Mødedato: 28.02.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Opfølgning på Ungehuset Emdrup og Specialinstitutionen Skodsborg

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget har bestilt en opfølgende sag angående samlokalisering af Ungehuset Emdrup og Specialinstitutionen Skodsborg ved planlægningsfasens afslutning. Sagen beskriver de opmærksomhedspunkter, der er ved at samle de to børne- og ungehjem, og hvordan forvaltningen vil håndtere dem. Input fra de to tilbuds medarbejdergrupper er inkluderet i sagen.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget tager orienteringen til efterretning

Problemstilling

Skodsborg flyttes til matrikel i Emdrup og Ungehuset moderniseres og renoveres

På baggrund af udfordringer med de fysiske rammer på de to børne- og ungehjem Specialinstitutionen Skodsborg og Ungehuset Emdrup (herefter Skodsborg og Ungehuset) blev der i budget 2023 afsat midler til en planlægningsbevilling mhp. at modernisere og samtidigt kapacitetsudvide de delvist lukkede pladser på Skodsborg. Socialtilsynet påtalte i 2021 Skodsborgs fysiske rammer, herunder at fællesarealer og to delvis lukkede afdelinger fremstår kolde. Socialtilsynet har skærpet praksis for indskrivning på delvis lukkede pladser, hvilket udfordrer forvaltningens forsyningsforpligtelse, og giver tilbuddet driftsøkonomiske udfordringer. De fysiske rammer på Ungehuset Emdrup er ligeledes nedslidte, og bygningerne har et større vedligeholdelsesefterslæb. Derfor lyder forslaget på at flytte Skodsborg til nybyggeri på matriklen i Emdrup og Ungehuset moderniseres og renoveres samtidig. Socialforvaltningen har foreløbig ikke planer om at opgive bygningen i Skodsborg, men vil afdække andre relevante anvendelsesmuligheder.

Solbakken fraflytter matriklen i Emdrup

Med henblik på at få plads til Skodsborg på matriklen i Emdrup, blev der også givet en planlægningsbevilling til at flytte dagbehandlingstilbuddet Solbakkens satellitafdeling fra matriklen i Emdrup for at samlokalisere med Solbakkens afdeling i Valby. Dette projekt fik i budget 2024 en anlægsbevilling, og flytningen af Solbakken frigiver plads til både Ungehuset og Skodsborg på matriklen i Emdrup.

Se bilag 1 for et grafisk overblik over flytningerne. Socialudvalget fik den 18. august 2023 en status på planlægningen og bestilte her denne opfølgende sag, forud for en eventuel anlægsbevilling til Skodsborg og Ungehuset.

Løsning

Både Skodsborgs og Ungehusets målgruppe er udsatte børn og unge i alderen 13-18 år med forskellige former for psykiske vanskeligheder. De er anbragt på åbne eller delvis lukkede pladser. Målgruppen på Skodsborg har vanskeligheder, såsom udadreagerende, selvskadende adfærd, ustabilitet og relationelle udfordringer. De kan være udredt i psykiatrien med diagnoser som fx personlighedsforstyrrelse, tilknytningsforstyrrelse og adfærdsforstyrrelse samt ADHD. Målgruppen i Ungehuset har komplekse psykiske vanskeligheder, evt. med diagnoser, og har generelt et mindre støttebehov end Skodsborgs målgruppe. Begge målgrupper har i hverdagen ofte skoletilbud, job/praktik og fritidsaktiviteter i dagtimerne og nogle vil derigennem kende hinanden fra andre sammenhænge.

I august 2023 blev udvalget præsenteret for forvaltningens plan om at udvide antallet af pladser på Skodsborg fra 8 til 14 og på Ungehuset fra 14 til 16 i forbindelse med flytning og modernisering. I planlægningsfasen har forvaltningen afholdt dialogmøde med Socialtilsyn Øst samt indhentet viden og inspiration fra flere andre delvis lukkede institutioner (se bilag 2). På denne baggrund har forvaltningen kvalificeret byggeprogrammet og nedjusteret antallet af pladser fra 14 tilbage til 8 i det nye byggeri til Skodsborg. Dette forventes at give mere ro for de unge i hverdagen, bedre sikkerhed for medarbejderne og plads til flere fællesarealer. Kapaciteten af delvis lukkede pladser på tilbuddet udvides fortsat fra tre til otte, som oprindeligt planlagt. Antallet af pladser på Ungehuset bevares på 14 for at give plads til større værelser med eget badeværelse samt plads til bedre fællesrum på afdelingerne.

Forvaltningen foreslår, at den nye bygning til Skodsborg placeres øst for Ungehusets nuværende bygning på matriklen med egen indgang (jf. bilag 3). Det betyder, at de to tilbud begge får egne indgange både fra nord og syd, med hver sit låsesystem, hvor tilbuddenes syd-indgange vil være adskilt af gymnastiksalen. Der vil være en indvendig forbindelsesgang, som kun personalet har adgang til. For begge tilbud gælder, at forvaltningen har ønsket nye planløsninger, hvor værelser, fællesområder og udvalgte personalefaciliteter er samlet. For Skodsborg er der også et ønske om et fleksibelt byggeri, hvor pladserne kan anvendes både som åbne og delvis lukkede pladser. I bilag 3 beskrives de to tilbuds nuværende fysiske rammer.

På Ungehuset Emdrup gøres de unges værelser med moderniseringen større (fra 11 m2 til 20-23 m2) og de får eget badeværelse. Ligeledes indrettes fællesarealerne sådan, at de giver bedre muligheder for et ungemiljø. I nybyggeriet til Skodsborg vil der på samme plan være ungeværelser, køkken, opholdsstue, afdelingslederkontor og samtalerum. Nybyggeriet vil være centreret om en atriumgård, der giver gennemsyn i bygningen, hvilket øger sikkerheden for både personale og de unge ved optræk til konfliktsituationer. Det bliver derudover muligt at opdele afdelingen i mindre enheder fx i perioder med uro. De fysiske rammer vil blive indrettet til bedre at modsvare behovene hos de unge, som er anbragt på delvist lukkede pladser, så fx unge på en delvis lukket plads ikke flyttes til en særskilt afdeling, når de tilbageholdes, men i stedet bliver på deres eget værelse. Samtidig vil de unge have mulighed for at bevæge sig rundt indendørs, have adgang til udearealet i atriumgården mm.

Forvaltningen gør opmærksom på, at forslaget om flytning og placering er under forudsætning af, at to socialtilsyn godkender modellen herfor, da de to tilbud hører under hvert sit tilsyn. Tilbud med delvist lukkede pladser hører under Socialtilsyn Øst, mens øvrige tilbud hører under Socialtilsyn Hovedstaden.

De pædagogiske rammer for de to ungegrupper på samme matrikel

De behandlingsmæssige og pædagogiske tilgange på Ungehuset og Skodsborg vil bygge videre på de nuværende, hvor miljøterapi udgør den overordnede ramme for behandlingsarbejdet (se bilag 4). Der vil dog ske en tilpasning til de nye vilkår og behov efter samlokaliseringen.

De to børne- og ungehjem vil i det daglige fungere helt adskilte med hvert sit personale, bygning med egen indgang, udearealer mv. For at sikre et trygt miljø for de unge arbejdes der, på hver af de to tilbud, i mindre pædagogiske enheder på matriklen og med en fast kontaktpersonsordning til alle unge. På Ungehuset fastholdes de nuværende to afdelinger, og på Skodsborg vil der blive én afdeling tilsvarende deres nuværende. Der er opmærksomhed på, at samlokaliseringen kan øge risikoen for konflikter blandt de unge og det vil kræve en øget opmærksomhed på justering af de pædagogiske indsatser efter behov og målgruppens varierende udfordringer ift. adfærd, brug af rusmidler og evt. kriminalitet. Det forebyggende arbejde vil være centralt for at imødekomme uhensigtsmæssig adfærd eller trends hos de unge, inden det evt. videreføres til den resterende ungegruppe, og vil indgå som en del af et formaliseret samarbejde mellem ledelse og det pædagogiske personale på Ungehuset og Skodsborg. Begge tilbud anvender den evidensbaserede metode Safewards (se bilag 4) til at reducere konflikter. Metoden forventes at være fuldt implementeret i 2024, og kan derfor sikre et fælles grundlag i forhold til at håndtere risikoen for et øget konfliktniveau. 

Med de to tilbud på samme matrikel ser forvaltningen gode muligheder for at styrke og udvikle de socialpædagogiske og behandlingsmæssige kompetencer ift. fx sundhedsindsatser, misbrugsbehandling og familieorienterede indsatser til gavn for de unge. Ligeledes skabes der bedre grobund for at udvikle sammenhængende forløb, der kan bringe de unge ned ad indsatstrappen fra Skodsborg til Ungehuset. Det vil i den forbindelse være mindre indgribende for den unge at flytte tilbud, da personalet omkring den unge vil have bedre mulighed for videndeling ift. den unges problematikker og mestringsstrategier samtidig med, at den unge ikke skal langt væk fra sit kendte miljø.

Inddragende medarbejderproces

I forbindelse med beslutningen om en planlægningsbevilling i budget 2023, blev samlokaliseringens betydning for trivsel, sikkerhed, ungemiljø og behandlingsindsats drøftet i en proces med medarbejderne, der startede op i efteråret 2023. Medarbejdernes input er behandlet på hhv. Skodsborg og Ungehusets LokalMED. Medarbejdernes ønsker til samt udfordringer/bekymringer ved en samlokalisering er nærmere beskrevet i bilag 5.

På Skodsborg har medarbejderne givet udtryk for en række faglige gevinster ved planløsningen i det planlagte byggeri, særligt i forhold til sikkerhed, placering af rum samt ensartede ungeværelser med egne badeværelser. Medarbejderne har dog også løftet en række bekymringer ved en flytning og samlokalisering, og ser især udfordringer ved den bynære placering og det større antal unge samlet på én lokation.

Ungehusets medarbejdere har foruden selve samlokaliseringen og moderniseringen drøftet byggearbejdet på deres matrikel og deres genhusning. Medarbejderne ser positivt på, at de nuværende rammer moderniseres med en fremtidssikring af de unges værelser og mere ensartede fællesarealer på de to afdelinger. I forhold til samlokaliseringen med Skodsborg har medarbejderne givet udtryk for både positive aspekter for de unge og medarbejderne på tværs af børne- og ungehjemmene, samt bekymringer for påvirkning af det eksisterende behandlingsarbejde med de unge samt øget rusmiddelbrug.

Nogle af bekymringerne har været rejst i dialogen med Socialtilsynet, blandt andet er den nye bynære placering drøftet med opmærksomhed på, hvordan den øgede risiko for rømninger og rumundersøgelser håndteres pædagogisk, ligesom den er blevet drøftet med den delvis lukkede institution MultifunC, som er beliggende i Aarhus, og som pegede på både udfordringer og gevinster ved en sådan placering (jf. bilag 2).

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser ved indstillingen.

Politisk handlerum

Forvaltningen vurderer, at indstillingens forslag samlet set er den bedste løsning, på trods af de udfordringer, der skitseres ovenfor. Placeringen af nybyggeriet på matriklen i Emdrup er valgt på baggrund af forvaltningens behov for at adskille de to tilbud, men også fordi der er faste betingelser vedrørende matriklen i forhold til adgangsveje og Københavns Kommunes træpolitik. Det vil sige, at det er vanskeligt at placere nybyggeriet andre steder på matriklen.

Gives der ikke en anlægsbevilling, vil Specialinstitutionen Skodsborg forblive i den nuværende ejendom, og der vil ikke ske en udvidelse af antallet af delvis lukkede pladser ligesom Ungehuset ikke vil få moderniseret deres bygning. Det vil dog være muligt at gennemføre den planlagte modernisering af Ungehuset uagtet om Skodsborg flytter til matriklen i Emdrup. I så fald skal der søges en særskilt anlægsbevilling hertil. Hvis der fortsat er et ønske om at modernisere og udvide Skodsborg, vil det skulle afklares og planlægges som en del af Socialforvaltningens moderniseringsplan. En modernisering af den nuværende ejendom vil dog have nogle begrænsninger, og forvaltningen vurderer, at det ikke er muligt at opnå de samme forhold, som indgår i planen for nybyggeriet.

Videre proces

Der udarbejdes budgetnotat om en anlægsbevilling til modernisering af Ungehuset Emdrup samt kapacitetsudvidelse af Specialinstitutionen Skodsborg til Overførselssagen 2023/2024. Socialforvaltningen søger forhåndsdialog med de to socialtilsyn med henblik på, at de godkender modellen. Samtidig vil Socialforvaltningen afsøge mulighederne for at anvende Skodsborg til andre formål.

Mikkel Boje

                                     / Sven Bjerre og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen med rettelsesblad blev taget til efterretning. 

Borgercenterchef Sven Bjerre og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top