Mødedato: 17.02.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring om status for Sundhedspolitikken

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget har sendt statusrapport 2013 for ’Sundhedspolitikken 2011-2014 - Længe Leve København’ i høring hos de øvrige udvalg

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at de i indstillingen foreslåede bemærkninger oversendes som udvalgets høringssvar.

Problemstilling

Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2011-14 blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 26-05-2011. Alle udvalg har ansvar for en række indsatser under sundhedspolitikken. De er beskrevet i udvalgenes handleplaner, der revideres årligt.

Der er fire spor i sundhedspolitikken:
  1. 'Mere liv – Bedre byliv’: Byen skal indrettes og udvikles, så det bliver nemmere at leve et sundt og aktiv liv
    i København.
  2. ’Sund og aktiv hverdag’: Sundhed og bevægelse skal være en naturlig del af københavnernes hverdag ved at
    blive integreret i kommunens opgaveløsning i daginstitutioner, skoler, ældrepleje samt beskæftigelses- og
    sociale tilbud.
  3. 'Mere lighed i sundhed’: Sundheden skal forbedres markant for københavnere i bydele med stor ulighed i
    sundhed: Amager Vest, Nørrebro/Bispebjerg og Vesterbro/Kgs. Enghave.
  4. ’Bedre forebyggelse og behandling’: Københavnerne skal have mulighed for at få rådgivning og støtte til at leve sundt. Livskvaliteten for borgere med kronisk sygdom skal forbedres, og antallet af indlæggelser skal mindskes ved at udvikle nye og bedre løsninger og teknologi inden for sundhedsområdet.

Den fremsendte statusrapport er den tredje af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens årlige statusrapporter. Overordnet vurderer Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at hovedparten af de igangsatte indsatser er i god fremdrift, men at det bliver vanskeligt at nå alle målene i sundhedspolitikken med det nuværende indsatsniveau. Statusrapporten beskriver i alt 26 anbefalinger til fokuspunkter og indsatser i forvaltningerne, som kan indgå i forhandlingerne om Budget 2015.

Statusrapporten er vedlagt som bilag 1 til denne indstilling. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens høringsbrev er vedlagt som bilag 2. Og en ’Oversigt over forvaltningernes indsatser’ som bilag 3.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen beder i høringsbrevet udvalgene forholde sig til følgende:

  1. Status for de enkelte indsatser, de er ansvarlige for
  2. De konkrete anbefalinger i statusrapporten
  3. At komme med forslag til yderligere anbefalinger til, hvordan sundhedsfremme og forebyggelse kan tænkes ind i udvalgenes kerneydelser
  4. At forholde sig til, hvorledes en fremtidig tværgående sundhedspolitik i højere grad vil kunne forankres i det enkelte udvalg
  5. At komme med forslag til, hvilke af deres indsats-/driftsområder der særligt vil være relevante at inddrage i sundhedspolitikken, herunder også gerne bud på ambitionsniveau i forhold til borgernes sundhedstilstand.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at nedenstående bemærkninger fremsendes til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen som Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar:

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets høringssvar

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget takker for muligheden for at afgive høringssvar.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen står for fire indsatser under sundhedspolitikkens spor 2: ’Sund og aktiv hverdag’: 
  • Integrere tilbud om rygestop, samt rådgivende samtaler om alkohol og motion i beskæftigelsesindsatsen til unge ledige
  • Etablere sundhedsvejledning og opfølgende indsatser til kontanthjælpsmodtagere, herunder borgere med anden etnisk baggrund
  • Fremme helbredsforståelse om sundhed i jobcentrene gennem kompetenceudvikling af medarbejdere
  • Tilbyde hurtigere udredning og henvisning til kontanthjælpsmodtagere med ryg- og nakkeproblemer
De fire indsatser er kun et udsnit af de sundhedsfremmende indsatser, som forvaltningen står for eller har været involveret i gennem perioden. En del ledige har sundhedsproblemer i et omfang, hvor det er en barriere for at opnå og fastholde tilknytning til arbejdsmarkedet. Problemerne er ofte af en sådan karakter, at det er  nødvendigt med en indsats på tværs af forvaltninger, der er rettet mod borgerens samlede sociale og sundhedsmæssige situation.

For at styrke samarbejdet om borgere med sundhedsproblemer udarbejdede Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen i 2010 en fælles strategi, der udløb med udgangen. Strategien udmøntes gennem 17 selvstændige indsatser, der alle er karakteriseret ved at involvere mere end én forvaltning. Indsatserne er samlet under fire temaer:
  1. Sundhedsfremme for sygemeldte københavnere
  2. Mere sundhed for unge københavnere
  3. Fokus på sundhed og beskæftigelse i udvalgte boligområder
  4. Arbejdsfastholdelse og jobfremme for borgere med kroniske lidelser

Blandt de mange sundhedsinitiativer fremhæver Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen disse eksempler:

  • Hurtig udredning af sygemeldte unge i Jobcenter Københavns Ungecentet. Der er blevet ansat sundhedsguider i jobcentret til at gennemføre den helbredsmæssige udredning af den unge. Indsatsen er i dag i drift i Jobcenter København Ungecenter.
  • Hashgrupperne i samarbejde mellem Center for Kompetence og Beskæftigelse (BIF) og U-turn (SOF). Hashgrupperne har positive beskæftigelsesrettede resultater, som det er værd at arbejde videre med.
  • Basis og Kombinationsforløb, hvor Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen køber ydelser i henholdsvis Socialforvaltningen og Social- og Omsorgsforvaltningen, og som er et resultat af de kombinerede beskæftigelses- og sundhedstilbud under BIF-SOF-SUF-strategien.

Der er nedsat en evalueringsgruppe på tværs af de tre forvaltninger, som er ved at lægge sidste hånd på den interne evaluering af strategien. De tre udvalg vil blive orienteret om evalueringen i andet kvartal 2014. Tre indsatser, der er eksternt finansieret via satspuljemidler, bliver evalueret af konsulentfirmaet COWI, hvis rapport forventes færdig ultimo 2014.

Bemærkninger til de 5 punkter, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplister i høringsbrevet:

1. Status for de indsatser, som udvalget er ansvarlig for
Der er to effektmål for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens fire indsatser under Sundhedspolitikken. De to effektmål er også mål i den fælles BIF-SOF-SUF-strategi, der er ved at blive evalueret.

Effektmål 1: Flere unge kontanthjælpsmodtagere (med handicap og social sag) opnår arbejdsmarkedstilknytning (skal stige med 5 %, svarende til en stigning fra10,2 til 10,7 % i perioden 2010 til 2013)

Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at vurdere, om målet er nået. Forvaltningen er i gang med at korrigere for de ændringer i beskæftigelesslovgivningen og data, der er sket gennem de fire år for at kunne sammenligne effekten over tid. Den endelige vurdering af målopfyldelsen vil fremgå af evalueringsrapporten.

Effektmål 2: Sygdom over 14 dage hos kontanthjælpsmodtagere skal falde (skal reduceres med 20 %, svarende til et fald fra 20 til16 % i perioden 2010 til 2013)

Fra 2010 til 2012 steg andelen af kontanthjælpsmodtagere med sygdom over 14 dage med 4 %. De endelige tal, dvs. med 2013, vil ligeledes fremgå af evalueringsrapporten.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bemærker, at det er vigtigt, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen drøfter indsatser og mål med samarbejdspartnerne i de øvrige forvaltninger i forbindelse med den igangværende evaluering.

2. Konkrete anbefalinger i statusrapporten
Det fremgår af statusrapporten på side 6, at andelen af inaktive børn i 8. klasse er steget fra 2012 til 2013. Det fremgår endvidere, at Kultur- og Fritidsforvaltningen fra og med 2014 ikke har midler til at videreføre den nuværende integrationsindsats, som har haft succes med at få københavnere med anden etnisk baggrund end dansk til at dyrke idræt i foreningslivet.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at dette bør være et opmærksomhedspunkt i de kommende budgetforhandlinger. I forlængelse af budgetaftalen for 2014 og dennes fokus på reducering af ulighed i sundhed, bør der iværksættes indsatser, der retter sig mod alle inaktive børn og unge fra ressourcesvage familier uanset etnicitet.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bemærker, at Børne- og Ungdomsforvaltningens årlige Københavnerbarometer dokumenterer, at piger med anden etnisk baggrund end dansk i langt mindre grad end jævnaldrende deltager i fritidstilbud. Udvalget anbefaler derfor, at målrettede tilbud til denne gruppe prioriteres.

3. Yderligere anbefalinger til, hvordan sundhedsfremme og forebyggelse kan tænkes ind i udvalgenes kerneydelser
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bemærker, at der er ingen tvivl om, at ledige er en relevant målgruppe for sundhedsfremme, helbredsfremme og forebyggelse. En sundheds- og helbredsindsats indgår som en integreret del af indsatsen for borgere langt fra arbejdsmarkedet. Det sker i de basis-og kombinationsforløb, som både Beskæftigelses-og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Social- og Omsorgsforvaltningen bidrager til. Disse forløb er en del af Beskæftigelsesaftalen for 2013, som er vedtaget i Beskæftigelses-og Integrationsudvalget. I forbindelse med den såkaldte FØP-reform (reform af førtidspension og fleksjob) er der også fokus på det tværfaglige samarbejde i de såkaldte Rehabiliteringsteams. I denne sammenhæng samarbejder kommunen med Regionen, idet der indgår en sundhedskoordinator fra Regionen.

4. Hvorledes en fremtidig tværgående sundhedspolitik i højere grad vil kunne forankres
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget peger på det aktuelle BIF-SOF-SUF-samarbejde om fælles målgrupper.

5. Forslag til indsats-/driftsområder, der særligt vil være relevante at inddrage i sundhedspolitikken
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget peger på muligheden for, at orientere nye borgere fra udlandet om sundheds- og omsorgstilbud via de sprogskoler, der er knyttet til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, og via International House Copenhagen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, oversendes bemærkningerne til Sundhedsforvaltningen.

Udvalgenes høringssvar vil indgå i den endelige statusrapport, som behandles af Sundheds- og Omsorgsudvalget i marts 2014, og Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i april 2014.
BILAG

  1. Statusrapport 2013
  2. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens høringsbrev
  3. Oversigt over forvaltningernes indsatser

 

Birgitte Hansen    / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top