Mødedato: 06.02.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Høring om indstilling til arealoptimering

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bedes godkende forvaltningens høringssvar til indstilling om arealoptimering forud for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationens behandling.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens høringssvar i bilag 1.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har med Budget 2017 besluttet, at der skal gennemføres en samlokaliseringscase. Der er allerede disponeret 200 mio. kr. i forventet nettosalgsprovenu i Budget 2017. Implementeringen af casen foreslås håndteret som beskrevet i vedlagte indstilling til Økonomiudvalget.

 

Indstillingen medfører, at Arbejdsmarkedscentret (AMC) uden karrierestedet, Ungecentret (JKU), Center for arbejdsfastholdelse (JKA), Center for beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI) og Center for kompetence og brobygning (CKB) flytter sammen i to bygninger på Gl. Køge Landevej. Der er tale om et lejemål der ejes af Lundbeck, og bygningerne skal forud for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens (BIF) indflytning gennemgå en totalrenovering. Forventet indflytning er 1. oktober 2018. BIF vil få medindflydelse på, hvordan bygningerne indrettes i forbindelse med ombygningen.

 

Økonomiforvaltningen har forud for behandlingen i Økonomiudvalget d. 7. marts og Borgerrepræsentationen d. 30 marts sendt indstillingen i høring hos Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) med svarfrist d. 9. februar.

 

Løsning

Forvaltningen har løbende været i dialog med Københavns Ejendomme om den valgte løsning, og vurderer at der er tale om en rigtig god løsning. Der er også stor opbakning fra medarbejderne, hvilket bl.a. afspejles i høringssvaret fra HovedMED (bilag 4). Forvaltningen anbefaler at udvalget godkender et høringssvar med følgende ordlyd:

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder det positivt, at der er fundet et lejemål, som giver mulighed for at samle store dele af forvaltningens aktiviteter i umiddelbart nærhed af hinanden. Det vil give nye og bedre muligheder for at sammentænke indsatsen til gavn for borgerne.

Det er samtidig positivt, at der flyttes til en moderniseret ejendom, som vil betyde et kvalitetsløft for både borgere og medarbejdere i forhold til de ejendomme der i dag benyttes af kommunens job- og beskæftigelsescentre.

Det er desuden tilfredsstillende, at flytningen medfører en samlet huslejebesparelse for forvaltningen. Forvaltningen finder det vigtigt, at der afsættes midler til at sikre en god proces for indflytningen i de nye lokaler. Desuden er det vigtigt at Økonomiforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen arbejder videre med at estimere engangsudgifterne forbundet med flytningen, jf. indstillingens bilag 5, fordi omfanget heraf kan have betydning for, hvorvidt det er muligt for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at afholde udgifterne indenfor budgetrammen i 2018, uden at det vil få betydning for forvaltningens evne til at levere den lovpligtige indsats for borgere og virksomheder. Finansieringen af evt. engangsudgifter bør drøftes i den videre proces, f.eks. muligheden for at udgifterne kan indarbejdes i - og fratrækkes - forvaltningens effektiviseringsprovenu i 2019 og frem (dvs. et internt lån).

Høringssvaret er gengivet i bilag 1.

Økonomi

Høringen har ikke i sig selv nogen økonomiske konsekvenser.

Økonomien i den samlede samlokaliseringscase blev behandlet i forbindelse med Budget 2017, og frigjorde ca. 200 mio. kr. i engangsmidler. Samtidig blev der reserveret midler til senere udmøntning til engangsudgifter til ombygning, istandsættelse og flytninger mv., og de midler udmøntes i forbindelse med den indstilling der er sendt i høring.

Samlokaliseringen forventes at give en årlig effektivisering for BIF på ca. 8-10 mio. kr.

Der er jf. høringssvaret en række afledte udgifter af flytningen. Der er i indstillingen alene afsat midler til selve den fysiske flytning, men flytningen har et omfang og kompleksitet, der medfører udgifter til f.eks. planlægning af funktioner i ny bygning, herunder brugerinvolveringsproces som skal afdække behov og muligheder, analyser af borgerflow og borgermodtagelse samt byggeteknisk rådgivning. Der vil også være udgifter til IT, netværk og nødvendige nyanskaffelser af inventar som følger af nye borgerområder og særlige krav til indretningen i åbne kontorlokaler mv.

Samlet set skønnes engangsudgifterne ved hele planlægnings-, bygge- og flytteprocessen at blive ca. 6-8 mio. kr.

Videre proces

Indstillingen er også sendt i høring i Socialforvaltningen. Når BIU har godkendt høringssvaret fremsendes det til Økonomiforvaltningen med henblik på behandlingen af sagen i Økonomiudvalget d. 7. marts og Borgerrepræsentationen d. 30. marts.

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top