Mødedato: 31.10.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ligestillingsredegørelse 2013

Se alle bilag

Hvert andet år skal landets kommuner i henhold til ligestillingslovens § 5 a gøre status over ligestillingen mellem mænd og kvinder i kommunen og indberette denne redegørelse til Ministeriet for Ligestilling og Kirke. Ligestillingsredegørelsen følger op på ligestillingslovens § 4 om, at alle offentlige myndigheder inden for deres område skal arbejde for ligestilling og indarbejde ligestilling i al planlægning og forvaltning. Den næste redegørelse, som denne indstilling omhandler, skal være sendt til Ministeriet for Ligestilling og Kirke senest den 1. november 2013.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at udkast til Københavns Kommunes redegørelse for situationen med hensyn til kønsligestilling på personale- og serviceområdet godkendes og afgives til Ministeriet for Ligestilling og Kirke,
  2. at udkast til kommunens nye ligestillingspolitik godkendes og iværksættes, herunder de kommende års arbejde for flere mænd i omsorgsfag, kommunikationsindsats for forbedring af fædres brug af barsel, arbejde for bedre kønsbalancering i ledelsen, mainstreaming samt ligeløn.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ligestillingsredegørelsen skal indeholde oplysninger vedrørende personaleområdet, kerneydelserne/ ressortområdet samt kønssammensætning af råd, nævn og udvalg. Indenfor de to hovedområder er spørgsmålene opdelt i tre kategorier: Politikker, handlinger og resultater. Der er endvidere i redegørelsen indsat tal vedrørende kønsfordelingen blandt ledere og kønsfordelingen blandt personale.

Resultaterne fra årets ligestillingsredegørelse vil blive offentliggjort på hjemmesiden www.ligestillingidanmark.dk. På hjemmesiden kan man sammenligne indsatsen i de forskellige kommuner og søge inspiration til ligestillingsarbejdet. Formålet med kommunernes ligestillingsredegørelser er at give borgerne indblik i ligestillingssituationen i kommunen og i kommunalbestyrelsens indsats for at fremme ligestilling af kvinder og mænd.

Løsning

Københavns Kommunes redegørelse 2013 (bilag 1) gøres tilgængelig for borgerne på www.kk.dk. Desuden synliggøres Ligestillingsredegørelsens og evalueringens oplysninger på en mere formidlingsvenlig måde på kommunens ligestillingsbarometer www.kk.dk/ligestillingsbarometer.

Redegørelsen opsamler både det tværgående arbejde for ligestilling og det forvaltningsspecifikke arbejde. I det tværgående ligestillingsarbejde beskrives måltal, arbejdet med kønsbalanceret ledelse, Ligestillingsbarometret, m.m.. Redegørelsen tydeliggør at udover det tværgående arbejde for ligestilling har især Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen faste og indarbejdede procedurer for deres ligestillingsarbejde på personaleområdet.

Kønsbalanceret ledelse

I ligestillingsredegørelsens indberetningsskema er der indsat tal vedr. kønsfordelingen blandt lederne. Tallene er trukket fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) i april måned 2013. Disse tal matcher ikke Københavns Kommunes egen optælling, som er indsamlet i marts 2013 igennem forvaltningernes egne optællinger. Forskellene mellem kommunens egne tal og Ministeriet for Ligestilling og Kirkes træk skal søges i forvaltningernes svingende praksis i forhold til at registrere ledere som ledere i KRLs register. Økonomiforvaltningen vil indskærpe overfor forvaltningerne, at de skal sikre korrekt registrering i KRL. Forvaltningernes egne optællinger vurderes at være mere korrekte. I henhold til ministeriets retningslinjer er kommunens egne tal derfor indsat i fritekst feltet til sidst i indberetningsskemaet. Nedenstående skema tydeliggør forskellene mellem ministeriets optælling og Københavns Kommunes optælling.

Ministeriets opgørelse af kvindeandel

KKs opgørelse af kvindeandel

Topchefer (niv.1)

29 %

39 % (september 2013)

Chefer (niv.2)

48 %

43 %

Ledere (niv. 3)

59 %

68 %

Råd nævn og udvalg/ansættelsesudvalg

I forbindelse med Ligestillingsredegørelsen 2011 besluttede Borgerrepræsentationen at skærpe ligestillingshensynet ved sammensætning af kommunens råd, nævn og udvalg, således at der sikres en ligelig repræsentation af begge køn med minimum 40 % af det underrepræsenterede køn. Beslutningen fik også konsekvenser for ansættelsesudvalg til kommunens stillinger. Her udmøntes reglen nemlig således, at begge køn skal være repræsenteret med minimum en af hvert køn i alle ansættelsesudvalg i kommunen, uagtet at dette ikke nødvendigvis bliver 40 % af det underrepræsenterede køn.

Hvor det rent undtagelsesvist ikke kan lade sig gøre at leve op til målsætningen, f.eks. fordi der er tale om en arbejdsplads, hvor kun det ene køn er repræsenteret, skal det afrapporteres i den toårige ligestillingsredegørelse. Fra slutningen af 2012 har indrapporteringen været automatiseret i e-rekrutteringssystemet PeopleXS, og herefter er ansættelsesudvalgene ikke længere forpligtet til indrapportering til Ligestillingsredegørelsen. Dette års Ligestillingsredegørelse samler derfor data fra 2012 og 2013 og bliver den sidste redegørelse, hvor ansættelsesudvalgene skal indrapportere eventuelle afvigelser fra bestemmelsen om ligelig kønsfordeling i ansættelsesudvalgene til redegørelsen.

Imidlertid har indrapporteringsmodulet om opfyldelsen af kravet til kønsbalancerede ansættelsesudvalg haft den svaghed, at det har været meget nemt at undlade at besvare, om udvalget lever op til Borgerrepræsentationens beslutning. Således har 2833 ud af de 6681 nedsatte ansættelsesudvalg i perioden ikke besvaret, om udvalget levede op til ligestillingsforpligtelsen. 2418 har svaret, at de levede op til forpligtelsen, mens 1430 udvalg ikke levede op til ligestillingsforpligtelsen. Der arbejdes i øjeblikket på at forbedre systemets statistiktræk på området.

Det fremadrettede arbejde for ligestilling

Bilag 2 rummer Københavns Kommunes opdaterede Ligestillingspolitik med fremadrettede initiativer indenfor ligestillingsområdet. Som det fremgår af redegørelsen, lægger initiativerne sig, dels op ad de den 22. august 2013 besluttede måltal for kønsbalanceret ledelse og fædres brug af barsel, dels op ad de andre identificerede ligestillingsmålsætninger i kommunen: Flere mænd i omsorgsfagene, bedre indtænkning af ligestilling i forhold til kerneydelserne og bedre ligeløn.

Kønsbalanceret ledelse

I forlængelse af de måltal for kønsbalanceret ledelse, som blev besluttet på Borgerrepræsentationen den 22. august 2013 (ikke mere end 10 % forskel mellem kønsdelen i ledergruppen og kønsandelen i AC-gruppen for niveau 1 og 2 i 2016) og af undersøgelsen af barrierer for flere kvindelige ledere i Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF), Økonomiforvaltningen (ØKF) og Socialforvaltningen (SOF), arbejdes der på en række initiativer, der skal nedbryde de identificerede barrierer for at opnå de fastsatte målsætninger. Med omorganiseringen af Personalechefkredsen afventer den videre proces i arbejdet nedsættelsen af den nye personaleudviklings-chefkreds.

Fædre på barsel

40 % af Københavns Kommunes ansatte fædre skal i 2019 tage minimum 14 ugers fædreorlov og 95% skal som minimum tage 8 ugers orlov. Ligestillingsudvalget har identificeret en række faggrupper, hvor brugen af fædrebarsel i særlig grad er begrænset og planlægger målrettet kommunikation til disse grupper (Se bilag 3). Desuden skal afsmitningen af chefers brug af barsel på medarbejderes brug af barsel afdækkes (Se Ligestillingspolitikken bilag 2).

Kønsbalancerede medarbejdergrupper - mænd i omsorgsfag

Ligestillingsudvalget har igennem fokusgruppeinterview afdækket mulighederne for at arbejde med beskæftigelsesindsatser i forhold til bedre rekruttering af mænd til omsorgsfagene (Bilag 4). I løbet af det kommende år sættes en række initiativer på dette område i gang, herunder informationsmateriale målrettet mandlige ledige, en række informationsmøder mellem arbejdsgivere (omsorgsforvaltningerne Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF), Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) og Socialforvaltningen (SOF)) og interesserede ledige (med fokus på mænd) visiteret af jobcentrene/beskæftigelsescentrene, samt inspirationsmateriale målrettet beskæftigelseskonsulenterne på jobcentrene.

Mainstreaming - ligestilling indenfor borgerrettede områder

Der udarbejdes i øjeblikket en evaluering af det eksisterende arbejde med at ligestillingsvurdere kerneydelserne i de 7 forvaltninger. Dette arbejde fremlægges for Borgerrepræsentationen den 12. december 2013. I den forbindelse fremlægges der desuden forslag til det fremtidige arbejde for at leve op til ligestillingslovens § 4 om at indarbejde ligestilling ind al kommunens planlægning og forvaltning.

Ligeløn

Der er nu indgået aftale med Økonomiforvaltningen, Koncernservice om at udarbejde en fremtidig ligelønsanalyse i foråret 2014.

Økonomi

Alle udgifter i forbindelsen med de foreslåede initiativer afholdes indenfor de eksisterende budgetter.

Videre proces

Under forudsætning af at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen godkender forslaget, indsendes ligestillingsredegørelsen til Ministeriet for Ligestilling og Kirke samt iværksættelse af de foreslåede initiativer i Ligestillingspolitikken 2013-17.

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at udkast til Københavns Kommunes redegørelse for situationen med hensyn til kønsligestilling på personale- og serviceområdet godkendes og afgives til Ministeriet for Ligestilling og Kirke,
  2. at udkast til kommunens nye ligestillingspolitik godkendes og iværksættes, herunder de kommende års arbejde for flere mænd i omsorgsfag, kommunikationsindsats for forbedring af fædres brug af barsel, arbejde for bedre kønsbalancering i ledelsen, mainstreaming samt ligeløn.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 22. oktober 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 31.oktober 2013

Der ønskedes separat afstemning om indstillingens 2. at-punkt:

 

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 32 stemmer imod 10. 4 undlod.

 

For stemte: A, B, F, Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: C, I, O og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

Følgende undlod at stemme: V.

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top