgende giver en kort gennemgang af de fire businesscases, som indstilles til udvalgets godkendelse (se bilag). Dertil kommer business case om assisteret p-dialyse i borgerens eget hjem, som behandles i separat sag også på møde den 9. februar 2017.

Forslag a: En tidlig indsats for borgere med demens
En målrettet indsats tidligt i borgerens sygdom kan forhale borgerens demenssymptomer og dermed medvirke til at mindske og/eller udskyde borgerens behov for omfattende hjælp. Forslaget består i at tilbyde nydiagnosticerede borgere øget træning og rådgivning, som kan medvirke til at forhale deres demenssygdomssymptomer, og som erfaringsmæssigt har en positiv indvirkning på borgerens funktionsevne og trivsel. Målet med en tidlig indsats er at fastholde borgerens selvstændighed længst muligt, understøtte at borgerne (og de pårørende) har et godt liv med en demenssygdom og samtidig udsætte kommunens udgifter til pleje og omsorg for borgeren med demens. Den tidlige indsats består af:

  • Tilbud om fysisk træning på hold
  • Tilbud om kognitiv træning individuelt på hold
  • Tilbud om målrettet og systematisk støtte og vejledning tidligt i forløbet for både borgere og pårørende
  • Tilbud om at få inspiration til og viden om, hvordan man kan indrette sit hjem mere demensvenligt

Borgerne vil skulle visiteres til tilbuddet, så det sikres, at det er relevante borgere, som modtager tilbuddet. Den tidlige indsats forventes at udsætte og reducere borgernes behov for hjemmepleje.

Forslag b: Styrket faglighed og udvikling af Udrednings- & Rehabiliteringsforløb
I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er rehabiliteringsindsatsen efter § 83a organiseret i en særlig enhed i hvert lokalområde, hvor medarbejdere fra sygeplejen, sundhedshuset og visitationen varetager udrednings- og rehabiliteringsforløbene (U og R). Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har evalueret de eksisterende U og R forløb i efteråret 2016. Evalueringen viser, at måltallene for antallet af borgere, som har et positivt udbytte er nået. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker dels at styrke og videreudvikle den faglige og tværfaglige indsats i U og R forløbene, som vil øge effekten og livskvaliteten for den enkelte borger, og dels at udvide målgruppen, som vil sikre, at endnu flere borgere bliver selvhjulpne. 

Der fremlægges business case med tiltag, som vil styrke den tværfaglige indsats i udrednings- og rehabiliteringsforløbene, herunder lettere adgang til brug af hjælpemidler i indsatsen, udvide den tværfaglige indsats med brug af pædagogiske kompetencer samt udvide målgruppen til borgere, der kun modtager sygepleje, samt borgere der kun får hjælpemidler.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, at en øget investering i udrednings- og rehabiliteringsindsatsen vil kunne gøre borgerne mere selvhjulpne og dermed reducere antallet af visiterede timer i hjemmeplejen. Det bemærkes, at forvaltningen endnu ikke har modtaget Økonomiforvaltningens endelige godkendelse af denne business case.

Forslag c: Innovationsprojekt - afprøvning og udvikling af sensorer i samarbejde med virksomheder
Sensorteknologier vurderes at have et stort potentiale i forhold til at øge kvaliteten og effektiviteten i den service som Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen leverer til borgerne. Sensorteknologier er generelt kendetegnet ved, at løsningerne indsamler og videregiver informationer om borgerens tilstand, der gør os i stand til at give borgeren den rette hjælp og levere den, når der opstår et behov.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har afprøvet forskellige sensorløsninger i mindre skala, og også andre kommuner har gennemført tests, der viser, at der er et potentiale i sensorløsninger i forhold til at give højere kvalitet og effektivitet.

Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen søger om midler til et fælles projekt, der skal udvikle sensorområdet i Københavns Kommune og gøre det muligt at realisere gevinster der vurderes at være ved brug af sensorer. Forslaget indeholder:

  • Screening af markedet og markedsdialog
  • Afdækning af barrierer i relation til indsamling af data
  • Indkøb, test og dokumentation af systemernes potentielle effekt.
  • Innovativt samarbejde med virksomheder med sigte på at modne teknologier

Der søges om midler fra innovationspuljen til et fireårigt projekt. Effektiviseringspotentialet afhænger af innovationsprojektets resultater.

Forslag d: Offentligt-privat innovationsprojekt (OPI) - udvikling af emballage
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker at etablere et offentligt-privat innovationsprojekt (OPI) med sigte på at udvikle en ’Pixi’ OPI model, der vil gøre det lettere at indgå i fremtidige innovative samarbejder med virksomheder samt konkret udvikle et koncept for genbrug af emballage, der kan anvendes i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens centralkøkken og eventuelt på sigt i et fælles produktionskøkken med Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at man på sigt vil kunne opnå en effektiviseringsgevinst, fordi det er billigere at benytte genbrugsemballage, ligesom der vurderes at være et vækstpotentiale for de deltagende virksomheder.

Der søges om midler fra innovationspuljen til projektet. Effektiviseringspotentialet er usikkert og afhænger af innovationsprojektets resultater.

Yderligere forslag: Assisteret p-dialyse i borgers hjem
Business casen behandles i en særskilt indstilling. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemærker, at det tidligere er besluttet, at investeringsforslag, hvor effektiviseringen falder på overførsels- eller indsatsmidler kan indgå, men forslag, hvor effektiviseringen falder på service, vægtes som udgangspunkt højest, mens de forslag, som inkluderer mindre udgifter på de øvrige styringsområder i tilbagebetalingstiden, vil blive prioriteret herefter.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bemærker, at business casen indeholder merudgifter på serviceområdet, som forudsætter tildeling af servicemåltal. Effektiviseringen ligger på overførslerne, idet mindreudgifter til kommunal medfinansiering mere end opvejer de forøgede serviceudgifter.

Økonomi

Indstillingen har ikke direkte økonomiske konsekvenser, idet finansiering af udvalgsgodkendte business cases indgår i Overførselssagen 2016-2017.

De 5 business cases

BUSINESS CASE (1.000 kr. - 17-pl)

Investering

Tilbage-betalingstid

Varig effek-tivisering

Innovations-pulje

Service

Anlæg

En tidlig indsats for borgere med demens

2.150

500

6

-1.100

 

Assisteret p-dialyse i borgers hjem

244

 

2

-621 på overførsler

 

Styrket faglighed og udvikling af Udrednings- & Rehabiliteringsforløb

19.000

1.600

5

-8.000

 

Innovationsprojekt - afprøvning og udvikling af sensorer i samarbejde med virksomheder

5.800

 

 

 

X

Offentligt-privat innovationsprojekt - udvikling af emballage

1.500

 

 

 

X

Samlet

28.694

2.100

 

-9.721

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videre proces

De business cases, som er godkendt af fagudvalgene senest den 24. februar 2016, indgår i de politiske forhandlinger i uge 12.

 

Hanne Baastrup

                                                           /Søren Winther Rasmussen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt

Til top