Mødedato: 15.05.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Endelig godkendelse af handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser

Se alle bilag

Resumé

Borgerrepræsentationen (BR) har besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan mod racisme, diskrimination og hadforbrydelser. BIU har tidligere behandlet udkast til handleplanen den 20. juni 2022 og den 26. september 2022, hvorefter BR behandlede et udkast til handleplanen den 15. december 2022. Efterfølgende har handleplanen været i offentlig høring. Med denne sag foreslås der visse ændringer på baggrund af høringen og samtidig forelægges forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat.

Indstilling

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen indstiller, 

  1.  at Beskæftigelses- og integrationsudvalget godkender forvaltningens ændringsforslag til udkast til handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser
  2. at Beskæftigelses- og integrationsudvalget godkender forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat

Problemstilling

BR vedtog den 16. december 2021 et medlemsforslag, som pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) i samarbejde med andre relevante forvaltninger og med inddragelse af civilsamfundet at udarbejde et forslag til handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.

Løsning

Handleplanen er udarbejdet af en referencegruppe af forvaltninger efter en omfattende inddragelse af civilsamfundet. Efter behandling i BR den 15. december 2022 har den været i høring i perioden den 20. december 2022 - 30. januar 2023. Der er modtaget svar fra 22 høringsparter. Alle forvaltninger har bidraget til udarbejdelse af et samlet høringsnotat, som indeholder resuméer af indkomne ændringsforslag og svar herpå.

Med denne sag forelægges e opdateret udkast til Københavns Kommunes handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser samt forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat. Handleplanen er opdateret på baggrund af en offentlig høring og en efterfølgende behandling i referencegruppens fagudvalg.

Bilag 1 er BIF’s forslag til et samlet høringsnotat. De øvrige udvalgs godkendte bidrag er markeret med grå. Det bemærkes, at behandling i ØU er udsat til den 23. maj, hvorfor udvalgets forventede bidrag er markeret med kantede parenteser i høringsnotatet. Det bemærkes desuden, at forvaltningen i vid udstrækning har søgt at imødekomme ændringsforslag fra høringsparterne. De ændringer forvaltningen foreslår i handleplanen er angivet med ændringsmarkeringer i bilag 2. Følgende ændringsforslag kan fremhæves:

  • Det er tilføjet, at minoriteter i Danmarkbl.a. personer af asiatisk herkomst – jf. Institut for Menneskerettigheder har været særligt udsat for racisme under Covid-19-epidemien.
  • Det er præciseret, at beskyttelsen mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser også gælder for inuit / oprindelige folk. FN’s deklaration om oprindelige folks rettigheder (UNDRIP)og ILO-konvention nr. 169 vedrørende oprindelige folk og stammefolk er endvidere tilføjet til handleplanens retlige grundlag.
  • Det er præciseret, at handleplanen bygger på tidligere tiltag i Københavns Kommune, herunder ”Handleplan mod diskrimination 2016”.
  • Det er tilføjet, at Borgerrådgiveren har oprettet en Diskriminationshotline, hvor man kan få rådgivning og vejledning om rettigheder og klagemuligheder, hvis man oplever at blive diskrimeret af kommunen.

Hertil kommer, at forvaltningen foreslår, at følgende tiltag kan indgå i handleplanen som indsatser, der kan gennemføres, såfremt der vedtages finansiering i forbindelse med fremtidige budgetforhandlinger: 

  • Udvikling af et særskilt uddannelses- og beskæftigelsesprogram for oprindelige folk
  • Etablering af venskabsbysamarbejde ml. København og Nuuk bl.a. med fokus på at styrke københavneres kendskab til Nuuk og forebygge diskrimination af tilflyttere til KK, som identificerer sig som inuit
  • Ekstern evaluering af handleplan med inddragelse af følgegruppe
  • Målrettet indsats mod diskrimination og hadforbrydelser mod muslimer
  • Etablering af værested for LGBT+ flygtninge
  • Informationsindsats til forebyggelse af racisme, diskrimination og hadforbrydelser mod inuit

Det bemærkes, at forvaltningen desuden har udfoldet beskrivelsen af udvalgets 5 indsatser i handleplanen under oversigten ”Indsatser som gennemføres i 2023”. De 5 indsatser som udvalget vedtog den 20.6 og 26.9 2022 er:

  • Indsats til forebyggelse af ubevidst diskrimination på københavnske arbejdspladser videreføres og udvikles. 
  • Støtte til foreningen Mino Danmark til indsats, som bl.a. har til formål at træne og uddanne unge til at deltage i foreningsarbejde med fokus på at forebygge diskrimination. 
  • Støtte til Jødisk Informationscenter med henblik på at forebygge antisemitisme.
  • Støtte til Sabaah med henblik på at forebygge, at LGBTQ+ personer med etnisk minoritetsbaggrund udsættes for diskrimination. 
  • Lancering af samarbejde med foreningen Brobyggerne om levering af Brobyggerspil til dialog om fællesskab trods forskelligheder til skoler og fritidstilbud.

Ændringer i handleplanen der er behandlet og godkendt i øvrige fagudvalg som opfølgning på høringen er indsat uden ændringsmarkeringer i vedlagte udkast. Af ændringer uden for BIU’s ressort kan fremhæves, at socialområdet er blevet tilføjet til handleplanen, mens det i afsnittet om uddannelsesområdet er tilføjet, at Københavns Kommune har fokus på chancelighed og på at betydningen af social og etnisk baggrund på københavnske skoler mindskes. Endelig er der på hhv. Børne- og Ungdomsudvalgets og Kultur- og Fritidsudvalgets område tilføjet indsatser, der kan gennemføres, såfremt der vedtages finansiering i forbindelse med fremtidige budgetforhandlinger.

Der er også indkommet en række forslag, som forvaltningen ikke anbefaler at imødekomme. Herunder kan nævnes:

  • Forlængelse af høringsfristen på 6 uger
  • At begrebet ”omvendt racisme” ikke anvendes (der henvises til, at begrebet ignorerer den strukturelle racisme, der forfordeler majoritetsbefolkningen over minoriserede)
  • At alle kommuner bør modvirke diskrimination og at det derfor ikke bør fremgå af handleplanen at ”landets hovedstad” og ”største arbejdsplads” går forrest.
  • At der blandt kvinder med flygtninge og indvandrerbaggrund er en gruppe som mangler helt basale forudsætninger for at blive en del af samfundet og har brug for positiv særbehandling

Forvaltningens forslag til svar på ovenstående anbefalinger mv. fremgår af vedlagte udkast til et høringsnotat.

Politisk handlerum

Medlemmer af udvalget kan foreslå ændringer til handleplanen og ændringer til høringsnotatet.

Økonomi

Der indgår indsatser til et samlet beløb på 3,8 mio. kr. i 2023. Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

Efter godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget layoutes handleplanen og forelægges for Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse den 22. juni 2023. Det samlede høringsnotat vedlægges som bilag til orientering. Efter behandling i BR fremsendes handleplan og høringsnotat til alle høringsparter.  

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

 

Beslutning

DF fremsatte følgende ændringsforslag til indstillingens løsningsafsnit og handleplanen i bilag 2 på side 14, hvor følgende sætning ændres fra:

”Målrettet indsats mod diskrimination og hadforbrydelser mod muslimer”

Til

”Målrettet indsats mod diskrimination og hadforbrydelser mod muslimer og jøder”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag til handleplanen i bilag 2 på side 3, hvor følgende sætning ændres fra:

”samt såkaldt ”omvendt racisme” rettet mod personer med majoritetsbaggrund.”

Ændres til

”samt fordomme og forskelsbehandling rettet mod personer med majoritetsbaggrund.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Enhedslisten fremsatte et ændringsforslag om tilføjelse til handleplanen i bilag 2 under ”Indsatser, som er godkendt af fagudvalg, og som kan gennemføres, såfremt der opnås finansiering” på side 14:

 ”Etablering af et antiracistisk diskriminationskontor med en eller flere ansatte jurister, der har til formål at yde åben rådgivning til borgere der oplever racisme eller diskrimination”

Det blev herunder besluttet, at forvaltningen inden drøftelsen i BR den 22. juni undersøger, hvorvidt ændringsforslaget juridisk kan implementeres.

 

Indstillingens at-punkter blev herefter godkendt uden bemærkninger.

 

Socialdemokratiet og Venstre fremsatte følgende protokolbemærkning som et samlet udvalg tilsluttede sig:

”Kun lidt over 30% af vores borgere med grønlandsk baggrund er i beskæftigelse, og dette kan vi hverken acceptere eller være bekendt. Derfor bør vi i den nye handleplan se om der er muligheder for at etablere samarbejder som kan være med til at styrke indsatsen ift. denne udfordring.”
Til top