Mødedato: 24.11.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-SAG: Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan til Københavns Kommune Sundhedspolitik 2011-2014

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende indstillingen som udvalgets handleplan til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen som udvalgets handleplan til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 26. maj 2011 Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-2014.

Sundhedspolitikken indeholder i alt 47 indsatser, hvoraf Kultur- og Fritidsudvalget har andel i de 5. Indsatserne er udpeget af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF).De 5 indsatser udgør Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan for Sundhedspolitik 2011-2014. 

Fremover udarbejder SUF hvert år en status for indsatserne. Det sker med et sundhedsindeks med målinger af københavnernes selvvurderede helbred. Målet er at vise fremdriften og pege på hvilke indsatser, der kræver særlig opmærksomhed.

Løsning

KFF har i samarbejde med SUF udpeget 5 indsatser indenfor kultur- og fritidsområdet (bilag 1). Indsatserne tager afsæt i, hvad KFF i forvejen gør.

De 5 indsatser er:

1. Indtænkning af muligheder for multifunktionel indretning, der stimulerer til bevægelse, fysisk aktivitet og selvhjulpenhed i forbindelse med nybyggeri, renovering og vedligeholdelse af kommunale institutioner (indsats 2d).
KFF udvikler i samarbejde med SUF en model for, hvordan Københavns Ejendomme (KEjd) systematisk kan indarbejde overvejelser om multifunktionalitet og bevægelsesfremme i bygge- og renoveringsprojekter. Der igangsættes allerede i 2012 et kort inspirationsforløb blandt projektledere i KEjd. Indsatsen finansieres inden for nuværende driftsramme for KEjd, Projekt & Bygherre.

 

2. Understøtte og fremme frivillige foreninger og initiativer, med fokus på sundhedsfremme (indsats 3a).

KFF understøtter allerede i dag frivillige foreninger, som via deres idrætsaktiviteter har en sundhedsfremmende effekt for byens borgere. Styrkelsen af foreningslivet sker bl.a. gennem vederlagsfri lån af kommunens idrætsfaciliteter, rådgivning, opsøgende arbejde samt via en årlig udviklingspulje på 5 mio. kr. til initiativer, der skal få flere børn og unge ind i foreningslivet.

 

3. Kortlægning af de eksisterende indsatser i bydelene Amager, Nørrebro/Bispebjerg og Vesterbro/Kgs. Enghave med særligt fokus på kultur og fritidstilbud, idrætstilbud samt tilbud, der understøtter beskæftigelses-. integrations-social- og sundhedsområdet (indsats 11a).

KFF vil bidrage til kortlægningen med informationer om kultur- og fritidsindsatser i de kommunale institutioner, om kommunalt støttede foreningsprojekter samt om de centralt forankrede fritids- og integrationsprojekter i områderne. Indsatsen igangsættes i 2012 og finansieres inden for den nuværende driftsramme for KFFs Planlægningsafdeling.


4. Etablere flere faciliteter til idræt og flere bevægelsesfremmende byrum i bydelene Amager, Nørrebro/Bispebjerg og Vesterbro/Kgs. Enghave (indsats 11e).

KFF samarbejder med SUF om etablering af bevægelsesfremmende idrætsfaciliteter i de udpegede udsatte byområder. I budget 2012 er der afsat midler til anlægsprojekter, som placeres i disse områder:

§   En 7-mands kunstgræsbane på Lundehusskolen i Bispebjerg: 4,5 mio.kr

§   En 7-mands kunstgræsbane på Ellebjerg Skole i Kgs. Enghave: 4,5 mio. kr.

§   Sundbyøsterhal 2 på Amager Øst: 30 mio. kr. 


5. Fastholdelse af livsstilsændringer efter rådgivning- og/eller behandlingstilbud gennem aktiv udslusning fra forbyggelsescentrene i samarbejde med lokale foreninger og frivillige (indsats 15f).

KFF samarbejder med forebyggelsescentrene om udslusningen af etniske kvinder. Det sker bl.a. ved at benytte kvinder fra ForeningsguideQ som oplægsholdere og bindeled til idrætsforeninger. Projektet er forankret i Integration og Fritid og løber frem til maj 2012. 

KFF og SUF har i samarbejde udarbejdet en beskrivelse af et pilotprojekt omhandlende en styrket indsats for at støtte borgere i at fastholde deres nye, sundere livsstil efter forløb i forebyggelsescenterne. For at opnå en mere effektiv udslusning fra center til en dagligdag med motion rummer indsatsen blandt andet opfølgende samtaler og et øget og mere formaliseret samarbejde (partnerskabsaftaler) mellem foreningslivet og forebyggelsescentrene. Pilotprojektets effekt skal efterfølgende evalueres. Målet er at få mere viden om udslusningsindsatser generelt samt partnerskaber mellem foreninger og forebyggelsescentrene.

Projektet vil løbe over 2 år og koste i størrelsesordenen 4 mio. kr. Der fremlægges budgetønske herom til budget 2013.

Økonomi

De ufinansierede indsatser indgår i forhandlingerne om budget 2013.

Videre proces

Finansierede indsatser igangsættes primo 2012.

                            
                            Carsten Haurum

                                                                  / Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2011:

Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).

Indstillingen blev godkendt.
Til top